Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος 13-13/10/2011 Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του Ν.4014


Recommended Posts

Για να το ξεκαθαρισουμε, διοτι μπλεξαμε με τα απλα...

 

Υπερβαση δομησης, καλυψης και υψους αναφερεται στα ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ/ΓΗΠΕΔΟΥ...

 

Με οτι αυτο συνεπαγεται....δεν θα καθομαστε τωρα να κουβεντιαζουμε ποτε ειναι <50% και ποτε μεγαλυτερο....

 

Τελος..

 

terry, να το ξαναδούμε λίγο αυτό?

 

οι υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης αφορούν τα τετραγωνικά υπέρβασης στα πραγματοποιούμενα τετραγωνικά της αδείας και συγκρίνονται με τα επιτρεπόμενα της περιοχής.

 

η υπέρβαση ύψους αφορά την υπέρβαση σε εκατοστά στο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής (όπως επεξηγεί στην ενότητα Α παράγραφος 2 της Εγκυκλίου 13)

 

Συμφωνούμε?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε καμία περίπτωση δεν τα βάζω μαζί σας (εννοείται), αλλά αυτά είναι απίστευτα πράγματα!!! Είναι δυνατό να μην είναι ξεκάθαρο αν η υπέρβαση ύψους π.χ., αφορά τα εγκεκριμένα ή τα επιτρεπόμενα; Τι τακτοποιήσεις πάμε να κάνουμε και πως είναι ποτέ δυνατό να τίθεται σε εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος χωρίς να είναι ήδη λυμένα αυτά την παραμονή της δημοσίευσής του και όχι τώρα ...16 μέρες μετά την έναρξη ισχύος του και 44 πριν την λήξη του, αν υπάρχουν τόσο βασικές και ουσιώδεις ασάφειες;;;

Link to comment
Share on other sites

ρε παιδιά

Στην Εγκ 13 στην σελ 4 στο 7 δεν γράφει "σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής?"

 

και στο 5 για γήπεδο γραφει

Τι το συζητάμε?

 

Για να το ξεκαθαρισουμε, διοτι μπλεξαμε με τα απλα...

 

Υπερβαση δομησης, καλυψης και υψους αναφερεται στα ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ/ΓΗΠΕΔΟΥ...

 

Με οτι αυτο συνεπαγεται....δεν θα καθομαστε τωρα να κουβεντιαζουμε ποτε ειναι <50% και ποτε μεγαλυτερο....

 

Τελος..

 

Φυσικα και στεκει μια χαρα...

Αν εχω επιτρεπομμενο 12μ και εχω ΟΑ για 1 οροφο και αλλους 3 να σηκωσω υπερβαση υψους ΔΕΝ εχω...

 

Αφού τα λέει το παιδί και δεν τον ακούτε

Link to comment
Share on other sites

βρε ΑΡΗ αυθαίρετη κατασκευή δεν είναι ο,τιδήποτε δεν έχει άδεια ή δεν βρίσκεται σε εγκεκριμένα σχέδια αδείας ????

Τι σχέση έχει με την περιοχή?

 

η εγκύκλιος αναφέρεται στην σύγκριση με την μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη, δόμηση, ύψος... η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ειναι με τους όρους δόμησης της περιοχής... Το θέμα είναι ποια είναι η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ για να την συγκρίνεις...

 

Έχεις υπέρβαση δόμησης 50 τ.μ. με περίσσεια δόμησης 30 τ.μ.

ΤΟ κομμάτι που θα τακτοποιήσεις είναι των 20 τ.μ. που υπερβάινει το επιτρεπόμενο του ακινήτου ?

Και το υπόλοιπο?

Βγάζεις άδεια?

Και τι γίνεται σε υπερβάσεις δόμησης αδείας χωρίς να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα της περιοχής, που είναι σε δ, ή έχουν υπέρβαση ύψους περιοχής ή έχουν αλλαγές χρήσης (κατάστημα εκτός σχεδίου που έγινε κατοικία, και η επιτρ. δόμησή του πέφτει στο 200 τ.μ.)

 

Δηλ. στην δική σου λογική ως επαγγελματίας ,αν ο άλλος δεν έχει ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα της περιοχης, δεν έχει αυθαιρεσίες ?

 

και μην πηγαίνεις μακριά, ο βασικός Νόμος 4014 λέει (άρθρο 24, παρ. 1)

Αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή

κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστί-

μου, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του οποίου κα-

θορίζεται στο παρόν άρθρο, ανάλογα με την κατηγορία

παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο

φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκαταστα-

θεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη

Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση εί-

τε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών

δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια

Link to comment
Share on other sites

Έχεις υπέρβαση δόμησης 50 τ.μ. με περίσσεια δόμησης 30 τ.μ.

ΤΟ κομμάτι που θα τακτοποιήσεις είναι των 20 τ.μ. που υπερβάινει το επιτρεπόμενο του ακινήτου ?

Και το υπόλοιπο?

Βγάζεις άδεια?

ακριβώς αυτο θα ρωτουσα κ γω. Επισης ρε παιδια ζαλίστικα με ολα αυτα που διαβασα, τι γινεται με την εντος του αυθαιρετου σοφιτα/πατάρι, παει με 50% τελικά ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Το πνεύμα της Εγκυκλίου είναι νομίζω ότι οι υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους σε σύγκριση με τα εγκεκριμένα στην Ο.Α. να συγκρίνονται με τους όρους δόμησης που σήμερα ισχύουν στην περιοχή.

Έχουμε χονδρικά τις εξής εναλλακτικές:

1. Οι όροι δόμησης δεν έχουν μεταβληθεί από αυτούς που ίσχυαν στο χρόνο έκδοσης της Ο.Α. Αν ανά ιδιοκτησία υπάρχει περίσσευμα που καλύπτει τις υπερβάσεις πληρώνεται παράβολο και εκδίδεται Ο.Α. υποχρεωτικά, με όλα τα συνοδευτικά στις περιπτώσεις που άλλοι περιορισμοί του ΓΟΚ δεν καλύπτονται. Θολό τι θα γίνει μετά για όσα προσκρούσουν λόγω πολεοδομικών διατάξεων, ή και άλλων περιορισμών από άλλους φορείς. Στην περίπτωση που το περίσσευμα όρων δόμησης δεν αρκεί, τότε και Ο.Α. εκδίδεται και πρόστιμο πληρώνεται για το επιπλέον. Ειδικά ως προς το ύψος μοιάζει ότι τυχόν υπέρβαση του εγκεκριμένου στην Ο.Α. αν το επιτρεπόμενο ήταν και παραμένει αυξημένο δεν θεωρείται ότι υπάρχει παράβαση. Ο νόμος μοιάζει να χαρίζεται στους ιδιοκτήτες σε τέτοια περίπτωση. Δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται νέα Ο.Α. για να ταυτιστεί το πραγματοποιημένο ύψος με την Ο.Α.

2. Οι όροι δόμησης έχουν μεταβληθεί, με δύο υπο-εναλλακτικές προς τα πάνω ή προς τα κάτω:

α. Προς τα πάνω (σε ελάχιστες το πιθανότερο περιπτώσεις): Με μεταβολές προφανώς στις συστάσεις οριζόντιων ιδιοκτησιών για να διανεμηθεί το περίσσευμα, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει, αυτοί που έχουν υπέρβαση προχωρούν για Ο.Α. στο τμήμα που καλύπτεται ως δόμηση ή κάλυψη και πρόστιμο για το υπόλοιπο. Όσον αφορά το ύψος οι υποεναλλακτικές είναι πολλαπλές. Δηλ. μπορεί ο Σ.Δ. να έχει αυξηθεί, χωρίς να αυξηθεί το ύψος ή μπορεί να έχουν εκδοθεί Αποφάσεις Νομαρχών επιβολής μεγίστου ύψους, οπότε δημιουργούνται προβλήματα παρεμφερή με την επόμενη υποεναλλακτική β.

β. Προς κάτω (ΧΑΟΣ): Ως προς δόμηση και κάλυψη τα τ.μ. υπερβάσεων πληρώνουν πρόστιμο με τους ανώτερους συντελεστές, ανάλογα με την περίπτωση. Περιπτώσεις μείωσης Σ.Δ. υπάρχουν πολλές και αφορούν κατ' αρχήν τα προ του 1979 κτήρια (πολλά στην Αθήνα), αλλά και όλα εκείνα που έχουν δομηθεί εντός ή εκτός σχεδίου πριν τη θεσμοθέτηση Γ.Π.Σ., Σ.X.O.O.A.Π, ΖΟΕ, κ.λ.π. Επίσης, με τις ρυθμίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού (ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κ.λ.π.) αλλάζουν οι χρήσεις εκτός από τους όρους δόμησης και κάποιο προγενέστερο κτήριο μπορεί σήμερα να μην μπορεί να ξαναδομηθεί με τις χρήσεις που σήμερα ισχύουν ή και να έχει βρεθεί σε περιοχή σήμερα αδόμητη. Προφανώς στις περιπτώσεις αυτές οι υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους πάνε με τους ανώτερους συντελεστές. Ειδικά ως προς το ύψος τα πράγματα είναι τραγικά. Δηλ. αν ο εργολάβος έχει τσιμπήσει π.χ. 10 εκατοστά το ρετιρέ και υπάρχει απόφαση Νομάρχη ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους με την οποία η υπέρβαση δεν είναι 10 εκατ. αλλά 2 μ. τα πρόστιμα είναι τεράστια. Φαντασθείτε αν έχουν μεταβληθεί οι χρήσεις και δεν επιτρέπεται το κτήριο να δομηθεί σήμερα. Λόγω της σύγκρισης της υπέρβασης του ύψους με αυτό που σήμερα ισχύει στην περιοχή, δηλ. το μηδέν, όλα τα διαμερίσματα με τυχόν διαφορά ύψους 10 εκατ. βγαίνουν αυθαίρετα και πληρώνουν τεράστια πρόστιμα....

Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει από το μυαλό αυτών που συνέταξαν την Εγκύκλιο 13. ΛΟΓΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (Βλ. "καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου") ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.

Link to comment
Share on other sites

νομιζω οτι μεσα στο πνευμα του νομου ειναι και η αναθερμανση της εκδοσης οικ. αδειων(εκτος των οικονομικων θεματων). στην πρωτη σελιδα της εγκυκλιου αναφερεται καθαρα οτι αν για καποιο τμημα βγαινει οικ. αδεια εχεις τη δυνατοτητα να το κανεις (οφελος μηχανικου) και να εκμεταλλευτεις την μη κυρωση προστιμων ανεγερσης και διατηρησης (οφελος ιδιοκτητη).

 

το μεγαλο θεμα προσωπικα ειναι οτι καθε περιπτωση θελει αρκετο χρονο οσο απλη και αν ειναι.η λογικη του καθομαι 1 ωρα και ξεπεταω περιπτωσεις δεν υφισταται.

Link to comment
Share on other sites

The a,

 

Η λογική λέει ο,τι πρέπει να συγκρίνουμε τις υπερβάσεις των αυθαιρέτων κατασκευών με τους όρους δόμησης που ίσχυαν την περίοδο που κατασκευάστηκαν.

Για λόγους όμως οικονομικούς και απλοποιησης, συγκρίνουμε με τους όρους και τους περιορισμούς του ακινήτου σήμερα.

 

Εξάλλου λογική και κρατος παραμένουν τσακωμενοι εδώ και χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα πρεπει ΟΛΟΙ να διαβασουμε την Εγκυκλιο...

Αφου τη διαβασουμε, τη συζηταμε..

 

Λοιπον, διαβαστε τα κιτρινα..

Θα σας λυθουν οι αποριες...

post-5598-131887279902_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.Είμαι σχετικά νέος μηχανικός,δεν έχω ασχοληθεί με παρόμοια θέματα και έχω πελαγώσει σχετικά. Το πρόβλημα μου έχει ώς εξής: Μου έχουν έρθει κάποιοι πελάτες οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους αυθαίρετες κατασκευές (Τσίγκινο στέγαστρο με 6 ξύλινους στύλους περιμετρικά και περιτοίχιση από αλουμινένια πάνελ) εκτός σχεδίου, σε μη άρτια κ μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια. ¨ολα αυτά σε παραθαλλάσιο οικισμό. Επιμένουν (φαίνεται κάποια "τσακαλάκια" της περιοχής έβαλαν ιδέες) ότι πρέπει να δηλωθούν ως βοηθητικοί χώροι-αποθήκες και όχι ως χώροι κατοικίας. Γίνεται αυτό και με βάση την παραπάνω Εγκύκλιο?Ή πρέπει να δηλωθούν κανονικά ως χώροι κατοικίας??Θα μου ήταν πολύ χρήσιμη οποιαδήποτε βοήθεια..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.