Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδίαση κεντρικού δικτύου οικοδομής με τηλεθέρμανσης


thanar

Recommended Posts

Βρίσκομαι στα τελευταία στάδια κατασκευής οικοδομής στην Κοζάνη, και πρόκειται σύντομα να εγκαταστήσω σώματα panel στα διαμερίσματα για θέρμανση. Η τετραόροφη οικοδομή έχει 8 διαμερίσματα με δισωλήνιο, το κάθε διαμέρισμα έχει δικές του παροχές μέχρι το "λεβητοστάσιο" και εννοείται πως μιλάμε για αυτονομία με θερμιδομέτρηση.

 

Ο προβληματισμός που μου δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες αφορά στον σχεδιασμό του "λεβητοστασίου". Η λέξη σε παρένθεση, καθώς πρόκειται να γίνει σύνδεση με το δημοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιεί εναλλάκτη. Κατά τη διαδικασία λήψης προσφορών λοιπόν για υλικά και σχετικής κουβέντας, διαπιστώνω πως υπάρχουν βασικά 3 τρόποι σύνδεσης εναλλάκτη - κυκλοφορητή - κεντρικού συλλέκτη. Αυτούς παραθέτω παρακάτω και θα ήθελα παρακαλώ τις απόψεις σας.

 

ΤΡΟΠΟΣ 1

Συμβατικός κυκλοφορητής με βρόχο, στον οποίο θα τοθετηθεί διαφορική βαλβίδα βρόχου με σκοπό την εκτόνωση όταν πολλά διαμερίσματα είναι κλειστά λόγω αυτονομίας. Στη συνέχεια στις παροχές κάθε διαμερίσματος θα υπάρχουν ηλεκτροβάνες / θερμιδομετρητές.

Παρατηρώ πως με τη συνδεσμολογία αυτή υπάρχει άσκοπη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού, όταν λίγα διαμερίσματα (1 ή 2) θερμαίνονται. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργηθεί θόρυβος. Τρίτο αρνητικό, η ύπαρξη ηλεκτροβάνας, από τις οποίες η εμπειρία μου λέει πως δεν είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Τέταρτο, το μεγάλο κόστος αλλαγής κυκλοφορητή σε περίπτωση βλάβης.

 

ΤΡΟΠΟΣ 2

Κυκλοφορητής Inverter χωρίς βρόχο. Στη συνέχεια στις παροχές κάθε διαμερίσματος θα υπάρχουν ηλεκτροβάνες / θερμιδομετρητές.

Παρατηρώ πως με τη συνδεσμολογία αυτή δεν έχουμε πλέον το πρόβλημα της σπατάλης ηλεκτρισμού, αλλά ούτε και θορύβου. Παραμένει το βρόβλημα ύπαρξης ηλεκτροβάνας σε κάθε παροχή. Το κόστος αλλαγής κυκλοφορητή σε περίπτωση βλάβης είναι ακόμη μεγαλύτερο, και μάλιστα ακούω πως οι inverter είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με τους συμβατικούς κυκλοφορητές.

 

ΤΡΟΠΟΣ 3

Σύνδεση του κεντρικού συλλέκτη στον εναλλάκτη χωρίς την παρεμβολή κυκλοφορητή, και τοποθέτηση 8 μικρών κυκλοφορητών, έναν σε κάθε διαμέρισμα, μαζί με αντεπίστροφες, χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροβανών. Στη συνδεσμολογία αυτή δεν υφίστανται αρκετά από τα προβλήματα των άλλων 2, καθώς η κατανάλωση είναι η ελάχιστη (εκτός της πλήρους λειτουργίας του συστήματος ίσως), θόρυβοι μάλλον δεν θα υπάρχουν, ηλεκτροβάνες δεν θα κολλάνε, οι μικροί κυκλοφορητές είναι φτηνότεροι και ο κάθε ιδιοκτήτης έχει (και πληρώνει) τον δικό του. Το πρόβλημα που βλέπω εδώ είναι η ενδεχόμενη αδυναμία ισχύος κυκλοφορητή σε περίπτωση μου μόνον ένα (ή δύο) διαμερίσματα θερμαίνονται, καθώς δε γνωρίζω αν η αντίσταση του εναλλάκτη θα δημιουργεί πρόβλημα στον μικρό κυκλοφορητή να τα φέρει βόλτα (τα νερά).

 

Έχω επικοινωνήσει με αρκετούς Μηχανολόγους, εγκαταστάτες και μη, καθώς επίσης και με θερμουδραυλικούς και ακούω αντικρουώμενες απόψεις. Παρακαλώ τις απόψεις σας πάνω στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σχετικά με την τρίτη λύση, ο εναλλάκτης δεν δημιουργεί πρόβλημα όταν θερμαίνονται 1-2 διαμερίσματα, καθώς η παροχή και κατά συνέπεια η πτώση πίεσης σε αυτόν είναι μικρή. Η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη αυξάνεται όταν δουλεύουν πολλά διαμερίσματα.

 

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει όμως και στη λύση με τον έναν κεντρικό κυκλοφορητή. Έχετε υπόψιν ότι στην περίπτωση "μεγάλου" "κεντρικού" κυκλοφορητή, αυτός είναι μεγάλος σε παροχή και όχι κατ' ανάγκη σε μανομετρικό.

 

Θα προτιμούσα την τρίτη λύση. Αν η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη είναι πολύ μεγάλη, θα χρειαστεί τοπικός βρόγχος μεταξύ του εναλλάκτη και ενός συλλέκτη στον οποίο συνδέονται οι προσαγωγές και οι επιστροφές του συστήματος. Αυτή η ανάγκη θα είναι ακόμα πιο επιτακτική στην περίπτωση κεντρικού κυκλοφορητή σταθερών στροφών (αν θες συζητάμε τον λόγο). Η αρχή λειτουργίας του τοπικού βρόγχου φαίνεται εδώ. Η αναγκαιότητα ή όχι αυτού του βρόγχου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη και του υπόλοιπου δικτύου.

 

Ένας inverter κεντρικός κυκλοφορητής με ρύθμιση DPv ίσως να είχε πολύ καλή συμπεριφορά, χωρίς να χρειαστεί ο τοπικός βρόγχος. Εξαρτάται πάλι από τη σχεδίαση του υπόλοιπου συστήματος πόσο καλά θα ταιριάξει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ακολουθήσεις την τρίτη λύση, μη το κάνεις για να αποφύγεις τις ηλεκτροβάνες. Οι κυκλοφορητές δεν είναι οι διακόπτες του συστήματος. Μπορεί να σου εμφανιστούν προβλήματα. Καλής ποιότητας ηλεκτροβάνες, στις οικοδομές που ξέρω, δεν κόλλησαν ποτέ.

 

Οι επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης (Κοζάνης, Πτολεμαϊδας) τοποθετούν τον βρόγχο που αναφέρει ο Μίλτος και για την λειτουργία της αντιστάθμισης.

 

Εγώ πάντως θα προτιμούσα την 2η λύση.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη λύση. Η εμπειρία μου πάντως έχει δείξει πως οι ηλεκτροβάνες όντως δεν είναι η πιο απροβλημάτιστη συσκευή (οι cimberio που έχουν εγκατασταθεί σε έργα μου και φίλων, έχουν περίπου 6 χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας). Όσον αφορά στον βρόχο που τοποθετεί η ΔΕΥΑΚ, στη δική μου περίπτωση δεν έφεραν. Θα περάσω μια βόλτα αν είναι από κει να τους ρωτήσω, ίσως μπορούν να μου δώσουν και αυτοί κάποιες επιπλέον πληροφορίες...

Link to comment
Share on other sites

Παίζει ίσως ρόλο, ο τρόπος αντιστάθμισης σε σχέση με το όλο σύστημα του εναλλάκτη τηλεθέρμανσης. Στους εναλλάκτες της Α φάσης (όπως την λένε στην Πτολεμαϊδα) βάζουν βρόγχο σίγουρα. Εχω δει και by-pass σε εναλλάκτες Β φάσης.

Είναι αυτό που λέει ο Μίλτος. Εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη και σίγουρα η ΔΕΥΑΚ ξέρει τι κάνει.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Τη στιγμή που έχεις κατεβάσει παροχές για κάθε διαμέρισμα στο "λεβητοστάσιο", θα προτιμούσα ασυζητητί την τρίτη λύση.

* * * *

 

Η εμπειρία μου πάντως έχει δείξει πως οι ηλεκτροβάνες όντως δεν είναι η πιο απροβλημάτιστη συσκευή (οι cimberio που έχουν εγκατασταθεί σε έργα μου και φίλων, έχουν περίπου 6 χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας).

 

 

Με βάση αυτό που γράφεις στην παρένθεση, δεν μπορώ να καταλάβω αν εννοείς το "δεν" ή το έγραψες κατά λάθος. Προσωπικά θεωρώ ότι οι Η/Β είναι (αρκετά) πιο ευαίσθητες από τους κυκλοφορητές.

 

 

Οι κυκλοφορητές δεν είναι οι διακόπτες του συστήματος.

Ηλία, γιατί όχι?

 

edit:

* * * * Ήμουν βιαστικός και δεν πρόσεξα ότι μιλάμε για κυκλοφορητή inverter στη δεύτερη λύση, οπότε αναθεωρώ. Δεν απορρίπτουμε τη δεύτερη λύση. Είναι θέμα μελέτης του συγκεκριμένου δικτύου η κατάλληλη επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το κατέχω σε τέτοια έκταση το άθλημα Μίλτο, δηλαδή να παίζω στα δάκτυλα την συμπεριφορά των δικτύων, αλλά έχω υπ' όψιν μου περίπτωση, σε κατασκευασμένο δίκτυο χωρίς ηλεκτροβάνα με μόνο on-off κυκλοφορητή, που το ζεστό νερό κυκλοφορούσε στα σώματα ακόμα και όταν ο θερμοστάτης έκλεινε. Δεν ξέρω που οφείλονταν αυτό, ούτε το είχα εξετάσει επί τόπου, αλλά ξέρω ότι μόλις βάλανε ηλεκτροβάνα λύθηκε το πρόβλημα. Ισως σε φυσική κυκλοφορία ίσως και σε κάτι άλλο.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Μιλάς για τη συνηθισμένη περίπτωση δικτύου με συλλέκτες προσαγωγής-επιστροφής και κυκλοφορητή σε κάθε αναχώρηση, έτσι?

 

Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν υπάρχουν αντεπίστροφα, στους κλάδους των οποίων οι κυκλοφορητές δεν λειτουργούν, έχουμε ανάποδη ροή, από την επιστροφή προς την προσαγωγή. Η "δρώσα δύναμη" είναι η πτώση πίεσης στη διαδρομή συλλέκτης επιστροφής - λέβητας - συλλέκτης προσαγωγής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.