Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση βοηθητικών χώρων (υπόγειο κατοικίας)


StaGian

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

κατά την έκδοση Οικ. Άδειας, έχει προκύψει το εξής θέμα με υπάλληλο της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, ο οποίος ελέγχει ΚΕΝΑΚ και Η/Μ εγκαταστάσεις

 

Το κτίριο έχει ως εξής:

Όροφος: 75μ2 - εντός Σ.Δ. (κατοικία)

Ισόγειο: 75μ2 - τα 25μ2 εντός (κατοικία) και τα 50 εκτός Σ.Δ. (βοηθ. χώρος)

 

Στο παραπάνω λοιπόν κτίριο 2 κατοικιών, με τμήμα υπογείου στον ισόγειο όροφο λόγω κλίσης εδάφους, με μελέτη ΚΕΝΑΚ, περιμετρικό κέλυφος και θέρμανση για όλο τον ισόγειο όροφο (τόσο για το τμήμα κυρίας χρήσης, όσο και για τον βοηθητικό χώρο) μου είπε τα εξής:

 

-ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΥΠΟΝΟΕΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Ίσως το δεχόμουν για μια μικρή αποθήκη αλλά εδώ βλέπω 25μ2 κατοικία και 50μ2 αποθήκες. ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ ! ! !

-Και τι θα μου πρότεινες?

-Να αφαιρέσεις τη θέρμανση των 50μ2, να τον θεωρήσεις μη θερμαινόμενο χώρο και να θερμομονώσεις τον εσωτερικό διαχωριστικό τοίχο από τον χώρο κύρ.χρήσης, αλλιώς να το περάσεις ΕΠΑΕ, εγώ δεν το υπογράφω!

-Μα, μπορείς να μου πεις ποία διάταξη μου απαγορεύει να θερμάνω υπόγειους (εκτός Σ.Δ.) χώρους? :confused:

-Εσύ μπορείς να πεις ποια διάταξη σου το επιτρέπει?

 

Προς το παρόν, ήδη ζήτησα να περάσει ΕΠΑΕ αλλά από ότι κατάλαβα η ΕΠΑΕ δε θα δώσει λύση καθώς, όπως άτυπα μου είπανε μέλη της, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της αφού ούτε όψεις δεν αφορά, ούτε ειδικό κτίριο αποτελεί.

 

Συνάδελφοι.. ποια είναι η άποψή σας?

Να υποβάλλω και έγγραφο ερώτημα?

Υπάρχει ανάλογη νομοθεσία με περιορισμούς στη θέρμανση βοηθητικών χώρων?

 

Υ.Γ: όλες οι λοιπές μελέτες εκτός των Η/Μ εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα της θέρμανσης, έχουν ΚΑΛΩΣ, τα δε φορολογικά, αμοιβές, κρατήσεις.. έχουν εξοφληθεί εδώ και καιρό.

Edited by StaGian
Link to comment
Share on other sites

πιο χωρο θερμομονωνεις ειναι δικαιωμα σου!!!!!!!!!!!!! δεν μπορει κανεις να σου πει ποιους χωρους θερμομονωνεις και ποιους οχι.

 

σε γενικο πλαισιο οι βοηθητικοι χωροι - χωροι η-μ ( αποθηκες κλπ) δεν θερμαινονται ( αυτο δεν σημαινει οτι δεν θερμομονωνονται)

 

εαν ειναι χωροι αυτοι ανηκουν σε καποια κατοικια, δειξ΄τα σαν κελαρι / play room οποτε θερμαινονται

Link to comment
Share on other sites

Από τους δικηγόρους έμαθα πως ότι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται.

 

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά συχνά για να το υποστηρίξεις χρειάζεσαι... δικηγόρο! :grin:

 

- Αυτό που κάνει ο υπάλληλος είναι παράνομο.

- Ό,τι θέλεις θερμαίνει και λογαριασμό δεν δίνεις...

- Με εξαίρεση εφορία και ΙΚΑ όπου θα τα βρεις σκούρα...

Link to comment
Share on other sites

- Με εξαίρεση εφορία και ΙΚΑ όπου θα τα βρεις σκούρα...

 

Τι εννοείς? Εξετάζουν μελέτη θέρμανσης?

Ρωτάω λόγω απειρίας

Edited by StaGian
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε μια δική μου περίπτωση:

Διώροφη εξοχική κατοικία 130 m2 προκατασκευασμένη, με υπόγειο 50 m2. Το υπόγειο όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο και αποθήκη, επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το ισόγειο και δεν υπάρχει πόρτα που ν' απομονώνει τους δυό χώρους.

Στην ΜΕΑ έχω υπολογίσει σαν μία θερμαινόμενη ζώνη τους δύο ορόφους και την αποθήκη του υπογείου και σαν ΜΘΧ το λεβητοστάσιο. Έχω λοιπόν για την υπόγεια αποθήκη υπολογίσει θερμικές απώλειες και θερμαντικά σώματα.

Ο μηχανολόγος της πολεοδομίας δεν το δέχεται, διότι όπως ισχυρίζεται η ύπαρξη θέρμανσης στο υπόγειο το καθιστά χώρο κύριας χρήσης και όχι βοηθητικό και μου ζητά να συμπεριλάβω την αποθήκη στους ΜΘΧ.

 

Στο τέλος και αφού από την συζήτηση δεν βγήκε άκρη και εγώ επέμενα ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, μου ζήτησε να τεκμηριώσω τη θέση μου.

 

Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βασιστώ (νόμο, ΥΑ, κλπ) για να στηρίξω τον ισχυρισμό μου;

Ή μήπως το βάρος της τεκμηρίωσης περί του αντιθέτου το έχει ο μηχανικός της πολεοδομίας;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ή μήπως το βάρος της τεκμηρίωσης περί του αντιθέτου το έχει ο μηχανικός της πολεοδομίας;

Το βάρος της τεκμηρίωσης περί του αντιθέτου το έχει ο μηχανικός της πολεοδομίας.

Αλλά τι έχω διαπιστώσει εγώ;

Ότι όλοι για ότι δεν το γνωρίζουν ή τους φαίνεται παράξενο ή βλέπουν για πρώτη φορά, είναι τέρμα ευθυνόφοβοι και φοβούμενοι να αναλάβουν ευθύνη να σου περάσουν κάτι, προβάλουν ανυπόστατες και αστήρικτες νομοθετικά αντιρρήσεις.

Βέβαια όταν τα παίρνουν μερικοί τότε αμέσως τους λύνονται οι απορίες και ερμηνεύουν σωστά το νόμο (μιλάω για τα λαμόγια, ευτυχώς δεν είναι όλοι τους έτσι!!!)

Τέλος πάντων, τί να κάνουμε που πρέπει να πάμε με τα νερά τους για να προχωρήσει η υπόθεσή μας. Αλλά, συνάδελφοι, ξέρετε τί πρέπει να τους λέμε; Ότι καλά τους κάνει η τρόικα και τους τα κόβει όλα, 500 ευρώ να τους πάνε...και καλά κάνουν και βάζουν ιδιώτες ελεγκτές δόμησης να τους διώξουν και όλους από κει μέσα και να εκτελούν στο τέλος μόνο ρόλο γραφιά και τίποτα άλλο!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Με βάση την ενότητα 2.1.4. της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 και την 2.2. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, θεωρώ πως οι ελεγκτές μηχανολόγοι των ΥΔΟΜ στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είχαν άδικο, τόσο ως προς την απαίτηση διαχωρισμού των βοηθητικών χώρων και θερμομόνωσης των διαχωριστικών επιφανειών, όσο και ως προς την κατάργηση της θέρμανσης των βοηθητικών χώρων.

 

Όμως, με βάση το άρθρο 2 του νόμου 4122/2013 (ΦΕΚ Α' 42 / 2013), που βέβαια είναι μεταγενέστερος των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, έχω την εντύπωση πως ο μηχανολόγος της ΥΔΟΜ, σήμερα, θα είχε δίκαιο ως προς το θέμα του σαφούς διαχωρισμού των βοηθητικών χώρων από αυτών της κύριας χρήσης, της θερμομόνωσης των διαχωριστικών επιφανειών (ασχέτως της περιμετρικής θερμομόνωσης των εξωτερικών επιφανειών των βοηθητικών χώρων) και της θεώρησης των βοηθητικών χώρων ως μ.θ.χ.*

Το λέω αυτό, στηριζόμενος στο τι ορίζει ο νόμος σαν "κτίριο" ή "κτιριακή μονάδα" (<<στεγασμένη κατασκευή με τοίχους για την οποία χρησιμοποιείται ενέργεια προς ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου>>), τι σαν "συνολική" και τι σαν "ωφέλιμη " επιφάνεια.

Στην ωφέλιμη επιφάνεια λοιπόν, λέει πως <<δεν προσμετρώνται: οι ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αποθήκευσης, στάθμευσης και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κτιρίου, η επιφάνεια των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων** και του ανελκυστήρα, η επιφάνεια των αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για τον κλιματισμό του κτιρίου>>.

Ίσως να υπάρχει παραθυράκι σε αυτό το "ανεξάρτητοι" σε σχέση με αυτό που γράφει η 1η ΤΟΤΕΕ στην ενότητα 2.2., ότι δηλαδή <<δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, .... λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης>>, αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, καθώς (νομίζω πως) κάλλιστα θα μπορούσαν αυτοί οι χώροι να απομονωθούν από την υπόλοιπη θερμαινόμενη επιφάνεια του κτιρίου.
 

Ως προς το ότι απαγορεύεται να θερμαίνονται οι βοηθητικοί χώροι, ακόμη και με χρήση του ίδιου συστήματος που θερμαίνονται και οι χώροι κύριας χρήσης, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το απαγορεύει. Απλώς στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης, δεν θα ληφθούν υπόψη οι κλάδοι του δικτύου διανομής που διέρχονται από αυτούς τους χώρους και η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων θα επιμεριστεί ανάλογα.

 

* Δυστυχώς ο ΚΕΝΑΚ δεν προβλέπει κάτι για θερμαινόμενους χώρους χαμηλότερης θερμοκρασίας, όπως μάλλον θα είναι τέτοιοι χώροι, παρά μόνο για θερμοκρασιακή διαφορά μεγαλύτερη των 4oC, όπου μας επιτρέπει να τους εντάξουμε σε ξεχωριστή ζώνη. Θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση, όπως κάνει π.χ. το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 12831/2003 για τις θερμικές απώλειες, τόσο για την θερμομονωτική επάρκεια όσο και για τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης.

 

** Σχετικά με τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια: νομίζω πως υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο νόμο 4122/2013 και τις δύο ΤΟΤΕΕ του ΚΕΝΑΚ, καθώς ο νόμος (που αφορά στην Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων), λέει πως δεν προσμετρώνται στην ωφέλιμη επιφάνεια (θερμαινόμενη επιφάνεια και θερμαινόμενος όγκος κατά ΚΕΝΑΚ), ενώ οι δύο ΤΟΤΕΕ λένε πως έγκειται στην απόφαση του μελετητή το αν θα θεωρήσει αυτούς τους χώρους θερμαινόμενους ή μη.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.