Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρικοί πίνακες σε ΦΒ εγκατάσταση


konkotinas

Recommended Posts

Oι αυτόματες ασφάλειες για την πλευρά του AC από την έξοδο δηλαδή του Inverter πρεπει να ειναι καμπυλη B ?

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με την ασφάλει ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι ίδια με της ΔΕΗ

σχετικά με του DC εμένα μου έχουν καεί φυσίγγια σε παραλληλισμένα strings (όχι σε 10αρι) άρα never say never :smile:

Link to comment
Share on other sites

φίλε jsk

 

Δεν θα διαφωνήσω για τα παραλληλισμένα strings, όπου έχουν και νόημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρόκειται για ένα και μοναδικό string.

Link to comment
Share on other sites

Οι ασφάλειες στην ΑC πλευρά τις περισσότερες φορές πρέπει να είναι χαρακτηριστικής C για 3φασικούς μετατροπείς.

Όχι B.

Έχω απάντηση από κάποιον κατασκευαστή διακοπτικού υλικού, όπου αφού τους εξήγησα, μου απάντησαν πως δίκιο έχω, και πως ο οδηγός τους είναι ένας γενικός μπούσουλας και μόνο - το παράδειγμά τους μάλιστα αφορά 1φασικό inverter γενικά- , ο μελετητής είναι υπεύθυνος για το τί θα επιλέξει τελικά.

Λογικό. Σε αντίθετη περίπτωση σε όλα τα έργα θα χρησιμοποιούσαμε και θα αντιγράφαμε τα υλικά από τα φυλλάδιά τους και αυτό ήταν, ούτε μελέτη ούτε κόπος, τίποτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο κατασκευαστής inverter σου προτείνει τί χαρακτηριστική να χρησιμοποιήσεις (βλ. σελ 73 http://docs.solarmax...nmanual/IMenMT/

Edited by jelis
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ jelis,

 

Μάλλον δεν διάβασες καλά το post μου καθώς η αιτιολογία της καμπύλης Β σαν προτεινόμενη βασίζεται σε πολλές μελέτες :

 

"Αν έχεις κάνει ποτέ υπολογισμό βρόχων και ρευμάτων σφάλματος θα δεις ότι ο μέσος χρόνος ενεργοποίησης σε καμπύλη C είναι περίπου 12-18 sec ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από κανένα πρότυπο ... Ο αντίστοιχος χρόνος σε καμπύλη Β είναι περίπου 0.4 sec." ... "ο καλύτερος χρόνος που υπολόγισα σε C είναι 9 sec"

 

Αν κάνεις μελέτη και σου βγει ότι η καμπύλη C πληροί το ΕΛΟΤ EN60346 μπορείς να τη βάλεις. Επειδή όμως ελάχιστοι είμαστε αυτοί που εκπονούμε ηλεκτρολογική μελέτη είναι προτεινόμενη η Β σε τυποποιημένους πίνακες.

 

Εξάλλου στα πρότυπα αναφέρεται ότι κατά προτεραιότητα χρησιμοποιείται ο προτεινόμενος τύπος προστασίας με τον οποίο έχει ελεγχθεί ο αναστροφέας όπως απαιτείται από το IEC62109-2 το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο προτεινόμενος τύπος είναι ενδεικτικός και θα πρέπει να πληρoί τους όρους του IEC/EN60364.

 

Μπορεί η SolarMax να "προτείνει" C αλλά από τους αναστροφείς που δουλεύω ή έχω δουλέψει (Kaco New Energy, Refusol, Steca, Danfoss, Siemens, SMA, Solar Edge. Kostal) ο ένας προτείνει NEOZED, οι τέσσερεις B, ο ένας Β ή NEOZED και οι άλλοι δύο αναφέρουν "μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικροαυτόματος" χωρίς όμως πρόταση καμπύλης με αναφορά στο IEC/EN60364. Κανένας δεν προτείνει καμπύλη C.

Link to comment
Share on other sites

Η ΔΕΗ στην περιοχή μου πάντως δέχεται ασφάλεια 25Α τύπου Β, καθώς στον μετρητή βάζει τύπου C και εξασφαλίζεται η συνεργασία των μέτρων προστασίας, κάτι που και εμένα μου φαίνεται σωστό.

 

@dchasapis: Στις περισσότερες περιπτώσεις που εγώ έχω μετρήσεις ασφάλειες με καμπύλη C με το metrel που μετράει βρόχο σφάλματος και υπολογίζει αυτόματα ρεύμα βραχυκύκλωσης και χρόνο απόκρισης μου βγάζει πολύ μικρότερους χρόνους, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ρεύμα βραχυκύκλωσης που υπολογίζει το όργανο ξεπερνάει το ρεύμα με το οποίο ενεργοποιείται "ακαριαία" (<0.02s) το μαγνητικό στοιχείο (10*In) του μικροαυτόματου. Σε απειροελάχιστες περιπτώσεις δεν ξεπερνούσε το ρεύμα ενεργοποίησης του μαγνητικού, οπότε είχαμε χρόνους >4sec, όπως αναφέρεις.

Πάντως για τα φωτοβολταϊκά είναι δεδομένο πως πρέπει να τοποθετούνται διακόπτες B, δεν υπάρχει λόγος για C αφού δεν έχουν υψηλά ρεύματα εκκίνησης.

Edited by panbak
Link to comment
Share on other sites

dchasapis,

 

Είναι εύκολο να μου πεις αναλυτικά τους υπολογισμούς για αυτό που λες εδώ "ο μέσος χρόνος ενεργοποίησης σε καμπύλη C είναι περίπου 12-18 sec ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από κανένα πρότυπο" ?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε panbak

Χαίρομαι να βλέπω συναδέλφους να κάνουνε σωστά τη δουλειά τους και να κάνουνε μετρήσεις. Να και κάπου που υπερτερεί το Metrel από το Fluke. Το 6234Β που έχω μετράει μόνο Ik και βρόγχο σφάλματος. Δεν μου υπολογίζει ή μετράει χρόνους απόκρισης της ασφάλειας, θα πρέπει να το δω εγώ από τα διαγράμματα του κατασκευαστή.

 

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς τις μετρήσεις καθώς αρκετές φορές είχα και εγω παρόμοιες, αλλά θέλει λίγο προσοχή καθώς ο βρόγχος σφάλματος μεταβάλλεται με την αντίσταση γείωσης η οποία δεν είναι σταθερή μεταξύ χειμώνα - καλοκαίρι. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις χειμώνα μετά από 3ήμερο βροχής να μετρήσω γείωση 0.5Ω και τι καλοκαίρι στο ίδιο βραχώδη σημείο κοντά στα 30Ω. Όπως καταλαβαίνεις και το αντίστοιχο ρεύμα σφάλματος θα παίζει αναλόγως. Γι' αυτό στα οικιακά προτιμώ να κάνω υπολογισμό σύμφωνα με την αντίσταση εδάφους που μετράω όπου μπορώ σε περίοδο ηλιοφάνειας όπου η αντίσταση είναι πάντα μεγαλύτερη. Όχι ότι αυτό είναι πάντα ακριβής αλλά είναι μια σχετικά καλή προσέγγιση.

 

Πάντως θα ήταν ενδιαφέρων αν μέτραγες τους βρόγχους των ίδιων συστημάτων σε διαφορετικές περιόδους για σύγκριση αν έχεις βεβαία χρόνο....

 

Παρεμπίπτοντος εκτός από C ή ΔΕΗ βάζει και DIAZED

 

 

 

Σχετικά με τους υπολογισμούς ακολουθείς τις διαδικασίες του EN/IEC60364:

- Υπολογίζεις την αντίσταση του βρόχου σφάλματος σύμφωνα με τις καλωδιώσεις και την αντίσταση γείωσης που έχεις

- Υπολογίζεις το ρεύμα σφάλματος

- Παραθέτεις το ρεύμα με τις καμπύλες της ασφάλειας για να δεις το χρόνο απόκρισης (γενικά το ρεύμα ενεργοποίησης στις Β είναι ~4xIn-5xIn και στις C 8xIn - 10xIn ανάλογα τον κατασκευαστή)

Υ.Σ. Κατά τη διαστασιολόγηση των καλωδιώσεων θα πρέπει να υπολογίσεις και το μέγιστο ρεύμα σφάλματος που μπορεί να τροφοδοτηθεί από το άθροισμα της ισχύος του αναστροφέα και του Μ/Σ της ΔΕΗ

Link to comment
Share on other sites

@dchasapis: Πάντως έχεις δίκιο σε αυτό, όσες φορές οι μετρήσεις μου ήταν εκτός ορίων είχαν πραγματοποιηθεί καλοκαιρινούς μήνες... Θα προσπαθήσω κάποια συστήματα που μέτρησα τώρα τον χειμώνα να τα ξαναμετρήσω και το καλοκαίρι να συγκρίνω τα αποτελέσματα. Αντίσταση εδάφους με πιο όργανο την μετράς;

Link to comment
Share on other sites

@panbak

Συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στις απαντήσεις αλλά τρέχω 3 100ρια, έναν αυτόνομο δημοτικό φωτισμό και τις τελευταίες προετοιμασίες για την έναρξη των εκπαιδεύσεων για την εθνική πιστοποίηση των εγκαταστατών Φ/Β συστημάτων οπότε γίνεται λίγο χαμός.

 

Το όργανο το έχω κατασκευάσει μόνος μου και είναι κατηγορίας γεωφυσικών μετρήσεων (Παράλληλα με το μεταπρυχιακό μου δούλευα σε ένα εργαστήριο σχεδιασμού οργάνων στην Αγγλία και μεταξύ των άλλων σχεδιάζαμε και γεωφυσικά όργανα) Γενικά είναι πολύ πιο πολύπλοκο στη χρήση από τα όργανα ηλεκτρολόγων πχ megger, ht, metrel κλπ και χρειάζεσε χωρογράφο ή gps ακριβείας για να χαράζεις παράλληλες οπότε θα σου πρότεινα αν θες να πάρεις ένα καλό ηλεκτρολόγου. Αν θες μεγάλη ακρίβεια πάρε ένα 4ων ηλεκτροδίων αλλιώς πάρε ένα πιο απλό 2-3 ηλεκτροδίων που θα είναι και αρκετά πιο φτηνό.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.