Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Pushover ανάλυση βάση ΚΑΝ.ΕΠΕ. με το Sap2000


Lazaros Papadopoulos

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Στα πλαίσια την μεταπτυχιακής μου διατριβής κάνω μια ανελαστική στατική ανάλυση (Pushover) με βάση τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. χρησιμοποιώντας το SAP2000. Έχω μια απορία όσο αφορά τα hinges που πρέπει να ορίσουμε για τα υποστυλώματα. Όσο αφορά τα δοκάρια έχω δώσει παντού deformation controlled for Moment M3 και έχω υπολογίσει την ροπή διαρροής και την στροφή διαρροής και αστοχίας με βάση τους τύπους του ΚΑΝ.ΕΠΕ. καθώς και την πιθανή απομείωση της ροπής διαρροής και της στροφής διαρροής λόγω πρόωρης διατμητικής αστοχίας ή διατμητικής αστοχίας λόγω μετελαστικών ανακυκλήσεων. Επιπλέον, έχω υπολογίσει και την ενεργό δυσκαμψία από τον αντίστοιχο πίνακα και την έχω εισάγει σαν ποσοστό απομείωσης της αρχικής δυσκαμψίας.

Το πρόβλημα που έχω είναι στο πως αυτή η διαδικασία θα γίνει και στα υποστυλώματα λόγω της αλληλεπίδρασης αξονικού και των δύο ροπών. Εισάγοντας τους οπλισμούς και αφήνοντας στο πρόγραμμα να δημιουργήσει της καμπύλες αλληλεπίδρασης αξονικού και ροπών, δεν μπορώ να λάβω υπόψη τυχόν μικρότερη αντοχή λόγω πρόωρης διατμητικής αστοχίας, είτε λόγω ελλιπούς μήκους μάτισης και όλα όσα προβλέπει ο ΚΑΝΕΠΕ. Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα είναι και για τον υπολογισμό των στροφών διαρροής και αστοχίας και για την ενεργό δυσκαμψία.

Μία λύση που έχω σκεφτεί είναι να κρατήσω σταθερό το αξονικό φορτίο ίσο με αυτό που προκύπτει από την ανάλυση G+0.3Q και με βάση αυτό να υπολογίσω μόνος μου, όπως στις δοκούς τα απαραίτητα στοιχεία.

Υπάρχει κάποια άλλη λύση ώστε να αποφύγω αυτή την διαδικασία αλλά και να επιτύχω μεγαλύτερη ακρίβεια?

Link to comment
Share on other sites

Η λύση που σκέφτηκες είναι σωστή μιας και το λογισμικό δε σου επιτρέπει να λάβεις υπόψη σου τις απομειώσεις, αλλά και τη μεταβολή του αξονικού σε κάθε βήμα.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο.

Όσο για την ακρίβεια πρόσεξε οτι ο ΚΑΝΕΠΕ ζητάει μία σειρά από αναλύσεις από τις οποίες λαμβάνεις μια περιβάλλουσα. Αυτές μαζί με τα επίπεδα αξιοπιστίας, τους συντελεστές ασφαλείας, τα μέτρα επέμβασης κτλ αντισταθμίζουν την όποια απώλεια ακρίβειας.

Edited by dratsiox
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα στο SAP είναι η μόνη λύση (να υπολογίσεις τις παραμορφωσιακές ικανότητες για G+0.3Q) . Μιά άλλη λύση είναι να κάνεις αναλύσεις +-Εχ+-Εy+G+0.3Q και να βγάλεις παραμορφωσιακές ικανότητες για κάθε διεύθυνση φόρτισης αντίστοιχα με τις κυρίαρχες ιδιομορφές στις 2 διευθύνσεις και να κάνεις διαφορετικά μοντέλα pushover για κάθε διεύθυνση.

 

Αυτά μέχρι το SAP 9.42 νομίζω που είχα δουλέψει pushtover. Αν θέλεις να κάνεις adaptive pushover, που είναι αυτό που ζητάς δηλαδή επαναυπολογισμός του αξονικού φορτίου σε κάθε βήμα άρα διαφορετικό σημείο μ-ν για κάθε υποστύλωμα , άρα διαφορετικό Μ-φ, διαφορετικα ΕΙ(θy),θy,θu,θpl (και σε extreme καταστάσεις διαφορετικές ιδιομορφές !!!) κλπ υπάρχει το λογισμικό seismosoft, που είναι και δωρεάν.

 

Για το SAP για τον υπολογισμό όλων των παραμορφωσιακών ικανοτήτων με βάση τον ΚΑΝΕΠΕ υπάρχει το etools του ΠΕΝΕΛΗ . Περαιτέρω σε ακαδημαικό επίπεδο υπάρχει και το ANSRuop του Εργαστηρίου κατασκευών Πολ.Μηχ του Παν.Πατρών

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω σκεφτεί μία ακόμη λύση αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι σωστή και θα ήθελα την άποψή σας.

Αυτό που έχω σκεφτεί είναι να ορίσω το hinge με deformation controlled για P-M2-M3 και να αφήσω το SAP να υπολογίσει τις καμπύλες αλληλεπίδρασης αξονικού-ροπών (γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να λάβω υπόψη τυχόν μικρότερη αντοχή λόγω πρόωρης διατμητικής αστοχίας, είτε λόγω ελλιπούς μήκους μάτισης και όλα όσα προβλέπει ο ΚΑΝΕΠΕ) αλλά επιπλέον να ορίσω και 2 ακόμη hinge με force controlled για shear στην διεύθυνση 2 και 3 στα οποία θα δώσω την αντοχή σε διάτμηση που μπορεί να παραλάβει το στοιχείο μου.

Έτσι λαμβάνω πιστεύω υπόψιν την τυχόν μειωμένη ροπή διαρροής λόγω πρόωρων αστοχιών.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Αν θέλεις να κάνεις adaptive pushover, υπάρχει το λογισμικό seismosoft, που είναι και δωρεάν.

iovo, τι είναι αυτό το πρόγραμμα seismosoft;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.