Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάθος σε δήλωση που έχει περαιωθεί


tzatzakis

Recommended Posts

Συνάδελφοι, πριν κάποιους μήνες ανέλαβα τη τακτοποίσηση των η/χ και λοιπών χώρων από μία ιδιοκτησία-μαιζονέτα στη Λάρισα. Δηλώθηκαν τα η/χ της μαιζονέτας κανονικά, αλλά υπήρχε και ένας κλειστός φωταγωγός που δεν τον είδα τότε, ήταν δικό μου το λάθος. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να δηλωθεί ο φ/γος αφού δεν το είχαμε καταλάβει κανείς(εγώ και ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης εντόπισε το κλεισμένο φωταγωγό τώρα, αφού άρχισε να έχει προβλήματα με ένα γείτονα που τον κατήγγειλε. Στη πολεοδομία της Λάρισας μου είπαν ότι τώρα δε μπορώ να δηλώσω καινούριο χώρο που είναι κλεισμένος στο ίδιο ακίνητο. Μάλιστα με απείλησαν πως αν το δηλώσω τώρα με νέα δήλωση, θα το εκλάβουν ως χώρο που κλείστηκε μετά την εφαρμογή του νόμου και θα το βγάλουν αυθαίρετο. Προφανώς δεν προβλέπεται κάτι στη νομοθεσία για διόρθωση και εννοείτε ότι δεν θέλουν να μπούν στη διαδικασία να το "ψάξουν". Τι να κάνω?

Link to comment
Share on other sites

για διόρθωση το κόβω δύσκολο.......εξάλλου έχει περαιωθεί.

ΜΠΟΡΕΙς ΝΑ ΚΑΝΕΙς ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ. ΚΑΙ ΒΙΑΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ 30/10/2011!!!!!

 

ΤΡΕΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, όσον αφορά το κόστος αφού λες ότι είναι δικό σου λάθος.....

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν ξέρουν τι λένε εκεί στην Πολεοδομία.

Στον νόμο εμπίπτουν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε οικοδομές των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί προ 2.7.2009 και έχουν έχουν εγκατασταθεί ή κατασκευασθεί μέχρι την ημερομηνία της τεχνικής έκθεσης (αν θυμάμαι καλά το τελευταίο)

Δεν λέει πουθενά ο νόμος πως η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης πρέπει να έγινε προ 2.7.2009 ή προ κάποιας άλλης συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Link to comment
Share on other sites

Αλλωστε δε πα να λένε. Οτι δηλώσεις εσύ ισχύει.

 

 

υγ. Αν σου πούνε γιατί δεν το είδες τότε?

Πες δεν το γνώριζε ο ιδιοκτήτης οτι έπρεπε να το δηλώσει.

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος 1

28-1-2011

Αρ. Πρωτ. 1463

1. Με την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 3897/10 (ΦΕΚ 208 Α' ορίζεται ότι η ημερομηνία μετατροπής της χρήσης χώρου, που πρόκειται να υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 3843/10 πρέπει να είναι προγενέστερη της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2β, του άρθρου 5 του ν. 3843/10.

 

Προχώρα στη δήλωση του νέου χώρου κανονικά, μη φοβάσαι τίποτα!!

Link to comment
Share on other sites

Manolis gon '' η ημερομηνία μετατροπής...πρέπει να είναι προγενέστερη της υπεύθυνης δήλωσης ''

 

Αυτό δε σημαίνει κιόλας απαραίτητα, πως κλείνεις σήμερα 29-9-2011 ένα χώρο, το δηλώνεις αύριο 30-9-2011 και όλα καλά. Αυτό που λέει στο 3897, το λέει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται ότι σε προτρέπει ο νόμος να αυθαιρετήσεις. Είναι ασαφές και πιθανόν στην πολεοδομία δε θα γίνει δεκτό αν δηλωθεί ημερομηνία μετατροπής μεταγενέστερη της 28-4-2010. Κάποιες πολεοδομίες μπορεί να τα δέχονται και αν το κάνουν κακώς. Αν δεν υπάρχει περίπτωση καταγγελίας, τότε οκ, κλείνεις σήμερα και δηλώνεις πριν την 28-4-2010. Αν όμως είναι πιθανή μια καταγγελία σε περίπτωση που κλείσεις σήμερα και πας για τακτοποίηση, ίσως τα λεφτά να πάνε τζάμπα, αν σου φέρουν αστυνομία την ώρα που κλείνεις και θέμα θα γίνει και μάρτυρες θα υπάρχουν. Και αστυνομία να μη φέρουν γιατί λείπαν και δε σε είδαν που κλείνεις και κινηθούν νομικά σε μεταγενέστερο χρόνο πάλι θα υπάρξει πρόβλημα.

... Στη πολεοδομία της Λάρισας μου είπαν ότι τώρα δε μπορώ να δηλώσω καινούριο χώρο που είναι κλεισμένος στο ίδιο ακίνητο. Μάλιστα με απείλησαν πως αν το δηλώσω τώρα με νέα δήλωση, θα το εκλάβουν ως χώρο που κλείστηκε μετά την εφαρμογή του νόμου και θα το βγάλουν αυθαίρετο. Προφανώς δεν προβλέπεται κάτι στη νομοθεσία για διόρθωση και εννοείτε ότι δεν θέλουν να μπούν στη διαδικασία να το "ψάξουν". Τι να κάνω?

Ειδικά στην περίπτωσή σου που έχει γίνει και η περαίωση νομίζω τελείωσε δεν μπορεί να γίνει κάτι στον ίδιο φάκελο. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τηλέφωνο στο υπουργείο αν δέχονται δηλώσεις μετατροπής μετά τις 28-4-2010 και αν ναι συνεννόηση με την αρμόδια πολεοδομία και καταθέτεις τον νέο φάκελο. Διαφορετικά νέος φάκελος, δήλωση πριν τις 28-4-2010. Από το καθόλου καλύτερα να' χει ένα χαρτί στα χέρια του και για τον γείτονα και για τη μεταβίβαση αύριο μεθαύριο. Τώρα η διαφορά που θα προκύψει στο πρόστιμο από το συντελεστή των τ.μ. (Ε < ή > των 25τ.μ.) είναι μικρό πταίσμα. Δε νομίζω να διασταυρωθεί από την πολεοδομία ότι έχει γίνει δήλωση για το ίδιο ακίνητο όνομα ίδιου ιδιοκτήτη και να κάτσουν να ασχοληθούν. Πάντως και στη μεταβίβαση ή πώληση ίσως να σκαλώσει ο μηχανικός για τη βεβαίωση. Γιατί δύο τακτοποιήσεις? Αν από την αρχή δε γίνει κάτι καλά μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Ενός κακού μύρια έπονται. Από την άλλη αυτά είναι λεπτομέρειες και μαλ@κί$ς για γραφειοκράτες. Σημασία έχει η δήλωση του ιδιοκτήτη και η πληρωμή του προστίμου. Όχι και να το βγάλουν αυθαίρετο.

Link to comment
Share on other sites

Ιάμβλιχος νομίζω πως ο νόμος είναι σαφής.

Τακτοποιούνται όσα έχουν Ο.Α. προ 2.7.2009 και η μετατροπή έγινε πριν την ημερομηνία της υπεύθυνης δήλωσης.

Με ποιο δικαίωμα η πολεοδομία θα αρνηθεί να περαιώσει τον φάκελο;

Πρέπει να γράψει στο φύλλο παρατηρήσεων κάτι που θα προκύπτει από τον νόμο ή τις εγκυκλίους.

Υπάρχει κάτι να γράψει;

Link to comment
Share on other sites

Highlander

Δηλαδή έχεις τακτοποιήσει 8 χώρους και στη δήλωση έχει μπει ημερομηνία μετατροπής μεταγενέστερη της 28-4-2010 ?

 

Faethon11

Το ξεκάθαρα που το βλέπεις? Ο νόμος μπορεί να σου πει αυθαιρέτησε και τακτοποίησε (σε μελλοντικό χρόνο) μέχρι την λήξη της προθεσμίας? Αυτό κι αν δεν είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Γι αυτό και δεν το είπαν ευθέως. Το θέμα είναι σε περίπτωση καταγγελίας και νομικής κίνησης από περιοίκους-γείτονες, θα μπλεχτεί το πράμα. Αυτός που έκλεισε θα μπορέσει να αποδείξει ότι είναι νόμιμος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.