Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αξιοπιστία GPS Spectra precision


lzs

Recommended Posts

Τί γνώμη έχετε για τα Gps της Spectra precision? Είναι θυγατρική εταιρεία της Trimble. Συγκίνοντας τα τεχνικά φυλλάδια για τα μονόσυχνα των δύο εταιρειών (Epoch 10 της spectra precision και R3 της trimble) έχουν ίδια ακρίβεια (5mm+0.5ppm).

Ισχύει αυτό και στη πραγματικότητα; Σε ίδιες συνθήκες και στο ίδιο σημείο τα δύο όργανα θα είχαν την ίδια ακρίβεια;

Link to comment
Share on other sites

Ίδια είναι...:lol:
Λακωνικότατη απάντηση! :)

 

Το μονόσυχνο της spectra κοστίζει μόνο 6000 € και σύμφωνα με τα τεχνικά φυλλάδια έχει καλύτερη ή την ίδια ακρίβεια με πολύ ακριβότερα μοντέλα άλλων γνωστών εταιρειών (π.χ. Leica).

Γιατί είναι τόσο φθηνό; Κάτι θα του "λείπει", έτσι δεν είναι;;; Μήπως ξέρει κανείς τιμές για τα gps της trimble?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε lzs, γνώμη μου είναι ότι 6000 ευρώ είναι πολλά για ένα σύστημα GPS το οποίο είναι L1 και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε L1,L2 ούτε σε RTK μελλοντικά.

Τα συστήματα GPS L1 που δεν είναι αναβαθμίσιμα έχουν αρκετά μειονεκτήματα:

-πολύ μεγαλύτερος χρόνος παραμονής σε κάθε σημείο σε σύγκριση με ένα L1,L2 RTK σύστημα

-αβεβαιότητα για το είδος της λύσης (Μπορεί να καθήσεις 30sec σε ένα σημείο και να μην έχεις fixed λύση με ακρίβεια εκατοστού αλλά με ακρίβεια 9cm!!! Επίσης, την ακρίβεια με την οποία αποτυπώθηκε το κάθε σημείο τη βλέπεις στη συνέχεια στο γραφείο με την επεξεργασία που θα κάνεις με τη βοήθεια λογισμικού ενώ αν έχεις κάποιο σύστημα με RTK τη στιγμή που αποτυπώνεις ένα σημείο γνωρίζεις την ακρίβεια με την οποία θα ληφθεί το σημείο.)

-αν χάσεις το σήμα πρέπει να βάλεις το rover για 5-10 λεπτά σε γνωστό σημείο.

-δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις του δορυφόρους GLONASS οπότε αν σε κάποια περιοχή έχεις π.χ. 5 ή 6 δορυφόρους GPS δε θα μπορεσεις να έχεις τα ίδια αποτελέσματα που θα είχες αν π.χ. είχες 5 ή 6 δορυφόρους GPS & 2 ή 3 δορυφόρους GLONASS

 

Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε κάποιο σύστημα GPS είναι προτιμότερο να σκεφτείς κάποια λύση L1,L2 RTK. Οι επιπλέον δορυφόροι GLONASS είναι επίσης μια καλή επιλογή. Σίγουρα τα 18.000-20.000 ευρώ που απαιτούνται είναι αξιοσέβαστο ποσό αλλά είναι καλύτερο να πάρεις κάτι που και τη δουλειά σου σωστά θα κάνεις και δε θα σε κάνει να αισθανθείς ότι "πέταξες" τα χρήματά σου.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις σας.

 

Το Gps σκεφτομαι να το χρησιμοποιήσω μόνο για να κατεβάζω κανα δυο στάσεις εξαρτημένες σε ΕΓΣΑ και στη συνέχεια να κάνω την αποτύπωσή μου με το γεωδαιτικό σταθμό. Για τις μικρές χαράξεις που κάνω με καλύπτει ο γεωδαιτικός σταθμός.

 

Δεδομένου πως οι δουλείες που παίρνω είναι κοντά στην έδρα μου και δε με πειράζει ο χρόνος για post processing στο γραφείο δε νομίζεται πως μου αρκεί ένα μονόσυχνο;

 

Έλεγα να κοιτάξω και για το διπλόσυχνο της Spectra που και αυτό δίνει καλές ακρίβειες (στα τεχνικά φυλλάδια τουλάχιστον), αλλά κοστίζει 14000 περίπου και δεν νομίζω πως θα το κάνω απόσβεση. Άσε που με προβλήματίζει και η μεγάλη διαφορά στη τιμή από τις γνωστές μάρκες.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε lzs, αν σε ενδιαφέρει μόνο ο τριγωνισμός τότε δες και το South 9600 το οποίο κοστίζει γύρω στα 3.850 euro (με ΦΠΑ).
Ναι αλλά κινέζικο; Μπορώ με post processing στο γραφείο να είμαι σίγουρος για το σφάλμα των μετρήσεων που έχω κάνει;
Link to comment
Share on other sites

Όσο σίγουρος μπορείς να είσαι με κάθε L1 σύστημα. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

Η South χρησιμοποιεί μητρικές Novatel που είναι πολύ καλές.

Η ποιότητα κατασκευής των πλαστικών μερών θα με απασχολούσε και οι δυνατότητες του λογισμικού.

Τα υπόλοιπα όχι. Όλα τα GPS το ίδιο πράγμα μετράνε, από τους ίδιους δορυφόρους.

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο μοντέλο της South γιατί είναι από τα φθηνότερα L1 που κυκλοφορούν στην αγορά και επειδή είπες ότι το το διπλόσυχνο της Spectra κοστίζει 14000€ και θα σε ενδιέφερε κάτι πιο φθηνό.

Εφόσον επέλεξες να κάνεις τις αποτυπώσεις σου με το total station και την εξάρτηση με το GPS, ένα σύστημα L1 την κάνει αυτή τη δουλειά και με το παραπάνω. Αλλά μέχρι εκεί. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα που σου ανέφερα στην πρώτη μου απάντηση.

Υπάρχουν μοντέλα της Topcon, της Leica και της Trimble που είναι μεν L1 αλλά μπορούν να αναβαθμιστούν σε L1,L2 RTK και να βάλεις και GLONASS! Αλλά οι τιμές τους ξεκινούν από 10.000-11.000€ για το μονόσυχνο μόνο και ανεβαίνουν...

Σκέψου καλά πριν αγοράσεις οτιδήποτε μιας και αν πάρεις κάποιο από τα συστήματα GPS L1 με τιμή από 3.800-7.000€ να ξέρεις ότι δε μπορεί να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε L1,L2 RTK.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια! Θα κοιτάξω μήπως βγει και κάποιο πρόγραμμα για επιδότηση.

Πάντως στη Leica που ρώτησα μου είπαν πως δε συμφέρει να πάρω αναβαθμίσιμο L1 γιατί θα πληρώσω πολλά αν κάνω την αναβάθμιση και μου είχαν προτείνει να κοιτάξω το μοντέλο τους που δεν αναβαθμίζεται. Νομίζω πως είχαν πει πως με την αναβάθμιση το κόστος θα ήταν γύρω στα 10000 (αν θυμάμαι καλά) πιο πάνω απ΄το διπλής συχνότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.