Μετάβαση στο περιεχόμενο

PVSyst


giannisko

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Ας με βοηθήσει σχετικά με τα κλιματικά δεδομένα του PV! Οι παραγωγές που δίνουν είναι πολυ υποβαθμισμένες σε σχέση με την πραγματικότητα. Πως μπορώ να κατεβάσω νέα δεδομένα? Ακολουθώντας τις οδηγίες και πηγαινόντας στο PVGIS τα αποτελέσματα που παίρνουμε ειναι για παράδειγμα 13500 KWh για την Μεσσηνία την στιγμή που οι παραγωγές ξεπερνούν τις 15000 KWh.

 

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία σκέψη που ίσως δίνει την απάντηση για την απόκλιση προγραμμάτων-πραγματικότητας. Όποιος έχει ασχοληθεί λεπτομερέστερα ή έχει κάτι παρακαλώ να το εκθέσει.

 

Έχω την εντύπωση ότι τα προγράμματα λαμβάνουν υπόψιν τις ακτινοβολίες >200W/m2 όπου και έχουν πληροφορία παραγωγής των πλαισίων οι κατασκευαστές τους. Παρατήρησα στο ΦΒ του σπιτιού μου ότι η παραγωγή είναι σεβαστή ακόμη και για 100-200W/m2 αλλά δε βρίσκω πληροφορίες παραγωγικότητας. Υποθέτω από τη μικρή μου γνώση σε κώδικα υπολογιστή ότι χτυπάει μηδενικά η προσομοίωση για ηλιοώρες <200W/m2. Αυτό το μέτρησα μεθοδικά και είδα οτι αντιστοιχεί στο 10% της παραγωγής κάτι που ταιριάζει εκπληκτικά στη διαφορά PV SYST ή PV SOL κλπ κλπ και εγκαταστάσεων πραγματικών.

 

Έκανα σημαντική ανακάλυψη-εξήγηση ή τεράστια μπαρούφα με πολύ τσάμπα κόπο; Παρακαλώ για προτάσεις γιατί με ανησυχεί να το επιβεβαιώσω. Ευχαριστώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα μετερεολογικα δεδομενα ειναι προσφατα? Απσο γνωριζω οι μετρησεις αφορουν παλαιοτερα ετη και γιαυτο το λογο υπαρχει μια διαφορα.

Link to comment
Share on other sites

Το PVGIS έχει δύο διαφορετικές βάσεις κλιματικών δεδομένων: Classic PVGIS & PVGIS CM-SAF (επιλέγεις ποια θέλεις να χρησιμοποιήσεις εκεί που λέει Radiation Database). Η πρώτη είναι από κλιματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς επί εδάφους μεταξύ 1981 και 1990, ενώ η δεύτερη από μετρήσεις της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τη Γη προς το διάστημα από όργανα εγκατεστημένα σε δορυφόρους. Οι διαφορές μεταξύ των δύο αναλύονται εδώ. Όσον αφορά την Ελλάδα οι μετρήσεις του Classic PVGISείναι πιο "συγκρατημένες" σε σχέση με αυτές του PVGIS CM-SAF. Κατά το ίδιο το PVGIS οι μετρήσεις του PVGIS CM-SAF αποτελούν βελτίωση σε σχέση με τις μετρήσεις από το Classic PVGIS.

Πιο συγκεριμένα για την Καλαμάτα που αναφέρεις, για φωτοβολταϊκό ενσωματωμένο σε κτίριο (Mounting position: Building Integrated) ισχύος 10 kW, τοποθετημένο σε κλίση 30 μοιρών και με προσανατολισμό Νότιο (0 μοίρες) το Classic PVGIS δίνει 11.800 kWh/έτος, ενώ το PVGIS CM-SAF δίνει 14.400 kWh/έτος.

 

Όσον αφορά την εισαγωγή νέων κλιματικών δεδομένων στο PVsyst η διαδικασία είναι η εξής:

* Στην αρχική οθόνη επιλέγεις Tools

* Έπειτα στην επάνω αριστερή στήλη επιλέγεις Import meteo data

* Στη νέα οθόνη που βγαίνει στην επάνω αριστερά στήλη επιλέγεις ποια πηγή κλιματικών δεδομένων θέλεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. PVGIS στην περίπτωσή μας.

* Έπειτα πηγαίνεις στη σελίδα του PVGIS και στη στήλη δεξιά του χάρτη επιλέγεις το σελιδοδείκτη Monthly radiation.

* Στη νέα στήλη που βγαίνει, αφού επιλέξεις τα κλιματικά δεδομένα που θα χρησιμοποιήσεις, επιλέγεις τις γραμμές Horizontal irradiation, Dif. / global radiation και Daily average of temperature, και στα Output options επιλέγεις Web page.Έπειτα πατάς Calculate.

* Στο νέο παράθυρο που βγαίνει κάνεις Αντιγραφή (Ctrl+C) από εκεί που λέει PVGIS Estimates of long-term monthly averages μέχρι το τέλος του πίνακα (όχι το τέλος της σελίδας!).

* Επιστρέφεις στο PVsyst πατάς Import, εισάγεις το όνομα της περιοχής (Site name ή κάτι τέτοιο), πατάς Save site και έπειτα Save meteo data (αν θυμάμαι καλά), στο νέο παράθυρο που βγαίνει πατάς Calculate (μπορεί να τα υπολογίζει και μόνο του δε θυμάμαι καλά) και μετά Save meto data και είσαι έτοιμος.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Vagos82 σε ευχαριστώ για την βοήθεια αλλα αυτο κάνω εδω και αρκτές ημέρες!! Αλλα εγω δεν βγάζω 14400ΚWh στο PVGIS CM-SAF αλλα 13500!!! Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος!!! Αν ενδεχομένως πάει το μυαλό σου που κάνω λάθος πές μου!!

 

Ευχαριστώ και πάλι....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γνωριζει καποιος απο που μπορω να προμηθευτω το προγραμμα PVsyst?

 

Υπαρχει εμπορικος αντιπροσωπος στην Ελλαδα?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ίδια απορία.

Γνωριζει καποιος απο που μπορω να προμηθευτω το προγραμμα PVsyst?

 

Υπαρχει εμπορικος αντιπροσωπος στην Ελλαδα?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σας,

Έχω εγκαταστήσει το PVsyst5 για να μπορώ να υπολογίζω την απόδοση ενός οικιακού συστήματος ακόμα και όταν υπάρχουν σκιάσεις σε κάποια πάνελ. Δεν μπόρεσα όμως να καταλάβω την λογική του προγράμματος και είμαι πελαγωμένος!!!!!!

Αν μπορεί κάποιος συνάδελφος ή γνώστης της λειτουργίας του θα τον παρακαλούσα να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του να μου εξηγήσει πως κάνω μία πλήρη μελέτη!!!

Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ!!!

Το e-mail μου είναι [email protected] .

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, πριν κάποιες ημέρες είχα αναρτήσει την παραπάνω ερώτηση. Επειδή δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση προσπάθησα και πιστεύω ότι βγήκε κάποιο αποτέλεσμα.

 

Η μόνη παράκληση μου προς τους συνάδελφους ή τους χρήστες αυτού του προγράμματος θα είναι αν διαβάσουν την μεθοδολογία που θα αναρτήσω και βρουν κάποιο λάθος θα τους παρακαλούσα να με διορθώσετε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και άλλους στην εξαγωγή σωστών αποτελεσμάτων με βάση αυτό το πρόγραμμα !!!!!

Edited by free
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.