Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκλογή διατομής καλωδίων


fliontas

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

Είμαι πολύ καιρό μέλος του forum αλλά είναι η πρώτη φορά που θέτω κάποιο ερώτημα - προβληματισμό

Το πρόβλημα:

Σε αποθήκη θα εγκατασταθούν 25 φωτιστικά φθορίου που θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Η κάθε ομάδα θα ελέγχεται από τρία σημεία. Η χρήση ακραίων και μεσαίου αλέ ρετούρ για κάθε ομάδα, οδηγεί σε πολυδάπανη και πολύπλοκη κατασκευή. Αποφασίστηκε η χρήση τεσσάρων ρελέ καστάνιας με τα μπουτόν ενεργοποίησης/απενεργοποίησης για κάθε ομάδα φωτιστικών, συνδεδεμένα παράλληλα και τοποθετημένα στα τρία σημεία ελέγχου. Με δεδομένο ότι οι γραμμές που οδηγούν στα φωτιστικά ήδη υπάρχουν καθώς η εγκατάσταση είναι παλιά (ο έλεγχος μέχρι σήμρερα γίνεται από τις ασφάλειες του πίνακα) θα πρέπει να "τραβηχτούν" γραμμές μόνο για τους διακόπτες - μπουτόν. Οι γραμμές αυτές θα εγκιβωτιστούν στον μπετό του δαπέδου μέσα σε σωλήνες si bi. Με βάση τον HD384 ελάχιστη διατομή σε ΕΗΕ είναι 1,5 mm2. Για τα κυκλώματα των μπουτόν μορεί να χρησιμοπιηθεί διατομή καλωδίου μικρότερη από 1,5 mm2, με δεδομένο ότι ουσιαστικά είναι κυκλώματα ελέγχου και όχι ισχύος??

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Από ότι θυμάμαι ο ελοτ δεν αναφέρει κάτι για αυτήν την περίπτωση ,η γνώμη μου μπορείς να πράξεις έτσι και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Αλλά τη διατομή θα χρησιμοποιήσεις ;Και το κέρδος σου θα είναι μικρό άποψη μου.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατι να μην βαλεις 1,5 mm2 καλωδιο ?? Δεν το βλεπω σωστο να χρησιμοποιηθει διατομη καλωδιου μικροτερη του 1,5 mm2 αν και τα καλωδια αυτα απλος δινουν την εντολη(λογικα δεν θα εχεις προβλημα) .Τα δυο καλωδια που εχεις στο μπουτον ειναι ο ουδετερος.Δ.Λ.δ στο μπουτον φερνεις ενα ουδετερο απο καποιο κουτι διακλαδωσης η απο αλλου,και αλλο ενα καλωδιο (καφε,κοκκινο,ασπρο κτπ)το οποιο το πας και το συνδεεις πανω στο ρελε καστανιας,στο πηνιο(Α2).Στο Α1 δινεις φαση και Α2 το ουδετερο(το καλωδιο που ερχεται απο το μπουτον).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Κι εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Τα θέμα είναι αν είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς.

Φίλε hektor, σκεφτόμουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά:

Τα μπουτόν, τα καλώδιά τους και τα πηνία των ρελέ ασφαλίζονται στον πίνακα με χωριστή/ες ασφάλεια/ες. Το π.χ. Α2 του κάθε ρελέ συνδέεται στη μπάρα του ουδετέρου στον πίνακα. Στην άλλη επαφή π.χ. Α1 συνδέεται η φάση που έρχεται από την/τις παραπάνω ασφάλεια/ες και διακόπτεται από τα μπουτόν. Τα κυκλώματα ισχύος ασφαλίζονται χωριστά με τις δικές τους ασφάλειες στον πίνακα. Έτσι το κύκλωμα ελέγχου εφόσον έχει καλώδια μικρότερης διατομής ασφαλίζεται με δική/ες του ασφάλεια/ες όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Φίλε ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, δεν κάθισα να υπολογίσω το πιθανό κέρδος αλλλά επειδή οι αποστάσεις των τριών σημείων ελέγχου από τον πίνακα είναι 15 -20 m υποθέτω ότι χρησιμοποιώντας εύκαμπτο 0,75mm2 θα έχω κάποιο μικρό όφελος.

Link to comment
Share on other sites

Τα βοηθητικα κυκλωματα μονο στο πινακα αλλαζουν διατομη απο κλεμοσειρα και μετα(1.0) στα δε εξωτερικα παντα 1.5,το δε κερδος, ΚΕΗΚ,και μηχανικη αντοχη,στη δε βιομηχανια παντα ΝΥΑΦ Ι.5

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπερα,παρακαλω χρειαζομαι τη βοηθεια σας,

Οταν εχουμε,

1) 9 γραμμες φωτιστικων φθορισμου συνολικης ισχυος 1kw η καθεμια

 

 

ΓιΑ να βρουμε την διατομη

1) παιρνουμε P=v*i*cosφ=> Ι=P/V

 

Για P πολλαπλασιαζουμε τις γραμμες (9) επι την ισχυ?

Επειτα βρισκουμε μια διατομη S=50mm. Πως βρισκουμε την ασφαλεια που πρεπει να χρησιμοποιησουμε,μηπως υπαρχει και καποιος στανταρ πινακας?

Link to comment
Share on other sites

Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι ονομαστικού ρεύματος κάπως μικρότερου από τη μέγιστη ένταση που μπορεί να υποστηρίξει ο αγωγός. Ας πούμε 90% του ονομαστικού ρεύματος του καλωδίου. Αυτό που λες να πολλαπλασιάσουμε τις γραμμές δεν σε πολυκαταλαβαίνω, τι θέλεις να υπολογίσεις?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες να πολλαπλασιάσουμε τις γραμμές δεν σε πολυκαταλαβαίνω, τι θέλεις να υπολογίσεις?

 

Ολες τις γραμμές θέλει να τις κάνει 1Φ ( 1kw x 9 γραμμές = 9Kw

 

Πως βρισκουμε την ασφαλεια που πρεπει να χρησιμοποιησουμε,μηπως υπαρχει και καποιος στανταρ πινακας?

 

Στο πίνακα 52-Κ1 του πρότυπου ΕΛΟΤ HD384

 

Τα 9kw φωτισμού ποτέ δεν τα κάνουμε 1Φαση, το ρεύμα που θα τραβήξεις είναι αρκετά μεγάλο(>40 Α), στην περίπτωση δε, που τα φωτιστικά δεν φοράνε πυκνωτάκια είναι > 85 Α

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.