Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμοιβές τοπογραφικών διαγραμμάτων σχετικά με το Ν.4014/2011


vagzaf

Recommended Posts

διαπιστώνω ότι έχουν ανοιχτεί κι άλλα νήματα σε άλλες θεματικές κατηγορίες σχετικά με τον υπολογισμό εξαρτημένου τοπογραφικού , αλλά κανένας δεν απαντά . Μάλλον θα είναι ταμπού η αμοιβή. Συμφωνώ ότι εξαρτάται από πολλά η διαδιακασία καθορισμού αμοιβής , αλλά θα μπορούσε όποιος θέλει να παραθέσει μερικά στοιχεία του οικοπέδου που μελέτησε και να παραθέσει γι'αυτό το συγκεριμένο του οικόπεδο τις επιλογές που έβαλε στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ.Ευχαριστώ

Edited by axoul
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 283
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με κάθε επιφύλαξη για τα παρακάτω

 

Για σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εκτός σχεδίου επιλέγω το αντίστοιχο από τις εργασίες, σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εκτός σχεδίου - μελέτη

στην αποτύπωση (αποτύπωση και κτηματογράφηση με υψόμετρα) μου ζητάει την έκταση σε στρέμματα

στην πολυγωνομετρία - νομίζω - τον αριθμό των στάσεων

Σε περίπτωση που το θέλω εξαρτημένο επιλέγω επιπλέον εργασία τοπογραφικά - τριγωνισμοί - μελέτη και επιλέγω τουλάχιστον 2 σημεία

 

Πρώτη φορά το έκανα και δε ξέρω αν είναι σωστός ο υπολογισμός :confused:

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά,

το θέμα είναι αν θα ελέγχονται οι αμοιβές και απο ποιόν.

Π.χ. έχω κάνει μια δουλεια που αν δηλωθεί κανονικά στο σύστημα αμοιβών βγάζει 1000 €. Επειδή όμως οι καταστάσεις και ο ανταγωνισμός μας ωθεί να ρίξουμε κατά πολύ τις τιμές εγώ π.χ. ζητάω 500€.

Εγώ αν θέλω μπορώ να "βγάλω" στο σύστημα την αμοιβή στα 500€ αποκρύπτοντας στάσεις ή να αλλάξω κλίμακα αποτύπωσης κ.ο.κ.

Θα υπάρξει ένας άνθρωπος που θα ελέγξει το τοπογραφικό μου και θα πεί ότι "ωπ εδώ έχει κάνει λάθος στην αμοιβή και βγαίνει διπλάσια" ;;

Ρωτώντας στο ΤΕΕ μου είπαν ότι θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος αλλά άποψη μου είναι ότι αυτά είναι λόγια του αέρα.

Θεωρώ ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν θα γίνει στο τι θα δηλωθεί (εκτός από καυγαλέες περιπτώσεις πχ τοπογραφικο με 100€).

Αν ξέρει κανείς κάτι για το θέμα των ελέγχων ας μας ενημερώσει γιατί δεν πάει άλλο με αυτή την ελλειπή ενημέρωση έως και παραπληροφόρηση θα έλεγα εκ μέρους του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Οι εκπτώσεις της τάξης του 50% που αναφέρεις, ίσως υπήρχαν παλιά που η φορολογία ήταν σημαντικά μικρότερη από σήμερα. Είχες τότε εισόδημα 30.000 και ήταν αφορολόγητο (το 40% φορολογητέο, 12.000 το αφορολόγητο).

 

Αυτή την στιγμή αν κάνεις έκπτωση 50% πληρώνεις και από την τσέπη σου. Αξίζει έτσι να πάρεις δουλειά;

Υπολόγισε τις μέρες που θα χρειαστείς, τα έξοδα μεταφοράς, τους φόρους,την απόσβεση του εξοπλισμού κτλ.

 

Α! Μήν ξεχάσεις να υπολογίσεις τον φόρο εισοδήματος με τα νέα δεδομένα,

- Αφορολόγητο 5.000€. Από 5.000 έως 12.000€ φόρος 10%, από 12.000 έως 16.000 16%, 16.000 έως 26.000 25%, από 26.000 έως 40.000 35%. Δεν αναφέρω παραπάνω κλίμακες επειδή δεν νομίζω πολλοί φέτος να περάσουν τα 40.000 καθαρά.

- Εισφορά αλληλεγγύης 2%

- Το ΤΣΜΕΔΕ ΔΕΝ εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, απλά το 20% των ασφαλίστρων αφαιρείται από τον φόρο.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Οι moderators νομίζω πως έχουν δίκαιο. Στα πλαίσια του "ανοίγματος" των επαγγελμάτων και βάσει του νόμου υπ' αρίθμ. 3919, "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων" άρθρο 7, γράφει σαφώς περί ελέθευρης διαπραγμάτευσης βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού. Αρκεί βέβαια οι αμοιβή να καλύπτει και την φορολόγηση, ΤΣΜΔΕ κλπ. του Μηχανικού.

Φυσικά και τιμές όπως 300-400 ευρώ για ένα τοπογραφικό απαξιώνουν κατά πολύ και τη δουλειά που χρειάζεται για ένα τοπογραφικό (ειδικά εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ87) και το επάγγελμα του Μηχανικού πρωτίστως, όμως οι καιροί δυστυχώς δεν σηκώνουν αμοιβές στο 1000ρικο..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

terry νομίζω πως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Με ερώτηση που έκανα στο τεε πήρα την εξής ΠΡΟΦΟΡΙKH απάντηση:

 

Κάνεις μεν ιδιωτικό συμφωνητικό με τον πελάτη και ζητάς "ότι θες" αλλά αν αυτό που θες έχει μεγάλη διαφορά από τις αμοιβές του τεε τότε θα σε καλέσουν για εξηγήσεις.

πχ. κάνω τοπογραφικό για αιγιαλό 2km και κόβω δελτίο 200€ γιατί λέω οτι αυτό συμφώνησα με τον πελάτη και ορίστε και το συμφωνητικό μου...

έτσι όμως όλοι στο τέλος του χρόνου θα δηλώναμε ετήσιο εισόδημα 2000€ και μηδεν φόρος και όλα μηδεν και όλα "καλά".

 

Το θέμα είναι τώρα:

 

1. θα γίνουν έλεγχοι έστω και δειγματολειπτικά για τις αμοιβές? (προσωπικά πιστεύω όχι)

 

2. Ποιά είναι η μέγιστη διαφορά που μπορώ να έχω από τις αμοιβές του τεε?

ποια είναι η μέγιστη "έκπτωση" που μπορώ να κάνω?

εμένα αυτό είναι που με καίει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συναδελφοι. Εγω θελω να σας ρωτησω το εξης. Πελατης μου θελει να μεταβιβασει 7 αγροτεμαχια ολα αδομητα (τα 6, 2 στρεμματα το καθενα , ενα 12 στρεμματα ) ενα οικοπεδο 4 στρεμματα αδομητο και ενα οικοπεδο 1 στρεμμα με παρονομες αποθηκες (με τσιμεντολιθα). Ολα αυτα βρισκονται σε ενα χωριο με 800 κατοικους (οι κοτες ειναι πιο πολλες απο του ανθρωπους). Εχουμε και λεμε. Συμφωνα με το ΤΕΕ Λαρισας πρεπει να παρω τα εξης λεφτα

 

Για την βεβαιωση: 232,53+φπα=286 ευρω (χωρις κρατησεις φεμ κ.τ.λ) Αρα για τις 8 βεβαιωσεις 2288 ευρω (μαζι και το ΦΠΑ) και χωρις να υπολογιζω κρατησεις. Εαν δεν τις περασω μεσω απο το συστημα και ζητησω 100 ευρω για την καθε μια,τοτε πειθαρχικο, ο προεδρος του ΤΕΕ θα μου στειλει την εφορια (!) και αλλα ομορφα. Το ΤΕΕ Λαρισας ετοιμαζει κλιμακια ελεγχου σε υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφους συμφωνα με τα λεγομενα τους για να πιασουν τους παρανομους μηχανικους.

 

Τοπογραφικα ( σε αυτον τον ΕΓΣΑ οπως λενε και οι συμβολαιογραφοι) : Αν παω με ελαχιστη αμοιβη μεσω ΤΕΕ 5000λ. Δεν το γραφω καν τι ποσο βγαινει. Θα κανω ενα ιδιωτικο συμφωνητικο και θα του ζητησω 300 ευρω για το καθενα (+ΦΠΑ) για να μην του κανω και τραγικη εκπτωση ( αν και θα εχω προβλημα με το ΤΕΕ οτι ειναι χαμηλες οι τιμες) . Αρα παμε στα 2952 ευρω

 

Αρα για την μεταβιβαση αυτων των τεμαχιων ο πελατης μου θα με πληρώσει 5240 ευρω. Θα πληρωσει την συμβολαιογραφο. Θα πληρωσει την εφορια. Στην περιοχη το στρεμμα στοιχιζει 700 ευρω.

 

Απλα σχολιαστε και πειτε μου τι θα κανατε εσεις.

Και δειτε και αυτο

 

http://www.adeiadomi...CFQkLfAodIHOGqQ

 

Ελευθερη αγορα. Καλα κανουν αφου μπορουν.

Link to comment
Share on other sites

Αφού τώρα δεν υπάρχει προς το παρόν ο κέρβερος φοροτεχνικός της πολεοδομίας υπολογίζω τις αμοιβές του τοπογραφικού ΄πως συμφέρει καλύτερα.

Υπάρχουν τρόποι νόμιμοι, πχ με κλίμακα, με σημεία πολυγωνομετρίας κτλ.

Link to comment
Share on other sites

geosurv, η συμβολαιογράφος πόσα θα πάρει; Που στην τελική το μόνο που θα κάνει είναι ενα κείμενο με λίγες αλλαγές και μια βόλτα στο υποθηκοφυλακείο, την οποία θα κάνει πιθανόν μια κοπελίτσα που δουλεύει για 300 ευρω το μήνα.

Εσύ για 8 τοπογραφικά ΟΣΟ μικρά και είναι, γιατί να μην πληρωθείς; Έχεις και συ μερίδιο ευθύνης και μεγαλύτερο ίσως από τη συμβολαιογράφο, αφού εσύ βάζεις την υπογραφή και αυτή απλά αντιγράφει αυτά που δηλώνεις εσυ...

Edited by pseirak
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.