Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επίσημες απαντήσεις από το ΤΕΕ


Recommended Posts

Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας μου είπε οτι επειδή το κτίριο και η παρανομία προ83 θα πρέπει να πάει με άρθρο 8.5 κ 9 του 1512/85 και δεν μπορείς να επιλέξεις άρθρο 22..δλδ εξαίρεση απο κατεδάφιση και νομιμοποίηση τα σύννομα κ για τα άλλα πρόστιμα....Αναφέρω επίσης οτι αυτό που ορίζει ο 4014 οτι πληρώνεις παράβολο,μετά άδεια με άρθρο 22 και Νο πρόστιμα δεν ισχύει για τον 1512......οπου θα έχει κανονικά πρόστιμα και δεν θα δηλωθεί με 4014...

 

Τι γνώμη έχετε?

 

Μετά τον 4014 μάλλον καταργούνται οι διατάξεις του 1512 για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

 

Αλλά και πριν τον 4014 η ΔΟΚΚ καθοδηγούσε τις πολεοδομίες να μην ακολουθούν την διαδικασία νομιμοποίησης με τον 1512 αλλά μόνο με το άρθρο 22 του ΓΟΚ και πρόστιμο το διπλάσιο της ειδικής εισφοράς για τα μη δηλωθέντα πρό του 83 αυθαίρετα που μπορούσαν να νομιμοποιηθούν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι νόμιμο να χορηγηθεί ΕΕΜΚ πριν την ρύθμιση των λοιπών παραβάσεων γιατί δεν τηρείται η προϋπόθεση να μην θίγονται πολεοδομικές διατάξεις.

 

σωστά, άσε που σε ορισμένες πολεοδομίες υπογράφει ο ιδιοκτήτης ΥΔ περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών

Link to comment
Share on other sites

Σε σημερινή επικοινωνία με το ΤΕΕ, μου είπαν ότι οι λοιπές παραβάσεις (πέργκολες, ΒΒQ, περιφράξεις) μπορούν να ομαδοποιηθούν και να πάνε με έναν κοινό συνολικό αναλυτικό προυπολογισμό (τον οποίο τον διαιρείς κατά τα γνωστά δια 5,000 και βγαίνει ο αριθμός των παραβάσεων). Μακάρι να πάνε έτσι, γιατί διαφορετικά είναι π.χ. πέργολα 500e + bbq 500e + περίφραξη 500ε = 1500e πρόστιμο. Στην ομαδοποίηση λογικά ο συνολικός αναλυτικός προυπολογισμός θα βγάλει λιγότερο απο 5,000e οπότε το πρόστιμο θα είναι 500e. Έχει ακούσει κανείς τίποτα για το ίδιο θέμα;

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΕΓΙΝΕ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΕΙΤΑΙ ΜΕ 5.000 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΟΜΑΔΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ..

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία....και ρωτάω εγω τώρα.Το άρθρο 22 μιλάει μόνο για σύννομα,οπότε σε περίπτωση που έχεις και μη σύννομες κατασκευές τι κάνεις?

 

Παράδειγμα:

 

Κτίσμα του 76 με υπόλοιπο δόμησης 250 τ.μ. και υπέρβαση δόμησης 45 τ.μ. εντός Δ χωρίς να κολλάει στο όριο (μη σύννομο), Επιπλέον εξώστες 15 τ.μ. που δύνανται να πάνε με άρθρο 22 και ενα τμήμα εξώστη πάλι μέσα σε Δ που δεν μπορεί.Επίσης αυθαίρετη στέγη 120 τ.μ.....Τι κάνω λοιπόν?

 

Θα πάω με άρθρο 22 για τους εξώστες μόνο αφού μόνο αυτοί είναι σύννομοι και τα υπόλοιπα με 4014?!?!? Δεν είναι λογικό...πως θα βγάλω αμοιβές για κάτι που δεν έχει δόμηση?Με αναλυτικό?

 

Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας μου είπε οτι επειδή το κτίριο και η παρανομία προ83 θα πρέπει να πάει με άρθρο 8.5 κ 9 του 1512/85 και δεν μπορείς να επιλέξεις άρθρο 22..δλδ εξαίρεση απο κατεδάφιση και νομιμοποίηση τα σύννομα κ για τα άλλα πρόστιμα....Αναφέρω επίσης οτι αυτό που ορίζει ο 4014 οτι πληρώνεις παράβολο,μετά άδεια με άρθρο 22 και Νο πρόστιμα δεν ισχύει για τον 1512......οπου θα έχει κανονικά πρόστιμα και δεν θα δηλωθεί με 4014...

 

Τι γνώμη έχετε?

 

η απάντηση που δωθηκε ηταν οτι θα συμπεριλφθει η περιπτωση τα συννομα να βγαλουν αδεια και τα μη συννομα να πανε με τον νεο νομο ,αλλα το λογισμικο δεν υποστηριζει ακομα αυτην την περιπτωση.ειδικοτερα ειπε οτι τα βαζεις κατω και βλεπεις τι σε συμφερει , να βγαλεις αδεια με οτι αυτο συνεπαγεται(καθυστερησεις,εγκρισεις απο αλλους φορεις που ισως να μην δωθουν πχ βιομηχανια κτλ) η τα πληρωνεις ολα με τον νεο νομο.παντως ειπαν ξεκαθαρα οτι ΔΕΝ πληρωνονται προστιμα νομιμοποιησης αν πας για αδεια παρα μονο το παραβολο.

Link to comment
Share on other sites

ποια είναι όλα αυτά τα σεμινάρια;

 

Σήμερα έγινε ένα σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη στο κτίριο του ΤΕΕ. Περισσότερο έγινε παρουσίαση του προγράμματος του ΤΕΕ...Από εκεί και πέρα σε κάθε σοβαρή και ουσιώδης ερώτηση η απάντηση ήταν: Αναμένουμε εγκύκλιο...

Αναμένουμε διευκρινήσεις...Τρίχες σεμινάριο...

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο που δεν κτίστηκε σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας αλλά σε άλλη θέση και αλλαγή σχεδίου (εντός σχεδίου μέσα στα απαιτούμενα όρια ,χωρίς παρέμβαση στην οικοδομική γραμμή και πλάγια απόσταση,.) τι κάνουμε

 

Εντός σχεδίου η Τ.Ζ. είναι 600 ευρώ.

Εκτός σχεδίου στην πολεοδομία μου λένε ότι πρέπει να ρωτήσω κάποιον συμβολαιογράφο η στη εφορία. Οι συμβολαιογράφοι και η εφορία μου λένε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιώ την αντικειμενική αξία ,που είναι ο κόστος εκτίμησης κτίσματος ανά m2 : 200,00*1,30 = 260 ευρώ. Είναι σωστό αυτό.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είναι σε άλλη θέση και άλλο κτίριο μου φαίνεται πως είναι όλο αυθαίρετο, αλλά εαν νομιμοποιείται τότε παραβολο και άδεια σε 3 χρόνια.

 

Για την τιμή ζώνης ψάξε υπάρχουν ειδικά θέματα που συζητιέται αυτό που ρωτάς.

Link to comment
Share on other sites

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Μια σύνοψη από τις πληροφορίες που είχαμε σήμερα στο σεμινάριο του Τεε ΤΚΜ.

 

1) Οικόπεδο ή αγροτεμάχιο που έχει εναπομείναν Σ.Δ. δεν είναι υποχρεωτικό να βγάλει άδεια μέσα σε 3 χρόνια αλλά μπορεί να υπαχθεί στο 4014 πληρώνοντας αρχικά το αντίστοιχο παράβολο και έπειτα το πρόστιμο.

2) Σε αγροτεμάχιο εξ'αδιαιρέτου δεν μπορεί να γίνει τακτοποίση μόνο από ενα συγκύριο αλλά υποχρεωτικά από όλους τους ιδιοκτήτες. Αντίστοιχα βεβαίωση μηχανικού θα μπορεί να δωθεί μόνο αν όλα τα κτίσματα στο αγροτεμάχιο έχουν τακτοποιηθεί.

3) Σε οριζόντιες ιδιοκτησίες όταν έχει γίνει κάποια αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου είναι υποχρεωτική η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών διότι στην ουσία όλοι οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι συγκύριοι των κοινόχρηστων χώρων. Αυτό σημαίνει οτι και η αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο βαραίνει όλους τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό συγκυριότητας τους.

" Η απόψη μου είναι οτι αυτό μπορεί να αποβεί και σαν μοχλός πίεσης προς όλους τους ιδιοκτήτες να δώσουν συναίνεση. Δίοτι τακτοποιείται η αυθαιρεσία στο οικόπεδο που όπως προείπα επιβαρύνει τους πάντες αλλά η αίτηση και η πληρωμή του προστίμου γίνεται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη που ανήκει η αυθαίρετη κατασκευή."

Άρα π.χ. σε οικόπεδο με παραβίαση του Δ αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει συναίνεση από όλους τους ιδιοκτήτες διότι ήταν κοινόχρηστος χώρος βάσει αδείας.

4) Η βεβαίωση του μηχανικού βέβαια αναφερόμενος στο προηγούμενο παράδειγμα δίνεται κανονικά για μία αυτοτελή ιδιοκτησία αν δεν έχει κάποια παράβαση. Δεν μας επηρεάζει αν υπάρχει κάποια άλλη παράβαση στο οικόπεδο διότι εμείς δίνουμε βεβαίωση για μία αυτοτελή ιδιοκτησία και όχι για όλο το οικόπεδο.

5) Αυτοτελή ιδιοκτησία δεν είναι κατ' ανάγκην μια οριζόντια ιδιοκτησία αλλά μία ιδιοκτησία που βάσει του ΓΟΚ λειτουργεί αυτοτελώς (π.χ. ξεχωριστή είσοδος,μπάνιο).

6) Υπάρχει θολό τοπίο όσον αφορά την υπέρβαση ύψους, αν θα υπολογίζεται από το επιτρεπόμενο ύψος της χρονολογίας της αδείας ή από το σημερινό επιτρεπόμενο ύψος. Είπαν οτι θα βγάλουν εγκύκλιο.Απλά το αναφέρω για να είμαστε επιφυλακτικοί στον υπολογισμό του προστίμου.

7) Με αναφορά του ιδιοκτήτη και επιτόπια πρόχειρη μέτρηση υπολογίζουμε ένα αυθαίρετο 95 τ.μ. Κάνουμε την ηλεκτρονική αίτηση και υπολογίζεται παράβολο 1000 ευρώ. Γίνεται κανονικά και η πληρωμή του παράβολου απο τον ιδιοκτήτη. Μόλις όμως γίνουν τα σχέδια των κατόψεων και το τοπογραφικό φαίνεται ότι το ακίνητο ήταν 105 τ.μ. άρα θα έπρεπε να είχε παράβολο 2000 ευρώ. Δεν μας επηρεάζει καθόλου αυτή η διαφορά και δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα.Η διαφορά θα εισαχθεί στο συνολικό πρόστιμο.Τα τ.μ. της υπέρβασης όπως και οποιοδήποτε άλλο πεδίο μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να κάνουμε την τελική υποβολή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Tο μόνο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος καταβολής του προστίμου, αν θα είναι εφάπαξ, με μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.

8-) Οι εξώστες υπολογίζονται με αναλυτικό προυπολογισμό, ακόμη και αν φαίνεται περίεργο.

9) Ιδιοκτησίες που τακτοποιήθηκαν με τον 3843 πρέπει να δηλωθούν και στο 4014 με αναλυτικό προυπολογισμό αν είναι ξεμπαζωμένες.

10) Για τις νόμιμες αμοιβές και τις συμφωνηθείσες αμοιβές όπως και για τις βεβαιώσεις μηχανικών. Τη Δευτέρα "έτσι δήλωσαν" θα υπάρχει αναβάθμιση της εφαρμογής και θα υπάρχουν 2 πεδία για να αναγράφονται και η νόμιμη αλλα και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Επίσης η βεβαίωση θα εκδίδεται ηλεκτρονικά. (Η συγκεκριμένη εφαρμογή υπάρχει γιατί την είδαμε με τα μάτια μας).

11) Βάσει της νόμιμης αμοιβής θα κατατίθονται οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και Ε.Μ.Π. ενώ η παρακράτηση και το Φ.Π.Α. θα πηγαίνει με τη συμφωνηθείσα.

Το πρόβλημα είναι οτι θα πρέπει να κατατεθεί στην Εθνική το ποσό της νόμιμης για να πάρει και το ΤΕΕ τις κρατήσεις του. Άρα όπως τόνισε και κάποιος συνάδελφος ίσως να έχουμε πρόβλημα με την εφορία, όταν άλλα ποσά καταθέτουμε στη τράπεζα και αλλά κόβουμε απόδειξη. Όποιος έχει κάποια άποψη για αυτό το θέμα ας το αναλύσει γιατί είναι πολύ σημαντικό. Κάποιος συντονιστής ας το εντάξει σε μία κατηγορία για να συζητηθεί.

12) Ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Τρίτση θα πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά αν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διότι απο ότι κατάλαβα υπάρχουν πολλά ακίνητα που εντάχθηκαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν όλη τη διαδικασία.Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το νόμο.

13) Δεν θεωρούνται νόμιμες άδειες (άρα πρέπει να υπολογίζουμε το συντελεστή 2) αν ακίνητο προ του 1955 που έκανε αυθαίρετη επέκταση, έχει άδεια από κοινότητα ή αστυνομία. Θα πρέπει να υπάρχει από τη πολεοδομία "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟ 55", η οποία μπορεί να εκδοθεί και τώρα.

 

Αν θυμηθώ κάτι σημαντικό ακόμη θα επανέλθω.

Όποιος συνάδελφος παρακολούθησε το σεμινάριο και κατάλαβε κάτι διαφορετικό απο τα αναγραφόμενα θα ήταν καλό να το αναφέρει για να έχουμε καλύτερη άποψη για μερικά από τα εκατοντάδες ερωτήματα μας.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ οτι όλες αυτές οι απαντήσεις είναι προφορικές.

Την ευθύνη την έχουμε εμείς και γι' αυτό πρέπει την υπογραφή μας να μην την ξεφτιλίσουμε.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από τους δικηγόρους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ορισμένες παρατηρήσεις :

1) Σύμφωνα με την εγκύκλιο 13 του ΥΠΕΚΑ αλλά και τα διάφορα παραδείγματα πρέπει να εκδοθεί οικ. άδεια εντός τριετίας όταν είναι εφικτή η νομιμοποίηση

11) Θα είναι παράλογο κάτι τέτοιο και θα αντίκειται στις φορολογικές διατάξεις

12) Μπορούν να ρυθμισθούν όμως αυθαίρετες κατασκευές ακινήτων προ του '55 ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.