Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση μηχανικου για αδόμητα ακίνητα


Recommended Posts

Μετά από συζήτηση με συμβολαιογράφο, η οποία πήγε να μεταγράψει αγροτεμάχιο στο υποθηκοφυλάκειο, μου είπε πως δεν έκαναν δεκτό το συμβόλαιο λόγο μη ύπαρξης βεβαίωσης μηχανικού... μιας και ως ακίνητο θεωρήτε όχι μόνο κάποιο κτίριο αλλά και τα αδόμητα οικόπεδα γήπεδα κτλ (σωστά κατ εμέ).

1. Έχει κάποιος συνάδελφος συντάξει τέτοια βεβαίωση και αν ναι τί έγραψε;

2. Είναι απαράιτητη η γνωστοποίηση της νόμιμης αμοιβής από το υπουργείο πρίν την σύνταξη τέτοιας βεβαίωσης;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε,

 

παρακάτω επικόλλησα τη Διευκρινιστική εγκύκλιο Αυθαιρέτων Ν.4014 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ελλάδος (29/09/2011)

 

"Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Σχετικά με την εφαρμογή της υπ’αριθμ. 63/21-09-11 εγκυκλίου μας, σας ενημερώνουμε τα εξής :

 

Η ως άνω εγκύκλιος έτυχε της επεξεργασίας της νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου και πριν την αποστολή της τέθηκε υπόψη και είχε τη σύμφωνη γνώμη του νομικού τμήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Παρά ταύτα, κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4014/2011, ανέκυψε σοβαρότατο θέμα όσον αφορά στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια χωρίς κτίσμα, για τη μεταβίβαση των οποίων, (καθώς και για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’αυτών) δόθηκε η ερμηνεία ότι απαιτείται βεβαίωση μηχανικού με μοναδικό περιεχόμενο τη μη ύπαρξη κτίσματος στο ακίνητο. Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε, εκ νέου, ότι καμία διάταξη του Ν.4014/2011 δεν προβλέπει τέτοιου είδους βεβαίωση.

 

Ενόψει του γεγονότος αυτού, και παρά το γεγονός ότι ουδεμία αντίθετη ερμηνεία έχει δοθεί εγγράφως, έως σήμερα, από το αρμόδιο Υπουργείο, θα επιδιώξουμε την επιβεβαίωση της νομικής ορθότητας της εγκυκλίου μας, με γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Για λόγους ασφάλειας των συναλλαγών, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, σας καλούμε, κατά τη σύνταξη των αντίστοιχων συμβολαίων μεταβίβασης ακάλυπτων γηπέδων (καθώς και σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’αυτών), να επισυνάπτετε εκ περισσού δηλώσεις μηχανικού και συμβαλλομένων περί μη υπάρξεως κατασκευών σ΄αυτά.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βλαχάκης"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι συμβολαιογράφοι καλόμαθαν εδώ και πολλές δεκαετίες να μεταβιβάζουν αυθαίρετα σαν "αδόμητα οικόπεδα".

 

Είχαμε κατ επανάληψη παρέμβει από το ΤΕΕ και οι Σύλλογοί μας, να σταματήσουν αυτή την πρακτική διότι πρόκειται για καθαρή 100% απάτη.

 

Επιτέλους, υπάρχουν και κάποια όρια.

Link to comment
Share on other sites

έχω κανει 2 τετοιες βεβαιώσεις που αναγράφω τα στοιχεια του ιδιοκτήτη, τη θέση του (αδόμητου) ακινήτου όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο, την έκταση (στο περίπου όπως το συμβόλαιο) και απλά βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κτίσμα..Το πρόβλημα ειναι ότι από τη στιγμή που δεν μου ζητήθηκε τοπογραφική αποτύπωση με εγσα87, διότι όπως μου είπε ο πελάτης μου η συμβολαιογράφος δεν το απαιτεί για να κάνει το συμβόλαιο, πως εγώ ειμαι σίγουρος ότι μου δείξανε το σωστό ακίνητο και όχι ένα παραδιπλανό που όντος δεν υπάρχει κτίσμα??? Γιαύτο και εγώ έβαλα στη βεβαίωση μου τη φράση ''έπειτα από υπόδειξη του εν λόγω ακινήτου από τον ιδιοκτήτη και δίκό μου επιτόπιο έλεγχο'' και έβαλα να υπογράψει και ο ιδιοκτήτης.. Φυσικά με ημερομηνία η βεβαίωση..Δεν ξέρω αν είμαι 100% καλυμένος..Υπάρχει κάποια γνώμη πάνω σε αυτό??

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι! Σε οικόπεδο με παλιά οικοδομική άδεια, μετά από αυτοψία διαπίστωσα ότι ο ιδιοκτήτης γκρέμισε το παλιό σπίτι (χωρίς άδεια κατεδάφισης) για να πουλήσει το οικόπεδο σαν γη μόνο. Η συμβολαιογράφος ζητάει βεβαίωση. Τί γράφουμε όταν δεν υπάρχει κτίσμα και ποιά αμοιβή να πάρω? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

@Μπαστρογιάννης Νίκος

 

Έχεις ήδη μιλήσει με τον πελάτη πιθανότατα πάνω από 1 φορά. Έχεις πάει για αυτοψία. Ερεύνησες ότι δεν υπάρχει άδεια κατεδάφισης. Έχεις μιλήσει με συμβολαιογράφο. Έχεις δαπανήσεις καύσιμα, χρήματα για τηλέφωνα, χρόνο για να σκεφτείς τι παίζει. Χρόνο για να μπεις και εδώ να ρωτήσεις. Εγώ αυτά τα κοστολογώ περίπου ένα 300άρι+ΦΠΑ. Από εκεί και πάνω ό,τι νομίζεις για τα περαιτέρω (τον κόπο σου και τα μελάνια σου για τη συνταξη της βεβαίωσης, την επόμενη συνάντηση με τον πελάτη και την ευθύνη της υπογραφής σου). Αγγίζει το 4ψήφιο ενδεχομένως ο πελάτης σου. Ελπίζω να μην παρεξηγήσεις το ύφος μου.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.