Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει την δόμηση για τα εκτός σχεδίου;


petsagouris

Recommended Posts

Μα συμπεριλαμβάνονται στην στην συνολική επιφάνεια των ορόφων οι Η/Υ χώροι... αυτό είναι το πρόβλημα... ότι σε ισόγειο κτίριο εκτός σχεδίου η συνολική επιφάνεια που περιλαμβάνει ΣΔ και Η/Υ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200μ²

Το 200μ2 ισχύει μόνο για οικόπεδα 4000μ2

Σε ισόγειο κτίριο ναι. Αν θέλεις Η/Χ σε εκτός σχεδίου ή ότιδήποτε άλλο μετράει στην κάλυψη, μπορείς να τα έχεις μόνο σε διώροφο.

Αυτή η πρότασή σου tsak1, είναι μάλλον η τελική απάντηση στο αρχικό ερώτημα κατά την ερμηνεία του νόμου.

 

Αν είναι να περάσουμε στην κριτική επί της νομοθεσίας προσωπικά πιστεύω ότι μάλλον πρόκειται για άλλο ένα ατόπημα.

Link to comment
Share on other sites

Το 200μ2 ισχύει μόνο για οικόπεδα 4000μ2

 

Αν βάλεις και τα κατά παρέκκλιση είναι από 2000μ2 έως 4000μ2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επανέρχομαι στο θέμα, γιατί κατά κάποιον τρόπο αφορά και τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων με τον ν. 4014/2011 (για να δούμε τα επιτρεπόμενα).

 

Σίγουρα η διατύπωση του νόμου χωρά πολλές ερμηνείες. Η γνώμη μου συνάδελφοι είναι ότι, αν ο νομοθέτης ήθελε να περιορίσει την κάλυψη στα 200τμ τότε θα έλεγε καθαρά και ξάστερα ότι "η κάλυψη (ή έστω το περιτύπωμα) του κτιρίου, καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ...". Ο όρος "κάλυψη" υπάρχει ήδη το 1985, γιατί δεν τον χρησιμοποιεί? Σε όλες τις άλλες παραγράφους του διατάγματος για άλλες χρήσεις μιλάει καθαρά για "κάλυψη", όπου χρειάζεται.

 

Όταν κανείς ακούει "επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου" δεν καταλαβαίνει "κάλυψη" απαραίτητα (ίσα-ίσα...).

Αυτό που γράφει ο νόμος θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι η δόμηση του κτιρίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200τμ και ταυτόχρονα να μην υπάρχει όροφος μεγαλύτερος των 200τμ ανεξαρτήτως χρήσης (π.χ. 200τμ ισόγειο σπίτι και άλλα 200 δίπλα σε ισόγειο γκαράζ που δεν μετράει στον σ.δ.).

Κατά τη γνώμη μου η διάταξη αυτή πολύ στενά και λανθασμένα ερμηνεύεται με αυτονόητο τρόπο ως "κόφτης" και στην κάλυψη διότι δημιουργεί στρέβλωση στην εφαρμογή άλλων διατάξεων (π.χ. Η.Χ. επιτρέπονται μόνο αν κάνεις διώροφο, το υπόγειο γκαράζ θα πρέπει να είναι μόνο εντός περιγράμματος σ.δ. κλπ, κλπ). Στα εκτός σχεδίου η κάλυψη είναι 10% εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά και εγώ δεν διαβάζω κάτι τέτοιο στο άρθρο 6.

Edited by Konstantinos_0711
Link to comment
Share on other sites

Επίσης λέει στο αρθρο 1 παρ. 6 ότι ο μέγιστος συντελεστής των γηπέδων ορίζεται σε 0,2

Αρα με βάση το σκεπτικό σου σε 4000 M2 μπορώ να κτίσω 800 m2 κατοικία.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

Το άρθρο 6 εισάγει ειδικότερες διατάξεις για τις κατοικίες και όταν λέει "η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων είναι 200 m2" εννοεί ακριβώς ότι max κάλυψη =200 , max δόμηση = 200.

To θέμα είναι λυμένο εδώ και πολλά χρόνια.

 

Καμμία στρέβλωση δεν δημιουργείται, άλλωστε το ίδιο πρόβλημα με τους Η/Χ μπορείς να το συναντήσεις και σε εντός σχεδίου περιοχές με μικρά ποσοστά επιτρεπόμενης κάλυψης.Τελος το ΦΕΚ 270 είναι τροποποιητικό του 538Δ του 1978 και εχουν σε αρκετά σημεία διατηρηθεί οι αρχικές διατυπώσεις .

 

ΥΓ. Μιλάμε πάντα για τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη. Δεν σε περιορίζει στο πως θα τα κατανείμεις σε όροφο και ισόγειο.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 6 εισάγει ειδικότερες διατάξεις για τις κατοικίες και όταν λέει "η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων είναι 200 m2" εννοεί ακριβώς ότι max κάλυψη =200 , max δόμηση = 200.

To θέμα είναι λυμένο εδώ και πολλά χρόνια.

 

Ετσι ακριβώς υπάρχουν και στη δεύτερη σελίδα του προτυπου φύλλου αδείας στα λεπτομερή στοιχεία που γράφουμε πανω πάνω και αναφέρεται στην καλυψη το πρώτο και στη δόμηση το δεύτερο.Είναι ξεκάθαρο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας συνάδελφοι. Έχετε δίκιο νομίζω.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα αυτό που λέτε ακολουθούσα, αλλά ενστάλαξε πρόσφατα μέσα μου η αμφιβολία... Ευχαριστώ.

 

ΥΓ. Όσο για το σχόλιο "Αυτό είναι από τα λίγα πράγματα που από το 85 δεν έχει αμφισβητηθεί " του Άρη θα ήθελα να επισημάνω πως το φόρουμ δεν είναι θεολογικού περιεχομένου και πως όλα είναι υπό συζήτηση και υπό διαρκείς (και συχνά αντιφατικές) ερμηνείες.

Αν ένα πράγμα δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ, είναι το ότι η ελληνική πολεοδομική νομοθεσία είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση (το γνωστό "τι εννοεί ο ποιητής").

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Έχω μια απορία σχετικά με την ερμηνεία που δίνετε στους ορισμούς "επιτρεπόμενη κάλυψη"  και  "επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου" . Επαναφέρω το thread για να γίνει σαφής ο ορισμός της 'επιτρεπόμενης κάλυψης' σε σχέση με τον 'Υποχρεωτικό ακάλυπτο χώρο'. Πιστεύω ότι υπάρχει λογική στον ΓΟΚ (ΦΕΚ270/Δ/85) Άρθρο 1-Παρ 3  και  Άρθρο 6-Παρ 1β), πίσω από τον διαχωρισμό των εννοιών "επιτρεπόμενη κάλυψη" και "επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου". Αναφέρομαι στη περίπτωση ελεύθερων στεγάστρων και πέργκολας,  όπου ελέγχουμε αν η συνολική επιφάνεια αυτών των κατασκευών υπερβαίνει την επιφάνεια "επιτρεπόμενης κάλυψης"  (ΝΟΚ -Αρθρο 17 Παρ 7 α)Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές : α) Πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα. )
Αν πάρουμε για παράδειγμα γήπεδο 4.000 τ.μ. με κτίριο επιφάνειας 200 τ.μ. , στέκει το Άρθρο 1-Παρ 3 ΓΟΚ(ΦΕΚ270/Δ/85) που ορίζει ως επιτρεπόμενη κάλυψη το 10% του γηπέδου=> 400 τ.μ.. Αρα μπορούμε να έχουμε επιπλέον του κτιρίου άλλα 200 τ.μ. στέγαστρα και πέργκολες εντός του ακάλυπτου χώρου.

Ποια ειναι η γνώμη σας σε σχέση με αυτο;

ΥΓ: Μιας και η απορία μου έχει να κάνει σχετικά με μια μελέτη που κάνω και ένα ελεύθερο στέγαστρο, έχω κάνει πόστ με ολόκληρο το συλλογισμό μου εδω. Αν θεωρείτε περιττό το να γίνει συζήτηση και σε αυτό το thread  επί του θέματος, παρακαλώ διαγράψτε το ποστ. Το βρίσκω δόκιμο να γίνει εδώ η συζήτηση σχετικά με την επιτρεπόμενη κάλυψη γιατί είναι ένα αρκετά συγκεχυμένο ζήτημα.

Link to comment
Share on other sites

το Δ 270/85 δεν ειναι "ΓΟΚ"

Ειναι ΠΔ

και, για τα ΠΔ,  εχει προβλεψει  το αρθρο 1 παρ. 5 του ΝΟΚ,   τα εξης:

5. α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, κατισχύουν των γενικών διατάξεων, που περιέχονται στον παρόντα νόμο. β) Οι διατάξεις του παρόντος κατισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης (όπως αποφάσεις Νομάρχη, πράξεις Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.), με τις οποίες θεσπίζονται όροι δόμησης (όπως ύψος, ποσοστό κάλυψης, αριθμός ορόφων, θέση υπογείου κ.λπ.), εκτός από: 1) οποιουδήποτε είδους διατάγματα και 2) πράξεις, με τις οποίες θεσπίζονται ειδικές και εντοπισμένες ρυθμίσεις (όπως για διατηρητέα κτίρια, μνημεία, ειδικά κτίρια κ.λπ.). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να διαπιστώνεται η μη εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών πράξεων της διοίκησης.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.