Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

q συντελεστής σεισμικής συμπεριφοράς


 
alexaras

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.θελω ναρωτησω το εξής> όταν αυξάνω το q σημαινει πιο πολλά σίδερα αλλά όταν μειώνεται πχ q=1.5 ΄τοτε εχω μεγαλύτερες διατομές??? η και τοιχώματα???τα λεω καλά???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυξάνοντας το q υποθέτεις ότι η κατασκευή σου θα συμπεριφερθεί πιο "πλάστιμα", που σημαίνει ότι έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει περισσότερη ενέργεια από το απλό εμβαδό που εξάγεται από μια ευθεία γραμμή (στην συνάρτηση τάσης-παραμόρφωσης).

Με λίγα λόγια: Αν το q είναι 1 θεωρείς ότι η κατασκευή δουλεύει μόνο ελαστικά και αν ξεπεραστεί το "όριο"....μπουμ. Αυτό σε οδηγεί να οπλίσεις περισσότερο ώστε να μην φτάσει σε αυτό το όριο με βάση το ελαστικό φάσμα σχεδιασμού.

Αν όμως βάλεις q=3.5 ή και 4 θεωρείς ότι έχεις κατασκευάσει έτσι ώστε να μπορείς να ξεπερνάς το όριο και να συνεχίζεις να απορροφάς μεγάλες ποσότητες σεισμικής ενέργειας χωρίς να έχεις κατάρρευση.

 

Αν κατάλαβες αυτό που σου λέω θα καταλάβεις και το παρακάτω:

Αν έχεις θέσει q=4 στην μελέτη (απομείωση των δυνάμεων του φάσματος 4 φορές) και στην πράξη "κατασκευάσεις" μια ψαθυρή κατασκευή με ελαστικό όριο το ανώτατο όριο του απομειωμένου φάσματός σου τότε την έχεις πατήσει άσχημα...

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.τα γνωρίζω αυτά περί q απλά ρωτάω .πχ κάνω ένα νοσοκομέιο ,σαφως στην περίπτωση αυτή, το q=1 .δηλαδή έιμαι μεσα στο ελαστικό πεδιίο και δεν 'εχουμε απορόφηση ενέργειας αφού δεν ειναι πλαστιμη η κατασκευή μου.συνεπως δεν θα δεχτώ αστοχίες στα φέροντα στοιχεία (ρωγμές ,παραμορφώσεις κτλ).πως θα το πετύχω όμως αυτό?????αυτο ρωτάω.αυξάνοντας τις διατομές μου???????βαζοντας περισσότερα τοιχώματα??????

Link to comment
Share on other sites

Το ότι θέτεις στην μελέτη σου q=1 δεν σου διασφαλίζει ότι η οικοδομή σου συμπεριφέρεται πλήρως ελαστικά. Σε πολυόροφη συνήθης κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα σου διασφαλίζει σίγουρα ότι θα μπεις μέσα από μπετά κα σίδερα....

 

Στα νοσοκομεία δεν βάζουμε q=1! Αν είναι μπετό-πλαισιακό "μπορείς" να πας ακόμα και στο 3.5.

 

Με τα τοιχώματα διασφαλίζεις μεγαλύτερη δυσκαμψία στην οικοδομή σου, άρα μπορεί να απαλλαγείς από τον ικανοτικό σχεδιασμό.

Το κλειδί για να εφαρμόσεις το q=3.5 στην πράξη είναι ο ικανοτικός σχεδιασμός. Εγώ όμως δεν το συνιστώ. Και αυτό γιατί μπορεί να ξεφεύγουν κάποια πράγματα από τα λογισμικά ή να μου ξεφεύγουν εμένα κατά την ανάλυση. Επομένως, είναι σοβαρό σφάλμα να υποπολλαπλασιάζεις το σεισμικό σου μέγεθος "πραδεχόμενος" κάποια πράγματα, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν μπορείς να τα διασφαλίσεις στην πράξη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kαλησπέρα και πάλι στο ίδιο θεμα.Χοντρικά μειώνοντας το q πχ απο 3.5 σε 1.5 για ελαστική συμπεριφορά,αυξάνω τις διατομές???? συνεπω΄ς και τον οπλισμό???? και αντιστοιχα απο q =1.5 σε q=3.5 μειωνω διατομές>????

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς ναι, καθόσον μείωση του q σημαίνει αύξηση των εντατικών μεγεθών.

 

εντατικων μεγεθων σεισμου.

 

για τις δοκους δεν νομιζω οτι θα εχει καποια αλλαγη καθως πιστευω οτι (αναλογα ανοιγμα και φορτια παντα) συνηθως κρισιμα ειναι τα στατικα φορτια

 

"απο την αλλη μερια" με q=3,5 και ικανοτικο θα οδηγησει παλι σε αυξηση των στυλων μεσω των δοκων (αν οντως δεν επιρρεαστουν)

Edited by fear1976
Link to comment
Share on other sites

απο 3.5 σε 1.5 'εχουμε αυξηση περίπου στα 300% στα σεισμικα φορτία συνεπώς μιλάμε για μεγαλη διαφορά.οπότε μιλάμε για κατασκευη φρουριο αρα και αντιοικονομικη.απλα θεωρητικα ρωταω.ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Γεία σας,αυτήν την περίοδο διαβάζω τους ευρωκώδικες και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οι μεγάλες τιμές που δέχεται ο συντελεστής συμπεριφοράς q.Από 4,5 εως και 5,85 φορές απομείωση των σεισμικών μεγεθών.Δεν το βρίσκετε λίγο υπερβολικό? Είμαι ο μόνος που δεν μου κάθεται καλά? lol

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.