Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποδεκτή διαφορά εμβαδού μεταξύ τίτλου - τοπογραφικού ως 2%


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Σε κάθετη του 1965 στο οποίο υπάρχει ενδιαφέρον για πώληση του ενός τμήματος, ο τίτλος κτήσης αναφέρει εμβαδόν του όλου 1.350 τ.μ.

Το Κτηματολόγιο το έχει 1.320 τ.μ. και ο συνάδελφος Τοπογράφος το μέτρησε 1.315 τ.μ.

Η απόκλιση Τοπογράφου - Τίτλων είναι 2,5% < 5% που είναι το αποδεκτό.

ΟΜΩΣ

Η Συμβολαιογράφος αρνείται να προβεί σε σύνταξη συμβολαίου διότι λέει ότι σε μεταβίβαση τμήματος κάθετης πρέπει να συμπίπτει το εμβαδόν των τίτλων κτήσης με του Τοπογραφικού, αλλιώς απαιτείται τροποποίηση των τίτλων κτήσης (δεν μας αφορά, αλλά ο έτερος ιδιοκτήτης είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και το τμήμα κτισμένο).

Εφόσον έχω προβεί σε πολλές αναζητήσεις και έχω αναφέρει τους Ν.4178/13 Αρ.4 παρ. 2α αλλά και τις άλλες υποδείξεις του Ν.4495/17, μου ανέφερε η Συμβολαιογράφος ότι σήμερα μίλησε με τον Πρόεδρο των Συμβολαιογράφων και είναι της ίδιας "γραμμής" και αυτός.

Το συζήτησα και με συναδέλφους μας Τοπογράφους οι οποίοι μου είπαν ότι επίσης έχουν βρει τοίχο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσουμε, έχοντας κάποια αναφορά σε έγγραφο, οδηγίες, συστάσεις, νόμους κλπ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 266
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@chris_gr

εχω τυχει αναλογη περιπτωση με τοπογραφικο σε ΗΑΤΤ (συντελεστης γραμμικης παραμορφωσης προβολης Κ=1) και εφαρμογή του (με συντελεστη γραμμικης παραμορφωσης ΕΓΣΑ87) Κ=Κ1*Κ2=0.999687 

Το εμβαδον τιτλου βασει συμβολαιου ηταν 10.000 και λογω αλλαγης προβολης επι χαρτου 9993.741 (πιστη εφαρμογη τιτλου) και η υποθυκοφυλαξ θεωρουσε οτι δεν επρεπε να το μεταγραψει λογω "αλλου ακινητου"

ΥΓ

Στο υποθηκοφυλακειο δεν υπηρχε συναδελφος και δεν θα υπαρχει ουτε στο μελλον

Edited by jojo
Link to comment
Share on other sites

 μερικοί κτηματοφυλακες, 

όπως φαινεται, δεν ηλθαν πληρωσαι, αλλά... καταλυσαι  τις συναλλαγες.

Τελικα, αποδειχνεται οτι, το  Κτηματολογιο,  ερμηνευομενο ποικιλοτρόπως απο τους διαφορους εφαρμοστές του,

αντι να λυνει προβληματα, δημιουργει επιπρόσθετα...

Πολυ φοβάμαι, οτι έτσι θα παει στα επομενα χρονια.

Αρνήσεις/ταλαιπωρία/απόψεις/γραμμες/εμπόδια/τοίχους........ καθενος υπεύθυνου ή μή.

Αρα, ή θα κανεις το συμβολαιο, θα αρνηθει η κτηματοφυλακας  την μεταγραφη με γραπτη "αιτιολογημενη άρνηση"

και θα πας στα δικαστηρια, ζητώντας την μεταγραφη.

[Προφανώς, θεωρω οτι, η συμβολαιογραφος δεν δικαιουται να αρνηθει την συνταξη του συμβολαιου]

ή, για δες, αν γινεται να πουλησεις το 1/2 εξ αδιαιρετου της β΄καθετης με δικαιωμα ανοικοδομησης σε τμημα αβγδ..

[ο πνιγμένος απο τα μαλλιά του πιάνεται]

[ή θα μπορουσες να επικοινωνησεις με την Νομικη διευθυνση του Κτηματολογιου]

Καλη συνεχεια

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η συμβολαιογραφος εχει ηδη λαβει "πρακτικα" μαθηματα γεωδαισιας και λογω συγκεκριμενης υποθυκοφυλακος πριν να συνταξει το συμβολαιο συγχρονως επικοινωνουσε με την αναφερομενη περι μεταγραφης, επομενως τελικα το ελυσα με τεχνικη εκθεση και αναφερομενος σε 3 εμβαδα πανω στο σχεδιο μου + 1 επιπλεον αναγωμενο σε εμβαδο (αναγώμενο στην ΜΣΘ). Παρομοιες περιπτωσεις με 4αρια (στο παραπροηγουμενο χρησιμοποιηθεν προβολικο που ειχε γραμμικο συντελεστη μηκων 1,  που δεν χανουν αρτιοτητα λογω προβολης της οριζοντιας προβολης του εδαφους σε ελλιψοειδες εκ περιστροφης  στο εκτυπωμενο χαρτι (στο χαρτι η εκταση ειναι υπο κλιμακα 1/1000 δηλαδη τα 100μ*100μ ειναι 10cm*10cm=100cm, στο εδαφος αυτα μεταφραζονται ως 10στρ σε οριζοντιο επιπεδο αλλα στο ΣΑ(ΕΓΣΑ87) μεταφραζονται σε 9993.741τμ τα οποια δεν ειναι εκει που ειναι το εδαφος αλλα στο ελλειψοειδες εκ περιστροφης)

Edited by jojo
Link to comment
Share on other sites

Αρκετά περίεργη η άποψη της συμβολαιογράφου στο ερώτημα του chris_gr και μάλιστα στην περίπτωση αυτή οπου το εμβαδόν μετρήθηκε μικρότερο από το εμβαδόν τίτλου και δεν τίθεται θέμα φόρου χρησικτησίας. Επιπλέον ήταν μέσα στην επιτρεπομενη ανοχή του 5% για εντός σχεδίου εντός οικισμού ως ορίζει και ο Ν. 4495/17.

Η σύσταση καθέτων δημιούργησε όρια αποκλειστικών χρήσεων δυο τμημάτων του οικοπέδου και έδωσε ποσοστά σε δόμηση και κάλυψη. Επομένως σε κάθε μικρή μεταβολή επιφάνειας, λόγω νεότερης καταμέτρησης, τα ποσοστά παραμένουν τα ίδια και οι απόλυτες τιμές της δόμησης και κάλυψης που δικαιούται το κάθε τμήμα μεταβάλλονται ελαφρώς και ανάλογα με τα αρχικά ποσοστά.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ο  καθηγ. Βέης, ο κύριος επεξεργαστής και "πατέρας" του ΕΓΣΑ87, σε ένα σεμινάριο, ένα από τα πολλά που έγιναν πριν 30 χρόνια εδώ στην Θεσσαλονίκη, σύστησε, για τις περιπτώσεις που αποτυπώνουμε και για κατασκευή μεγάλων έργων (προπάντων για οδοποιία με γέφυρες κλπ), όταν φτάνουμε σε περιοχή που θα γινόταν μεγάλο  έργο ...να κάνουμε και μία αποτύπωση σε ΗΑΤΤ (συντελεστής κλίμακας κ=1), για να μην υπάρχουν τυχόν δυσκολίες στην κατασκευή του έργου αυτού πχ σιδηρά κατασκευή. Πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον "συντελεστή κλίμακας". Προπάντων για αυτούς που δεν κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό "ΕΓΣΑ87". Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα πως,  όπως προχωράμε μετρώντας, σε κάθε 100μ "χάνονται" 4 έως 6 cm αναλόγως σε πιο μέρος της Ελλάδος ήμαστε. Αν πχ μετρήσουμε με ένα Distomat μία απόσταση 1000 μ. και την απόσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, την εισάγουμε στο πρόγραμμα υπολογισμών συν/νων (1ο πρόβλημα τοπογραφίας)...η απόσταση αυτή θα γίνει 40- 50 cm μικρότερη γιατί πρώτα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή κλίμακας...............Άρα?? Και τα χ & Υ θα μετακινηθούν ανάλογα . Έτσι μόνο μπορεί κάποιος να καταλάβει τι θέλει να πει ο  jojo παραπάνω. 

Απλά όταν εκείνη η Μπιρπήλω , η κολλητή ντε του Γιωργάκη, επέβαλε το σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ87, ούτε που ήξερε ή φανταζόταν τις συνέπειες αυτού του θέματος.

Αντε να καταλάβει, έστω και τώρα,  όλα αυτά τα θέματα μία- ένας κατά τα άλλα νομικός συμβολαιογράφος!!! Και γιατί να μπορεί να τα καταλάβει??    

Link to comment
Share on other sites

γιατι να μπορει;

Γιατι οταν λεει κατι ο Δημητρης GM παραπανω που ειναι νομικος θα πρεπει να το καταλαβαινω, γιαυτο.

Υποθηκοφυλακας ειναι, αν δεν τα καταλαβαινει:

1. παιρνει τοπογραφους στο γραφειο της

2. δεν κανει για τη δουλεια , παραιτειται και παιρνει τη θεση της μια που ξερει (απο 31/12/2018 παρεπιπτοντως της δωσανε αναγκαστικη συνταξη μετα απο 1.5 χρονο απεργιας της και αρνηση μεταγραφων)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γήπεδο εκτός σχέδιο 4040 τμ.

Έγινε πωλητήριο συμβόλαιο το 2019

Για την έκδοση οικοδομικής άδειας έγινε νέο Τοπογραφικο και υπάρχει μια διαφορά 20τμ. 
Αυτή η διαφορά είναι μικρότερη του 2%.
 

πιστευετε ότι θα χρειαστεί διόρθωση του συμβολαίου για την έκδοση άδειας ;

Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση θα χρειαζόταν αν η απόκλιση ήταν άνω του 10% επί της επιφάνειας γηπέδου βάσει τίτλου. Φυσικά, αν είχαμε τέτοια απόκλιση, θα αποδεικνύονταν ότι το γήπεδο  είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, λόγω επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ. Η απόκλιση των 20 τμ αντιστοιχεί σε μεταβολή 0,49% και κρίνεται αμελητέα και εντός ανοχών σε κάθε περίπτωση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

παυλε, σωστα...

"αμελητεα"

αλλά..

όποιος εκανε συμβολαιο το 2019

και μετα μερικους μηνες το οικοπεδο, με νεο τοπογραφικο,  βρεθηκε μικροτερο...

σιγουρα καποιο "βραβειο" δικαιουται...😁

τις καλησπερες μου

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.