Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκύκλιος 13-13/10/2011 Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του Ν.4014


Recommended Posts

Με κάθε επιφύλαξη, ίσως έχεις δικαίωμα να επιλέξεις. Γιατί αν έχεις μπερδεμένη υπόθεση, άντε να είσαι σίγουρος ότι θα βγάλεις άδεια.

 

Ερώτηση: Σε εκτός σχεδίου -μη άρτιο- ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης έχει κτίσει δύο μικρά σπιτια σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Μπορεί να γίνει ένας φάκελος - μια δήλωση για τα δυο μαζί? Μελλοντικά το ένα θα το γράψει στο ένα παιδί του και το άλλο θα κρατήσει γι αυτόν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επιπλέον,

Παράρτημα της εγκυκλιου: 6. περί ύψους.

Ελπίζω να εννοεί ο/η γράφων, όταν αναφέρεται στην "αντίστοιχη επιφάνεια", να εννοεί στην αναγωγή του επιπλέον όγκου σε επιφάνεια και όχι στην πραγματική επιφάνεια που έχει υπέρβαση όγκου.

Και για να γίνω πιο σαφής:

Κτίριο με άδεια, που δεν έχει υπέρβαση δόμησης και κάλυψης, έχει κάνει έναν όροφο 20εκ. ψηλότερο. Στο τμήμα αυθαιρέτων, τέτοιες υπερβάσεις ύψους υπολογίζονταν με αναγωγή του τελικού όγκου σε μ² (τύπος Εμβαδον x πραγμ. ύψος ορόφου / υψος ορόφου της αδείας ).

Δεν μπορεί το πνεύμα του νόμου να εξισώνει έναν ιδιοκτήτη που έχει κτίσει έναν όροφο πλήρως παράνομο με έναν ιδιοκτήτη που έχει κτίσει (κατά τα άλλα νόμιμο κτίριο) έναν όροφο που έχει μόνο υπέρβαση ύψους. (ελπίζω δηλαδή!!!)

Link to comment
Share on other sites

ακριβως ετσι ειναι.μια ιδιοκτησια=μια δηλωση

 

εχω περιπτωση που αναφερεις και απλα ....δεν γινεται τπτ.

 

Δλδ σε οικόπεδο 10 στρέμματα, 30 ιδιοκτητών, με 20 κατοικίες και 10 αδόμητα, πρέπει ΟΛΟΙ να κάνουν ΜΙΑ δήλωση τακτοποίησης του 4014 ? (με όσα φύλλα καταγραφής βγουν εννοείται)

 

Mission impossible!!! Άιντε να δω αγαπημένους γείτονες.....

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους,

Προσοχή

Εγκύκλιο 13.

Παράδειγμα 2 (εκτός σχεδίου), υπόθεση (γ). 50μ² πλακόστρωμένου υπαίθριου χώρου (ασκεπής veranda) σε βάρος της υποχρεωτικής φύτευσης.

Η υποχρεωτική φύτευση καθορίζεται από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό αρθρο 23. Ο υπογράφων του παραδείγματος θα έπρεπε να είχε υπόψη του και το άρθρο 36§2.1 που λέει: Κατ'εξαίρεση δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις: 2.1 των άρθρων 10,20 και 23 §1,2,3 και 5 στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως....

Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματα μόνοι σας....

Απλώς σας υπενθυμίζω πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μία εγκύκλιος να αλλοιώσει ή αναιρέσει νόμο ή άρθρο αυτού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κ καλή εβδομάδα συνάδελφοι,

 

Αφού μελέτησα προκεκτικά τις (ενίοτε ηλεκτρισμένες) απόψεις σας, τα του νόμου κ τα της εγκυκλίου 13, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

 

Τελικά βρήκαμε ένα κοινό παρανομαστή ώς προς τα ακόλουθα (που θεωρώ βασικότερα όλων)?

 

1) Η Υ.Κ. (για τον 4014) λαμβάνεται ως προς την Ο.Α. ή ως προς τους όρους δόμησης της περιοχής?

 

2) Η Υ.ύψους (για τον 4014) λαμβάνεται ως προς την Ο.Α. ή ως προς τους όρους δόμησης της περιοχής?

 

- Θεωρώ δεδομένο το ότι η Υ.Δ. λαμβάνεται βάση της Ο.Α.

- Θεωρώ επίσης σαφές το ότι οι όποις συγκρίσεις σε Δ, Κ, Υ, ώστε να επιλεγούν τα σωστά <50%... γίνονται με βάση τα της περιοχής (δηλ. τις max επιτρεπόμενες).

- Η ερώτηση ουσιασικά είναι, πότε κανείς αναγράφει Υπερβαση Κ ή υψους, όταν ξεπερνούμε τα της Ο.Α ή της περιοχής?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς, αυτό λέει πως θεωρείται υπέρβαση, οπότε αν ξεπερνάς της αδείας αλλά όχι τα επιτρεπόμενα της περιοχής δεν γράφεις τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

1. Αν μπορεί να βγει άδεια δεν μπαινει στην ρύθμιση αλλά πληρώνει παράβολο, βγάζει άδεια και δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης (συνδυασμός των Α.Ι.1 και Α.ΙΙ.2)

 

Αυτή η επιλογή ειναι υποχρεωτική η μπορεί αν θελει να ενταχθεί και στην ρύθμιση?

Αν όχι,πως καταβάλεται το παράβολο? Στην περίπτωση αυτή δίνουμε βεβαίωση για μεταβίβαση?

 

Αυτό είναι ένα μείζον θέμα το οποίο δημιούργησε η Εγκύκλιος13... λέει ότι δεν δηλώνονται τα νομιμοποίησιμα τ.μ.(!!!!), και καλά ρε φωστήρες, ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ και ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ 4014????

Link to comment
Share on other sites

Εμένα η απορία μου είναι στην υπέρβαση ύψους τι γίνεται με στέγες πάνω σε πλάκα που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος για τη στέγη και όχι το επιτρεπόμενο της πλάκας ( πχ. 8,60μ επιτρεπόμενο και πραγματοποιήσιμο, στέγη 2,70 επιτρεπόμενο περιοχής, 2,5 στην οικοδομική άδεια και 3,2 μ πραγματοποιήσιμο).Βάση ποιου ύψους έχουμε την % υπέρβαση?

Και για να το κάνω λίγο πιο περίπλοκο παίζει ρόλο αν η στέγη έχει υπερυψωθεί με περιμετρικούς τοίχους πάνω στην πλάκα, με προφανή σκοπό τη δημιουργία χώρου σοφίτας. Ο χώρος αυτός είναι βχ με αλλαγή χρήσης ή υπέρβαση δόμησης κύριας χρήσης?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους! Ζητα συγνώμη επειδή είμαι σίγουρος πως έχει αναλυθεί ξανά το θέμα αλλα επειδή είναι επείγον θα το θέσω! Σύμφωνα με την εγκύκλιο το ποσοστό υπέρβασης υπολογίζεται με βάση την συνολική δόμηση. Σε οικόπεδο λοιπόν εκτός σχεδίου με 4 κατοικίες που έχουν υπερβαση δομησης και κάλυψης γύρω στα 50τμ η καθεμια το ποσοστό υπέρβασης πως υπολογίζεται? είναι τα 50τμ στα 50τμ της δομησης του ακινήτου και άρα με ποσοστό 100-200% της δομησης ή ως προς τα 200τμ της άδειας και άρα με ποσοστο υπερβασης κάτω απο 50%;

 

Επισης όταν έχουμε βοηθητικούς χώρους υπάρχει υπερβαση δομησης; Δλδ σε δεύτερο υπόγειο βάζουμε και ποσοστο υπέρβασης;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκύκλιο το ποσοστό υπέρβασης υπολογίζεται με βάση την συνολική δόμηση. Σε οικόπεδο λοιπόν εκτός σχεδίου με 4 κατοικίες που έχουν υπερβαση δομησης και κάλυψης γύρω στα 50τμ η καθεμια το ποσοστό υπέρβασης πως υπολογίζεται? είναι τα 50τμ στα 50τμ της δομησης του ακινήτου και άρα με ποσοστό 100-200% της δομησης ή ως προς τα 200τμ της άδειας και άρα με ποσοστο υπερβασης κάτω απο 50%;

 

Επισης όταν έχουμε βοηθητικούς χώρους υπάρχει υπερβαση δομησης; Δλδ σε δεύτερο υπόγειο βάζουμε και ποσοστο υπέρβασης;

 

τα 50τμ θα μετρήσουν ως ποσοστό στην δόμηση/κάλυψη της συνολικής δόμησης/κάλυψης των 4άρων και πλέον στρεμμάτων...

δηλαδή η υπέρβαση ως ποσοστό θα γίνει σε σύγκριση με τα 200 και τ.μ του οικοπέδου..

για τους βοηθητικούς χώρους που αλλάζουν χρήση, σίγουρα δηλώνεται η αλλαγή χρήση τους.

η λογική λέει ότι τα τετραγωνικά τους θα πρέπει να λάμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ποσοστού της υπέρβασης(<20%, >20%δόμησης κτλ) αλλά δεν ξέρω κανέναν προς το παρόν που να μπορεί υπεύθυνα να μου το διευκρινίσει...

 

απόσα καταλαβαίνω προς το παρόν, ο καθένας θα κάνει ανάλυση του νόμου μόνος του και σύμφωνα με το πόσα καταλαβαίνει και το πόσο έχει γνώση του ΓΟΚ θα πράττει.

γνώμη μου : το όλο θέμα θα παιχτεί στο κατά πόσο οι 'ελεγκτικοί μηχανισμοί' θα θελήσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

μπορεί π.χ στη Πελοπόννησο να βρεθεί υπάλληλος που να τα ψάχνει και να ρίχνει καμπάνες με το παραμικρό ενώ στην Β.Ελλάδα άλλος υπάλληλος που βαριέται να ψάχνει το 'γράμμα του νόμου' να λέει 'έλα μωρέ δε βαριέσαι' αφού πλήρωσες για αλλαγή χρήσης δεν χρειάζονται τα άλλα..άρα..πάρτα αυγό και κάνε ομελέτα...

 

-ακολουθεί πολιτικό μήνυμα

και όλα αυτά γιατί ο ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ κ.Παπακωνσταντίνου(αν χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα έχουμε αποτύχει) και το αποτυχημένο επιτελείο του δεν μπορούν να κάνουν ένα νόμο που να μπορεί να τον διαβάζει ο καθένας και να καταλαβαίνει τί του γίνεται...ΕΛΕΟΣ!

καθόλου απίθανο βέβαια να τα κάνει όλα αυτά μόνο και μόνο για να εκδικηθεί τον 'υποβιβασμό' του από το Οικονομίας. όπως και να έχει, συνάδελφοι, η ώρα των εκλογών πλησιάζει, και πρέπει ήδη να γνωρίζουμε ποιά θα είναι η στάση μας απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ που περάσανε τόσο χρόνια από τα υπουργεία.

Edited by logicone
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.