Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οροι δόμησης οικισμών προ του 1923


Recommended Posts

Το σύστημα πτερύγων ίσχυε επί ΓΟΚ 73 και καταργήθηκε. 2.5 μ ή μηδέν από τα πλάγια και το πίσω όριο αν θυμάμαι καλά ήταν και τότε με το σύστημα αυτό.

Εννοείς όροφο σε εσοχή η οποία θα αποτελεί ανοιχτή βεράντα?

Αν ναι, δεν έχεις πρόβλημα. Να φανταστείς σε κάποιους οικισμούς απαιτείται διάσπαση όγκου με τέτοιο τρόπο. 

Link to comment
Share on other sites

Nαι ναι, όροφο με εσοχή εννοώ!
Και εγώ αυτό νόμιζα, απλά στο αρθρο 14 του ΝΟΚ αναφέρει τα 2.5 μετρα αλλά δεν αναφέει για τους οικισμούς του 23, ούτε κάνει κάποια αναφορά ότι καταργούνται τα συστήματα δόμησης! Μήπως αυτά καταργήθηκαν με το γοκ 85?

Link to comment
Share on other sites

μια  πληρη   αναλυση των σχετικων διαταξεων και  του χρονου ισχυος τους

δινει η παρακατω αποφαση.

 

 

 

 

 

 

 

αποσταση απο τα ορια.docx

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nαι ναι, όροφο με εσοχή εννοώ!

Και εγώ αυτό νόμιζα, απλά στο αρθρο 14 του ΝΟΚ αναφέρει τα 2.5 μετρα αλλά δεν αναφέει για τους οικισμούς του 23, ούτε κάνει κάποια αναφορά ότι καταργούνται τα συστήματα δόμησης! Μήπως αυτά καταργήθηκαν με το γοκ 85?

Η απάντηση για τα 2.5 μ ή μηδέν απόσταση από τα όρια σε προ 23 οικισμούς βρίσκεται στο άρθρο 9 του ΓΟΚ 85 καθώς και στο άρθρο 14 μετά τη διευκρίνηση της εγκ. 113/86

Μετά τον ΓΟΚ 85 δεν ισχύει η αναφορά στο ΠΔ 2-3-81 αναφορικά με σύστημα πτερύγων, το οποίο όμως από άποψη αποστάσεων και τοποθέτησης κτιρίου δεν διαφέρει, αφού και τότε οριζόταν ακριβώς το ίδιο για τους οικισμούς.

 

ΕΓΚ. 113/86

ΑΡΘΡΟΝ-9.

    (...) Το κτίριο δεν επιτρέπεται να απέχει από τα πλάγια και οπίσθια όρια του οικοπέδου απόσταση μικρότερη από Δ ή 2,50 κατ'εφαρμογή των παρ.1 ή 3 του Αρθ-9 ή της παρ.4 του Αρθ-14

 

 ΑΡΘΡΟΝ-14.

    (...)

      Στους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να

εφαρμοσθούν οι διατάξεις του Αρθ-14 στο σύνολό τους πλην της

παρ.5 που δεν ισχύει καθώς και όσες δ/ξεις των από ΠΔ/2-3-81 και

ΠΔ/24-5-85 δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Αγαπητοι Συναδελφοι μια βοηθεια παρακαλω.

Εχω δυοροφο κτηριο κατοικιας με ημιυπογειο σε οικισμο προ του 23 και κατω των 2000 κατοικων. Η αδεια εχει εκδοθει το 1986 με το 138Δ. Δεν εχει προσωπο σε κοινοχρηστο χωρο και με το 138 Δ εκδοθηκε η αδεια απο την πολεοδομια κανονικα. Μετα αλλαξε το διαταγμα στην περιοχη και περασε στο 181Δ  με αποτελεσμα σημερα να ειναι μεν αρτιο το οικοπεδο αλλα οχι οικοδομησιμο λογω στερησης προσωπου σε κοινοχρηστο χωρο. Θελω να το ενταξω στον 4178 για καποιες αυθαιρεσιες που εχει. Κανω τον ελεγχο βασει της Ο.Α. και παει κατηγορια 4  με τον ελεγχο ομως των υπερβασεων (καλυψης και δομησης) τι κανω?  Με τι να συγκρινω για να βρω το% της υπερβασης?  Βεβαια δεν εχει μεγαλες αποκλισεις. Ουσιαστικα ειναι το κλιμ/σιο 17.00 μ2 που σωστα δεν το ειχε μετρησει στη καλυψη και δομηση γιατι ηταν ανοιχτο στην αδεια και μια αποθηκη. Σημερα εχουν κλισει το κλιμακ/σιο. Οποτε λογικα πρεπει να το χρεωσω καλυψη + Δομηση. Με τι συγκρινω? το εμβαδον του οικοπεδου ειναι 475 μ2.

Ευχαριστω για της απαντησεις σας.

Edited by teo2
Link to comment
Share on other sites

Κάτι δεν φαίνεται να είναι σωστό στην έκδοση της άδειας.

Αν η άδεια εκδόθηκε το 1986, και ο οικισμός δεν είχε οριοθετηθεί ακόμη, τότε είχε εφαρμογή το ΠΔ/2-3-81 ΦΕΚ 138/Δ/13-3-81 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ/19-8-81 ΦΕΚ 459/Δ/28-8-81.

Με βάση το δεύτερο ΠΔ, τροποποιήθηκε το άρθρο 4 και υπήρχε από τότε η απαίτηση το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Άρα κακώς και τότε εκδόθηκε η άδεια και κακώς φυσικά ο τότε μελετητής υπέγραψε ότι το οικόπεδο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο.

Σαφής απάντηση με βάση το νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει.

Μια λύση είναι να συγκρίνεις με βάση τα μεγέθη ενός αρτίου και οικοδομήσιμου. Δηλαδή στην περίπτωσή σου με ΣΔ=240 τμ και κάλυψη 475 τμΧ 60%=285 τμ.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο

αυτό με τους όρους δόμησης κλπ

συνέβηκε γιατί οι οριοθετήσεις οικισμών δεν έγιναν αμέσως με την έκδοση του ΦΕΚ 181

αλλά μετά από 1-2 χρόνια

 

Αφού σήμερα οι όροι δόμησης ορίζονται με το 181

θα ελέγξεις με τους όρους δόμησης του 181 και με όσα ίσχυαν πριν αυτό τροπ/θεί με το Π.Δ 4-11-11

δηλ κάλυψη 475*70%  δόμηση 100*1,6+100* κλπ

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη καλησπέρα

Η άδειά του εκδόθηκε το 1986 και τότε ο οικισμός ήταν προ 23 και δεν είχε οριοθετηθεί. Άρα όφειλε να εφαρμόσει το ΦΕΚ 138 Δ όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 459 δηλαδή υπήρχε απαίτηση για πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ανεξαρτήτου πλάτους φυσικά.

Για τους όρους δόμησης αναφορικά με την τακτοποίηση έχεις δίκιο, ξέχασα την επισήμανση του τροποποιημένου παραρτήματος που λέει ότι λαμβάνονται οι όροι δόμησης προ ΠΔ 4-11-11

Link to comment
Share on other sites

Παύλο

επίσης καλησπέρα

 

Και εσύ έχεις δίκαιο για την απαίτηση προσώπου του ΦΕΚ 459/81

αλλά κατά τον 4178 δεν εξετάζεται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό

η ορθότητα και το σύννομο της έκδοσης της Ο.Α 

 

Φυσικά στο παράρτημα Α υπάρχει το γνωστό "αν από την αιτιολόγηση της Τ.Ε του..

το οικόπεδο δεν είναι άρτιο παρά ..κλπ τότε δηλώνεται χωρίς Ο.Α"

 

για το το οποίο έχουμε αντίθετη άποψη κλπ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ τους αγαπητούς και εκλεκτούς Συναδέλφους για την βοήθεια.

Φίλε μου Παύλο, δεν υπάρχει αντίρρηση πάνω σε αυτό, συμφωνούμαι απόλυτα. Η Ο.Α. εκδόθηκε βάση του 138Δ / 81. Στο άρθρο 4 για της αρτιότητες υπάρχει η  $ 2 από κάτω που αναφέρεται σε παρεκκλίσεις. Εκεί δεν ζητά πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Επίσης με το 459 Δ /81 τροποποιεί το άρθρο 4 αλλά αναφέρεται μόνο για την $ 1. Επομένως λογικά καλώς έχει εκδοθεί η Ο.Α. το 1986 και πριν το 181Δ /81 το οποίο ίσχυσε στην περιοχή το 1992.

Επίσης σήμερα που μιλάμε έχω τυφλό οικόπεδο σε οικισμό προ του 1923 και < των 2.000 κατοίκων, το οποίο οικοδομείται κανονικά. Η πολεοδομία εκδίδει Ο.Α. χωρίς πρόβλημα.  (Έχω μιλήσει μαζί τους). Αν κάνω κάπου λάθος μου λέτε.

Και σε τελευταία ανάλυση , αποφάσισα ότι δεν θα μπω ξανά (όπως έκανα στο παρελθόν στον 4178 πάντα), στην διαδικασία να κρίνω αν η Ο.Α. που εκδόθηκε από την πολεοδομία είναι σωστή και σύννομη. Από την στιγμή που εκδόθηκε το πρόβλημα το έχει η πολεοδομία κι όχι εμείς.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

ΦΕΚ 138 Δ και 459.doc

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.