Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα;


giorgosps

Recommended Posts

myri

Μου απέδειξες ότι δεν ξέρεις από δημόσια έργα λέγοντας ότι πληρώνεις για να τα πάρεις. Σε πληροφορώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σου γίνει ανάθεση ενός δημόσιου έργου. Υπάρχει ο μειοδοτικος διαγωνισμός. Λογαριασμός λέγεται η "χαρτούρα" που υποβάλλεις στην υπηρεσία προκειμένου να πιστοποιήσεις εργασίες που εκτέλεσες και κατα συνέπεια να πληρωθείς. Αν μπορούσες να καταλάβεις τι έξοδα έχεις κάνει για το έργο θα καταλάβαινες ότι πολλές φορές δεν είναι επιλογή σου το να δώσεις κάτι ή όχι."Απαιτείται" προκειμένου να πληρωθείς το λογαριασμό και να μπορέσεις να εισπράξεις προκειμένου να πληρώσεις προμηθευτές, εργάτες, ΙΚΑ, έξοδα γραφείου κλπ.

 

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις μου θα πρέπει να ξέρεις πως τις πληρώνω θέλω δε θέλω. Απλά καταλαβαίνω που σταματά η θεωρία και αρχίζει η πράξη και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στον ελεύθερο επαγγελματία δεν περισσεύουν τα λεφτά για κοινωνική πολιτική. Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τη δημοσίευσή μου θα δείς ότι δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου απλά πιστεύω ότι επωμίζομαι ευθύνες άλλου (ελληνικό δημόσιο).

 

Αλήθεια Χάρη και myri έχεται καθίσει από τη μεριά του ελεύθερου επαγγελματία με προσωπικό ή έχετε ασχοληθεί με δημόσια έργα για να δείτε πως είναι? Πιστέψτε με δεν είναι ρόδινα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Όπως είπα και παραπάνω για να επιβιώσεις στο χώρο των δημοσίων έργων πρέπει να "λερωθείς". Είναι όμως επιλογή σου να ασχοληθείς μ' αυτό τον τομέα.

 

Αν πάντως και εσύ και όποιος άλλος απασχολεί προσωπικό δεν είχατε μεγάλα κέρδη απ' αυτήν σας την ενασχόληση απλά θα αλλάζατε επαγγελματικό τομέα. Αν υπήρχε κοινωνική πολιτική και πρόνοια, αν εφαρμόζονταν έστω η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία τότε τα πράγματα δε θα ήταν καθόλου ρόδινα. Γι αυτό, το είπα και θα το ξαναπώ, το δημόσιο έλκει. Την εργατική νομοθεσία πολύ λίγες ιδιωτικές εταιρείες την εφαρμόζουν στην Ελλάδα και μάλιστα όχι οι κατασκευαστικές που απασχολούν τους μηχανικούς με ΑΠΥ. Κυρίως δε αυτές που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Πόσες είναι αυτές; Δυστυχώς πάρα πολύ λίγες.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρε άμα δε σου αρέσουν τα δημόσια έργα μπορείς απλά να μην ανακατεύεσαι με αυτά.

 

Άμα παρανομείς για να «επιβιώσεις» θες και επιβράβευση από πάνω;;;;;;

Και προς πληροφόρηση τους εργάτες θα έπρεπε ήδη να τους έχεις πληρώσει!!!!

 

Τέλος σύγκρινε και το εισόδημά σου με αυτό του εργαζόμενού σου και πες μου γιατί να μοιράζεστε τη ζημιά εφόσον δεν μοιράζεστε το κέρδος;;;;;

 

Αν διαβάσεις πιο προσεχτικά αυτά που έγραψα θα καταλάβεις ότι η γνώμη μου είναι ότι αυτή η κατάσταση συντηρείται για να μην μπορούν όλοι να ασχολούνται με δημόσια ή ιδιωτικά έργα.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη

Ένας νέος μηχανικός με αυτά τα τιμολόγια και αυτές τις εκπτώσεις δεν έχει μεγάλα κέρδη. Μιλάμε για αστεία κέρδη. Απλά σαν μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να ασχοληθώ και με αυτό προκειμένου να επιβιώσω. Δυστυχώς όσο το κράτος δεν ελέγχει τους υπαλλήλους του εγώ είμαι υποχρεωμένος να λερώνομαι όπως λες για να πάρω τα λεφτά μου!!! Για πές μου αν ξέρεις κανένα δημόσιο υπάλληλο που απολύθηκε? Είναι δυνατόν άλλη πραγματικότητα να βιώνουν οι πολίτες και άλλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί? Εσύ πόσες φορές έκανες στατικά και πληρώθηκες αυτά που ορίζει η νομοθεσία? Εσύ δεν αισθάνεσαι ότι λερώνεσαι προκειμένου να δουλέψεις? Θυμήσου τι έγραφες σε παλιότερες δημοσιεύσεις σου σχετικά με τις αμοιβές στατικών.

 

Εγώ απασχολώ περιοδικά προσωπικό και πληρώνω ότι μου επιβάλλει ο επόπτης εργασίας. Έχω και το άγχος να μαζέψω λεφτά προκειμένου να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου, εις βάρος τις δικής μου οικονομικής άνεσης. Προσωπικά φέτος δεν κατάφερα να πάω διακοπές για να καλύψω υποχρεώσεις γιατί το δημόσιο ανέστειλε τις πληρωμές. Αυτά είναι τα μεγάλα κέρδη που βγάζω προς το παρόν φίλε μου (νέος εργολάβος με μικρό πτυχίο :( )!

 

myri

Δυστυχώς νομίζω ότι καταδικάζεις χωρίς να γνωρίζεις.

Έχεις δίκιο δε μου αρέσει ο τρόπος που γίνονται τα δημόσια έργα αλλά δεν έχω επιλογή. Βλέπεις μελέτες δημοσίου στην περιοχή μου δεν δημοπρατούνται για να γίνω μελετητής

Εγώ εκβιάζομαι - δεν τα δίνω τα λεφτά γιατί μου περισσεύουν

Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση όσον αφορά τους εργάτες. Είναι ήδη πληρωμένοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Επίσης είναι άνθρωποι και ξέρουν ότι για να είμαι συνεπής θα πρέπει το κράτος να δείξει συνέπεια. Γνωρίζουν επίσης πως όταν καταφέρω και πληρωθώ θα εξοφληθούν πλήρως γι' αυτό και δουλεύουν μαζί μου σε αρκετές δουλειές. Δεν είμαστε δηλαδή αντίπαλοι όπως νομίζεις.

 

Το εισόδημα μου είναι μεγαλύτερο γιατί και οι ευθύνες μου είναι μεγαλύτερες. Αν το έργο πάει στραβά δεν θα πει κανεις στον εργατή τι έκανες αλλά θα πιάσει τον μηχανικό και θα τον στείλει στο δικαστήριο. Βέβαια θα πρέπει να ξέρεις ότι τα λεφτά μου είναι στο "δρόμο" δηλαδή χρηματοδοτώ την επόμενη μου δουλειά μέχρι να πληρωθώ. Το ίδιο συμβαίνει στην πλειοψηφία των συναδέλφων.

 

Δε σε εμποδίζει να μπεις κανεις στα δημόσια έργα. Εξέτασε το το ζήτημα και θα καταλάβεις. Εκεί που νομίζω είναι δύσκολο να μπεις είναι οι μελέτες δημοσίου γιατί τα κριτήρια αξιολογήσεις των μελετών είναι υποκειμενικά κατά τη γνώμη μου. Με φίλους μελετητές που μιλάω είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι διότι οι πλειοψηφία των μελετών είναι μικρές και γίνονται ανάθεση ενώ τις μεγάλες τις παίρνουν γραφεία από Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Link to comment
Share on other sites

Δεν δωροδοκώ κανέναν ούτε για να πληρωθώ ούτε για να περάσω μια στατική μελέτη από την πολεοδομία, ούτε για να συντομεύσω το χρόνο ελέγχου της μελέτης. Έχω κάνει τις επιλογές μου και είναι τέτοιες που δεν χρειάζεται να "λερωθώ". Με το ανάλογο "κόστος" βέβαια.

 

Αν τα κέρδη δεν είναι μεγάλα και έχεις το άγχος των πληρωμών και δεν πας διακοπές γιατί δεν αλλάζεις τομέα; Γιατί δεν ασχολείσαι με ιδιωτικά έργα;

 

Θα σταματήσω εδώ τη συζήτηση από πλευράς μου γιατί πραγματικά έχω αρχίσει να αισθάνομαι άσχημα που φαίνεται ότι ηθικολογώ. Δεν προσπαθώ να πω ότι είμαι το αγγελούδι ούτε ότι όποιος ασχολείται με δημόσια έργα είναι κακοποιός.

Απλώς το μόνο που ήθελα να πω είναι ότι τίποτα δεν είναι μονόδρομος και ότι πάντα έχουμε επιλογές με το κόστος της η καθεμιά.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη

Στην κατάστασή μου είναι χιλιάδες συνάδελφοι που κάνουν τα πάντα (εννοώ είδη εργασιών - ιδιωτικά,δημόσια και όχι αξιόποινες πράξεις :) )προκειμένου να επιβιώσουν. Ασχολούμαι με ιδιωτικά απλά δεν έχω αρκετά για να μπορώ να σταματήσω τα δημόσια. Προσωπικά θα ήθελα να ασχολούμαι με στατικά και τίποτε άλλο. Αρνούμαι να δουλέψω με 150Ε τη μεζονέτα και 400Ε πενταώροφη οικοδομή. Όσο και να φαίνεται απίστευτο τέτοιες τιμές "παίζουν" στην περιοχή για στατικά. Δεν δωροδοκώ για να αποζημιωθώ για εργασίες που δεν έκανα, ούτε δωροδοκώ για να πάρω πιο γρήγορα λεφτά.

Δεν προσπαθώ να πω ότι είμαι το αγγελούδι ούτε ότι όποιος ασχολείται με δημόσια έργα είναι κακοποιός.
Έτσι ακριβώς είναι φίλε μου. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Νομίζω πως η πλειοψηφία των συναδέλφων προσπαθούμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς και τίποτα παραπάνω
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως η πλειοψηφία των συναδέλφων προσπαθούμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς και τίποτα παραπάνω

ομοίως και κάποιοι που επιλέγουν το δημόσιο

Link to comment
Share on other sites

path:

Πήγαινε και πάρε το διορισμό.

 

Συμφωνώ απολύτως. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Βάφτισε και την χήνα οψάριο και ξεκοκάλισε την Μεγαλοβδόμαδα όπως έκαναν και οι καλόγεροι τον μεσαίωνα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.