Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γωνιακό οικόπεδο με έναν δρόμο πλήρως διανοιγμένο και έναν μερικώς διανοιγμένο.


eyt

Recommended Posts

Χαίρεται. Έχω γωνιακό οικόπεδο με άρτιο πρόσωπο σε δρόμο πλήρως διανοιγμένο και το άλλο πρόσωπο είναι σε δρόμο μερικώς διανοιγμένο. Ο μερικώς διανοιγμένος δρόμος είναι πλάτους 8,00μ. ασφαλτοστρωμένος αλλά έχει προκύψει διαπλάτυνση από το σχέδιο πόλης η οποία δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 25 το παραπάνω οικόπεδο θεωρείται οικοδομήσιμο αφού έχει το ένα πρόσωπο σε δρόμο πλήρως διανοιγμένο. Στην πολεοδομία όμως μου έβαλαν επιπλέον περιορισμούς. Είπαν ότι εαν ο ιδιοκτήτης δεν παραχωρήσει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που του αντιστοιχεί για να γίνει η διαπλάτυνση, θα πρέπει να αφήσω απόσταση Δ από το όριο της αρχικής ιδιοκτησίας σε αυτό το πρόσωπο. Και μάλλον εντός αυτού του Δ δεν θα πρέπει να έχω εξώστες. (Το τελευταίο θα το ψάξουν περαιτέρω). Επίσης θυμάμαι περίπτωση που μου είχε διηγηθεί συνάδελφος όπου σε ανάλογη περίπτωση οικοπέδου δεν τον υποχρέωσαν να αφήσει απόσταση Δ αλλά σε αυτή την πλευρά που έβλεπε στο ρυμοτομούμενο δεν τον άφησαν να ανοίξει παράθυρα. Γνωρίζει κάποιος εαν αυτά έχουν ισχύ; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

...

Είπαν ότι εαν ο ιδιοκτήτης δεν παραχωρήσει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που του αντιστοιχεί για να γίνει η διαπλάτυνση, θα πρέπει να αφήσω απόσταση Δ από το όριο της αρχικής ιδιοκτησίας σε αυτό το πρόσωπο. Και μάλλον εντός αυτού του Δ δεν θα πρέπει να έχω εξώστες. (Το τελευταίο θα το ψάξουν περαιτέρω).

...

...

 

Σωστά σου είπαν.

Αν δεν παραχωρηθεί σε χρήση τότε το θεωρεί το όριο ως ιδιοκτησία και όχι ως δρόμο. Για αυτού σου είπαν Δ για αυτή την περίπτωση.

Σωστά ότι σε Δ δεν αφήνεις εξωστες. Είναι κλάσικαλ Δέλτα όχι γιαλαντζί.

 

 

Ποιο το πρόβλημα όμως να γίνει η δήλωση παραχώρησης αφού υπάρχει η πράξη.

Πιθανά δικαιώματα αποζημιώσεων στο μέλλον με την εφαρμογή?

Βοηθά και επιταχύνει τις διαδικασίες να γίνει το οικόπεδο του γωνιακό από μεσαίο.

Link to comment
Share on other sites

@ Didonis: Το οικόπεδο είναι χωρισμένο σε κάθετες ιδιοκτησίες και οι υπόλοιπες κάθετες έχουν χτίσει (σε περίοδο που δεν υπήρχε το θέμα της διαπλάτυνσης) και τώρα δεν συνυπογράφουν για να γίνει η παραχώρηση του ρυμοτομούμενου τμήματος γιατί δεν υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών. H περίπτωση που μου είχε αναφέρει ο συνάδελφος δηλαδή να μην κρατήσω Δ και να μην βγάλω παράθυρα δεν παίζει δηλαδή;

Link to comment
Share on other sites

Έχει δίκιο η Πολεοδομία. Αν όλο το τμήμα βρίσκεται μέσα στο δικό σου τμήμα της κάθετης δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκίνησε τη σύνταξη Πράξης Αναλογισμού λόγω Ρυμοτομίας.

Link to comment
Share on other sites

Αν όλο το τμήμα βρίσκεται μέσα στο δικό σου τμήμα της κάθετης δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκίνησε τη σύνταξη Πράξης Αναλογισμού λόγω Ρυμοτομίας.

 

Όντως όλο το ρυμοτομούμενο τμήμα βρίσκεται μέσα στο τμήμα κάθετης του πελάτη μου αλλά μίλησα με συμβολαιογράφο και μου είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να γίνει η παραχώρηση εαν δεν συνυπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του οικοπέδου. Στο δεύτερο μέρος της απάντησης που αναφέρεις για την πράξη αναλογισμού, έστω ότι κινήσω την διαδικασία και συνταχθεί η πράξη μετά πως θα συντελεστεί η απαλοτρίωση...δεν απαιτείται πάλι σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών εαν δεν προκύπτει αποζημιώση; (νομίζω ότι στις διαπλατύνσεις είναι αυτοαποζημιούμενα τα ρυμοτομούμενα τμήματα ή κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που συνταχθεί η σχετική πράξη, αυτή θα ορίσει τα απαλλοτριούμενα τμήματα και σε περίπτωση αυτοαποζημίωσης "μεταπίπτουν" σε κοινή χρήση χωρίς άλλη διαδικασία. Η πράξη βέβαια πρέπει μετά την κύρωσή της να μεταγραφεί στο οικείο Υποθηκοφυλακείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.