Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξώστες


Recommended Posts

Εγώ πάντως αν δεν ρυθμιστεί πρωτίστως η αυθαιρεσία σε εξώστες, δεν δίνω βεβαίωση!!!

Δεν με νοιάζει το αν θα χάσω τη δουλειά.

 

Ερώτηση που προέκυψε κατόπιν διαφωνίας με συμβολαιογράφο :

Σε μία μεταβίβαση οριζόντιας ιδιοκτησίας κατά την αυτοψία ανακάλυψα ότι το μπαλκόνι είναι μεγαλύτερο σεσχέση με την άδεια που είχε βγει. Για τον συμβολαιογράφο θεωρείται μεν πολεοδομική παράβαση αλλά όχι παράβαση δόμησης, κάλυψης, ύψους αφού όπως αναγράφεται στη βεβαίωση ο μηχανικός βεβαιώνει ότι "...δεν έχουν εκτελεστεί εμφανείς αυθαίρετες κατασκευές που επηρεάζουν την επιφάνεια, το ύψος, τη δόμηση ή την κάλυψη, του μεταβιβαζομένου ακινήτου ή αυτοτελούς ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας).." έτσι μεταφράζεται για αυτούς αυτό. Εφόσον πράγματι αυτό το μπαλκόνι δεν υπερβαίνει το συντελεστή δόμησης που επιτρεπόταν μπορεί να ισχύει αυτό που λένε οι συμβολαιογράφοι; ότι δηλαδή μπορεί να πάρει βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρέτου χωρίς να το τακτοποιήσει με τον Ν.4014;

Ευχαριστώ

 

 

Ας τη φτιάξει μόνος του ο συμβολαιογράφος.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 473
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ με Ιάσονα.

 

Επίσης πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν έχει εξαντληθεί το 40% για τους εξώστες, ούτε χρειάζεται έλεγχος του ΔΚ.

Οι εξώστες στον γοκ85 μετράνε στη δόμηση. ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ δεν μετρούν στη δόμηση μέχρι ποσοστό κλπ...

Άπαξ και δεν έχουν σημειωθεί στο ΔΚ με αυτήν τους την ιδιότητα πρέπει να μετρήσουν στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Κατά ένα μέρος συμφωνώ με Ιάσονα καθώς στη βεβαίωση αναφέρουμε ότι :

 

"βεβαιώνω ότι:

Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια του ακινήτου

Στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, όλες οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες

χρήσεις, εμπίπτουν σε μια από τις εξαιρέσεις της §2 του άρθρου 23 του Ν.4014/2011 και δεν υπάγονται σε καμία

από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3. του άρθρου 23 του Ν.4014/2011."

 

Τί μας λένε αυτές οι εξαιρέσεις?...ότι απλούστατα (βλ. εξαίρεση στ.) η αυθαίρετη κατασκευή (π.χ. πέργκολα στον εξώστη) έχει ήδη υπαχθεί στο ν.4014.

 

Τώρα, σχετικά με την έννοια του ακινήτου, αυτή περιλαμβάνει εκτός από τη γη, τα συστατικά της μέρη, δηλαδή τα οικοδομήματα υπέργεια και υπόγεια κλπ.

Σαφώς οι εξώστες αποτελούν τμήμα του κτιρίου (οικοδομήματος) ώς προέκταση της πλάκας του ορόφου πέραν των όψεων του πρώτου.

Επίσης σαφώς δεν πρόκειται για κοινής χρήσης χώρους του κτιρίου (βλ. άρθρο 2 παρ.22 ΓΟΚ), συνεπώς φαίνεται να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι χώροι αυτοί, όταν υφίσταται αυθαιρεσία πρέπει να τακτοποιηθούν για να ισχύει το πρώτο σκέλος της βεβαίωσης.

 

Από την άλλη όμως και σύμφωνα με την ερωτοαπάντηση Η'6 καθώς και με τη Λεμπέση ("Η βεβαίωση δεν επηρεάζεται από αυθαίρετες κατασκευές που δεν δημιουργούν υπέρβαση δόμησης, κάλυψης και ύψους, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθ.24, μετά την τροποποίησή της με το άρθ.49 παρ.4 του ν.4030/11") η βεβαίωση δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη αυθαιρεσιών -εν προκειμένω- στον εξώστη.

 

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μεν αρκετά ασφαλές να δίνουμε βεβαιώσεις για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά το πρώτο σκέλος των βεβαιώσεων αυτών επιβάλλεται να αναθεωρηθεί και να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη διατύπωση.

Edited by Angelosss
Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να ρωτησω πως αντιμετωπιζετε την περιπτωση που ενω στην κατοψη δωματος δεν φαινεται να "σκεπαζεται "ο εξωστης του υποκειμενου οροφου(αδεια 1990), στην πραξη εχει κατασκευαστει και καλυπτεται δλδ δεν εχω μη βατο εξωστη .Στον υπολογισμο των εξωστων λαμβανετε υποψην και την επιφανεια που σκεπαζει τον υποκειμενο εξωστη?

Επισης ελεγχω μονο τους εξωστες της ιδιοκτησιας που ρυθμιζεται και κανω τον ελεγχο με τον συνολικο επιτρεπομενο ποσοστο που φαινεται στο δ.κ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σωστά για τον εξώστη.

 

Όχι ΥΚ για τον υπαίθριο. Απλώς πρέπει να ελέγξεις μήπως βγαίνεις εκτός ιδεατού στερεού, οπότε θέλει ΥΥ

Link to comment
Share on other sites

ο υπαίθριος χώρος (ανοιχτή βεράντα) στο σώμα του κτιρίου δεν μετράει στην κάλυψη γιατί είναι εντός του περιγράμματος της κάλυψης. Συνεπώς και ο κλειστός χώρος που δημιουργήθηκε θα είναι μόνο παράβαση δόμησης και ενδεχομένως ύψους όπως προανέφερε ο συνάδελφος στο #328

Link to comment
Share on other sites

ο εξώστης από μόνος του δεν μετρά στην κάλυψη. Μετρά στη δόμηση, αν υπερβεί τα ποσοστό του 20% ΣΔ max(ΓΟΚ 85)

Αν ο εξώστης κλειστεί τότε μετρά και σε κάλυψη και σε δόμηση.

Αυτό που αναφέρεις δεν ειναι το ιδιο, διότι ο εξώστης δεν είναι εντός του περιγράμματος της κάλυψης, όπως είναι ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου.

Δες το διαφορετικά. Είναι σαν να θες, για παράδειγμα, σε μια 5 οροφη οικοδομη τυπικών ορόφων, να προσθέσεις 5 φορές την κάλυψη του ισογείου, πράγμα poy φυσικά δεν θα ήταν σωστό.

Το ίδιο μπορείς να σκεφτείς για ένα κλειστό χώρο, αυθαίρετο, εντός του υπαίθριου χώρου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

engant , δες λίγο τον ορισμό της κάλυψης από τον ΓΟΚ

 

25. Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια που περιβάλλεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων του οικοπέδου πάνω σε οριζόντιο επίπεδο.

 

Αν κλείσεις κάποιον χώρο που είναι μέσα από τις προβολές του κτιρίου στο οριζόντιο επίπεδο, τότε δε δημιουργείται νέα επιφάνεια κατεπέκταση των προβολών άρα δεν έχουμε υπέρβαση κάλυψης.Σκέψου μια απόληξη σε ένα δώμα και ακριβώς δίπλα κάνουμε ένα δωμάτιο εντός της ταράτσας.Εκεί δεν έχουμε ΥΚ.ΤΟ ίδιο συμβαίνει και στο παράδειγμά σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στον όροφο διώροφης κατοικίας του 1956, με ένα διαμέρισμα ανά στάθμη, έχω μεγαλύτερο εξώστη και σε ένα τμήμα αυτού κατασκευη WC. Βάζω αναλυτικό για τον εξώστη, χωρίς άλλες υπερβάσεις και ΥΔ, ΥΚ για WC?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.