Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθαρή γεώτρηση ξαφνικά βγάζει λασπόνερο


Recommended Posts

Γεώτρηση έγινε πριν 6 μήνες. Στην αρχή έβγαζε λασπόνερο όπως ήταν φυσικό και το νερό καθάρισε αρκετά μετά από λίγες μέρες δοκιμαστικής άντλησης.

 

Έμεινε αχρησιμοποίητη για 4-5 μήνες και μετά τοποθετήθηκε η τελική αντλία και άρχισε η τακτική άντληση κάθε δεύτερη μέρα. Το νερό καθάρισε τελείως.

 

Αλλά ξαφνικά στους 6 μήνες άρχισε να βγάζει πάλι λασπόνερο. Είναι αυτό συνηθισμένο; Σε τι μπορεί να οφείλεται; Υπάρχει αντιμετώπιση ή πρόληψη;

 

Το θέμα είναι ότι ήθελα να βάλω λάστιχο με σταλάκτες αυτορυθμιζόμενους για πότισμα σε κατηφοριστό κτήμα αλλά τώρα φοβάμαι μη βουλώσουν. Φίλτρο με σίτα βούλωσε σχεδόν αμέσως, σε 20 λεπτά, αλλά και πριν βουλώσει το νερό έβγαινε κίτρινο. Χαλάνε οι σταλάκτες με τέτοιο νερό; Αν ναι, φτιάχνονται;

 

Τι άλλες λύσεις υπάρχουν για αυτόματο πότισμα των νεαρών θάμνων περίφραξης που μόλις φυτεύθηκαν και είναι σε κατηφοριστό έδαφος;

Edited by Μεγακλής
Link to comment
Share on other sites

Λάθος τοποθέτηση σωλήνωσης και χρήση λάθος χαλικόφιλτρου. Δοκιμάζεις χαμηλότερο ρυθμό άντλησης και χρήση δεξαμενής όπως είπε και ο AlexisPap αλλιώς πας για καθαρισμό γεώτρησης που έχει δουλίτσα.

Το τρόπο διάνοιξης και το σχεδιασμό της κατασκευής/δομής της γεώτρησης την έκανε γεωλόγος ή γεωτρυπανιστής μόνος του??

Link to comment
Share on other sites

43 m βάθος έχει, με την αντλία στα 33 m και το νερό στα 6 m βάθος μετά από μήνες χωρίς άντληση. Η τρύπα είναι διαμέτρου 8'' ή 20 cm. Η σωλήνα εξωτερικής διαμέτρου 14 cm, εσωτερικής 11.7 cm. Οι σωλήνες από τα 10 m και κάτω είναι φιλτροσωλήνες δηλαδή έχουν χαρακιές.

 

Μήπως οι φιλτροσωλήνες έπρεπε να ξεκινούν από μεγαλύτερο βάθος και αυτός είναι ο λόγος για το ξαφνικό λάσπωμα με τα πρωτοβρόχια; Άρχισαν σε αυτό το βάθος γιατί το υδροφόρο έδωσε τα πρώτα σημεία νερού όταν το γεωτρύπανο βρίσκονταν σε αυτό το βάθος.

 

Έχει τοποθετηθεί φρεάτιο πάνω από τη γεώτρηση και το καπάκι έχει καλυφθεί με χώμα για να μη φαίνεται, πάχους 5 cm περίπου. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτή η κάλυψη με χώμα που όταν βρέχεται γίνεται αεροστεγής και η υποπίεση τραβάει λάσπη από τα πλάγια;

 

Λάθος τοποθέτηση σωλήνωσης και χρήση λάθος χαλικόφιλτρου.

 

Πιο συγκεκριμένα;

 

Το τρόπο διάνοιξης και το σχεδιασμό της κατασκευής/δομής της γεώτρησης την έκανε γεωλόγος ή γεωτρυπανιστής μόνος του??

 

Ο γεωτρυπανιστής μόνος του.

 

Δοκιμάζεις χαμηλότερο ρυθμό άντλησης και χρήση δεξαμενής

 

Είναι ήδη χαμηλός στα 1.2 m3/h, να κατέβει και άλλο;

 

αλλιώς πας για καθαρισμό γεώτρησης που έχει δουλίτσα.

 

Μπορεί να γίνει ένας πρόχειρος καθαρισμός βάζοντας μέσα λάστιχο από βυτιοφόρο νερού και ρίχνοντας μέσα πολύ νερό γρήγορα μέχρι να καθαρίσει;

 

Γενικά η λάσπη δεν είναι καλή, από πάρα πολλές απόψεις...

 

Αν το αφήσω έτσι κάνει ζημιά στα φυτά που ποτίζονται;

Link to comment
Share on other sites

Όπως λες και εσύ μπήκε κατα πάσα πιθανότητα σε λάθος σημείο η φιλτροσωλήνα. Και όπως σου είπα, πόσο χαλίκι και τι κοκκομετρίας χαλίκι μπήκε για χαλικόφιλτρο? Αν μπήκε δηλαδή... Και πως μπήκε?? Όλα αυτά παίζουν ρόλο. Αλλά λίγο δύσκολο να τα ξέρεις και λογικό είναι αφού τα έκανε μόνος του ο γεωτρυπανιστής.

 

Φίλε μου δυστηχώς τα προβλήματα σου οφείλονται στο ότι δεν σχεδιάστηκε σωστά η γεώτρηση. Γιατί αν είχες κάποιον ειδικό (γεωλόγο και όχι γεωτρυπανιστή) να σου κάνει επίβλεψη την ώρα που την άνοιγες και να κατέγραφε το τι τρύπαγε το γεωτρύπανο, θα έβλεπε καριβώς τη σύσταση του υπεδάφους και θα φρόντιζε αναλόγως τα βάθη της τυφλής σωλήνας, της φιλτροσωλήνας και της αντλίας.

 

Τώρα λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις... Καθαρισμός μόνο με λάστιχο δεν φτάνει, θέλει μεγάλη πίεση και γίνεται με ειδικό μηχάνημα. Κάποιοι γεωτρυπανιστές το κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Καθαρισμός μόνο με λάστιχο δεν φτάνει, θέλει μεγάλη πίεση και γίνεται με ειδικό μηχάνημα.

 

Ο καθαρισμός που κοστίζει που έλεγες παραπάνω αυτός είναι;

 

Το χαλίκι είναι ποταμίσιο συγκεκριμένου μεγέθους και ο γεωτρυπανιστής δηλώνει γεωλόγος, κρατούσε δείγματα από τα μπάζα κάθε τόσο και είπε ότι 1) στα 10 m άρχισε το υδροφόρο (άσπρισαν τα μπάζα με τον αφρό) και 2) στα 40 m άρχισε το "κροκαλοπαγές" και σταματήσαμε στα 48 m.

 

Νομίζω σπούδασε γεωλογία πριν πολλά χρόνια (είναι περίπου 50άρης).

 

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΥΤΟ:

Η στεγανοποίηση της γεώτρησης με το φρεάτιο και το χώμα πρέπει να αφαιρεθεί; Θα περίμενα να κατεβαίνει λιγότερο η στάθμη με τη γεώτρηση καλυμμένη και αυτό είναι καλό, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Γεια σας,

Θα ηθελα εαν γινεται να με βοηθησετε στο προβλημα που εχω με μια γεωτρηση σε ενα χωραφι.Αχρησιμοποιητη πολλα χρονια μαλλον θα εχει βουλωσει.Τι διαδικασιες χρειαζονται για να την καθαρισω και να μπορω να αντλησω και παλι νερο?Σε ποιον πρεπει να απευθυνθω και ποσο θα μου στοιχισει στο περιπου?Δεν ζηταω λεπτομερειες.Περιληπτικα αν γινεται να μ πειτε.Κυριως το ποσο θα κοστισει.

Ευχαριστω εκ των προτερων,

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.