Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποδεκτή διαφορά εμβαδού μεταξύ τίτλου - τοπογραφικού ως 2%


GRTOPO

Recommended Posts

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Διόρθωση θα χρειαζόταν αν η απόκλιση ήταν άνω του 10% επί της επιφάνειας γηπέδου βάσει τίτλου. Φυσικά, αν είχαμε τέτοια απόκλιση, θα αποδεικνύονταν ότι το γήπεδο  είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, λόγω επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ. Η απόκλιση των 20 τμ αντιστοιχεί σε μεταβολή 0,49% και κρίνεται αμελητέα και εντός ανοχών σε κάθε περίπτωση.

Ευχαριστώ Πολύ.

Εγώ πίστευα οτι το 10% απόκλιση ίσχυε για τα τοπογραφικά που συντάχθηκαν πρίν τις 08/08/2013 σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 του Ν.4495/17

"Απόκλιση επί του εμβαδού οικοπέδου ή γηπέδου από το αναγραφόμενο στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει συνταχθεί μέχρι τις 8.8.2013, και σύμφωνα με τον οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομής ή καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη, σε σχέση με τη νέα καταμέτρηση στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη βεβαίωση του άρθρου 83, είναι ανεκτή υπό τις εξής προϋποθέσεις: ......ββ) για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±10%"

Το 10% ισχύει και για τα μεταγενέστερα ?

 

55 λεπτά πριν, dimitris GM said:

παυλε, σωστα...

"αμελητεα"

αλλά..

όποιος εκανε συμβολαιο το 2019

και μετα μερικους μηνες το οικοπεδο, με νεο τοπογραφικο,  βρεθηκε μικροτερο...

σιγουρα καποιο "βραβειο" δικαιουται...😁

τις καλησπερες μου

 

Δημήτρη όταν πάει κάποιος να χτίσει, οι κλασικοί Ελληνάρες γείτονες μετακινούν τα ορόσημα τα μεσάνυχτα, και το πρωί ο ιδιοκτήτης που θέλει να χτίσει αναγκαστικά το δέχεται γιατί αλλιώς θα χτίσει το 2030 . Ελληνική πραγματικότητα !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 266
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ακριβώς. Ας φανταστούμε ένα γήπεδο έντονα επικλινές χωρίς ορόσημα, αλλά με φυσικά ίσως ορόσημα, όπου ακόμη και ο ίδιος μηχανικός να πήγε για μέτρηση 10 φορές, θα έβγαλε 10 φορές διαφορετικό αποτέλεσμα. Εννοείται και πολύ σωστά επισημάνθηκε ότι η μετακίνηση πασσάλων (όπου αυτή υπήρχαν) είναι ένα εθνικό σπορ. Ας πάρουμε όμως και την εκδοχή, η αρχική μέτρηση να έγινε με υπόδειξη του ενός ιδιοκτήτη χωρίς την συμφωνία με τον όμορο. Στη συνέχεια να αποδείχθηκε ότι το μετρηθέν περίγραμμα γηπέδου καταπατούσε το γειτονικό και να το διόρθωσαν με νεότερη-ορθή καταμέτρηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Όμως αν το αρχικό τοπογραφικό συντάχθηκε το 2019, δικαιούται το 10% απόκλιση ή πρέπει να γίνει διόρθωση του συμβολαίου ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εσένα το τοπογραφικό δεν ήταν της Ο.Α αλλά του συμβολαίου. Οπότε, το ζήτημα της απόκλισης εξετάζεται ανάμεσα στο εμβαδόν τίτλου και νεότερης καταμέτρησης. Παρεμπιπτόντως, να σχολιάσουμε εδώ και μια άλλη "άποψη" που κυριαρχεί ειδικά στα επαρχιακά μέρη από δήθεν γνώστες και πολλές φορές κάνουν διάφορες κοπτοραπτικές γης με ολέθριες επιπτώσεις για την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Θεωρούν ότι μπορούν να "ξεχειλώνουν" ή να στενεύουν ένα μεγαλύτερο γήπεδο (έστω 6.000 τμ) κάνοντας διορθωτικό ότι δεν ήταν 6.000 αλλά 5.000 τμ και το ένα στρέμμα στο παράδειγμα να το "ενσωματώνει" ο γείτονας που είχε έστω 3.200 τμ να κάνει και αυτός ένα άρτιο και φυσικά δεν αναφέρομαι σε ανταλλαγή ίσης έκτασης-στιγμαία και στο ίδιο συμβόλαιο προς βελτίωση αρτιότητας. Το γεγονός ότι ένας μηχανικός υποψήφιου αγοραστή θα εξετάσει μετά τα διαδοχικά συμβόλαια διόρθωσης επιφανειών με  "άρωμα" κατάτμησης, μάλλον δεν τους απασχολεί και ιδιαίτερα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και γιατί να μην το κάνουν ;
Οι πολεοδομίες σε τέτοια θέματα απαντούν «ότι λέει το συμβόλαιο». 
Απλα πολλές φορές αυτές οι κινήσεις βγάζουν μάτι . 
Στο θέμα μου τώρα , θεωρώ ότι αφού η διαφορά είναι και κάτω του 2% δεν θα υπάρξει θέμα . Ελπίζω και ο υπάλληλος να μην έχει αντίθετη άποψη !

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Είσαι μηχανικός υποψήφιου αγοραστή και βλέπεις γήπεδο αγορασμένο έστω το 2012 6.000 τμ, σε προηγούμενο τίτλο 6.000 τμ  και διορθωτικό το 2019, 5.000 τμ με το λεκτικό πρόσχημα της νεότερης καταμέτρησης . Κοιτάζεις το διπλανό και από 3.000 έγινε 4.000 χωρίς να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη (περιγράφω παραπάνω τον τρόπο). Θα τον συμβούλευες να αγοράσει το ακίνητο (θεώρησε ότι κάποιος άλλος μηχανικός έχει υπογράψει άρτιο και οικοδομήσιμο);

 Ο τρόπος αυτός δεν συνάδει με μια έμμεση κατάτμηση;

Για το δικό σου θέμα δεν βλέπω το παραμικρό πρόβλημα. Η απόκλιση είναι εντός κάθε ανοχής.

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Για το δικό σου θέμα δεν βλέπω το παραμικρό πρόβλημα. Η απόκλιση είναι εντός κάθε ανοχής.

Κι όμως Παύλο, ΥΔΟΜ στην Αττική και από τις καλές έχει αντίθετη άποψη. Συγκεκριμένα λέει ότι νομοθετικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παραμικρή απόκλιση εμβαδού τοπογραφικού τίτλου που έχει συνταχθεί μετά το 2013 και αυτού της αίτησης για οικοδομική άδεια. Και σε στέλνει για διόρθωση τίτλου, που λέει και ο φίλος παραπάνω. 

Νομίζω είναι θέμα ΥΔΟΜ. Κάποιες δέχονται το 2% και άλλες όχι. 

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 39 ν.4495

  2. α) Οπου μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής προβλέπεται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, νοείται το τοπογραφικό διάγραμμα του άρθρου 83 παράγραφος 4 του παρόντος νόμου.

β) Απόκλιση επί του εμβαδού οικοπέδου ή γηπέδου από το αναγραφόμενο στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει συνταχθεί μέχρι τις 8.8.2013, και σύμφωνα με τον οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομής ή καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη, σε σχέση με τη νέα καταμέτρηση στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη βεβαίωση του άρθρου 83, είναι ανεκτή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

αα) για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±5%, ββ) για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±10%.

[αλλά]

Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων ή γηπέδων, που έχουν περιληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξίες και είναι εντός της απόκλισης του προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας, καθώς και η διόρθωση ή τροποποίηση των τίτλων κτήσης για την έκδοση άδειας.

θα ελεγα οτι εχεις τις εξης  ευκαιριες, αλλά να το συζητησεις με την ΥΔΟΜ

ή ισχυει αυτο:

α] Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων ή γηπέδων, που έχουν περιληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξίες και είναι εντός της απόκλισης του προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας, καθώς και η διόρθωση ή τροποποίηση των τίτλων κτήσης για την έκδοση άδειας.

άλλως,

α] να διορθωσεις το εμβαδον του τοπογραφικου της αδειας,  γραφοντας "εμβαδου 4020 τμ. με βαση σημερινη καταμετρηση"

α] να επαναλαβεις το συμβολαιο ως προς το σωστο  "4020 τμ.

γ] να ζητησεις αδεια για τα 4020 τμ. καταγραφοντας τα καταληφθεντα τμηματα,  με επιφυλαξη για τροποποίησή της

μετα τη  εκδοση δικαστικης αποφασης και καταθετοντας σχετικη αγωγη..

Μιλαμε για 0,04 τμ. κτίσματος.😁

ζιματιστ'καν τα μυαλά μας...

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σας,

Ιδιοκτήτης αγόρασε με τρία συμβόλαια (1936, 1942, 1960) τρεις όμορες εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 1250τμ βάση τίτλων (0,5στρ+0,5στρ+0,25στρ). Άρα βάση αρχικών τίλων έχω μια έκταση 1,25στρ με χρόνο δημιουργίας το 1960. Η περιγραφή των ακινήτων σε αυτούς τους τίτλους είναι πολύ βασική (π.χ. 0,5στρ με 10 ελιές και συνορεύει με ....).

Το 2006 ο ιδιοκτήτης έκανε γονική παροχή στα παιδιά του και σύμφωνα με το νέο τοπογραφικό η έκταση προέκυψε 4,7στρ (διαφορά 3,45στρ!!!), για την οποία πλήρωσε την διαφορά στον φόρο και μεταβίβασε στα παιδιά του. Να πω ότι το ενιαίο ακίνητο σήμερα περιβάλλεται από ξερολιθιά , δηλαδή τα όρια του είναι σαφώς ορισμένα και δεν υπάρχει κάποια διένεξη με κάποιον όμορο ως προς τα όρια.

Δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη διαφορά στο εμβαδό μεταξύ του νέου τοπογραφικού και των αρχικών τίτλων ώστε να μπορέσει να επικαλεστεί κάποιος ότι τα ακίνητο ήταν 4,7στρ από το 1960 ώστε να γίνει άρτιο κατά παρέκκλιση ως προ υφιστάμενο του 2003;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.