Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατανομή δαπανών θέρμανσης (ωρομέτρηση)


Γιαννης78

Recommended Posts

Σαφώς δίκαιο είναι κατ' αρχήν ο νόμος κι αυτό εννοούσα στο αρχικό μου μήνυμα ορθό και δίκαιο. Ακόμα περισσότερο όταν αυτός ο νόμος, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι αν και δεν είμαι μηχανολόγος, είναι και επιστημονικά ορθός τουλάχιστον στα βασικά. Βελτιώσεις πάντοτε γίνονται και παντού.

 

Όσο αφορά το Φ.Α., δεν θα μπορούσε ένα διαμέρισμα να βάλει ατομική θέρμανση Φ.Α. χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης; Απλώς σ' αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να πληρώνει και τα της κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου ή τουλάχιστον αυτό που προκύπτει από το σταθερό κομμάτι της εξίσωσης και δεν είναι ανάλογο της κατανάλωσης.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη σου έχω στείλει ένα π.μ. [εδιτ]μόλις είδα ότι το είδες

 

Η ΕΠΑ για να ξεκινήσει την διαδικασία τοποθέτησης παροχής Φ.Α. σε κτίρια που έχουν ήδη κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο, απαιτεί υπεύθυνες δηλώσεις από 50% +1 των ιδιοκτητών ότι συναινούν στην τοποθέτηση Φ.Α. σε μια ιδιοκτησία. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις, απλά δεν ξεκινά την διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, είμαι νεο-εγγεγραμμένο μέλος, και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν παρεισφρέω με λάθος τρόπο στη συζήτηση. Προσπαθώ να καταλάβω -και αν μπορείτε βοηθήστε με σας παρακαλώ- αν, για να εφαρμόσεις τον τύπο για τις κατανομές δαπανών θέρμανσης με ωρομέτρηση (πi=[fi*ei+.... ), τα Q ( θερμικές απώλειες) που πρέπει πρώτα να έχεις βρεί, αφορούν σε θερμικές απώλειες τού κτιρίου(ανοίγματα κλπ κλπ), ή στην απόδοση των εγκατεστημένων σωμάτων (εγκατάσταση τής οποίας δεν είχε προηγηθεί μελέτη από μηχανικό).

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας

Ενημερώνομαι τακτικά από το foroum σας για πολλά ενδιαφέροντα θέματα,αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δέν έχω συναντήση κάποια περίπτωση που να σχετίζεται με τη δική μου.Νοικιάζω σε πολυκατοικία 17 διαμερισμάτων(αδεια 1998) που θερμαίνεται από κοινό καυστήρα πετρελαίου αλλά με αυτόνομο συστημά για κάθε διαμέρισμα(ωρομέτρηση).Η πολυκατοικία δέ συνέταξε ποτέ Κανονισμό(μα στην Ελλάδα ζούμε...;) και από τα συμφραζόμενα των ιδιοκτητών,ούτε και μελέτη μηχανικού για την κατανομη δαπανών,απωλειών θέρμανσης κλπ.Αυτην τη στιγμή με τη μή ικανοποιητικη θερμανση που προκύπτει απο τη στάση πληρωμών των κοινοχρήστων από μερίδα ενοίκων,αλλά και της άπιαστης τιμης του πετρελαίου προτίθεμαι να εγκαταστήσω ατομικό σύστημα θερμανσης,εν προκειμένω σομπα-καλοριφερ πελλετ το οποίο συνδέεται με τα καλοριφερ του εκαστοτε διαμερίσματος από το σημείο της ατομικής μου ηλεκτροβάνας.Σε αυτήν την περίπτωση που σας περιέγραψα υποχρεούμαι συμμετοχης στις δαπάνες θέρμανσης της οικοδομής ή τί ακριβώς επιβάλεται;Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αφορά στις θερμικές απώλειες, προκειμένου να είσαι σύμφωνος με το νόμο. Το τι γίνεται επί του πρακτέου όμως..

 

@geo79

"3.3.1. Ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και που διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης."

 

"Ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου ισχύουν και σε ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων."

 

Οπότε αν δεν το προβλέπει ο κανονισμός ρητά ότι μπορείς να αποσυνδεθείς, επειδή δεν θα βάλεις σύστημα θέρμανσης με αέρια καύσιμα, είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις την ελάχιστη συνεισφορά σου. Επιπλέον πρέπει να διερευνήσεις, που μπορεί να τοποθετηθεί νόμιμα η μονάδα pellet (στο λέω γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω αν ειδικά για την σόμπα υπάρχουν περιορισμοί).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αφορά στις θερμικές απώλειες, προκειμένου να είσαι σύμφωνος με το νόμο. Το τι γίνεται επί του πρακτέου όμως..

 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Εντούτοις μηχανολόγος στον οποίο απευθύνθηκα για να κάνει την μελέτη, μού είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα ανοίγματα τού κτιρίου, αλλά τα εγκατεστημένα σώματα. ....:?:

Link to comment
Share on other sites

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου (πάντα είναι ο πιο αξιόπιστος) και μελέτησε το νόμο που αναφέρεται στα προηγούμενα. Το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το αντιλαμβάνομαι έτσι όπως το λες. Όμως πλέον μπλέκονται και οι νομικοί, οπότε προτείνω να απευθυνθείς και σε έναν νομικό.

 

Ας δούμε τι έχουν να πουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

popkart, για την κατανομή δαπανών απαιτείται αναλυτικός υπολογισμός των θερμικών απωλλειών (ανοίγματα, αερισμός, τοίχοι). Από κει και πέρα, τα εγκατεστημένα σώματα πρέπει να είναι υπολογισμένα για να καλύψουν τις παραπάνω απαιτήσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και όχι αλλού μεγάλα - αλλού μικρά, εκτός αν μιλάμε για θερμοδομέτρηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.