Μετάβαση στο περιεχόμενο

Eρωτήσεις για τη μελέτη θέρμανσης από πολιτικό μηχανικό


Paul_Mix

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. χρειαζεται μελετη θερμανσης

2. εαν αυτη γινει με κλιματιστικα, στην επιθεωρηση πρεπει να ειναι εγκατεστημενα

 

Πως προκύπτει το 2? Τι θα γίνει αν δεν είναι εγκατεστημένα τα κλιματιστικά? Η επιθεώρηση είναι "ενεργειακή", δεν γίνεται έλεγχος εφαρμογής των μελετών της άδειας (εκτός τη θερμομόνωση, σε κάποιο βαθμό).

Link to comment
Share on other sites

Μία φιλική συμβουλή αφού είναι η πρώτη σου μελέτη φώναξε το συνεργάτη μηχανολόγο σου και πες του να σου πει τις δύο (άντε το πολύ τρεις) λύσεις που υπάρχουν για να κατασκευαστεί ένα κτήριο σωστά και χωρίς μπαλαμούτι και περίεργες λύσεις. Ρώτα τον συγκριτικά το κόστος και αποφάσισε.

Link to comment
Share on other sites

Δική μου άποψη:

 

- Η μελέτη θέρμανσης είναι υποχρεωτική. Ασχετα αν είσαι στην Κρήτη ή στο Νευροκόπι. Την επιλογή του συστήματος, το αν απαιτείται ανεξάρτητο λεβητοστάσιο κ.λ.π. θα το εκτιμήσει και θα το καθορίσει ο ΗΜ συνάδελφος, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και τον Π.Μ. ή Αρχιτέκτονα. Και όπως είπε και ο praxitelis, σόμπες και τέτοια δεν περνάνε. Στην κατασκευή θα πραγματοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της μελέτης, αρέσει δεν αρέσει στον ιδιοκτήτη.

 

- Αφού πρόκειται για κατοικία, υποχρεωτικός είναι ο υπολογισμός ψυκτικών φορτίων τουλάχιστον. Αν επιλέξεις να κάνεις εγκατάσταση ψύξης, θα πρέπει να μπει μελέτη-επίβλεψη κλιματισμού, η οποία εγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Αν όμως, όπως γίνεται συνήθως στις κατοικίες, δεν επιλέξεις εγκατάσταση κλιματισμού, θα γίνει μόνο υπολογισμός ψυκτικών φορτίων, που πληρώνεται σαν μελέτη είτε σαν κλιματισμός είτε με έναν άλλο τρόπο (λοιπές ΗΜ μελέτες). Ξέρουν στην πολεοδομία αν ρωτήσεις. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν πληρώνεται επίβλεψη και φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος να εγκαταστήσεις σύστημα ψύξης.

 

- Για τα λοιπά συστήματα π.χ. ηλιακά, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιστά τα της μελέτης ΚΕΝΑΚ, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην επιθεώρηση.

 

- Οσο αφορά την ενεργειακή επιθεώρηση στα καινούρια κτήρια, υπάρχει ένα ψιλοκενό. Η ομάδα των μηχανικών που ασχολήθηκαν με τις ΤΟΤΕΕ, όσο μπόρεσα να διαπιστώσω, θεωρεί ότι η δουλειά του επιθεωρητή, ξεκινά με απλό έλεγχο της ΜΕΑ δηλ. αν γράφονται απίστευτα, οπότε ζητάει αναθεώρηση ή ενημέρωση ΜΕΑ, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, έλεγχο δελτίων αποστολής και αν τα συμμετέχοντα στην ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου υλικά έχουν CE και τελειώνει με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όποια κι αν είναι αυτή.

Το υπουργείο από την άλλη, θέλει ο επιθεωρητής να ελέγχει αν εξασφαλίζονται όλες οι απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, με επανέλεγχο Um, επαναυπολογισμό θερμογεφυρών, αν τα ΗΜ συστήματα καλύπτουν τις απαιτήσεις ΚΕΝΑΚ (π.χ. 60% ηλιακά) κλπ. Τρέλα δηλαδή.

 

Επειδή υπάρχει περίπτωση να πέσει κάποια διευκρίνηση, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, και μέχρι τότε, καλό είναι να ακολουθούνται πιστά (όσο γίνεται), οι μελέτες και οι εγκαταστάσεις τους που οδήγησαν το κτήριο σε κατάταξη Β. Βέβαια αλλάζει όλο το τοπίο, στις κατασκευές, με τον νέο νόμο.

 

Ετσι νομίζω συνάδελφοι.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν μου ξέφυγε, αλλά δεν είδα πουθενά τι είδους θέρμανση σκοπεύει να εγκαταστήσει στην πραγματικότητα ο ιδιοκτήτης. Κατοικία είναι, μπορεί να μην έχει θέρμανση; Και μην ακούσω ότι θα αποφασίσει αργότερα, αυτά δεν γίνονται, όπως τώρα θα αποφασιστεί π.χ. τι κολώνες και τι δοκάρια θα μπούνε, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη θέρμανση.Τώρα αν όντως σκοπεύει να μείνει μερικά χρόνια στο σπίτι μόνο με σόμπες και τζάκι (που δεν το πιστεύω από τη δική μου εμπειρία), εγώ θα προτιμούσα να δείξω λέβητα με χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στο θεωρητικό σύστημα κατά ΚΕΝΑΚ. Κι αν αυτό σημαίνει δέσμευση χώρου που μπορεί να μη χρειασθεί, so be it δε μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ας πάρει μια απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

αν μιλάμε για split σε ένα με δύο χρόνια θα σκάβει πατώματα για να περάσει κανονική θέρμανση....το έχω δει στην Αθήνα που ο χειμώνας είναι τις πλάκας.

Link to comment
Share on other sites

δεν γίνεται απλώς να περάσει τις σωλήνωσεις τώρα, για να υπάρχει η υποδομή για το μέλλον; Και η μελέτη για κανονική θέρμανση και η προσθήκη λεβητοστασίου να γίνει αργότερα. Τώρα η μελέτη θέρμανσης να γίνει μόνο με κλιματιστικά.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται πως δεν γίνεται, αλλά προσθήκη λεβητοστασίου εκ των υστέρων ;;; Θα χτίσει ολόκληρο σπίτι και θα κολλήσει στα 10 τ.μ. του λεβητοστασίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.