Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τιμολόγια Δημοσίων Έργων


panos127

Recommended Posts

Έχοντας να ασχοληθώ κάποια χρόνια με το θέμα των τιμών στα δημόσια έργα θα παρακαλούσα αν μπορούσατε να μου λύσετε κάποιες απορίες.

 

Είχα μείνει στο σύστημα των Αναλυτικών τιμολογίων (ΑΤΟΕ, ΑΤΕΟ, ΗΛΜ ,ΥΔΡ κλπ) όπου είχαμε το πρωτόκολλο διαπιστώσεων τιμών ανά τρίμηνο (ή εξάμηνο παλιότερα) και βάζοντας τις βασικές τιμές στην ανάλυση κάθε άρθρου προέκυπτε η τιμή του άρθρου. Επίσης όταν έπαιρνε αναθεώρηση με βάση τους συντελεστές αναθεώρησης καταρτίζαμε τα πινάκια αναθεώρησης. (Επίσης υπήρχαν και οι νέες τιμές όπου κάναμε δική μας ανάλυση αφού δεν υπήρχαν στα εγκεκριμένα τιμολόγια και χρησιμοποιούσαμε το ΣΧΕΤ ΟΙΚ 3214 πχ , δηλαδή περεμφερές άρθρο μόνο για την αναθεώρηση).

 

Η δυσκολία μου είναι με τα νέα τιμολόγια (του Σουφλιά τα άκουγα) όπου έχουμε το άρθρο και την τιμή του χωρίς ανάλυση όπου και έδώ γίνεται χρήση ΣΧΕΤ από τα παλιά τιμολόγια για τον υπολογισμό της αναθεώρησης.

 

Οι απορίες μου είναι η εξής:

 

H τιμή μου υπάρχει στο πχ Περιγραφικό τιμολόγιο κτιριακών έργων , άρθρο 32.01.05 είναι 90 ευρώ. Η τιμή αυτή σε ποιο τρίμηνο αναφέρεται; Αν θέλω να συντάξω μια τιμή πχ σήμερα πως θα την αναγάγω (στο Δ'11). Βγαίνουν ανά τρίμηνο τιμές άρθρων;

 

Επίσης για την σύνταξη μιας νέας τιμής που δεν υπάρχει στα νέα τιμολόγια τι κάνουμε; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παλιές αναλύσεις με βασικές τιμές ή τιμές εμπορίου; Πως αυτές τις τιμές τις ανάγουμε στο τρίμηνο δημοπράτησης; Ισχύει ακόμα ο τρόπος με τον πίνακα όπου συγκρίναμε τις τιμές της σύμβασης με τα εγκεκριμένα άρθρα (πχ ΑΤΟΕ) όπου υπήρχαν αντίστοιχα και βγάζαμε έναν συντελεστή ή σε κάποιες περιπτώσεις τον έδινε η σύμβαση συνήθως σ=0.90 ;

 

Βλέπω στο site του ΤΕΕ αλλά και στο ΥΠΕΧΩΔΕ να υπάρχουν online αναλύσεις για τα παλιά τιμολόγια (που δεν είναι σε χρήση) όπως και βασικές τιμές. Τι χρησιμότητα έχουν;

 

Υπάρχουν κάπου οδηγίες για το τι ισχύει σήμερα σε σχέση με την Τιμολόγηση;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η περιγραφη παραμενει σταθερη. Οι τιμες αλλαζουν καθε δυο νομιζω χρονια , Για καθε εργο ισχυουν οι τιμες του προυπολογισμου, στη δημοπρασια, Για αυτο μετα υπαρχει η αναθεώρηση.

Τωρα για νεες τιμες , συντασεις πρωτοκολο κανονισμου νεων τιμων το οποιο μπορει να ειναι ειτε αρθρα του σουφλια που δεν υπαρχουν στον προυπολογισμο, ειτε εντελως καινουρια αρθρα που θα προκυψουν απο τις τιμαριθμικες η ακομα και απο τον παλιο ατοε. δεν υπαρχουν περιορισμοι στος πως θα προκυψουν οι νεες τιμες

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή του Σουφλιά αυτή αναφέρεται στην περίοδο που εκδόθηκε το συγκεκριμένο τιμολόγιο του Σουφλιά και ισχύει μέχρι την πιθανή αναπροσαρμογή της. Σημείωσε ότι σε διάφορες περιόδους από την αρχική έκδοση έχουν βγει και αναπροσαρμογές τιμών (όχι ανά καθορισμένο διάστημα όπως πχ οι τιμαριθμικές).

Επομένως η τιμή του Σουφλιά που θα χρησιμοποιήσεις θα είναι αυτή της περιόδου δημοπράτησης του έργου σου (θα είναι δηλαδή ή της αρχικής έκδοσης Σουφλιά ή κάποιας αναπροσαρμογής της).

Τώρα αναφορικά με την αναθεώρηση. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα:

Ημερομηνία έκδοσης τιμολογίου Σουφλιά ή πιθανής αναπροσαρμογής της:

5-10-2009

Ημερομηνία Δημοπράτησης του έργου σου:

5-10-2010 (δηλαδή ένα χρόνο μετά=4 τρίμηνα) σημείωσε ότι στο διάστημα αυτό για παράδειγμα δεν έχει γίνει καμία αναπροσαρμογή.

Πας τώρα να κάνεις αναθεώρηση στο Α’ τριμ του 2011.

Η αναθεωρήσή σου θα είναι από το β’τριμ 2010 (5-10-2010) μέχρι το α’ τριμ 2011.

Θα χάνεις πάντα δηλαδή την αναθεώρηση από την ημερομηνία έκδοσης του Σουφλιά μέχρι την ημερομηνία δημοπράτησης σου. Αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις. Οι τιμές Σουφλιά δεν βγαίνουν ανά τρίμηνο άλλα όποτε τους @k@.

 

Αναφορικά με το πώς θα συντάξεις μια νέας τιμής που δεν υπάρχει στα τιμολόγια Σουφλιά δες Ν.3669/2008, άρθρο 57, παράγραφος 6γ αλλά και γενικότερα το άρθρο 57 διότι για να φτάσεις την περίπτωση γ έχεια αποκλήσει κάπως τις περιπτώσεις α και β.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ, εκείνο που δεν μπορούσα να καταλάβω (και τελικά ισχύει) είναι ότι η τιμή του "σουφλιά" δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο τρίμηνο αλλά σε όλη την περίοδο μέχρι να βγει η αναπροσαρμογή της. Μου είπαν ότι οι Υπηρεσίες μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές με αιτιολόγηση για ειδικές συνθήκες (δυσκολία πρόσβασης , μικρές ποσότητες κλπ) που θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να καταστρατηγηθούν οι τιμές. Δεν ξέρω αν αυτό προβλέπεται στο Νόμο ή σε κάποια ερμηνευτική και αν βάζει άλλους περιορισμούς (πχ ποσοστό προσαύξησης).

 

Ευχαριστώ πολύ,

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ορθότερο να μετακινήσω το ποστ εδώ:

 

Σε πρόσφατη μελέτη για ένα μικρό δημόσιο έργο αναφέρει περί τοποθέτησης των συρμάτινων αυτών κιβωτίων. (ζαρζανέτια απ'οσο τα ακούω, βγαλμένο φυσικά απο το serazaneti).

Aπ'οσο διαβάζω στα τιμολόγια των υδραυλικών, πρέπει να περιλαμβάνεται το άρθρο

 

8.01.02 - Κατασκευή φατνών συρματοκιβωτίων ή συρματοκυλίνδρων (gabions)

 

και πλήρωση αυτών:

 

8.02.01 - Πλήρωση συρματοκιβωτίων και συρματοκυλίνδρων

 

Αυτή ειναι η λογική.

 

Στη μελέτη λοιπόν που χω στα χέρια μου έχω τα εξής:

 

8.01.02 - Κατασκευή φατνών συρματοκιβωτίων ή συρματοκυλίνδρων (gabions)

και

8.04 Λιθορριπές προστασίας κοίτης και πρανών.

 

Οπότε ο "μελετητής" δεν έβαλε επίτηδες το άρθρο με την πλήρωση των ζαρζανετίων.

Δε καταλαβαίνω στο σκεπτικό του.

Εβαλε το άρθρο της λιθορριπής, με τη λογική να πληρωθεί μεσω αυτού του άρθρου η προμήθεια (σύλλεξη) μεταφορά της κροκάλας;

Και αν το υποθέσουμε αυτό,πως θα είμαι καλυμμένος στη περίπτωση που πει "το άρθρο μιλάει για λιθορριπή,και λιθορριπή θα κάνεις".

Μήπως απο τα απρόβλεπτα "προστεθεί" το ανάλογο άρθρο (με τις αλχημείες που γίνονται) για να πληρωθεί η πλήρωση;

Link to comment
Share on other sites

πέρα απο αυτό, έχει και 30-40 κυβικά μπετά με άρθρο ΥΔΡ το οποίο ΔΕΝ περιλαμβάνει ξυλότυπο και δεν έχει κανένα άρθρο με ξυλότυπο...

Να δω για τί θα πρωτοφθάσουν τα απρόβλεπτα...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

επειδή μου προεκυψε σύνταξη Πρωτοκόλλου Νέων Τιμών, τελικά για έργα μετά την έγκριση των Ε.Τ.Ε. στις νέες τιμές χρησιμοποιούμε αυτά ή τις συντάσσουμε σύμφωνα με τα παλιά Αναλυτικά Τιμολόγια? Ξαναρωτάω επειδή είδα ότι υπάρχουν δύο απόψεις, μια ότι πάμε με τα Περιγραφικά του Σουφλιά και μία ότι δεν έχει σημασία (Αναλυτικά ή Περιγραφικά).

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για τις υπηρεσίες ισχύουν πλέον τα τιμολόγια του Σουφλιά δυστυχώς!!!

Σε όσες εργασίες δεν υπάρχουν τιμές, τότε κάνεις τιμή υπό παρακολούθηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.