Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν.4014/11 - Η/Χ, Στέγαστρα κτλ


Recommended Posts

Σε διαμέρισμα διώροφης οικοδομης του 56 υπάρχει επικάλυψη με κεραμίδια. Σχέδια στέγης δεν βρήκα. Σε μια όψη που έχει δεν εμφανίζεται στέγη, σε μιση! τομή που έχει, δείχνει κλίση πάνω από τον όροφό μου. Εγώ πρέπει να δηλώσω τη στέγη?? Η΄ είμαι καλυμμένη από την τομή, ή και μήπως γενικότερα, καθώς η στέγη στεγάζει την οικοδομή και δεν πρεπει να την τακτοποιησω εγω? Αν πρέπει να τη δηλώσω ως τι παει?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Με κιόσκια-στέγαστρα κτλ. (που είναι με αναλυτικό) τί κανουμε στο διάγραμμα κάλυψης? θα προσμετρηθούν? το έχει ξεκαθαρίσει κάποιος αυτό το ζήτημα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επειδή έχω και εγώ αρκετές περιπτώσεις με στέγαστρα - Η/Χ προβληματίστηκα αρκετά με το πώς θα τα δείξω στο διάγραμμα κάλυψης.

Τώρα μόλις μίλησα με ΤΕΕ και μου είπαν ότι σωστά το υπολογίζουμε με αναλυτικό και ότι στο διάγραμμα κάλυψης θα τα δείξουμε κανονικά όπως ακριβώς θα τα δείχναμε σε κάθε διάγραμμα κάλυψης,

μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πιθανόν να είναι και καθ΄ υπέρβαση της κάλυψης και με παραβίαση των πλαγίων αποστάσεων ή της Ο.Γ. σε προκύπιο, ούτως ή άλλως είναι αυθαίρετο.

Link to comment
Share on other sites

Για ξύλινη πέργκολα με τιμή μονάδος το κ.μ. 350 ευρώ τι ακριβώς σημαίνει?

 

Τα κυβικά ξυλείας?

 

Γιατί κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με κιόσκια-στέγαστρα κτλ. (που είναι με αναλυτικό) τί κανουμε στο διάγραμμα κάλυψης? θα προσμετρηθούν? το έχει ξεκαθαρίσει κάποιος αυτό το ζήτημα?

 

Τελικά που καταλήξατε? Αν δεν έχουμε παραβάσεις αποστάσεων από Ο.Γ και προκηπίου, εντάσσονται μόνο στην κατ. 13 και θα μετρηθούν στο διάγραμμα κάλυψης χωρίς να πληρωθεί πρόστιμο για ΥΚ?

Edited by alexia_ch
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν κοιταξετε το επεξηγηματικο κειμενο της Λεμπεση (σελ 23-4) αναφερει τα εξης και αφορουν και στεγαστρα κλπ:

 

"ΗΜΙΫΠΑΙΘΡΙΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ: Από τις Ερωτοαπαντήσεις προκύπτει ότι:

- (Γ΄14) οι Η/Χ που κατασκευάζονται αυθαίρετα σε νόμιμο κτίριο εφόσον παραμένουν σκεπασμένοι αλλά ανοικτοί αν υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ποσοστό τους υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης και μπορούν να χαρακτηρισθούν ως βοηθητικοί χώροι (για το βοηθητικό χώρο δεν το έχει πει το υπουργείο αλλά προκύπτει από τον ορισμό του με το άρθ.2 παρ.32 του ΓΟΚ «..για προσωρινή παραμονή…») – Εξ άλλου με όλους τους ΓΟΚ οι Η/Χ υπολογίζονταν στον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης, με μόνη εξαίρεση το ποσοστό υπέρβασης που προβλέπει σήμερα ο ΓΟΚ ΄85 (15% σήμερα) και ασφαλώς μετρούν σε κάλυψη όταν είναι έξω από το περίγραμμα του κτιρίου ή της άδειας.

- (ΣΤ΄2) Για Η/Χ που δημιουργήθηκε καθ΄ υπέρβαση της άδειας και ο οποίος παραμένει ανοιχτός και δεν παραβιάζει κανένα από τα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη, απόσταση από όρια, επιτρεπόμενο ποσοστό Ημιϋπαίθριων) το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, -προφανώς αφορά σε Η/Χ που γίνονται σε βεράντες που δημιουργούνται από κλιμάκωση κτιρίων

- (ΣΤ΄7) Όταν δεν υπάρχει άδεια οι Η/Χ υπολογίζονται με αναλυτικό Επομένως αυθαίρετοι Η/Χ που παραμένουν ανοικτοί, υπολογίζονται:

α) Σε περίπτωση που υπάρχει άδεια: Αν δεν έχει εξαντληθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής ημιϋπαίθριων δεν θα μπαίνει ο αυξητικός συντελεστής 5 (υπέρβαση δόμησης), αλλά θα δηλώνονται σαν βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι μπορούν και να νομιμοποιηθούν,

- άλλως μετρούν στην υπέρβαση δόμησης (Γ΄14) αλλά ως βοηθητικοί με 0,5 και ασφαλώς και στις δύο περιπτώσεις αν είναι έξω από το περίγραμμα του κτιρίου μετρούν και στην κάλυψη, στην παραβίαση Δ κλπ,

- ενώ αν είναι σε βεράντα που δημιουργείται από κλιμάκωση του κτιρίου, και δεν παραβιάζει κανένα από τα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη, απόσταση από όρια, επιτρεπόμενο ποσοστό Ημιϋπαίθριων) τότε μόνο θα πηγαίνουν με αναλυτικό (ΣΤ΄2)., και β) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια υπολογίζονται με αναλυτικό (ΣΤ΄7)

 

- (Δ.6) Στεγασμένοι ανοιχτοί χώροι επί υποστυλωμάτων ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής τους (οπλισμένο σκυρόδεμα, ξυλοκατασκευή, σιδηροκατασκευή, κλπ) υπάγονται στην κατηγορία 13 του φύλλου καταγραφής αυθαιρέτων κατασκευών και υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό.– προφανώς η απάντηση αυτή διορθώνεται εν μέρει με τις επόμενες ΣΤ΄2 & ΣΤ΄7

 

Εφόσον το Υπουργείο επιμένει ότι οι Ημιϋπαίθριοι πάνε με αναλυτικό στις περιπτώσεις ΣΤ΄2 & ΣΤ΄7, μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η οδηγία, εκτός από τις περιπτώσεις που προχωρούν για νομιμοποίηση ή που έχουν καταγραφεί ως αυθαίρετοι, οπότε για να γίνει συμψηφισμός του προστίμου πρέπει να δηλωθούν οπωσδήποτε με επιφάνεια.

 

• Οπότε είναι στην κρίση του κάθε Μηχανικού να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη Δ΄6.

 

Γενικά όμως εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό, αφού η στέγαση μιας ασκεπούς βεράντας με οποιοδήποτε υλικό όταν στηρίζεται σε κατακόρυφα στοιχεία αποτελεί κατασκευή νέου ημιϋπαίθριου χώρου, που έχει επιφάνεια, και επειδή με την Εγκ.13/11, την τροπολ. του άρθ.49 παρ.6 & την Εγκ.1/12: παραβάσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγ. 1 έως & 12 δηλαδή όσες κατασκευές δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου(τ.μ.), υπολογίζονται αναλυτικά με την κατη.13 «Λοιπές παραβάσεις» (άρθρ.24 παρ.6.δ- 49/6), προκύπτει ότι οι ημιϋπαίθριοι δεν πρέπει να υπολογίζονται με αναλυτικό.

• Εάν ο επιπλέον αυθαίρετος Ημιϋπαίθριος είναι ανοικτός, έξω από το περίγραμμα του κτιρίου, και έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη δόμηση, υπολογίζεται ως Υπέρβαση

Δόμησης & ως Βοηθητικός Χώρος (συντ.0,5), και ίσως ως υπέρβαση κάλυψης (εκτός αν είναι σε υπαίθριο χώρο του κτιρίου-βεράντα που έχει μετρήσει σε κάλυψη)."

 

Προσωπικα δε μου ελυσε την απορια για μια περιπτωση Η/Υ αλλα μπορει εσενα να σε βοηθησει..

Edited by sosi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ sosi για την απάντηση, αλλά όπως κι εσένα δε μου έλυσε πλήρως την απορία.

Η περίπτωσή μου είναι ένα μεταλλικό υπόστεγο ~90τμ, ανοιχτό από παντού, χωρίς επαφή με το κτίριο. Το λογικό μου φαίνεται να θεωρηθεί ως υπέρβαση δόμησης και κάλυψης, γιατί καταλαμβάνει τμ του οικοπέδου. Το θέμα όμως είναι ότι αν η Δ.6 μας δίνει το δικαίωμα να το υπολογίσουμε με αναλυτικό (που συμφέρει στην προκειμένη περίπτωση τον πελάτη), τότε τι γίνεται με το διάγραμμα κάλυψης. Κάποιος με αντίστοιχη περίπτωση ας μας πει πώς το αντιμετώπισε.

Link to comment
Share on other sites

Υπολογίζονται με αναλυτικό.

Προφανώς "πολλά" αποτελούν και υπερβάσεις κάλυψης κ.λπ.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το σύστημα του ΤΕΕ, έτσι όπως είναι φτιαγμένο ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί σε παραβάσεις κατηγορίας 13 και ΥΚ ή Δ κ.λπ.

Όπως επίσης ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί και εκπτώσεις λόγω παλαιότητας.

Άρα, το μόνο που μας απομένει είναι να το γράφουμε στα σχόλια της δήλωσης ή και στην τεχνική έκθεση που υποβάλλουμε.

Link to comment
Share on other sites

Οταν ειχα παει στο ΤΕΕ (επι εποχης βοηθων μηχανικων για αποριες του νομου) μου ειχε πει ενας απ' τους μηχανικους εκει πως οταν καποιο στεγαστρο δεν εφαπτεται στο κτιριο και δε παει για κλεισιμο χωρου και ενωση με το υπολοιπο ειναι καθαρα θεμα αναλυτικου και δεν ασχολουμαστε με υπερβασεις.. Ειχα θεμα περγκολας/στεγαστρου με μπαρμπεκιου απο κατω, το οποιο ηταν τοποθετημενο στο κηπο σε αποσταση απο το κτιριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.