Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τιμολόγια Δημοσίων Έργων


panos127

Recommended Posts

Γιώργο, δες το πάλι γιατί πρόσθεσα και τον πίνακα από τον οποίο κοίταζες τα μηχανήματα για να καταλάβεις πως προκύπτει ο κωδικός του μηχανήματος που θα μπει στο αρθρο.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Το είδα από χθες αυτό σε αυτά που το ανέβασες. Έτσι το βρήκα και το συγκεκριμένο αλλά ήθελα και την επιβεβαίωση καλού κακού!

Απλά μου έλυσες τώρα την απορία τι είναι το 506.2.4. και τι το 506.4 (!)

 

Πάλι εξαιρετικά χρήσιμος και to the point που λέγανε και στο χωριό!

Σε ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Για τον υπολογισμό ημερήσιου κόστους θραυστικού συγκροτήματος (518.1) εργολάβος μου φέρνει τον παρακάτω υπολογισμό ο οποίος μου φαίνεται υπερβολικός. Καταρχήν βλέπω ότι υπολογίζει 20,01 ώρες για τον χειριστή του συγκροτήματος και 13,34 ώρες για τον χωματουργό (τα οποία όμως αναγράφονται έτσι στον πίνακα 2 "Στοιχεία υπολογισμού ημερήσιας δαπάνης δομικών μηχανημάτων" του ΦΕΚ538/1994 σελ.4985). Έτσι φαίνεται να υπολογίζονται και στην ΑΤΕΟ 2012Β. Μελετώντας τις ΑΤΕΟ παρατηρώ ότι από 256€ που ήταν η βασική τιμή του 518.1 το 2009Γ σχεδόν 4πλασιάστικε το 2010Α φτάνοντας στα 958€ και από τότε παραμένει σε αυτά τα επίπεδα...

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

IMG_20180821_142152_HDR.jpg

Link to comment
Share on other sites

https://www.chania.gr/files/55/33717/tehniki_perigrafi_ergasias.pdf

https://yperdiavgeia.gr/procurements/downloadPdf/153451

είναι περίπου στο ποσό που σου έχει υπολογίσει ....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ varxo!

Έχω υπόψη μου αυτή την μελέτη του Δ.Χανίων. Ωστόσο εκεί θεωρεί τελικά ότι το θραυστικό (και ο φορτωτής που περιλαμβάνεται στην τεχνική περιγραφή) δουλεύουν το 1/5 της ημέρας (αναφέρεται στον πίνακα στην τελευταία σελίδα) και χρεώνει το 1/5 του ποσού. Από που προκύπτει αυτό; Αν το θραυστικό συγκρότημα δουλεύει "8ωρο" εγώ τι ποσό θα υπολογίσω;

Edited by machineman
Link to comment
Share on other sites

Οι αποδόσεις του άρθρου (του τυπωμένου είναι σωστές).
Τα χειρόγραφα χρηματικά ποσά που έχεις βάλει στις τιμές των υλικών-εργατικών-μηχανημάτων είναι σωστά.
Οντως από το 2009 στο 2010 και μετέπειτα έχει αυτή την διαφορά στις τιμές διότι (αν θυμάμαι, και μπορείς να το δεις από τα πρακτικά διαπίστωσης τιμών του '09 και του '10) τότε έγινε μετάβαση στον τρόπο υπολογισμού του ημερίσιου μισθώματος χρησιμοποιώντας πλέον την βασική τιμή κτήσης καινούργιου μηχανήματος, κάνοντας αναγωγή της τιμής αυτής σε ημερήσιο μίσθωμα και όχι το ημερήσιο μίσθωμα ως βασική τιμή διαπιστούμενη από την επιτροπή διαπίστωσης τιμών.
Ως ημερήσιο μίσθωμα μηχανήματος είναι αυτό που αντιστοιχεί σε 6,67 ώρες εργασίας. (σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ). Επομένως κατ' αναλογία αν θες 8ωρο θα αυξηθεί η ημερήσια δαπάνη, ως τελική τιμή του άρθρου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ georgegaleos!

Έστω ότι το ημερήσιο μισθωμα του μηχανήματος είναι σωστό (υπολογισμένο σύμφωνα με το κόστος κτήσης). Το κόστος του χειριστή γιατί υπολογίζεται για 20,01h και του χωματουργού για 13,34h;;; Από ότι βλέπω αυτά τα νούμερα υπάρχουν και στο ΦΕΚ538/1994 σελ.4985 (δες συνημμένο) και μου φαίνονται παράλογα.

thrafstiko.png

Edited by machineman
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν μου φαίνονται παράλογα και θα εξηγήσω τον λόγο.

Αν προσέξεις το θραυστικό συγκρότημα αποτελείται από κάποια επιμέρους μηχανήματα. Οπότε προφανώς δεν θα χρειαστείς έναν χειριστή που θα δουλέψει 20,01 ώρες αλλά πιθανόν τρεις (τόσους παρατήρησαν ότι χρειάζονται για να λειτουργήσει το συγκρότημα) που θα δουλέψουν 6,67 ώρες ο καθένας (ήτοι 6,67 x 3 = 20,01 ώρες). Οπότε αντί να γράψουν 3 χειριστές x 6,67 ώρες ο καθένας έγραψαν τις συνολικές ώρες. Κατ' αναλογία θες δύο χωματουργούς από 6,67 ώρες ο καθένας άρα συνολικά 13,34 ώρες.

Οπότε είναι θέμα καθαρά τυποποίησης (την οποία παρέλειψαν)  για την εγγραφή στον πίνακα που θέτεις, όσο πιο απλά γίνεται των αποδόσεων.

Υ.Γ. Ενημερωτικά αυτή είναι και η απόφαση (μετά από ένσταση των εργοληπτικών οργανώσεων) της μετάβασης στον τρόπο υπολογισμού του ημερήσιου μισθώματος χρησιμοποιώντας πλέον την βασική τιμή κτήσης καινούργιου μηχανήματος

2010ΥΠΜΕΔΙ_21799.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.