Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το ρέμα είναι ιδιόκτητο ή όχι;


Recommended Posts

ΕυχαριστΩ Παυλο!

Επισυναπτω τοπογραφικο με τη τωρινη αποτυπωση του ρεματος, αποσπασμα ΓΥΣ 1:5000 που φαινεται το ρεμα και αποσπασμα ορθοφωτοχαρτη 2015 που φαινεται οτι αλλαξε θεση!

Συμβολαιο δεν υπαρχει...μονο προικοσυμφωνο του 1865 και δν αναφερει κατι σχετικο!!! το τοπογραφικο θα χρησιμοποιηθει για αγωγη κατα ελλ. δημοσιου..εχουμε ηδη παρει και θετικη αποφαση απο δασαρχειο που ειχε κανει αντιρρηση και αποχαρακτηριστηκε απο ΔΔ σε ΧΧ. .. Το ξηρορεμα καταληγει σε παραλια οπως φαινεται στον ορθοφωτοχαρτη.

gys_1_5000.jpg

ORTHO2.jpg

topo.jpg

Edited by soulis13pao
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 115
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή το ερώτημά μου σχετίζεται με το θέμα το καταθέτω εδώ! Έχω μία ιδιοκτησία σε εκτός σχεδίου περιοχή μέσα από την οποία διέρχεται ρέμα. Το αγοροτεμάχιο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο. Το ερώτημα είναι αν προβώ σε προσωρινή οριοθέτηση του εν λόγω ρέματος, ώστε να μπορώ να οικοδομήσω στα 20 μ από τις γραμμές πλημμύρας, τότε θα επηρεαστεί η οικοδομησιμότητα του αγροτεμαχίου?

Από την παρ.3β, άρθρο 5 του Ν.4258/2014 (όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ.1, αρ.64 του ν.4602/2019) προκύπτει ότι δε συνεπάγεται απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας στη ζώνη υδατορέματος. 

Άρα, το τμήμα αυτό δεν είναι οικοδομήσιμο, οκ, όμως:

1) χάνει την αρτιότητα αν αφαιρούμενης της ζώνης αυτής το αγροτεμάχιο είναι<4στρ.?

2)ο συντελεστής δόμησης πολλαπλασιάζεται επί του όλου αρχικού αγροτεμαχίου?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την πάγια νομολογία η κοιτη ρέματος που διέρχεται από ιδιοκτησία δεν αποτελεί πράγμα κοινής χρήσης αλλά επιδέχεται ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Στο ν. 4602/19 άρθρο 64 αναφέρεται ότι η οριοθέτηση δεν συνεπάγεται απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας και η ζώνη μεταξύ των οριογραμμών του ρέματος αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού. Θα συμπλήρωνα (προσωπικό σχόλιο) για το λόγο προστασίας περιβάλλοντος και δημοσίας ασφάλειας (πχ αποφυγή απώλειας ζωής και περιουσίας σε ακραία καιρικά φαινόμενα).

Άρα, όπως προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ερμηνεία του νόμου βάσει και της πάγιας νομολογίας (ενδεικτικά έχω παραθέσει σχετικό έγγραφο παρακάτω), η περιοχή μεταξύ των οριογραμμών θα προσμετρήσει κανονικά στην αρτιότητα του γηπέδου. Εντός των οριογραμμών και σε απόσταση 20 μ από τις γραμμές πλημμύρας δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί κτίσμα. Άρα, λόγου αυτού επηρεάζεται η οικοδομησιμότητα. Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να απωλέσει μέρος της επιτρεπόμενης δόμησης λόγω της περιοχής οριογραμμών  του υδατορέματος, καθώς αυτό αν θα γινόταν θα αφορούσε μια έκταση που δεν ανήκε πλέον στην ιδιοκτησία (ήτοι κοινόχρηστη), κάτι που και με βάση το ν. 4602 δεν ισχύει αφού δεν απαλλοτριώνεται υπέρ του Δημοσίου. Με απλά λόγια το υδατόρεμα που διασχίζει το γήπεδο, δημιουργεί θα λέγαμε μια δουλεία, όπου μέσα εκεί ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να οικοδομήσει ή να αλλοιώσει την μορφή του ρέματος.

Άρθρο 64

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4258/2014 (A΄ 94)

1. Στο άρθρο 5 του ν. 4258/2014 προστίθεται παράγραφος 3β ως εξής:

«3β. Η οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιονδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους δε συνεπάγεται απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην εδαφική περιοχή που περικλείεται από τις οριογραμμές του υδατορέματος, η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού και χαρακτηρίζεται ως ζώνη υδατορέματος. Εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων εντός των οριογραμμών ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.».

Εγγρ-5114/1-6-04  (ΔΝΕ) Εγγρ-5114/04

Αντιμετώπιση ρέματος το οποίο διέρχεται μέσα από οικόπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων

(Δόμηση κοντά σε ρέματα.

Οι χείμαρροι ή τα ρέματα δεν είναι πράγματα κοινής χρήσης και υπόκεινται στην ιδιωτική εξουσία, εκτός εάν με τη νόμιμα και νομότυπα εκδηλωθείσα βούληση του ιδιοκτήτη αυτών αφέθηκαν στην κοινή χρήση)

Σχετικά με το Εγγρ-45539/9-12-03 σας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Στο Αρθ-967 του Αστικού Κώδικα γίνεται περιγραφή των πραγμάτων κοινής χρήσης στα οποία περιλαμβάνονται και τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή καθώς και οι όχθες πλεύσιμων ποταμών.

Στο επόμενο Αρθ-968 του ίδιου Κώδικα, ορίζεται ότι τα κοινόχρηστα πράγματα, εφόσον δεν ανήκουν σε δήμο ή κοινότητα ή ο νόμος δεν ορίζετι διαφορετικά, ανήκουν στο δημόσιο.

'Οπως πάγια έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κοίτη χειμάρρου, δηλ. ροής όμβριου ύδατος, δεν αποτελεί πράγμα κοινής χρήσης κατά την έννοια του Αρθ-967 του Αστικού Κώδικα, αλλά συνιστά εδαφική έκταση δεκτική ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Την ιδιότητα δε του ενιαίου της ιδιοκτησίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι τμήμα αυτής καταλαμβάνει κοίτη διερχόμενου χειμάρρου (ΣΤΕ-3630/87, ΣΤΕ-2963/78 κα).

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Γνωμ-149/99 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή με την Αποφ-1034331/3256/99 του Υπουργού Οικονομικών, οι χείμαρροι ή τα ρέματα δηλ. οι περιοδικώς κατακλυζόμενες με όμβρια ύδατα πτυχώσεις της επιφάνειας της γης καθώς και η κοίτη αυτών, δεν είναι πράγματα κοινής χρήσης και υπόκεινται στην ιδιωτική εξουσία, εκτός εάν με τη νόμιμα και νομότυπα εκδηλωθείσα βούληση του ιδιοκτήτη αυτών αφέθηκαν στην κοινή χρήση.

Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουμε την άποψη ότι το ρέμα το οποίο περιλαμβάνεται στην έκταση του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν διασπά την ενότητα αυτού, δεδομένου ότι από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, δεν προκύπτει η κοινοχρησία του ώστε ν' ανήκει στο Δημόσιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ

         ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

         ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

         ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΟ - ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

         Ταχ. Δ/νση: Αμαλιάδος 17, Αθήνα 11253

         Τηλ. 2106469385

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα, 

σε αγροτεμάχιο 4 στρ. έχουμε ρέμα το οποίο μας κόβει το αγροτεμάχιο στη μέση σύμφωνα με το κτηματολόγιο.

Σε αυτή την περίπτωση χάνει την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Έχω ένα κτήμα και από μέσα περνά ένα ρέμα. Σε ποιον ανήκει το ρέμα;

Όταν ένα μη οριοθετημένο ρέμα διέρχεται εντός οικοπέδου/αγροτεμαχίου, δεν δημιουργεί δύο ανεξάρτητα οικόπεδα/αγροτεμάχια. Η ιδιοκτησία είναι ενιαία και η κοίτη ανήκει στον «κύριο» του εδάφους, πάνω στο οποίο σχηματίστηκε αυτή.

Προσοχή, γιατί μπορεί η ιδιοκτησία να ανήκει στον ιδιώτη, τα νερά όμως είναι κοινόχρηστα πράγματα και δεν θα πρέπει να αναιρείται η κοινή χρήση τους.

Πάντως, όπως φαίνεται και στη διαδικασία κτηματογράφησης, πράξεων εφαρμογής αλλά και πρόσφατα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα ρέματα θεωρούνται δημόσιες εκτάσεις. Το Ελληνικό δημόσιο έχει ισχυρό τεκμήριο και αν κάποιος ιδιώτης θελήσει να το διεκδικήσει, θα πρέπει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας που να ανάγονται στο 1885 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 1915.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αμφισβήτηση κυριότητας επιλύεται από τα Πολιτικά Δικαστήρια.

εδω

https://ecopress.gr/ti-ischyi-gia-oriothetisi-domisi-ke-no/

 

και εδω η συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/24302-το-ρέμα-είναι-ιδιόκτητο-ή-όχι/page/3/

και εδω απο τον παυλο

https://www.michanikos.gr/forums/topic/24302-το-ρέμα-είναι-ιδιόκτητο-ή-όχι/page/12/#comment-1041061

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Έχω οριοθετημένο και διευθετημένο ρέμα που διέρχεται εντός οικοπέδου (εντός οριοθετημένου οικισμού).

Κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου (είναι ακόμα μη λειτουργούν), έχουν περάσει το ρέμα ως έχει, κόβωντας ένα κομμάτι από του οικοπέδου (καταχωρόντας το δηλαδή ως ρέμα). 

Σε αυτό το τμήμα, έχουν γίνει και κάποια τεχνικά έργα διευθέτησης. 

Μπορώ να το θεωρήσω ιδιωτικό ή όχι;

Βλέπω το πρόσφατο Άρθρο 37 ΝΟΜΟΣ 4964/2022, αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο:

Quote

3β. Κατά την οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους, τίθεται εκτός συναλλαγής η ζώνη που προσδιορίζεται από τη φυσική κοίτη όπως αυτή έχει αποτυπωθεί με τις όχθες και τη βαθιά γραμμή του ρέματος στο εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της μελέτης οριοθέτησης, η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού. Εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων της ζώνης αυτής ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.

Στην περίπτωση οριοθέτησης υδατορέματος με ή χωρίς έργα διευθέτησης, όπου προκύπτει τεκμηριωμένη αναγκαιότητα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για τη δημιουργία και διασφάλιση κοινόχρηστων χώρων, δύναται στην επιφάνεια της ζώνης μεταξύ φυσικής κοίτης και γραμμών οριοθέτησης να δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος δεν προσμετράται στο απαιτούμενο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων της πόλης ή του οικισμού. Για τον κοινόχρηστο χώρο του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται ο ν. 1337/1983 (Α’ 33).

 

Edited by toposa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.