Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπογραφή μελέτης δημοσίου


Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με ένα θέμα υπογραφής μελετών στον δημόσιο τομέα. Ποιοί μηχανικοί του δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, ΤΥΔΚ, ΝΑ κλπ) έχουν τη δυνατότητα θεώρησης και ελέγχου μελετών που αφορούν δημόσια έργα; Μπορεί για παράδειγμα κάποιος πολεοδόμος μηχ/κος να θεωρήσει και να ελέγξει μελέτη διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και συγκεκριμένα μελέτη που αφορά την διαμόρφωση κεντρικής οδού με χρήση σταμπωτού;

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων. Επίσης, τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία ανεξάρτητα της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Ένας Πολιτικός Μηχανικός πχ δεν δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά "Αμοιβές-Οικονομικά Αδειών" στην ενότητα των "Πολιτικών Μηχανικών".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με μια επιφύλαξη, νομίζω ότι μπορεί να ελεγξει ότι μπορεί να υπογράψει η κάθε ειδικότητα, βεβαια πολλές φορές υπογράφει και ελέγχει ότι "θεωρεί" ο Προϊστάμενος ότι μπορεί να υπογράψει.... αν με καταλαβαίνεις.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ στα ΜΕΚ ίσως θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν περισσότερο...

Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς ελέγξει και θεωρήσει?

 

Στα δημ. έργα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που τηρείται που δεν αφήνει εύκολα ερωτηματικά.

 

Στις μελέτες του δημοσίου ομοίως, υπάρχουν όλες οι διατάξεις που καθορίζουν ποιός, τι , που και γιατί.

 

Οι μελέτες δημοπρατούνται ή μη βάσει των αντίστοιχων διατάξεων και παραδίδονται στον φορέα που προκήρυξε το διαγωνισμό τους. (δημοπρατούσα αρχή). Αυτή ελέγχει και παραλαμβάνει τη μελέτη.

 

Μετά υπάρχουν οι εξής :Διευθυνουσα αρχή, επιβλέπουσα και ο ΚτΕ (κύριος του έργου ). Οι αρχές αυτές επιβλέπουν - πληρώνουν λογαριασμούς, ελέγχουν την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου κατασκευαστή και τέλος παραδίδουν το έργο προς παραλαβές στον ΚτΕ.

 

Σε αυτή τη διαδικασία τι ακριβώς ρωτάς ?

 

aimar συνάδελφε στο ΜΕΚ τι να ρωτήσει ?

 

Άλλο πράγμα είναι η Δ15 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ καταλαβα ότι αναφέρεται στο δικαίωμα υπογραφής ανά ειδικότητα πχ ο επιβλέπων μηχανικός εκ μέρους του Δημοσίου όντας πολεοδόμος μπορεί να ελέγξει τη μελέτη διαμόρφωσης ή θα έπρεπε πχ να είναι αρχιτέκτονας....

Συγνώμη για το ΜΕΚ έχεις δίκιο

Link to comment
Share on other sites

οι πε και τε μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι νομιμοποιούνται να υπογράψουν μελέτες που συντάσσουν στην Υπηρεσία τους. Επίσης, οι πε μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι ελέχγουν τις μελέτες που ανατίθενται σε ιδιώτες λόγω αδυναμίας της Υπηρεσίας να συντάξει τη μελέτη. (σε Ττυδκ βέβαια υπάρχει περίπτωση να ελέγχει και ο τε μηχανικός μελέτης ιδιώτη πε μηχανικου, λόγω έλλειψης προσωπικού, το οποίο όμως είναι παράνομο)- ο προιστάμενος είναι αυτός που θεωρεί μελέτες είτε δημοσίων υπαλλήλων είτε ιδιωτών. στις τυδκ γενικά λαμβάνεται υπόψη η ειδικότητα. αν υπάρχει αρκετό προσωπικό.

Μπορεί για παράδειγμα κάποιος πολεοδόμος μηχ/κος να θεωρήσει και να ελέγξει μελέτη διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και συγκεκριμένα μελέτη που αφορά την διαμόρφωση κεντρικής οδού με χρήση σταμπωτού;

αναφέρεσαι προφανώς σε μελέτη που έχει συντάξει ιδιώτης. ναι, μπορεί να ελέγξει ο υπάλληλος και να θεωρήσει ο προιστάμενος της υπηρεσίας.

επίσης σε οτα συντάσσει ο μηχανικός του Δήμου αν έχει κάνει προγραμματική σύμβαση ο δήμος με τη τυδκ και θεωρεί ο προιστάμενος της τυδκ

Link to comment
Share on other sites

Ο ελεγχος και η υπογραφη των μελετων του δημοσιου που συντασονται απο ιδιωτες μελετητες γινεται συμφωνα με τα αρθρα 25 και 37 του Ν3316/05 (Νομος μελετων δημοσιων εργων)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι ακριβώς λέει η Νομοθεσία, πάντως σε πολλές Υπηρεσίες μελέτες υπογράφουν όπως είπε και η Δανάη διάφοροι μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ. Ακολούθως, εγώ έχω δει (και το έχω κάνει και εγω) ο έλεγχος να γίνεται πάλι κατά τον αυτό τρόπο. Δηλ. εγώ για παράδειγμα, ως μηχανικός ΤΕ, έχω τσεκάρει μελέτη μηχανικού ΠΕ, όπως και το αντίστροφο. Πρόβλημα ουσίας δεν υπάρχει και ούτε συνάντησα ποτέ από κανένα διπλωματούχο, καθώτι στην ουσία ο έλεγχος (τουλάχιστον στις δικές μου περίπτώσεις) είναι περισσότερο μια συζήτηση της μελέτης, σβήσε ράψε στις επιμετρήσεις κλπ. Τώρα αν είναι νόμιμο ή όχι, ας μην επεκταθώ και αρχίσω πάλι να λέω για το ΤΕΕ γιατί θα με πείτε γραφικό. Το ευχάριστο είναι ότι για ακόμα μια φορά κανείς (ούτε εμείς ούτε οι ΠΕ ) δεν του δίνεικαι πολύ σημασία (καλά για εμάς είναι σαν να μην υπάρχει). Άλλωστε σε κάθε περίπτωση το τελικό έγγραφο φέυγει όπως σωστά είπε και κάποιος με ένα "θεωρήθηκε" ή αντίστοιχο από το Διευθυντή της Δ/νσης. Τώρα να σου πω στη πράξη ποιός έλεγξε και τι δεν έχει και πολύ σημασία καθώτι κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με τις Υπηρεσίες και τους υπαλλήλους που τις στελεχώνουν. Άλλωστε μην ξεχνάς ο΄τι αυτοί οι υπάλληλοι, είτε ΤΕ είτε ΠΕ είτε ότι άλλο θα πουν τελικά "οκ πληρώστε το μελετητή" ;)

Link to comment
Share on other sites

Να σε δω GerorgeS όταν θα σου έρθει μελέτη που δε θα καταλαβαίνεις.. Αλλά εκεί θα μου πείς να ορίσουν ελεγκτή ΠΕ. Για τα δύσκολα είμαστε τώρα? Πέρνα το να πληρωθεί το ρημάδι!!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα σας.

Επαναφέρω το θέμα για να κάνω μια ερώτηση.

Διάβασα και τον Νόμο που αναφέρθηκε (3316/05) αλλά δεν κατάλαβα αν τελικά ένας Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ και μόνιμος σε ΟΤΑ (όπως είμαι εγώ) μπορεί να είναι επιβλέπων και να ελέγξει  μελέτη πχ Μηχανολογική δεδομένου ότι στην υπηρεσία δεν υπάρχει Μηχανολόγος. Αναφέρεται κάπου στην νομοθεσία τα "όρια" ενός ΠΕ Πολιτικού Μηχανικου όσο αφορά στο τι μπορεί να ελέγχει και στο τι μπορεί να επιβλέπει?

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Το ερωτημα σου ειναι πραγματι κρισιμο.

Εχουμε δυο περιπτωσεις.

1) Συμφωνα με το Ν3316/05 αρθρο 25 &2 ο επιβλεπων που οριζεται πρεπει να εχει τη δυνατοτητα επιβλεψης δηλαδη να εχει εκ του νομου το δικαιωμα αυτο (οι Πολιτικοι Μηχανικοι εχουν δικαιωμα επιβλεψης ενος τμηματος μηχανολογικων και οχι ολα )

2) Συμφωνα ομως με τον Υπαλληλικο Κωδικα αρθρο 30 επιτρεπεται η αναθεση σε υπαλληλο καθηκοντα αλλου κλαδου ή ειδικοτητας εφ οσον υπαρχει επιτακτικη αναγκη (για περιορισμενο ομως διαστημα βλ. αρθρο αναλυτικωτερα)

Ετσι για παραδειγμα στη δικη μου υπηρεσια ανατιθενται καθηκοντα επιβλεψης εργων οδοποιιας σε αρχιτεκτονες (λογω μεγαλης ελλειψης σε Πολ. Μηχ)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.