Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οροι δόμησης οικισμών προ του 1923


Recommended Posts

πρώτον δεν υπάρχει πινακίδα 1:5000 για την περιοχή!!!!! πήγα στη ΓΥΣ και απλά δεν υπάρχει!!!!!

δεύτερον, δεν κατάλαβα, όταν λες να πάρω το σκαρίφημα των ορίων του οικισμου???είναι μη οριοθετημένος, δεν υπάρχει τέτοιο σκαρίφημα.......

Link to comment
Share on other sites

σαν πρωτη κίνηση θα παρεις το σκαρίφημα των ορίων του προ 23 οικισμου, θα πας να κάνεις την αποτύπωσή σου και συνδυαστικά με τις πληροφορίες ιδιοκτησιών που αναγράφονται στο σκαρίφημα και με το απόσπασμα της αντίστοιχης πινακίδας ΓΥΣ 1:5000 θα κάνεις τη διαπίστωση.Στη συνέχεια θα υποβάλεις αίτηση, με το εξαρτημένο τοπογραφικό (εις διπλούν) στην αρμόδια ΥΔ.ΟΜ για να κάνουν αυτοψία και να θέσει η υπηρεσία το όριο και κατ' επέκταση το αν το ακίνητό σου ευρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού.

Συγνώμη για το εμβόλιμο, αλλά επειδή εξετάζω μια ίδια περίπτωση με ασαφή όρια οικισμού, στη διαδικασία που περιγράφει ο συνάδερφος, θα σχεδιάσουμε στο τοπογραφικό το όριο του οικισμού κατά δική μας εκτίμηση και θα χαρακτηρίσουμε το γήπεδο ως εντός ή εκτός ή απλά αποτυπώνουμε και παραθέτουμε σκαριφήματα, ΓΥΣ και αφήνουμε την Υ.ΔΟΜ να "περάσει" τα όρια στην αποτύπωσή μας κατόπιν αυτοψίας?

Link to comment
Share on other sites

για οικισμούς προ 23 που έχουν σκαρίφημα ορίων (ονόματα ιδιοκτησιών) , κατά την αποτύπωση μας, ρωτάμε και αναζητούμε, απο παλιότερους συνήθως ηλικιακα κάτοικους του οικισμού , να μας υποδείξουν τουλάχιστον 2,3 ιδιοκτήσίες που είναι οι πιο κοντινές στο ακίνητο που μας ενδιαφέρει και αντιπαραβολικά ταυτόχρονα ελέγχουμε το σκαρίφημα αλλα και το απόσπασμα της ΓΥΣ.

Στη συνέχεια, συντάσουμε το εξαρτημένο τοπογραφικό, το οποίο συμπεριλαμβάνει απόσπασμα 1-5000 της ΓΥΣ και έχοντας τοποθετήσει τη γραμμή του οικισμού στη θέση που μας ενδιαφέρει (όπως το μελετήσαμε και το κρίναμε) υποβάλλουμε τα σχέδια με αίτηση στην οικεία Υ. ΔΟΜ για να διενεργηθεί αυτοψία και να μας απαντήσουν γραπτώς.

Η ίδια διαδικασία θα γίνει και όταν ο προ 23 οικισμός δεν διαθέτει σκαρίφημα. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ για να δούμε πως ήταν ο οικισμός.

Συνάδελφοι, το καλύτερο είναι να κάνετε μια ερώτηση στις Υ. ΔΟΜ μήπως και απαιτούν και κάτι επιπλέον.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εχω ενα αυθαιρετο τμημα κατοικιας με αδεια του 1968 εντος Oικισμου 2000 κατοικων που οριοθετηθηκε με αποφαση νομαρχη το 1986 και το τοπογραφικο της αδειας του 68 γραφει "δεν υφισταται οροι δομησης καθ οτι ο οικισμος στερειται σχεδιου".Εγω τωρα για να το τακτοποιησω με 4014/11 τι ορους δομησης θα πάρω?

Link to comment
Share on other sites

θα εξετάσεις σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον αποδεδειγμένο χρόνο τέλεσης της αυθαιρεσίας ή με τους σημερινούς όρους, αναλόγα τι σε συμφέρει περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα δεν μπορω να καταλαβω τι οροι δομησης ισχυαν το 1968 αφου ο οικισμος χαρακτηριστικε και οριοθετηθηκε το 1986 και τωρα ισχυει το 181Δ/85 . το τοπογραφικο της αδειας του 68 λεει δεν υφισταται οροι δομησης στον οικισμο λογω του οτι στερειται σχεδιου.αρα τι μπορει να ισχυε τοτε ?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Αν ο οικισμός διέθετε ρυμοτομικό θα σκεφτόμουν το το ΒΔ/25-8-69 που κάνει αναφορά για οικισμούς που έχουν εγκεκριμένο σχέδιο αλλά στερούνται όρων δόμησης.Από τα λεγόμενά σου, μάλλον δεν ανήκει στην περίπτωση αυτή.Μεγαλη πιθανότητα να είναι προ 23 οικισμός.

Αναζήτησε πληροφορίες στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.

Ο αποδεδειγμένος χρόνος τέλεσης της αυθαιρεσίας είναι το 1968? Σημασία δεν έχει πότε εκδόθηκε η άδεια, αλλά πότε αποδειγμένα έγινε η αυθαιρεσία. Αυτό θα το αποδείξεις και θα το αναγράφεις στην τεχνική έκθεση. Αν τελικά δεν μπορείς να βρεις άκρη, θα χρησιμοποιήσεις τους σημερινούς όρους.

Link to comment
Share on other sites

Την περίοδο του 1968, που σε ενδιαφέρει, η ΟΑ μπορεί να εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις είτε των οικισμών προ 23 είτε τις διατάξεις των σεισμόπληκτων οικισμών, εάν, φυσικά, έχει εκδοθεί από πολεοδομική υπηρεσία και όχι από Αστυνομικό Τμήμα.

 

Εκείνη την εποχή υπήρχαν προγράμματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων αφενός στην Πελοπόννησο αφετέρου στους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων και Ευρυτανίας. Εάν ο οικισμός περιλαμβάνεται σ' αυτές τις περιοχές, ερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό. Εάν όχι, τότε, το πιθανότερο είναι ότι, έχει εκδοθεί με τις τότε ισχύουσες διατάξεις περί οικισμών προ 23, οι οποίες, βέβαια, ακυρώθηκαν με απόφαση του ΣτΕ και, στη συνέχεια, εκδόθηκε το πδ του 81.

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια .

ο οικισμος ειναι στην αιτωλοακαρνανια η αδεια ειναι του 68 και εχει εκδοθει απο την πολεοδομια και ειναι αδεια προσθηκης α οροφου .Ο φακελος εχει μεσα εναι τοπογραφικο μια κατοψη μονο του οροφου και μια οψη που φαινεται και το ισογειο.Στα μεγεθη αναφερονται μονο τα μεγεθη του οροφου διαστασεις εμβαδο.

Δεν αναφερεται τιποτα για το ισογειο ουτε αναγραφονται οπως προειπα οροι δομησης.

Οποτε εχω το παραδοξο εχει αδεια ο οροφος και δεν εχει το ισογειο οποτε ειπα να το δηλωσω με 4014/11 αλλα δεν ηξερα τι ορους δομησης να βαλω .Θα βαλω του 81 τελικα νομιζω ειναι το καλυτερο..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην Αιτ/νία εφαρμόστηκε, σίγουρα, πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων μετά τους σεισμούς του 1975, αλλά δεν είμαι βέβαιος εάν υπήρχε σχετικό πρόγραμμα και από τους σεισμούς του 1967 που εφαρμόστηκε στη γειτονική Ευρυτανία.

 

Επιμένω στο θέμα των σεισμοπλήκτων γιατί, με βάση τις ισχύουσες τότε διατάξεις, ο σεισμόπληκτος μπορούσε να κτίσει σπίτι ίδιων διαστάσεων και εμβαδού με το πληγέν, ανεξάρτητα από ισχύοντες ή μη ΟΔ στην περιοχή. Στην περίπτωσή σου, βέβαια, έχεις ανέγερση ορόφου σε υφιστάμενο (νόμιμο ή μη) ισόγειο και όχι νέα οικοδομή σε αντικατάσταση της πληγείσης αλλά στις περιπτώσεις των σεισμοπλήκτων (ή σωσμοπλήκτων, όπως συνήθιζαν να λένε) αυτές οι "λεπτομέρειες" δεν ελέγχονταν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.