Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση με GPS χειρός


Recommended Posts

Έχω αγοράσει ένα OREGON 300 (απλό GPS χειρός) το οποίο θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω για να παίρνω συντεταγμένες (εννοείται ενδεικτικές) . Το κακό είναι πως έχει μεγάλη απόκλιση . Όταν μετατρέπω τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ '87 έχει μία απόκλιση μερικών εκατοντάδων μέτρων κάτα Χ , Υ . Φυσικά είναι αναμενόμενο μία τέτοια συσκευή να έχει μπόλικα μέτρα απόκλιση , αλλά όχι και εκατοντάδες ! Μήπως πρέπει να του κάνω κάποια ρύθμιση , γνωρίζει κανείς ; Στο εγχειρίδιο δεν λέει τίποτα για κάποια τέτοια ρύθμιση .

Link to comment
Share on other sites

H συνηθης από κλιση ειναι 5-10μ. Κάτι λάθος παίζει εδώ.

 

Για δες εδώ μηπως βρεις πληροφορία - κανονικά εχουν ρυθμιση τα GPS για EGSA.

 

http://www.anavasi.gr/

 

(Αν θεωρηθεί διαφήμιση ας σβηστεί, απλά για GPS Garmin εκεί εχω απευθυνθει )

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα πως έχεις κάποιο θεματάκι με τη μετατροπή συντεταγμένων, αφού καταλαβαίνω ότι δεν τις διαβάζεις απ ευθείας απ την οθόνη αλλά καταφεύγεις σε μετασχηματισμό.

 

Να υποθέσω λοιπόν ότι διαβάζεις το ζεύγος συντεταγμένων από το GPS σε μορφή μοίρες-πρώτα-δεύτερα (αναφέρονται στο WGS84) και τις μετασχηματίζεις σε προβολικές ΕΓΣΑ87 με κάποιο απ τα συνήθη προγράμματα (πχ CoordGR). Άποψή μου είναι πως χρειάζεται ρύθμιση το λειτουργικό του υπολογιστή σου, για να "καταλαβαίνει" σωστά τις μοίρες-πρώτα-δεύτερα που εισάγεις. Δες τη βοήθεια στο CoordGR.

 

Αν, αντίθετα, διαβάζεις απ ευθείας σε ΕΓΣΑ87 απ το GPS και σου βγαίνει τόσο σφάλμα, η πιθανότερη εξήγηση είναι πως έχουν αντίθετα πρόσημα οι παράμετροι μετασχηματισμού. Μερικοί κατασκευαστές εννοούν τις παραμέτρους "μετακινώντας" το Datum ως προς το WGS84 ενώ οι άλλοι το εννοούν "μετακινώντας" το WGS84 ως προς το νέο Datum.

 

Για να διαπιστώσεις τι γίνεται πήγαινε στο setup του GPS και (αν έχει) στην επιλογή Datum επέλεξε User και βάλε

dX=-199.723

dY=74.03

dZ=246.018

 

Στη συνέχεια κάνε μια δοκιμή και αν έχεις εκατοντάδες μέτρα λάθος τότε ξανά στο setup και βάλε αντίθετο πρόσημο στις παραπάνω τιμές.

 

Αν δεν διορθωθεί στα 5-10 μ. τότε χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση για την προβολή, για να μη σε μπερδέψω από τώρα γράψε στο παρόν thread για να συνεχίσουμε τις ρυθμίσεις αν χρειαστεί...

Link to comment
Share on other sites

Το GPS μου τις δείχνει σε WGS84 ή σε κάτι τέτοιο τέλος πάντων , διότι από εκεί φαίνεται να ξεκινάει το πρόβλημα . Στη συνέχεια εγώ τις μετατρέπω με το CoordGr , αλλά αν αυτές είναι λάθος , φυσικό είναι και οι μετατρεπόμενες συντεταγμένες να είναι επίσης λάθος ...

Link to comment
Share on other sites

To gps σου δείχνει δεκαδικές μοίρες ή σε 60κονταδικό σύστημα;Φρόντισε να ρυθμίσεις το coordsgr ώστε να διαβάζει το ίδιο σύστημα.Πήγαινε εκεί που λέει μορφή γωνιών και βρες την κατάλληλη ρύθμιση.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις κανένα λόγο το GPS σου να δείχνει τις συντεταγμένες σε WGS84, ρύθμισε το ώστε να σου τις εμφανίζει σε ΕΓΣΑ87 μια και καλή, ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγεις σε μετασχηματισμούς μετά.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι garmin και βρεις κάτι αντίστοιχο στις ρυθμίσεις κάνε τα εξής:

α.Επιλέγουμε από μορφή θέσης το ''Δίκτυο χρήστη'' και εν συνεχεία το UTM

β.Ψευδής διαφ.ανατολ.πλεύσης: +500.000

γ.Ψευδής διαφ.βόρειας πλεύσης: 0

δ.Κλίμακα: 0,9996

ε. πηγή δεδομ.γεωγρ.μήκους: Ε024 00,000

στ.πηγή δεδομ.γεωγρ.μήκους: 00 00,000

 

Ορισμός του κάναβου χάρτη:

α. επιλέγουμε το ''user''

β.DX: -200

γ. DY: +74

δ.DZ: +246

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.