Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίριο χωρίς τoιχώματα (με υποστυλώματα μόνο) γίνεται;


 

Recommended Posts

Πρόσφατα ξεκαλουπώσανε μία οικοδομή στη γειτονιά μου και παρατηρώ απουσία τoιχωμάτων. Ένα απλό 2-όροφο κτίριο είναι, ορθογωνικής κάτοψης, και στηρίζεται σε τετραγωνικής διατομής υποστυλώματα μόνο. Δε θα στρίψει εύκολα σε σεισμό; Δεν έχω συναντήσει ξανά κάτι τέτοιο παρά για πολύ μικρές επιφάνειες μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Η ύπαρξη τοιχωμάτων εξάλλου επιβάλλεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. η ύπαρξη pilotis όπου απαιτείται τέμνουσα βάσης nv>0,60 και η οποία επιτυγχάνεται μέσω τοιχωμάτων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση (πλην των υποχρεωτικών από τον Κανονισμό) η χρήση τους ή μη έγκειται στην ευχέρεια του Μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Δε θα στρίψει εύκολα σε σεισμό;

Ανάλογα την διαμόρφωση της κάτοψης. Πολλές φορές η κατάλληλη διάταξη μόνο με υποστυλώματα έχει καλύτερη συμπεριφορά στον σεισμό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Μέχρι το 1980 τα τοιχεία ήταν σπάνια και διαστάσεων 0,20 Χ 1,00 . Αρα αφού μιλάμε γιά κάτω από 3 ορόφους και ανάλογα με την κάτοψη του δεν θα έχει πρόβλημα , Θα είναι βέβαια μιά εύκαμπτη κατασκευή και ελπίζω να είναι πανταχόθεν ελεύθερη , αλλιώς ο αντισεισμικός αρμός έχει μεγάλη σημασία . Η ματιά που το βλέπω είναι βέβαια παλιομοδίτικη , αλλά νομίζω παραμένει σωστή .

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

ο μηχανικος εχει την δυνατοτητα να σχεδιασει είτε πλαισιακό φορέα , είτε δυαδικό σύστημα ( υποστυλώματα - τοιχεία) , είτε και μόνο με τοιχεία

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.