Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δελτίο Τύπου από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ)


rse

Recommended Posts

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ),διαμαρτύρεται έντονα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, όπως αναφέρονται στον νέο νόμο των οικοδομικών αδειών. Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

“Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 την ώρα που βρίσκονταν στο κρισιμότερο σημείο οι συζητήσεις για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ κος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Υπουργός κος Ν. Σιφουνάκης προέβησαν σε συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την έκδοση των αδειών δόμησης.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο είχε πολλές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικόχωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση και χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Είναι αδιανόητο να ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα «εν μία νυκτί» και ειδικά την στιγμή που η Βουλή βρίσκεται υπό διάλυση.

Δεν είναι δυνατόν τρία μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Α. Κακλαμάνης, Χ. Πρωτόπαπας, Α. Μπούρας) να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εθνικοί εκπρόσωποι να κάνουν επανειλημμένως προσβλητικές αναφορές κάποιων εναντίον του ΤΕΕ και των μηχανικών.

Οι μηχανικοί είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ανεξάρτητα εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή δημόσιος υπάλληλος κανένας μηχανικός δεν έχει ασυλία και είναι το μοναδικό επάγγελμα που φέρει ευθύνη είναι για όλη του τη ζωή.

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν κλεφτοπόλεμο με τα επαγγελματικά δικαιώματα και το μέλλον μας. Οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει επίσημα, συνολικά και με εκπροσώπους όλων των φορέων.

Ζητάμε να μην εφαρμοστούν τα άρθρα του ψηφισθέντος νομοσχεδίου τα οποία υποβαθμίζουν τους μηχανικούς.

Ζητάμε να μην εφαρμοστούν τα άρθρα τα οποία τροποποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ζητάμε να μην γίνει ξανά οποιαδήποτε τροποποίηση σε τέτοια θέματα εάν δεν είναι προϊόν μιας διαβούλευσης η οποία θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα, οργανωμένα και με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Ζητάμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας να αντιδράσει και να απαιτήσει να ανασταλούν οι αποφάσεις που υποβαθμίζουν τους μηχανικούς

Θέτουμε προ των ευθυνών του κάθε αρμόδιο αλλά και κάθε αυτόκλητο υπερασπιστή της ισοπέδωσης. Η «ελέω Θεού» απόδοση «επαγγελματικών δικαιωμάτων» και η προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης των μηχανικών, μπορεί να αποφέρει μόνο πρόσκαιρα οφέλη σε όσους την υποστηρίζουν.”

Πηγή: www.polytexnikanea.gr

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από τα παραπάνω δεν κατάλαβα γιατί διαμαρτύρονται οι Πολιτικοί Μηχανικοί;

 

Μήπως γιατί τους δώσανε πολλά;

-Ενώ έπρεπε να τους δώσουν πιο λίγα για να δώσουν και στους άλλους ;)

 

Μήπως ξαφνικά απέκτησαν ενοχική συνείδηση;

 

Τι στο διάολο συμβαίνει;

 

Μήπως κατάλαβαν ξαφνικά ότι είμαστε στο 2020 και όχι στο 1930;

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

δημιουργειται μητρεωο μελετητων και επιβλεποντων χωρις να ξεκαθαριζει οτι μπορεις να εφαρμοζεις και τα 2....

ελεγκτης δομησης ειναι για 2 χρονια και εμτα απο 2 χρονια μπορεις νασαι παλι...δλδ κυκλικα 2 μεσα 2 εξω....

επισης αν δειτε απο τον νομο τι ευθυνες εχεις ειναι τραγικο....θα πρεπει να περνας καθε μερα μην κανει καμια αλλαγη ο ιδιοκτητς μεχρι αν κλεισει η αδεια.....αντε καντο αυτο σε κατασκευαστικες μελετες.....

 

φανταζομαι εχει και αλλα ο νομος που δεν εχω διαβασει

 

 

οσο για τα δικαιωματα ασχολιαστο μην ξεφυγουμε για αλλη μια φορα...

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο νόμος έχει ένα καλό, αλλά είναι και κουραστικό παράλληλα: Δίνει την δυνατότητα να γίνονται ανά πάσα στιγμή τροποποιήσεις στις μελέτες χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία.

 

Θέλει αλλαγή ο πελάτης; Κάνεις αυτό που θέλει και υποβάλεις τροποποιήσεις των μελετών. Αν έχεις καταθέσει τις διορθωμένες μελέτες πριν γίνει ο έλεγχος από τον επιθεωρητή δόμησης δεν έχεις κυρώσεις. Κυρώσεις για τον μηχανικό υπάρχουν μόνο αν δεν έχουν δηλωθεί αλλαγές.

Βέβαια υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος των αλλαγών, δεν πρέπει να αλλάζει το διάγραμμα δόμησης και δεν πρέπει να χρειάζονται εγκρίσεις από άλλους φορείς, δεν πρέπει να αλλάζουν οι διαστάσεις του κτιρίου ή του οικοπέδου, οι υποχρεωτικές αποστάσεις το κτιρίου, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Πόσες φορές πάνω στα τούβλα θέλουμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στη διαρρύθμιση και δεν μπορούμε γιατί σεφτόμαστε πόσο θα μας κοστίσει η αναθεώρηση....Τι δυσκοίλιο σύστημα!

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

@Faethon11

 

Εδώ μπορείς να διαβάσεις το δελτίο τύπου του ΤΕΕ - θεωρώ ότι συμπίπτουν αφού κάνουν και τα δύο αναφορά στους Κακλαμάνη, Πρωτόπαπα & Μπούρα.

 

Εν συντομία υπάρχουν κάποια σημεία "αντισυνταγματικά" και κάποια σημεία "απαράδεκτα" :???: :? :???:

 

Τα...αντισυνταγματικά αφορούν στους αποφοίτους ΤΕΙ και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να γίνονται Ελεγκτές Δόμησης και την υποχρέωσή τους να εγγράφονται πλέον στην ΕΕΤΕΜ. Για το πρώτο έχουν ξοδευτεί πολλές ώρες πληκτρολόγησης εδώ μέσα...δε χρειάζεται άλλο παίδεμα. Το δεύτερο όμως έχει πλάκα: αντίκειται στη συνταγματική ελευθερία, λέει, όπως την περιγράφει το Σύνταγμα η υποχρέωση εγγραφής. Βεβαίως ξεχνάμε ότι υποχρεωτικό είναι και το ΤΕΕ. Αλλά τί λέμε? Δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο το ΤΕΕ...όπως είναι η ΕΕΤΕΜ :shock:

 

Τα...απαράδεκτα αφορούν στους Αρχιτέκτονες και την αποκλειστικότητά τους στην εκπόνηση αρχιτ. μελετών όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς/σύνολα/κέντρα πόλης ή διατηρητέα κτήρια. Και δε φτάνει μόνο αυτό αλλά η αντίστοιχη στατική μελέτη ανατίθεται στους "αρμόδιους" Πολιτικούς Μηχανικούς - και με το "αρμόδιους" ελλοχεύει (!) ο κίνδυνος να συμπεριλαμβάνονται και οι...τεχνολόγοι! Ωιμέ!

Edited by ss_sk
Link to comment
Share on other sites

Το επάγγελμα διαλύεται και τεχνολογοφάγοι συνδικαλισταράδες στην κοσμάρα τους .

Συνεχίστε να τους χειροκροτείτε .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.