Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Ωραία, συμφωνώ με την κοινόχρηστη παράβαση όπως λες!Το θέμα όμως είναι γιατί να χρησιμοποιήσουμε τους συντελεστές 0,2 ή 0,4 από τη στιγμή που αυτοί με βάση και την τροποποίηση του 4014 ορίζονται ότι χρησιμοποιούνται μόνο όταν έχουμε αύξηση του ύψους της ιδιοκτησίας χωρίς αύξηση δόμησης (δηλαδή όταν έχουμε μόνο αύξηση όγκου) Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση όγκου και αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να υπολογιστεί έτσι η συγκεκριμένη παράβαση!Προσωπικά θα βάλω μάλλον μόνο αναλυτικό στην δικιά μου περίπτωση!Γιατί τετραγωνικά και υπέρβαση ύψους δεν έχω, αφού δεν υπάρχουν τετραγωνικά δόμησης να υπερβαίνουν αυτά της αδείας!Νομίζω χρειαζόμαστε μια απάντηση σε στυλ ερωταπάντησης επιπλέον για αυτή την απορία!Σε στυλ όταν υπάρχει παραβίαση εγκεκριμένου ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης, κάλυψης και όγκου τότε τι κάνουμε?Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι κοινόχρηστη παραβίαση!

 

Συνάδελφε αυτό με τον όγκο που το γράφει; Μπορείς να μου το γράψεις ή να μου πεις που το λέει; Δεν το εχω παρατηρήσει και ίσως κάνω λάθος

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ σίγουρα αλλαγή χρήσης θα το πας.Είναι ακριβώς η περίπτωση αλλαγής χρήσης

Edited by Thodoris4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΦΡΑΓΚΟΣ

είναι πολύ μεγάλα τα πρόστιμα

Βάζεις όλα τα 2000μ2 σαν κύριο χώρο (Υ.Δ) με αλλαγή χρήσης & οικ άδεια ναι

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Thodoris έχεις δίκιο, δεν γράφει πουθενά για όγκο!Απλά εγώ το ερμήνευσα έτσι!Αλλά μετά από άλλη μια πιο διεξοδική ματιά στην τροποποίηση του 4014 όντως είναι έτσι όπως τα λες!Δηλαδή είτε έχεις μεγαλώσει το ελεύθερο ύψος ενός ορόφου είτε έχεις σηκώσει το κτίριο προς τα πάνω είναι το ένα και το αυτό!(Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρεπε)Στη μία περίπτωση χρησιμοποιείς υλικά και δομείς το περιβάλλον, ενώ στην άλλη απλα το μεταφέρεις πιο πάνω (και στην τελική δικαιούσαι να το κάνεις κιόλας αν έχεις περιθώριο επίχωσης στον περιβάλλοντα χώρο - Το μέγιστο ύψος καθορίζεται από το διαμορφωμένο - Δίκιο δεν έχω? - Δεν είναι άδικο? - Στην τελική θα μου πεις πήγαινε και βγάλε άδεια νομιμοποίησης)!

Link to comment
Share on other sites

Έχω μικτό κτίριο χρήσεων εκτός σχεδίου το οποίο λειτουργεί ως υπεραγορά τροφίμων με χώρο πώλησης > των 600μ2 που επιτρέπεται. Φυσικά το κτίριο έχει νόμιμη άδεια.

Υπάρχει αλλαγή χρήσης για τα τετραγωνικά πάνω από τα 600μ2 τα οποία στην άδεια λειτουργίας φαίνονται ως αποθηκευτικοί χώροι;

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄ αρχήν geo21 να σ΄ ευχαριστήσω για το πολύ χρήσιμο thread που άνοιξες. Δυστυχώς το αίτημα σου για ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έγινε σεβαστό και το αποτέσμα είναι λίαν κουραστκό. Τέλος πάντων και μίας και ο ίδιος κάνεις ερώτηση ενώ δεν θα έπρεπε εδώ θ' απαντήσω. Είναι σαφές ότι η χρήση του κτιρίου σου δεν αλλάζει οπότε σίγουρα δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης. Η χρήση του κτιρίου παράμενει η ίδια ως της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιες συζητήσεις, μπορούν να ανοίγονται μόνο από mods που στο τέλος θα σβήνονται τα μηνύματα που είναι άχρηστα και θα κρατιώνται επιγραμματικά τα συμπεράσματα... Πράγματι καλή προσπάθεια geo21 αλλά ήταν μάλλον καταδικασμένη από την αρχή...

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄ αρχήν geo21 να σ΄ ευχαριστήσω για το πολύ χρήσιμο thread που άνοιξες. Δυστυχώς το αίτημα σου για ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έγινε σεβαστό και το αποτέσμα είναι λίαν κουραστκό. Τέλος πάντων και μίας και ο ίδιος κάνεις ερώτηση ενώ δεν θα έπρεπε εδώ θ' απαντήσω. Είναι σαφές ότι η χρήση του κτιρίου σου δεν αλλάζει οπότε σίγουρα δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης. Η χρήση του κτιρίου παράμενει η ίδια ως της άδειας.

 

Δεν φταίει ο geo21 αν ο νόμος και η αντιεπιστημονική ανακάλυψη των ερωτοαπαντήσεων δημιουργεί μεγαλύτερες ασάφειες απ'το να λύνει απορίες.

Νομίζω το thread ήταν και είναι ακόμη πάρα πολύ χρήσιμο.

Τώρα αν ήθελαν κάποιοι έτοιμες τις απαντήσεις, σε 2-3 σελίδες, ας μπουν στον κόπο να διαβάσουν και τις επιχειρηματολογίες.

 

Σχετικά με την ερ'ωτηση, για να είναι απόλυτα ολοκληρωμένη, έχουμε υπέρβαση δόμησης των παραπάνω των 600 τ.μ. που λειτουργούν σαν χώροι κυρίας χρήσης. Τώρα αν στην άδεια σου αυτοί οι χώροι προβλέπονταν σαν β.χ. της υπεραγοράς, τότε δεν θα βάλεις την αλλαγή χρήσης, όπως σωστά απαντά ο wolvie.

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι η ερώτηση που θα σας κάνω έχει πολυ-συζητηθεί....ωστόσο την επαναλαμβάνω γτ τελικά ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει!!!!

Στην εγκύκλιο 13 για την υπέρβαση δόμησης αναφέρει πως συγκρίνεται με την μέγιστη επιτρεπόμενη της περιοχής στο συγκεκριμένο οικόπεδο

 

Άρα σε μια πολυκατοικία με επιτρεπόμενη δόμηση 500 τμ, ο ιδιοκτήτης δώματος 20 τμ έχει κατασκευάσει αυθαίρετο τμήμα 60τμ...η υπέρβαση δόμησης θα συγκριθεί με το 500 του οικοπέδου ή με το 20 που του αντιστοιχεί από την οριζόντια ιδιοκτησία????? Η διαφορά είναι τεράστια καθώς στο ένα έχουμε συντελεστή 1 και 1,9 αντίστοιχα

 

Προσωπικά πιστεύω πως πουθένα δν αναφέρει πως πρέπει να κάνουμε αναγωγεί στα τμ που του αναλογούν είτε από την οριζόντια είτε από την κάθετη ιδοκτησία!!!Προσωπικά τα συγκρίνω με τα μέγιστα ΟΛΟΥ του οικοπέδου...το ίδιο μου έχουν απαντήσει πολλάκις τηλεφωνικά από το ΤΕΕ ωστόσο, μερικοί συνάδελφοι κάνουν σύγκριση με αυτά που τους αναλογούν!

 

Ποια είναι η άποψη σας????????

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με την Θ4 διευκρίνηση,

τα ΥΨΗ, όπως και όλες οι υπερβάσεις, υπολογίζονται στα εγκεκριμένα της αδείας, και όχι στα επιτρεπόμενα της περιοχής,

όπως έγραφα από την ΑΡΧΗ του thread, παρότι είναι ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΑ κατα κάποιους και παρότι ερμηνευτηκαν αλλιώς από κάποιους άλλους...

 

Με συγχωρείτε για τα έντονα γράμματα, αλλά δεν άκουσα και λίγα σε αυτό το thread.... παρότι το βίντεο του Καρατσώλη λέει εντελώς άλλα πράγματα...

 

υπενθυμίζω από το post 278:

 

"Σχετικά με τα ύψη νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθούν λίγο οι απαντήσεις που έχουν δοθεί σε αυτό το topic.

Ιδίως μετά την ΣΤ1 διευκρίνηση περί υπέρβασης ύρψους χωρις υπέρβαση δόμησης χρησιμοποιουμε τους νέους συντελεστές:

 

υπενθυμίζω:

Στο ακίνητό μου στο οποίο δεν υπάρχει καμία άλλη υπέρβαση πέραν της υπέρβασης ύψους,

πώς υπολογίζεται το πρόστιμο ;

Μετά από σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις

υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει

υπέρβαση δόμησης, το πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της

υπέρβασης δόμησης (3α,β,γ,δ), αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως 20% του

επιτρεπομένου ύψους και ο συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του επιτρεπομένου ύψους.

 

κατά την γνώμη μου για τα ύψη πράττουμε ως εξής:

 

Υπερβάσεις Ύψους

1. Υπέρβαση ύψους υπάρχει όταν το ύψος του κτιρίου ή μέρους του κτιρίου υπερβαίνει τα ύψη της αδείας.

η παράγραφος 1 του άρθρου 24 του Ν.4014 ορίζει ρητά ότι

...ανάλογα με την κατηγορία παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκαταστα-

θεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια...

 

Η σύγκριση της υπέρβασης γίνεται με το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής (ή για περιπτώσεις "χαμηλών κτιρίων", συγκρίνεται το ύψος τους με το ισχύον για χαμηλά κτίρια)

 

2. Στο μετρούμενο ύψος του κτιρίου για τον έλεγχο Υπέρβασης ύψους, ΔΕΝ συνυπολογίζεται (προστίθεται) το επιπλέον που έχει προκύψει από μη κατασκευή- ολοκλήρωση μπαζώματος ή από ξεμπάζωμα (εκσκαφή). Δηλ. Η αφετηρία μέτρησης του ύψους του κτιρίου ξεκινά από τη στάθμη που φαίνεται στην Ο.Α ως αρχή μέτρησης των υψών.

Η διαφορά ύψους που έχει προκύψει από ξεμπάζωμα ή μη μπάζωμα μέσω αναλυτικού.

 

3. Υπέρβαση ύψους ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Υπέρβαση Δόμησης (χωρίς δημιουργία επιπλέον χώρων), παίρνει μειωτικούς συντελεστές 0.2 ή 0.4 (ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης ύψους), χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης (3α,β,γ,δ)

 

4. Υπέρβαση ύψους ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Υπέρβαση Δόμησης(δημιουργία επιπλέον χώρων) την υπέρβαση ύψους της αδείας με τους παλιούς συντελεστές (1,2 ή 1,4 ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης ύψους) μαζί με την υπέρβαση δόμησης και την συγκρίνουμε με το επιτρεπόμενο της περιοχής (ή το 8,5 αν προκειται για χαμηλά)"

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.