Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επίσημες απαντήσεις από το ΤΕΕ


Recommended Posts

Ισόγεια Κατοικία 119 τ.μ. με πρώτη κανονική οικοδομική άδεια το 1995 σε οικόπεδο 4200 (3600 εκτός οικισμού και 600 εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων), Χτίζεται με την αδεια στο εντος σχεδίου , αλλά ο ιδιοκτήτης αλλάζει την θέση του κτηρίου αυθαίρετα και το χτίζει έτσι όπως είναι στην άδεια αλλά στο εκτός οικισμού τμήμα και κατά παράβαση και των πλευρικών αποστάσεων <15μ..

 

Μπορείς να ελέγξεις, εφόσον έχει ζώνη ο οικισμός, την προΰπαρξη του γηπέδου αν σε καλύπτει και τότε αν η τοποθέτηση της οικοδομής είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 μ από τα όρια μπορείς να σώσεις την κατάσταση.Βέβαια να ξεκαθαρίσεις με το δασικό πρώτα απόλα.

Link to comment
Share on other sites

Παρά τις απόψεις (γιατί τελικά περί απόψεων πρόκειται) των τηλεφωνητών του ΤΕΕ, θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογο σε κτίριο χωρίς άδεια να υπολογίζουμε τους εξώστες ως επιπλέον παρανομίες. Αν είναι έτσι να συνυπολογίσουμε και τις μαρκίζες που στεγάζουν τους εξώστες, και την καμινάδα, και την περίφραξη και ό,τι εξέχει από τον όγκο των κύριων χώρων... Πραγματικά δεν στέκει. Αν κάνεις μια νομιμοποίηση δεν μετράς χωριστά τους εξώστες και την περίφραξη και χωριστά το σπίτι... Ποτέ δεν έγινε αυτό!

 

Απλά: Πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι, τόσα, τι χρωστάω, τόσα, ευχαριστώ, ο επόμενος.

 

Καταλαβαίνω ότι ο αναλυτικός έχει νόημα στις περιπτώσεις με άδεια όπου πχ ένας εξώστης κτίστηκε μεγαλύτερος από το νόμιμο. Με κάποιον τρόπο πρέπει να κοστολογήσει την παρανομία (αν και με μια απλή αναθεώρηση/ενημέρωση λύνεται το πρόβλημα εκτός και αν έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο ποσοστό εξωστών).

 

Έχω αποφασίσει σε περίπτωση αυθαιρέτου χωρίς ΟΑ να μην μετράω εξώστες-περιφράξεις εκτός και αν από πραγματικά επίσημα χείλη ακούσουμε κάτι άλλο. Όταν μιλάμε για παράνομη περίφραξη χωρίς κτίσμα μέσα τότε βεβαίως θα πάει με αναλυτικό.

Link to comment
Share on other sites

 

Απλά: Πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι, τόσα, τι χρωστάω, τόσα, ευχαριστώ, ο επόμενος.

 

Και πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι για σένα... Μόνο οι Κ.Χ.;

Οι Β.Χ. όπου ο νόμος εντάσσει - μάλλον- τους εξώστες, δεν θα μετρήσουν;

Το υπόγειο δεν θα το μετρήσεις; Επειδή δεν είναι κλειστός χώρος ο εξώστης, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε... Τότε να μη μετράνε και οι πλακοστρώσεις, οι οποίες όπως είδες στα παραδείγματα του ΤΕΕ, μετράνε και παραμετράνε... με αναλυτικό.

 

Δεν διαφωνώ, μη παρεξηγηθώ, απλώς λέω ότι για τη λογική που κινείται ο νόμος αυτός, μάλλον έχουν δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

@JTB

 

Δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει την απορία μου και τις απόψεις μου.

 

Βεβαίως οι βοηθητικοί χώροι μετράνε, και βεβαίως το υπόγειο συνυπολογίζεται ως ΒΧ. Δεν είπα ποτέ το αντίθετο.

Αλλά αν διαβάσεις τον κτιριοδομικό οι εξώστες δεν είναι βοηθητικοί χώροι, επομένως αν δεν έχουν κλείσει με κάποιο τρόπο δεν εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία.

Το παράδειγμα που αναφέρεις μιλάει για υπερβάσεις και κατασκευές σε κτίσμα με άδεια οικοδομής και αυτά όντως κοστολογούνται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Καμία αντίρρηση.

Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει άδεια καθόλου; Ποτέ μέχρι σήμερα σε διαδικασία νομιμοποίησης δεν έμπαιναν χωριστά οι εξώστες (εκτός - επαναλαμβάνω - αν υπάρχει άδεια και η υπέρβαση αφορά τους εξώστες και μόνο). Όπως προαναφέρθηκε για εξώστες δεν πληρώνονται φορολογικά, δεν λογίζονται σαν ξεχωριστή αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

....

Όπως προαναφέρθηκε για εξώστες δεν πληρώνονται φορολογικά, δεν λογίζονται σαν ξεχωριστή αυθαιρεσία.

 

Το επιτρεπόμενο μέγεθος των εξωστών ανά κτίριο είναι ορισμένο και όχι απεριόριστο.

Πχ 40% της δόμησης.

Επίσης υπάρχουν μορφολογικοί περιορισμοί του που και του πως.

Παράδειγμα δεν μπορείς μέσα στο Δ να βάλεις εξώστη, δεν μπορείς μέσα σε αίθρια, ελάχιστη πλαϊνή απόσταση εξώστη από όμορο οικόπεδο και αρκετά άλλα.

Άρα υπάρχει πολεοδομική παράβαση.

Μέχρι και σήμερα σε διαπιστωμένες πολεοδομικές παραβάσεις με αυτοψία από πολεοδομία αναφορικά με τους εξώστες επιβάλλονται και πρόστιμα ανέγερσης και πρόστιμα διατήρησης.

 

 

Άρα παρ ότι δεν πληρώνονταν «φορολογικά» ήταν και είναι πολεοδομική αυθαιρεσία

Link to comment
Share on other sites

Σωστη η σκεψη σου αλλα αυτο που λες αφορα νομιμο κτισμα με παρανομο εξωστη.

Ο παράνομος εξωστης σε νομιμο κτίσμα να παει με αναλυτικό.

Αν όμως όλο το κτίσμα είναι παράνομο δεν θα εξετασεις ξεχωριστά τον εξωστη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον Karakd.

 

Εννοείται ότι αν έχεις άδεια και κατασκευάσεις τον εξώστη μέσα στο Δ, ή μεγαλύτερο από όσο επιτρέπεται (35% της δόμησης και όχι 40%) θα πληρώσεις πρόστιμο κανονικά και με το νόμο.

 

Αλλά σε κατασκευή χωρίς άδεια υπολογισμός του εξώστη ως αυτοτελούς αυθαιρεσίας δεν έχει νόημα. Άμα είναι έτσι να μετρήσουμε και πόσα παράθυρα έχει η οικοδομή ή αν ο φωταγωγός έχει καπάκι ή όχι και να τα βάλουμε και αυτά στον αναλυτικό.

 

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν σαρκάζομαι κανέναν εδώ, Απλώς προσπαθώ να στηρίξω την άποψή μου. Κουβέντα κάνουμε και μπορεί αύριο να βγει κάποια εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Link to comment
Share on other sites

@JTB

 

Αλλά αν διαβάσεις τον κτιριοδομικό οι εξώστες δεν είναι βοηθητικοί χώροι, επομένως αν δεν έχουν κλείσει με κάποιο τρόπο δεν εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία.

.................Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει άδεια καθόλου; Ποτέ μέχρι σήμερα σε διαδικασία νομιμοποίησης δεν έμπαιναν χωριστά οι εξώστες ................................ Όπως προαναφέρθηκε για εξώστες δεν πληρώνονται φορολογικά, δεν λογίζονται σαν ξεχωριστή αυθαιρεσία.

 

Κι εγώ σου είπα ότι δεν διαφωνώ, απλώς προσπαθώ να μπώ στη λογική του νόμου και να ερμηνεύσω αυτό που λέει... Το ότι οι εξώστες θα λαμβάνονται ως βοηθητικοί δεν το έβγαλα εγώ, είναι το πιθανό σενάριο.

Οσο για τη νομιμοποίηση που λες, είναι άλλη διαδικασία ορισμένη πλήρως από νομοθεσία.

Αυτό που ζούμε τώρα, είναι "καινά δαιμόνια" που εισάγονται στη πολεοδομική νομοθεσία από άσχετους οπότε προτιμώ να μη συγκρίνω με ολοκληρωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως οι νομιμοποιήσεις... Θυμίσου τον 3843... μετά από ένα χρόνο σχεδόν ανακαλύψαν τα οικόπεδα με υπόλοιπο σ.δ. και βγάλαν απλώς απόφαση ΔΟΚΚ, ούτε καν εγκύκλιο!. Είδες να υποχρεώσουν σε νομιμοποίηση; Γιαυτό σου λέω, μπορεί να είναι κουταμάρα, αλλά σίγουρα ταιριάζει με τη δική τους λογική... αυτή θέλω να πετύχω, τη δική τους λογική...

Link to comment
Share on other sites

Σημερα επιασα επιτελους γραμμη και μου "απαντησαν" στα παρακατω θεματα.

1. Σε οικοδομη με Ο.Α. οι αυθαιρετοι Εξωστες υπολογιζονται με αναλυτικο.

Οταν ομως τον ρωτησα αν οι συγκεκριμενοι εξωστες ενα μερος τους ειναι μεσα στο Δ η στην πρασια δεν ηξερε να μου απαντησει. Στο τελος μου ειπε υπολογισε το εκτος Δ με αναλυτικο και το εντος με μ2 και κανονικα στον πινακα, βοηθητικος χωροςμε υπερβαση Δ.

2. Οταν τον ρωτησα σχετικα με ξεμπαζωμενα υπογεια τακτοποιημενα ηδη στην αλλαγη χρησης με τον 3843 μου ειπε οτι υπολογιζουμε το ξεμπαζωμα με αναλυτικο και δεν τιθεται κανενα προβλημα για την αυξηση υψους του υπογειου.

3. Για σοφιτες τακτοποιημενες ηδη με τον 3843 οι οποιες εχουν αυθαιρετη αυξηση υψους, μου ειπε οτι πρεπει να υπολογισω την σοφιτα με αναλυτικο και να πολλαπλασιασω το αποτελεσμα με τον λογο 1/1,5, αν το 1,5 ηταν το υψος της αδειας και το 1 το μετρο που προστεθηκε.

 

Σε ερώτηση μου αν πιστευει οτι θα δωθεί παραταση στην κατάθεση αιτήσεων απαντησε πως ειναι σιγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.