Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ' ύψος (μεταλλική κατασκευή) σε κτήριο από Ο/Σ


 

Recommended Posts

Οικοδομή από οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευής αρχών της δεκαετίας του 1970.

Οι κολώνες στην τελευταία στάθμη είναι διατομής ακόμα και 25/25cm.

Θα κάνουμε προσθήκη καθ' ύψος ενός ορόφου και προκειμένου να περιορίσουμε το βάρος σκέφτομαι να γίνει μεταλλική κατασκευή με σύμμεικτη πλάκα από ελαφροσκυρόδεμα και τοιχοποιίες από γυψοσανίδες εσωτερικά και τσιμεντοσανίδες εξωτερικά.

 

Αν έχετε ασχοληθεί με τέτοιου είδους κατασκευές θα ήθελα τα "φώτα" σας.

1) Πώς θα συνδεθεί το μεταλλικό υποστύλωμα στην κολώνα 25/25; Δεν κινδυνεύει να διαλυθεί ο κόμβος με το άνοιγμα των οπών για τα αγκύρια; Ή μήπως μπορώ να αξιοποιήσω τα σίδερα της κολώνας ως αγκύρια;

2) Τι είδους διατομές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν για τις κολώνες και τις δοκούς, IPE, HEA ή μήπως SHS;

3) Οι στηρίξεις των στύλων να θεωρηθούν αρθρώσεις και στις δύο διευθύνσεις;

4) Άλλες συμβουλές, τι να προσέξω, τι να αποφύγω;

5) Προτεινόμενη βιβλιογραφία για τέτοιου είδους προβλήματα;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. αν υπάρχουν τα σίδερα της κολώνας προφανώς και θα τα χρησιμοποιήσεις. σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποίησα SHS και πρόσεξα η λαπάτσα στήριξης να μην βγαίνει από το περίγραμμα της κολώνας.

2. μάλλον SHS θα σε βολέψουν καλύτερα λόγω μεγέθους

3. αν θέλεις αρθρώσεις θα πρέπει να τις δημιουργήσεις με πύρρο πάνω από τη λεπίδα στήριξης αλλιώς τις υπολογίζεις ως πακτώσεις.

4. ελεγχο θ, εμένα πάντα με παιδευει. και κατασκευαστικά πλέον αν δημιουργήσεις αρθρώσεις να κατασκευασθούν.

αν κάτι θέλεις παραπάνω ρώτα με ξανά ή με email

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον υπάρχουν αναμονές στην κολώνα 25/25, κάμπτουμε τα σίδερα κατά 90 μοίρες πάνω από την πλάκα βάσης του SHS και τα συγκολλούμε σ' αυτή (πλάκα βάσης) ή τα κόβουμε λίγο πάνω από την πλάκα και διαμορφώνουμε το άκρο τους ωσάν να ήταν αγκύρια.

Αν δεν υπάρχουν αναμονές τι προτείνεις; Μηχανικά ή χημικά αγκύρια; Πχ η HILTI διαθέτει τα μηχανικά της σειράς HDA και τα χημικά της σειράς HVZ που είναι και τα δύο εγκεκριμένα και για δυναμικά φορτία.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χάρη,

 

καταρχήν την πλάκα για ποιο λόγο την θέλεις? για οροφή? γιατί αντ'αυτού δεν κάνεις στέγη?

 

Όλες οι κολώνες είναι 25Χ25? προσπάθησε να στηρίξεις σε μεγαλύτερες αν γίνεται. Σίγουρα δεν θα έχουν περισσότερο οπλισμο από 4Φ16 οπότε λίγο δύσκολο να τον χρησιμοποιήσεις για αγκύρια. Άσε που θα έχεις και μεγάλο εφελκυσμό.

 

Πρέπει να θεωρήσεις την βάση άρθρωση και στις δύο διευθύνσεις. Να κατασκευάσεις ένα κολωνάκι πάνω στο υφιστάμενο από emaco ακόμα και μεγαλύτερων διαστάσεων, στο οποίο να έχεις συνεχίσει τους οπλισμούς της κολώνας (αν υπάρχουν αναμονές) αλλιώς θα πρέπει να το συρράψεις με έξτρα οπλισμό γι ανα συνεργάζονται τα δύο σκυροδέματα. Να χρησιμοποιήσεις χημικά αγκύρια τα οποία δεν θέλουν μεγάλο μήκος οπής περίπου 200χιλ. Οπώτε αν το κάνεις αρθρωτό θα χρησιμοποιήσεις 2 αγκύρια

 

Θα πρέπει να "δέσεις" το κτίριο και στις δύο διευθύνσεις καλά με αντιανέμια και μηκίδες.

 

Συνήθως ΙΡΕ και ΗΕΑ χρησιμοποιούμε για κολώνες.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, αν και αυτονόητο, ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

 

Προτείνεις αντί για πλάκα να κάνω στέγη μεταλλική ή και ξύλινη για ακόμη μικρότερα φορτία έτσι;

 

Μόνο μερικές περιμετρικές κολώνες είναι 25/25 αλλά αν δεν τις χρησιμοποιήσω το άνοιγμα μεταξύ δύο στύλων θα γίνει περίπου 8μ.

Νομίζω ότι είναι προτιμότερο σ' αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε έναν πυκνό κάνναβο στύλων και μικρά ανοίγματα.

4Φ16... πολλά είπες. 4Φ14 και StI, δυστυχώς.

 

Αν έχω αναμονές πρέπει να κάνω ένα κολωνάκι από emaco διατομής ακόμα και μεγαλύτερης από ό,τι το από κάτω υποστύλωμα και ύψους ας πούμε 30cm στο οποίο θα τοποθετήσω τα αγκύρια μου.

Αν ΔΕΝ έχω αναμονές γιατί να κάνω το κολωνάκι από emaco αφού πάλι θα φυτέψω σίδερα στο υφιστάμενο στύλο; Γιατί να μη χρησιμοποιήσω τα χημικά αγκύρια που προτείνεις και που όντως απαιτούν μικρότερο μήκος κατευθείαν στο υφιστάμενο κολωνάκι; Φαντάζομαι μόνο και μόνο γιατί δε μου φτάνει η διατομή του στύλου, το 25/25, σωστά;

 

Τα αντιανέμια των πλευρών προσπαθώ να τα αποφύγω.

Μηκίδες θα μπουν αλλά αμφιαρθρωτές "εσωτερικά" του IPE/ΗΕΑ/SHS ώστε να μην προεξέχουν.

Link to comment
Share on other sites

Από τοιχοποιίες πως είναι ???

Σκεφτόμουν μήπως να συνέχιζες τα υποστυλώματα κανονικά και αν είχες "ισχυρές" τοιχοποιίες στον κάτω όροφο να έβαζες και στο πάνω με ένα "καλό" διάζωμα-δοκό στην στέψη των νέων υποστυλωμάτων και τοίχων ...

Και για οροφή μόνο στέγη (χωρίς πλάκα)

Link to comment
Share on other sites

Οι τοιχοποιίες της εποχής είναι καλές, καλύτερες από τις σημερινές. Σ' αυτές άλλωστε βασιζόμαστε και στον πυκνό κάνναβο των υποστυλωμάτων.

 

Με τη λύση που προτείνεις θα έχω μεγαλύτερο βάρος στην προσθήκη. Γι αυτό λέω για μεταλλικές κολώνες-δοκούς και τοιχοποιίες από τσιμεντοσανίδες. Η ξύλινη/μεταλλική στέγη είναι μια λύση με μικρό βάρος αλλά μερικές φορές δεν είναι επιθυμητή από τον ιδιοκτήτη ή έχει άλλα προβλήματα, πχ περίεργη γεωμετρία.

Το δώμα από σύμμεικτη πλάκα με ελαφροσκυρόδεμα με ειδικό βάρος 400kg/m³ νομίζω ότι είναι η πιο ελαφριά επικάλυψη που επιπλέον μου λύνει αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά προβλήματα, δημιουργεί και διάφραγμα.

Link to comment
Share on other sites

Τα προβλήματα με το μεταλλικό όπως πολύ σωστά επισήμανες είναι στη σύνδεση οπότε προσοχή!!

 

Επίσης προσοχή γιατί θα έχεις μεγάλη διαφορά στην δυσκαμψία ανά όροφο !!

 

Αν τελικά κάνεις με ελαφρομπετό την οροφή πρόσεξε την υγρομόνωση διότι αυτό το υλικό είναι πολύ πορώδες !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

To να εκμεταλλευτεις τα υπάρχοντα σίδερα, δεν νομίζω να σε βολέψει κατασκευαστικά λόγω της μάλλον ακονόνιστης διαταξης που πρέπει να έχουν στη διατομή. Επιπλέον Φ14 είναι λίγο για ανοίξεις και σπήρωμα και λογικα θα είναι και σκουριασμένα.

Οσον αφορά το emaco, αυτο προσοχή δεν χρησιμοποιείται για να πακτωθούν μέσα του τα νέα αγκύρια! H υπόβαση από emaco που βλέπετε κάτω από τις λαπάτσες έχει πάχος το πολύ 15εκ, πιθανόν να περιέχει επιδερμικό οπλισμό και σκυροδετείται αφού έχουν τοποθετηθεί η λαπάτσα με τα αγκύρια της και με το διπλό περικόχλυο πάνω και κάτω από την λαπάτσα έχει αλφαδιαστεί η μεταλλική κολώνα. Ο ρόλος του είναι να καλύψει το απαραίτητο για το αλφάδιασμα κενό για αυτό και είναι μη συρρικνούμενο σκυρόδεμα και να αναλάβει τις θλιπτικές τάσεις από τα αγκύρια. Σαν υλικό έχει μεγάλη αντοχή στην θλίψη αλλα μηδενική αντοχή σε εφελκυσμούς και είναι εξαιρετικά ψαθυρό.

Στην προσομοίωση της στήριξης έφοσον χρησιμοποιείς μέχρι δύο αγκύρια τοποθετημένα στον κεντρικό άξονα μπορείς να τα θεωρήσεις άρθρωση δεν χρειάζεται να φτιάξεις πύρο. Αν χρησιμοποιήσεις τα τέσσερα σίδερα στις άκρες της κολώνας τότε καλύτερα πάκτωση παρά άρθρωση ή βάλε ελατήρια αν έχεις την δυνατότητα.

Αν επιλέξεις άρθρωση θα πρεπεί να περιμένεις μεγάλες αξονικές (και αν δεν έχεις βαρία πλάκα αλλα στεγη,πιθανόν εφελκυσμούς που δεν είναι ότι καλύτερο) και να χρειαστείς και πιο ισχυρά χιαστά. Θα πρότεινα να πειραματιστείς με ελαφρια στέγη, πακτώσεις, διατομή ΗΕΒ για κολώνες και ΙΡΕ για δοκούς. Τα χημικά αγκύρια είναι καλύτερα γιατι αν κατα την διανοιξη των οπών έχεις ρηγματώσεις θα καλυφθούν από τις ρητινες, ενώ τα μεταλλικά όταν διανοιχθεί η κεφαλή του μεταλλικόυ αγκυριου θα έχεις σίγουρα ρηγματώσεις.

Τι ακριβώς μηχανικές ιδιότητες έχει το ελαφοσκυρόδεμα που αναφέρεις και που χρησιμοποιείται? Μπορεί να χρησημοποιηθεί ώς οπλισμένο φέρον σκυρόδεμα? εγώ μέχρι στιγμής το ακούω ώς κονίαμα πλήρωσης ή διαμόρφωσης ρήσεων αλλα στην πράξη δεν το έχω συναντήσει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι η ακανόνιστη διάταξη δεν αποτελεί πρόβλημα αν δουλέψουμε ανάστροφα, πάρουμε δηλαδή αυτή τη διάταξη σαν οδηγό για τη θέση των αγκυρίων μας.

Τα Φ14 όντως είναι "λίγα" σαν διατομή γιατί μετά τη διάνοιξη σπειρώματος θα γίνουν Μ10.

Μου δημιουργήθηκε εσφαλμένα η εντύπωση ότι η αγκύρωση θα γίνει μέσα στο emaco. Αν είναι έτσι όπως τα λες τότε και 15cm πάχος πολύ δεν είναι μόνο και μόνο για το αλφάδιασμα;

Για την στήριξη και εγώ αυτό γνώριζα, ότι με δύο αγκύρια στον άξονα θεωρούμε ότι είναι άρθρωση. Στα τέσσερα δεν είμαι σίγουρος γιατί απ' όσο γνωρίζω για να λέμε ότι έχουμε πάκτωση σε μία διεύθυνση βάζουμε 3 αγκύρια στην αντίστοιχη πλευρά, συνεπώς τουλάχιστον 6 για πάκτωση σε μία μόνο διεύθυνση. Αν έχουμε τέσσερα συνολικά;

Για τα χημικά αγκύρια έχεις απόλυτο δίκαιο. Η HILTI δίνει μόνο ένα τύπο της γκάμας των χημικών αγκυρίων της που είναι κατάλληλα για ρηγματωμένο σκυρόδεμα αλλά παράλληλα δίνει και έναν τύπο μηχανικών αγκυρίων ( ; ).

Το ελαφροσκυρόδεμα και μάλιστα με ειδικό βάρος 400kg/m3 δεν έχει αντοχή για να χρησιμοποιηθεί ως φέρον σκυρόδεμα. Θα χρησιμοποιηθεί ως σκυρόδεμα πλήρωσης και παράλληλα διαμόρφωσης ρύσεων του δώματος. Στη σύμμεικτη πλάκα που ανέφερα στην πραγματικότητα θα λειτουργεί μόνο το χαλυβδόφυλλο. Κοίταξε κι ΑΥΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.