Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα;


giorgosps

Recommended Posts

Προσωπικά συμφωνώ με τον Χάρη. Τα έξι σημεία που επεσήμανε είναι πραγματικά πολύ εύστοχα.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό νέων μηχανικών οι εργασιακές συνθήκες είναι επιεικώς κακές, οι αμοιβές ελάχιστες κοκ. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην οικονομία, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Από 'κει και πέρα, εξαρτάται από το τί επιζητεί κάποιος από τη ζωή του. Γνωρίζω συναδέλφους οι οποίοι έχουν βγάλει πολλά χρήματα από τη δουλειά, αλλά όταν τους βλέπω να είναι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι, να τους ζαλίζει ο καθένας όποτε του κατέβει, να είναι διαρκώς αγχωμένοι ή να μην μπορούν να πάνε απερίπσαστοι μια βδομάδα διακοπές σκέφτομαι ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

giorgosps:

Θα ήθελα την γνώμη σας για την επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης ανάμεσα στο ελεύθερο επάγγελμα και το δημόσιο

 

SIRADRAB:

Τι εννοείτε Δημόσιο παιδιά, την δημόσια διοίκηση? Εγώ δεν βλέπω τέτοιο πράμα. Εγώ βλέπω ένα αλλαντοποιείο……

 

Χάρης:

1. Το ερώτημα του giorgosps όπως το έθεσε στο παρόν θέμα είναι αν θα πρέπει να επιλέξει το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σ' αυτό και μόνο το ερώτημα και όχι στο εάν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση ανέφερα ότι τελικά είναι θέμα χαρακτήρα προκειμένου να κάνει κανείς την κατάλληλη επιλογή και να είναι ευτυχισμένος στη ζωή του.

2.Όσο αφορά τα έξι πλεονεκτήματα του Δημοσίου όπως τα έθεσα δεν είδα μια ξεκάθαρη απάντηση του αν όντως είναι έτσι ή όχι αλλά το μόνο που κατάλαβα από την απάντησή σου….

 

Χάρη,

Τα πλεονεκτήματα του δημοσίου είναι γνωστά σε όλους τους έλληνες πολίτες και οι περισσότεροι τα έχουν ζήσει βαθιά στο πετσί τους, όπως καλά το ξέρεις. Είναι σαν να λέμε ότι η θάλασσα είναι βρεγμένη.

Δεν μπορώ να συμβιβασθώ με την ιδέα ότι θεωρείται «επαγγελματική αποκατάσταση» το «βόλεμα» στην σειρά αρμέγματος της παχιάς αγελάδας που την ταΐζουμε όλοι εμείς.

Δεν μπορώ να εκθειάζω την ασυδοσία, την αγένεια, την μη ύπαρξη κανόνων ελέγχου του παραγόμενου έργου, την εκμετάλλευση της ασάφειας του ΓΟΚ η του ΕΚΑΣ-ΕΚΩΣ, την εν γένει συμπεριφορά τους. Τα έχω φάει στη μάπα που λένε.

Δεν μπορώ να δεχθώ ως εργασία την εργασία χωρίς κανόνες και υποχρεώσεις παραγωγής έργου.

Ούτε μπορώ να επαναπαυτώ με αυτό που είπε ο paktomenos: ‘’Αν είσαι εντάξει και καθαρός, δεν θα αλλάξεις επειδή "μπήκες" στο δημόσιο’’. Δηλαδή φίλε paktomene, θα με ταΐσεις την διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξεις? Αυτές θα είναι οι μοναδικές βαλβίδες ασφαλείας και ελέγχου της απόδοσής σου ως δημόσιος? Θεωρείς ότι αρκεί αυτό για υγιείς εργασιακές σχέσεις? Κι αν έρθουν τα πάνω κάτω, εγώ, ως κοινωνία τι μπορώ να κάνω? (Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά).

 

Δεν απάντησα γιατί από την αρχή το ξεκαθάρισα ότι εγώ δεν βλέπω τέτοιο «πράμα».

Από την άλλη, αφού θέλεις να σου απαντήσω θα σου έλεγα ότι τα πλεονεκτήματα στο δημόσιο είναι πολύ περισσότερα από τα έξι που ανέφερες, ήσουν πολύ συντηρητικός στην απαρίθμηση,

«προκειμένου να καταδείξεις το γιατί το δημόσιο ακόμα και σήμερα μ' όλα τα στραβά του είναι ελκυστικό για μια πληθώρα νέων επιστημόνων που σχηματίζουν ουρές κάθε φορά που γίνεται μια προκήρυξη».

Αν και θεωρώ ότι μερικές από τις απαντήσεις δόθηκαν ήδη και μέσα από αυτήν την συζήτηση από άλλους, θα τις πάρω μία-μία. Με την μόνη διαφορά όμως, ότι εγώ τα βλέπω αυτά σαν μειονεκτήματα και θα ήθελα να μου αναφέρεις κι εσύ, και έξι υποχρεώσεις αυτών που πάν για "βόλεμα'' που τηρούνται στην πράξη.

 

1)η αμοιβή ανά ώρα πραγματικής εργασίας είναι υψηλότερη,

 

Εδώ μου αρέσει η διευκρίνιση …«πραγματικής».

Τέλος πάντων, θα έλεγα από τις υψηλότερες που υπάρχουν, αφού ένας δουλεύει και πληρώνουμε για άλλους δέκα που κάθονται, χώρια που δεν του μιλάνε κιόλας και τον θεωρούνε βλογιοκομμένο τον άνθρωπο γιατί τους χαλάει την πιάτσα και την ησυχία εκεί μέσα.

(Μια καλή περιγραφή, από την μικρή η αλήθεια εμπειρία του, έκανε ο trellovoskos,

…… Ξεκούραστα μέν, βαρετά δε....)

 

2) οι αποδοχές σίγουρες και στην ώρα τους,

 

Γι αυτό ούτε συζήτηση. Δουλέψεις δεν δουλέψεις. Τόσα εκατομμύρια έλληνες τσοντάρουν κι όταν δεν φτάνουν να τους πληρώσουν τραβάνε κι ένα δάνειο και το ξεχρεώνουν αργότερα τα παιδιά τους. Θεός να μας φυλάξει όταν καμιά φορά καθυστερήσουν λίγο κάτι παλιά «δεδουλευμένα».

 

3) εξασφαλισμένη μονιμότητα,

 

Βρίσκω πολύ επιεική τον όρο «μονιμότητα» που χρησιμοποίησες. Ούτε με σκαρπέλο δεν τους ξεκολλάς από εκεί! Τέτοιο πράμα, μόνο αυτοί και ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδος απολαμβάνουν. Φεύγουν μόνο ξαπλωτοί!

 

Μια παρατήρηση εδώ. Στην περίπτωση που μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος από την «πληθώρα νέων επιστημόνων που σχηματίζουν ουρές κάθε φορά που γίνεται μια προκήρυξη» και φρακάρουν, μια άρση της μονιμότητας πιστεύω θα διευκόλυνε πολύ την κατάσταση σε σημείο που ούτε απ’ έξω δεν θα περνούσαν οι περισσότεροι.

 

4) μικρότερη εξάρτηση από τον προϊστάμενο,

 

Αυτή η λέξη εκεί (δημόσιο), έχει χάσει προ πολλού την σημασία της, οπότε δεν υφίσταται!

 

 

 

 

5) εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και στην παραμικρή λεπτομέρεια,

 

Τα πράγματα στο δημόσιο έχουν προχωρήσει πολύ και σε άλλο επίπεδο, τα σχετικά με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Μιλάμε για advanced καταστάσεις.

 

Μερικά ανέφερε ο trellovoskos:

“Στο μικρό αυτό διάστημα, πρόλαβα να δω και να σχηματίσω μια εικόνα για τον έλληνα μηχανικό δημόσιο υπάλληλο και αυτή είναι η παρακάτω:

Ωράριο για γέλια, εκτός έδρας όσο γίνεται συχνότερα, έλλειψη ενδιαφέροντος για την ποιότητα των έργων,συχνά έλλειψη γνώσεων επί τεχνικών ζητημάτων και περίεργα καλές σχέσεις με εργολάβους κλπ.

Αυτή είναι η αλήθεια για τους περισσότερους.

Μια πραγματικότητα που την ζω καθημερινά και ίσως να μην μου κάνει εντύπωση σε λίγο καιρό.”

Θα του έλεγα να μην αισθάνεται μόνος και στεναχωριέται, τα ίδια πράγματα βλέπουν και άλλοι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Απλώς χαζεύουν, ας κάνει κι αυτός το ίδιο!

 

Μερικά άλλα ανέφερε ο mastorakos:

“Για μένα να πάς αφού έτσι και αλλιώς θα δουλέυεις και απέξω όλοι οι δημόσιοι αυτό κάνουν δεν θα είσαι ο πρώτος.Εδώ 1 υπάλληλο ψάχνω εδώ και 15 μέρες και όλο άδεια έχει .Γενικά δηλαδή όλοι αυτοι άδεια μόνιμα έχουνε ακόμα και όταν είναι εκεί, σε άδεια είναι.”

 

Εδώ θα ήθελα να εκφράσω και μία ανησυχία-συμβουλή προς τον φίλο μας τον mastorako με τις τόσο ξεκάθαρες απόψεις στο θέμα που συζητάμε. Σε περίπτωση που δεν βρέθηκε ακόμα ο υπάλληλος που ψάχνει, μια ιδέα θα ήταν να βάλει καμιά αγγελία στον τύπο ή να τον δηλώσει στα απολεσθέντα μήπως και τον βρει. Που ξέρεις, καμιά φορά από εκεί που δεν το περιμένεις σου έρχεται!

 

6) η ποιότητα ζωής που κάνεις είναι υψηλότερη γιατί δουλεύεις λιγότερες ώρες, είσαι πιο ξεκούραστος, έχεις περισσότερες διακοπές, κάνεις καλύτερο προγραμματισμό της ζωής σου, η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, μπορείς να αναπτύξεις πολλά άλλα χόμπυ αν είσαι δραστήριος και... μη γελάσετε, έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις πολύ περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο και να γεμίσεις εσωτερική ικανοποίηση.

 

Εδώ ουδέν σχόλιο. Συμφωνούμε. Κι αν δεν κάνω λάθος από μια πρόσφατη έρευνα που διάβασα, ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής των δημοσίων αλλά και των παπάδων πλησιάζει το διπλάσιο των ελεύθερων. Ζωή σε λόγου τους!

Link to comment
Share on other sites

Απλά να θυμίσω ότι ο giorgosps έχει ήδη 5 χρόνια γραφείο...δεν ξεκίνησε χθές. Άρα για κάποιο λόγο τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο ρόδινα εκεί έξω.

Οσο αφορά την δημοσίευση του SIRADRAB, εγώ βλέπω σε αυτή ένα κατηγορητήριο για τα στραβά της δημόσιας διοίκησης, που όντως σε κάποιες περιπτώσεις έτσι είναι, όχι κάποια επιχειρήματα γιατί να μην επιλέξει ο giorgosps το δημόσιο τομέα. Και φυσικά θα επιμείνω στην άποψη μου πέρι χαρακτήρα του καθενός.

Να υπενθυμίσω πάντως πως δημόσιο δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι της πολεοδομίας. Ως εργαζόμενος σε τεχνική υπηρεσία δήμου για κάποια χρόνια, μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω και να επιβλέψω σημαντικά και ποικίλλα έργα (από οδοποιίες μέχρι στάδια). το ίδιο και φίλοι που τυχαίνει να εργάζονται π.χ. σε τοπογραφική υπηρεσία δήμου ή στα GIS σε (ημι)κρατική εταιρία.

Παίζει ρόλο δηλαδή και που ακριβώς στο δημόσιο θα εργαστείς.

 

P.S.1 όσον αφορά τη μονιμότητα, να καταργηθεί αύριο το πρωί! οι νέοι επιστήμονες που εντάσσονται στη δημόσια διοίκηση και είναι σωστοί, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις την επιλογή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει προηγουμένως να απαντήσεις τα παρακάτω ερωτήματα :

 

1. Το ελεύθερο επάγγελμα που κάνεις είναι πραγματικά ελεύθερο ή είσαι οιωνεί μισθωτός σε εταιρεία; Γιατί αν είσαι οιωνεί μισθωτός (με δελτίο παροχής υπηρεσιών) τα πλεονεκτήματα του δημοσίου είναι σαφώς περισσότερα :

- εξασφάλιση εργασίας (δεν μπορεί να σε απολύσει ανά πάσα στιγμή ο εργοδότης χωρίς αποζημίωση)

- ωράριο 7,5 ώρες την ημέρα χωρίς Σαββατοκύριακά με συνέπεια την αύξηση του ελεύθερου χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

-πολύ καλύτερος μισθός από τον αντίστοιχο του μισθωτού ή οιωνεί μισθωτού του ιδιωτικού τομέα

- στις γυναίκες άδεια τοκετού και λοχείας συνολικά 15 μήνες με αποδοχές (ενώ στις οιωνεί υπαλλήλους όλα είναι αβέβαια και στην ευχέρεια του εργοδότη). Άσε που τώρα ζητάνε και οι άντρες το 9μηνο (κακώς κατά τη γνώμη μου, εκτός αν είναι στην κατηγορία των αντρών που παράγουν γάλα και θηλάζουν)

 

2. Η εργασία που κάνεις τώρα εφόσον είναι πραγματικά ελεύθερου επαγγελματία (σε δικό σου δηλαδή γραφείο) σε ικανοποιεί ως προς το ενδιαφέρον του αντικειμένου, τον οικονομικό τομέα, την σχετική σταθερότητα και ως προς το μέλλον; Και πιο απλά σου αρέσει αυτό που κάνεις τώρα, πιστεύεις ότι θα σου αρέσει και στο μέλλον, έχεις αρκετή πελατεία, πιστεύεις ότι θα έχεις πελατεία και στο μέλλον, είναι ικανοποιητικά τα χρήματα που παίρνεις, κρίνεις ότι θα παίρνεις αυτά τα χρήματα και στο μέλλον, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά σου; Ή νιώθεις ανασφάλεια για το μέλλον και δουλεύεις με εκπτώσεις 50%;

 

3. Η θέση στο δημόσιο τομέα τι σχέση εργασίας αφορά; Αν η θέση στην οποία αναφέρεσαι είναι μονίμου υπαλλήλου ή αορίστου χρόνου και όχι συμβασιούχου ορισμένου ή ανεπίσημου χωρίς σύμβαση τότε έχεις όλα τα προηγούμενα πλεονεκτήματα, αλλιώς τίποτα από αυτά. Επίσης ποιο θα είναι το αντικείμενο της θέσης και ο φορέας της θέσης και τι σχέση έχει με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

 

Εγώ είμαι δύο χρόνια στον δημόσιο τομέα σε δύο διαφορετικές υπηρεσίες (ένα χρόνο στην καθεμία) και τα συμπεράσματα που έχω βγάλει είναι τα εξής:

- αν κάποιος έχει όρεξη να δουλέψει μπορεί άνετα να το κάνει στο χώρο του δημοσίου, ειδικά αν έχει γνώσεις και ικανότητες. Όλοι οι προϊστάμενοι θέλουν εργατικούς υπαλλήλους και ανάγκες για ικανούς υπαλλήλους σχεδόν όλες οι υπηρεσίες έχουν.

- μπορείς να αυξάνεις τις γνώσεις σου στο δημόσιο κυρίως αν εργάζεσαι σε υπηρεσία επίβλεψης δημοσίων έργων έχεις τη δυνατότητα να αποκτάς τεχνικές γνώσεις αλλά και να μαθαίνεις περί νομοθεσίας.

- οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας εξαρτάται από τον διευθυντή ή προϊστάμενο της υπηρεσίας. Το αν υπάρχει χαλαρό κλίμα και οι υπάλληλοι την κοπανάνε με την πρώτη ευκαιρία εξαρτάται κυρίως από το πόσο αυστηρός είναι ο διευθυντής. Ήμουν σε υπηρεσία με αυστηρή διευθύντρια που στις 7:45 ήταν όλοι οι υπάλληλοι στις θέσεις τους. Μόλις βέβαια η διευθύντρια πήγαινε σε κανένα συμβούλιο ή αυτοψία, τα γραφεία ως δια μαγείας άδειαζαν.

- το περιβάλλον εργασίας μπορεί να αλλάξει ριζικά με την αλλαγή του διευθυντή, κάτι που γίνεται θα έλεγα αρκετά συχνά (συνήθως ανά τετραετία).

- οι καλύτερες υπηρεσίες από άποψη μισθού, φόρτου εργασίας, αντικειμένου είναι πρώτα τα υπουργεία, μετά οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και τελευταίοι οι δήμοι, στους οποίους οι μηχανικοί κατά τη γνώμη μου έχουν το μεγαλύτερο φόρτο και πίεση από δημάρχους, πολίτες κλπ. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσοι άλλοι συνάδελφοι μηχανικοί θα υπάρχουν στην υπηρεσία.

 

Αυτά ελπίζω να σου δώσουν μια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την myri σε όλα τα επίπεδα..

Siradrab δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν και πολλοί κακοί δημόσιοι υπάλληλοι άλλα δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι γιατί έτσι και αυτοί που είνια καλοί πως θα επιβιώσουν..

Γιατί δεν λες για τους εργολάβους που διαλέγουν επιβλέποντες όχι αυτούς που κάνουν τη δουλειά τους καλά (δλδ αυτούς που ελέγχουν) αλλά αυτούς που δεν πατάνε στα έργα..

Γιατί δεν λες για τους επιβλέποντες που υπογράφουν επιβλέψεις χωρίς να πατάνε στις οικοδομές και βλέπουμε αποχετεύσεις και υδροροές μέσα στις κολώνες ....

Γιατί δε λες για αυτούς που μόνο υπογράφουν και ο κάθε "μπακάλης " εργολάβος κατασκευάζει ότι θέλει

Γιατί δε λες για τους συναδέλφους που είναι εγκλωβισμένοι και τους εκμεταλεύονται αυτοί οι εργοαλάβοι γιατί δεν έχουν όλοι τα κεφάλαια να κάνουν μόνοι τις κατασκευές τους...

Γιατί όπως είπα και αλλού είνια εύκολο να κάνεις αφορισμούς εκ του ασφαλούς. η πιάτσα δεν είνια εύκολη και δεν μπορούν όλοι να ανταπεξέλθουν.

Link to comment
Share on other sites

γιατί τόσο μενος? αν είναι συνειδητή η επιλογή του καθενός να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας γιατί επιτίθεται τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους? τα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε αυτή τη χώρα είναι ευθύνη και των ιδιωτών και των δημοσίων υπαλλήλων. έχω δεί μηχανικούς στο δημόσιο ειτε συμβασιούχους είτε μόνιμους να σκίζονται και τα σαββατοκύριακα, και έχω δει ιδιώτες εργολάβους να προσπαθούν να κλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα υλικά αδιαφορώντας για την κατασκευή. γι αυτό μην το παιζεται ιδεολογοι. όλα για το κοστος γινονται. επισης, το οικονομικο αλισβερίσι στα δημοσια εργα μεταξυ δημοσιων υπαλληλων και εργολαβων συμφερει και τους δυο οποτε μη μιλαμε για διαφθορα στη δημοσια διοικηση ενω απεναντι εχουμε τους επιστημονες ιδιώτες. οι καλοι ειναι πολυ λιγοι και στο δημοσιο και στον ιδιωτικο τομεα.

οι υπόλοιποι προσπαθούμε...

Link to comment
Share on other sites

myri

Διαφωνώ με αυτά που λες. Πιστεύω πως δεν έχεις εμπειρία από δημόσια έργα. Τι γίνεται όταν σου ζητάνε λεφτά για να προωθήσουν το λογαριασμό για να μπορέσεις να πληρωθείς? Αν δεν τα δώσεις πως θα πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου? Θα του κάνεις καταγγελία?....Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πληρωθείς ποτέ!!!

 

Όσον αφορά τις μητέρες με παιδί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει σαν ελέυθερος επαγγελματίας να ξέρεις πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται πολιτική με τα λεφτά σου. Γι' αυτά θα έπρεπε να προνοεί το κράτος και όχι ο ιδιώτης. Πώς μπορώ να πληρώνω 9 μήννες έναν υπάλληλο που δεν μπορεί να μου προσφέρει? Που θα τα βρω τα λεφτά? Για να σε προλάβω φυσικά και πιστεύω πως πρέπει οι μητέρες να παίρνουν άδειες μετ' αποδοχών αλλά αυτή πρέπει να είναι πρόνοια του κράτους και όχι δική μου. Δεν τυπώνω λεφτα...

 

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους... αντί να σέβονται τον ελεύθερο επαγγελματία του το παίζουν και έξυπνοι: " εγώ βολεύτικα, εσύ..."

 

Βαρέθηκα να γίνεται κοινωνική πολιτική με τον ιδρώτα μου, όπως επίσης και να προσέχω πως μιλάω μην τυχόν και θίξω το σύστημα... Πάντα αθώοι οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!

 

Σας θυμίζω πως η πλειοψηφία χαρακτηρίζει ένα σύνολο και όχι οι εξαιρέσεις

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν φίλε ,

Δε μπορείς να κατακρίνεις αφοριστικά τους συναδέλφους σου τη στιγμή που

ισχυρίζεσαι ότι το να πληρώνεις για να παίρνεις δημόσια έργα είναι φυσιολογικό,

 

και ότι δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις αυτά που οφείλεις σε μια «οιονεί» μισθωτή του γραφείου σου.

Και όταν σου εξηγούν ότι για αυτήν το δημόσιο μπορεί να είναι μονόδρομος την απαξιώνεις και από πάνω

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρος

Καταλαβαίνω ότι κάνεις ό,τι κάνεις για να επιβιώσεις. Αυτό όμως δεν σε απαλλάσσει των ευθυνών σου. Πώς διαμαρτύρεσαι για τα χάλια του δημοσίου όταν εσύ θρέφεις τη διαπλοκή. Πώς θα διαμαρτύρεσαι αύριο ότι οι συντάξεις είναι μικρές όταν σήμερα είναι γνωστό ότι μια συνιστώσα του προβλήματος είναι η υπογεννητικότητα και με τον τρόπο σου βοηθάς στη διαιώνισή του.

Λες ότι το κράτος πρέπει να μεριμνά για τις γυναίκες αλλά αν σου πουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις και για τους έχοντας μεγάλα εισοδήματα θα αυξηθούν, θα διαμαρτυρηθείς.

Το κράτος λοιπόν φίλοι μου είμαστε εμείς και εμείς με τη συμπεριφορά μας είμαστε συνυπεύθυνοι για τα χάλια της Ελλάδας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.