Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιδραση U-Ψυξη-Αξιοπιστια αποτελεσματων


sp_2003

Recommended Posts

Κανω για πρωτη φορα ενεργειακη επιθεωρηση και θα ηθελα τη βοηθεια σας για τα παρακατω ερωτηματα

Αφορα ενα ανακαινισμενο βιομηχανικο κτιριο 3500 m2 (ισογειο και 1 οροφος) (50% τοιχοποιια χωρις θερμομονωση και 50% μεταλλικη κατασκευη με μονωση)

Θερμανση : 2 λεβητες φυσ. αεριο συνολικης ισχυος 470W, ονομαστικη αποδοση 0,96

Ψυξη : Υδροψυκτη Α.Θ. και τοπικες Αεροψυκτες Α.Θ.

Εξαερισμος : ΚΚΜ (ψυξη)

 

 

1.) Αν υποθεσουμε οτι μετα απο τοποθετηση θερμομονωσης, αλλαγης κουφωματων κτλ. το συνολικο U του κτιριου μειωνεται κατα 50% μπορουμε να υποθεσουμε οτι θα μειωθει επισης 50% η αναγκη για θερμανση και ψυξη;

 

Μετα απο εφαρμογη θερμομονωσης (το U επεσε απο 2 σε 0,5) η ετησια απαιτηση για θερμανση επεσε απο 9,7 σε 2,4 kWh/τετραγωνικο

Ομως η ετησια απαιτηση για ψυξη επεσε απο 18,8 σε 17,9 kWh/τετραγωνικο

 

Ειναι λογικο για την ψυξη να επεσε τοσο λιγο ;

 

2.)Θελω να εξετασω το σεναριο οτι μειωνω την θερμανση κατα 50%. Το κτιριο εχει 2 λεβητες αρα χρησιμοποιω μονο 1 λεβητα.

Αρχικα ειχα δωσει 2 λεβητες στο προγραμμα με την αντιστοιχη καταναλωση αεριου(πχ 10 Νm3)

Στο σεναριο που εκανα εδωσα μονο ενα λεβητα

Αρχικα ειχα δωσει ετησια καταναλωση αεριου πχ 10 Nm3. To προγραμμα στο σεναριο ξερει οτι η καταναλωση θα πεσει σε 5 Νm3 ?

To ρωταω αυτο γιατι το προγραμμα του ΤΕΕ δεν λαμβανει υποψην στον υπολογισμο την ισχυ των μηχανηματων θερμανσης αλλα μονο τις αποδοσεις.Δηλ ειτε λειτουργουν και οι δυο λεβητες (470 W) ειτε μονο ο ενας (235 W) οι καταναλωσεις μου βγαινουν ιδιες

 

3)Επισης για τα φωτοβολταικα η συμπληρωση στο προγραμμα γινεται μονο για την περιπτωση που χρησιμοποιουνται για ιδιωτικη χρηση και οχι για να την πωληση ρευματος στη ΔΕΗ.

 

Αν λαβουμε υποψην τα παραπανω :

 

Ανταποκρινονται τα αποτελεσμα του προγραμματος στην πραγματικοτητα (οσον αφορα τις καταναλωσεις ρευματος,αεριου και την οικονομοτεχνικη αναλυση) ;

 

Μηπως πρεπει να κανω μια δικια μου αναλυση για να υπολογισω τα οικονομικα ωφελη και τα ωφελη στις καταναλωσεις απο τα μετρα που θα εφαρμοσω;

 

Δεν αναφερομαι στα αποτελεσματα της ενεργειακης καταταξης τα οποια ειναι σιγουρα σωστα αλλα στα αποτελεσματα

των απαιτησεων - καταναλωσεων και της οικονομοτεχνικης αναλυσης

Link to comment
Share on other sites

....Αρχικα ειχα δωσει ετησια καταναλωση αεριου πχ 10 Nm3. To προγραμμα στο σεναριο ξερει οτι η καταναλωση θα πεσει σε 5 Νm3 ?

To ρωταω αυτο γιατι το προγραμμα του ΤΕΕ δεν λαμβανει υποψην στον υπολογισμο την ισχυ των μηχανηματων θερμανσης αλλα μονο τις αποδοσεις.Δηλ ειτε λειτουργουν και οι δυο λεβητες (470 W) ειτε μονο ο ενας (235 W) οι καταναλωσεις μου βγαινουν ιδιες......[/b]

 

Όχι, το πρόγραμμα δεν το ξέρει γιατί: "Τα δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας και την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς, αλλά εμφανίζονται αυτούσια στην πρώτη σελίδα του πιστοποιητικού (εάν υπάρχουν) και χρησιμοποιούνται για στατιστικούς λόγους".

Τώρα στα υπόλοιπα που ρωτάς στο τέλος, θα έλεγα πως όχι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές καταναλώσεις. Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνήθειες των χρηστών καθώς και ο πραγματικός τρόπος και χρόνος λειτουργίας των συστημάτων.

Ας πουν και άλλοι συνάδελφοι τη γνώμη τους.

 

Υ.Γ1: Μάλλον εννοείς 470 KW (2 x 235 KW) συνολική ισχύ λεβήτων.

Υ.Γ2: Για την μικρή (μόλις 0,9 kWh/m2) μείωση ενεργειακής απαίτησης για ψύξη, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Έλεγξε ξανά τα δεδομένα στα συστήματα σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το να υποθεσεις ότι θα μειωθει η θερμανση και η ψυξη 50% είναι εντελώς λάθος.

 

Με την θερμομόνωση μειώνεται η αναγκη για θερμανση (σε ποιο ποσοστό εξαρταται από πάρα πολλούς παραγοντες)

, μειωνεται η αναγκη για ψύξη σε πολύ ζεστες ημέρες, αλλά τα αποτελέσματα στην ψύξη δεν είναι τόσο μεγαλα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μάλιστα μπορεί ακόμα και να αυξηθουν οι αναγκες για ψυξη. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι εμποδίζεται στο κτήριο να κρυώσει τη θερμική του μαζα κατά τις νυκτερινές ώρες , λόγω μόνωσης. Από την άλλη βέβαια είναι μικρότερα τα θερμικά κέρδη διαμέσου των δομικών στοιχείων όταν κάνει ζέστη. Είναι μία ισορροπία που διαφέρει από κτήριο σε κτήριο .

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από τις συνήθειες των χρηστών καθώς και τον πραγματικό τρόπο και χρόνο λειτουργίας των συστημάτων.

 

 

 

Βέβαια το ποσοστό εξοικονόμησης στη θερμανση είναι πολύ μεγάλο και υπερκαλύπτει την όποια αύξηση της ανάγκης για ψύξη μπορεί να έχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.