Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση μηχανικου για αδόμητα ακίνητα


Recommended Posts

Στην ίδια απόφαση το ΣτΕ κάνει αναφορά στον ορισμό του δομικού έργου και  κατά τον κτιριοδομικό:

 

"....  Δομικό έργο: Είναι κάθε κατασκευή που προορίζεται να χρησιμοποιείται σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, ως ακίνητο εδράζεται απευθείας ή διά μέσου άλλων στοιχείων σʼ αυτόδεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί με απλό και άμεσο τρόπο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δομικά έργα είναι π.χ. τα κτίρια, ανεξάρτητα από τα υλικά ή τον τρόπο κατασκευής τους, οι γέφυρες, οι τοίχοι αντιστήριξης, οι περιφράξεις, οι πέργκολες, οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων υλικών ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής τους και το σκοπό που εξυπηρετούν, οι οικίσκοι που εδράζονται στο έδαφος απευθείας ή σε τροχούς κ.λ.π.... "

Ενα τροχόσπιτο ρυμουλκείται με απλό και άμεσο τρόπο : Το κοτσάρεις και φεύγεις , όπως ένα τρέιλερ.
Το κοντέινερ για να μετακινηθεί θέλει γερανό και νταλίκα. Προφανώς αυτό δεν είναι "απλός και άμεσος τρόπος".

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά συμφωνώ με τον avgoust.

 

Το τροχόσπιτο ΟΚ εφόσον δεν έχει βγάλει τις ρόδες λέμε το κοτσάρεις και φεύγεις

το container όμως είναι πρόβλημα. Για μένα θέλει τακτοποίηση δυστυχώς

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, πρόκειται για βεβαίωση αδόμητου 4178 σε οικόπεδο που έδωσα στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο υπήρχε παλαιότερα κτίσμα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο. Ανοίγοντας το φακελό του και εξετάζοντας προσεκτικά (αφου είχα δώσει τη βεβαίωση δυστυχώς) είδα ότι δεν υπάρχει κάποια άδεια κατεδάφισης παρά μόνο το φεκ που χαρακτηρίζει το κτηριο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να καταλάβω αν έπραξα ορθώς και αν έπρεπε να δώσω τη βεβαίωση. Απο την άλλη δε βεβαίωσα τη νομιμότητα της κατεδάφισης αλλά το γεγονός οτι δεν υφίσταται κτίσμα. Ποια θα ήταν η αντιμετωπιση σας στην προκειμένη περίπτωση. Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Τα παλιά τα συμβόλαια το μνημόνευαν ως κτίσμα?

Η μεταβίβαση  έγινε?

Το πρόβλημα πως προέκυψε τώρα-πρόκειται για νέα μεταβίβαση? 

Link to comment
Share on other sites

η μεταβίβαση έχει γίνει και αφορούσε τροποποίηση ποσοστών ιδιοκτησίας μεταξύ κληρονόμων, η αποδοχή κληρονομιάς το αναφέρει ως οικόπεδο ενώ υπάρχουν και παλαιότερα συμβόλαια που αναφέρουν το κτίσμα. Ο προβληματισμός μου προέκυψε τώρα μην έχοντας καθαρή την συνείδηση μου ότι έπραξα το σωστό αλλά και χωρίς πραγματικά να γνωρίζω πως έπρεπε να κινηθώ. Δεν ξέρω αν βοηθάει την κατάσταση αλλα μέσα στο φάκελο βρήκα τοπογραφικό του 1991 το οποίο είχε συνταξει μηχανικός του τότε ιδιοκτήτη χαρακτηρίζοντας το κτήριο κατεδαφιστέο. Το οποίο βέβαια δεν έχει σφραγίδα υπηρεσίας ούτε είναι θεωρημένο.

post-68080-0-30417300-1511455976_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε είδες κτίσμα στο οικόπεδο? Ο τελευταίος τίτλος αναφέρει κτίσμα? Αφού και τα δύο είναι ΟΧΙ γιατί έχεις αμφιβολίες?

Link to comment
Share on other sites

η ανησυχία μου είναι μήπως δίνοντας αυτή τη βεβαίωση ''βοήθησα'' να γίνει μία μεταβίβαση που πολύ πιθανόν να είναι άκυρη εφ όσον αφορά οικόπεδο με διατηρητέο το οποίο έχει κατεδαφιστεί - εξαφανιστεί χωρίς νομιμες διαδικασίες απ΄'οσο αναζήτησα!

Edited by gtho
Link to comment
Share on other sites

Συν/φε χωρίς να θέλω να σε πανικοβάλλω

στο νέο νόμο Άρθρο 65 Ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου 

γίνεται σχετικός λόγος για βάση διατηρητέων 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώντας με τον Φαέθοντα, αφού δεν υπάρχει κτίσμα δίνουμε βεβαίωση αδόμητου

Εξ άλλου, υπάρχουν και οι α/φ που το επιβεβαιώνουν

Όποιος (υπηρεσία) ενδιαφέρεται ας ψάξει να βρει τα μπάζα, να τα ταυτοποιήσει, και να αποδείξει ότι κακώς κατεδαφίστηκε...

Link to comment
Share on other sites

όπως το βλέπω κι εγώ,

Εσύ είχες να ελέγξεις ένα οικόπεδο αδόμητο. Αυτό προκύπτει τόσο από τον τίτλο που είχες στην διάθεσή σου, όσο και από την αυτοψία. Η βεβαίωση που έδωσες λέει ότι δεν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο. Αλήθεια δηλαδή. Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με αυτό. Δεν ήταν η δουλειά σου να ελέγξεις γιατί δεν υπάρχει το κτίσμα εκεί.

 

 

 Ωστόσο, το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Άραγε, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία έχουν ενημερωμένες βάσεις δεδομένων σχετικά με το πλήθος των χαρακτηρισμένων κτηρίων; Αν ναι, δεν θα κολλούσε το συμβόλαιο εκεί; Αν όχι, δεν θα έπρεπε? 

 Οι συμβαλλόμενοι, υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο δεν βρίσκεται σε ρεμα, αιγιαλο, ΄δασος, αρχαιολογικό χω΄ρο, ή αυτή η δήλωση γίνεται μόνο όταν υπάρχει κτίσμα μεσα;

 Η βεβαίωση ΤΑΠ, πως δόθηκε; Ο δήμος σίγουρα γνωρίζει τα διατηρητέα του. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.