Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση μηχανικου για αδόμητα ακίνητα


Recommended Posts

Το μόνο που κάνεις είναι να συμπληρώσεις τη συμφωνηθείσα. Δεν συμπληρώνεις Α/Α και δεν αποδίδεις ΦΕΜ. Αυτό που βαραίνει στις βεβαιώσεις είναι να συμπληρώσεις το σωστό τύπο βεβαίωσης ανάλογα με την περίπτωση που έχεις να κάνεις (π.χ αδόμητο κλπ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παιδιά να κάνω μια γρήγορη ερώτηση... Αν έχουμε μια κάθετη επί οικοπέδου στην οποία δεν υπάρχει κτίσμα και θέλω να δώσω βεβαίωση 4178, τι επιλέγω στην οριστική υπαγωγή; Την επιλογή (1) "Στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή αυτοτελή ιδιοκτησία (οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία) δεν υφίσταται αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση και αυτό υφίσταται νομίμως", ή την επιλογή (3) "Στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα (Αδόμητο)";

 

Στα αυτοτελή γεωτεμάχια βάζουμε το (3), αλλά εκεί δεν αναφέρει το παραμικρό για κάθετη ιδιοκτησία. Μου κάνει εντύπωση που δεν μου έχει τύχει ξανά κάτι τέτοιο...

 

Εάν το (3) έγραφε "Στο ακίνητο (ή στην αυτοτελή κάθετη ιδιοκτησία) δεν υπάρχει κτίσμα (Αδόμητο)" πιστεύω δεν θα υπήρχε κανένας ενδοιασμός...

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Ακολουθεί η απάντηση της ομάδας υποστήριξης του ΤΕΕ:

Συνεννοηθείτε με τον συμβολαιογράφο. Συνήθως στη περίπτωση που αναφέρετε,
όπως και για το δικαίωμα υψούν, ζητείται βεβαίωση αδομήτου (τύπου 3).

Δεν θα έλεγα πως είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, αλλά μπορώ πλέον να προχωρήσω στην έκδοση βεβαίωσης τύπου 3.

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Εγώ, πάντως, σε βεβαίωση που είχα δώσει για μεταβίβαση μελλοντικού ορόφου έβαλα την επιλογή (2), εφόσον το υπάρχον ακίνητο είχε υπαχθεί στον 4014. Μου φαίνεται εντελώς λάθος να δώσεις μια βεβαίωση που αναφέρει ότι "δεν υπάρχει κτίσμα" και να μεταβιβάζεις μελλοντική ιδιοκτησία σε όροφο υπάρχοντος κτίσματος! (παρ' όλο που η συμβολαιογράφος μου ζήτησε βεβαίωση αδόμητου)

 

Η δική σου περίπτωση, βέβαια, είναι διαφορετική (και άκρως ενδιαφέρουσα).

 

Λοιπόν, ο ΝΟΚ αναφέρει στους ορισμούς ότι οικόπεδο είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο. Δεν ορίζει το ακίνητο.

 

Κατά το άρθρο 948 του Αστικού Κώδικα, ακίνητα πράγματα είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη.

 

Τα συστατικά μέρη (κατά το άρθρο 954) είναι αυτά που έχουν συνδεθεί σταθερά με το έδαφος, ιδίως οικοδομήματα.

 

Η κάθετη ιδιοκτησία που ρυθμίζεται από το ΝΔ 1024/1971 και το ΝΔ 1003/1971 είναι η χωριστή κυριότητα σ' ένα από τα περισσότερα αυτοτελή οικοδομήματα που έχουν ανεγερθεί σε ενιαίο οικόπεδο.

 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βεβαίωση τύπου (3), εφόσον πρόκειται για ενιαία έκταση χωρίς κτίσμα. Αν και συμφωνώ μαζί σου ότι το σωστότερο θα ήταν να αναφέρει η βεβαίωση διαζευτικά την περίπτωση της κάθετης ιδιοκτησίας.

 

edit: Πάντως, στην περιγραφή, εφόσον γράψεις "Κάθετη ιδιοκτησία τάδε" (όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο), δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Προβληματισμός: Στο γεωγραφικό εντοπισμό θα επιλέξεις την κάθετη ή όλο το οικόπεδο;

Edited by vagiotis
Link to comment
Share on other sites

Ο γεωγραφικός εντοπισμός (τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνεται) είναι το λιγότερο που με προβληματίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα έβαλα την κάθετη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου, κι εγώ αυτό θα έκανα. Απλά το ανέφερα "επικουρικά". Για το ακίνητο που δείχνεις στον γεωγραφικό εντοπισμό (άρα την κάθετη), το οποίο έχει και συντεταγμένες (στο περίπου) άρα είναι μονοσήμαντα ορισμένο, βεβαιώνεις ότι δεν υπάρχει κτίσμα. Επομένως, κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μερικές γρήγορες ερωτήσεις...

 

1) Τελικά το συρματόπλεγμα περιμετρικά του οικοπέδου θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή ?!

 

2)  Όταν βγάζουμε βεβαίωση αδόμητου σε οικόπεδο εκτός σχεδίου συγκρίνουμε προφανώς με τον τίτλο αφού δεν υπάρχει κάποιο τοπογραφικό οικοδομικής άδειας. Ελέγχουμε και το εμβαδόν του οικοπέδου ? Μετράμε δηλαδή το οικόπεδο ? Και εντάξει να είναι  μέχρι 500μ2, αν είναι 5 στρέμματα τι κάνουμε ?

Link to comment
Share on other sites

1) Aποτελεί αυθαιρεσία, απλώς δεν επηρεάζει (αυξάνει) τη δόμηση, κάλυψη, ύψος και δεν συντελεί σε κάποια χρήση. Στα σχόλια της βεβαίωσης μπορείς να το αναφέρεις.

2) Η βεβαίωση συνοδεύεται από τοπογραφικό.και συντάσσεται εξαρτημένο .

Εξαιρέσεις για τη μη απαίτηση τοπογραφικού υπάρχουν στη παρ. γ i έως iii του άρθρου 3.

Βεβαίως ακόμη και αν υπάγεται στις εξαιρέσεις, δημιουργούνται προβλήματα αν δεν προσκομισθεί τοπογραφικό, όπως η περιγραφή του ακινήτου και η δήλωση του ν. 651/7.

Αν η νέα καταμέτρηση δείξει διαφορά μεγαλύτερη του +-10% , η συμβολαιογράφος θα προβεί σε διορθωτικό αναφέροντας κατόπιν νεότερης καταμέτρησης κλπ, θα πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και όλα τα σχετικά. Η βεβαίωση πάντως θα έχει να κάνει με το αν στο οικόπεδο υπάρχουν κτίσματα ή όχι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο οπότε ναι υπάγεται στις εξαιρέσεις και δεν χρειάζεται νέο τοπογραφικο. Ελέγχω με αυτό του τίτλου.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.