Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικό μονόροφο πλαίσιο - Προβληματισμοί


 

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ό,τι λένε οι υπολογισμοί σου...ποιός θα σου πει ναι ή όχι...

 

Ποιότητες, φορτία...

φυσικά και ότι λένε οι υπολογισμοί μου, απλά σαν νέα μηχανικός δεν έχω εμπειρία, και θα ήθελα τη γνώμη των παλιότερων. Εγώ δεν έχω ξαναασχοληθεί με πατλαρι και φοβαμαι μήπως εχω κανει καποιο λάθος. Εμπειρικά αν εχει ασχοληθεί καποιος ειναι καλο το ΙΡΕ αυτο?:confused::roll:

Link to comment
Share on other sites

Λέω και πάλι...ποιότητες υλικών (S235,355), φορτία...για πλευρικό λυγισμό έλεγξες; Είσαι σίγουρη για την υλοποίηση πάκτωσης;

 

Επίσης αναφέρεις φορτίο 3kN/m2. Aυτό είναι σχεδιασμού; Ίσως πρέπει να ελέγξεις και την αντοχή του ξύλου θαλάσσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Αναθέρμανση θέματος.
Θα επιλέγατε πλάισιο ή δικτύωμα για την εξής περίπτωση:

Κτήριο κατάψυξης.

Άνοιγμα 27μ

Απόσταση πλαισίων 5μ

Ύψος στην άκρη 9μ

Ύψος στον κορφιά 10.50μ

Ταχύτητα ανέμου 27m/sec, περιοχή ΙΙ

Χιόνι sk 0,80, υψόμετρο 50μ.

Φορτία πάνελ επάνω 0,10kN/m2

Φορτία πάνελ κάτω 0,20kN/m2.

Κινητό (κατηγορία Η για στέγες) 0,50kN/m2

Γενικά μου "βγαίνει" με υποστυλώματα HEA450 και δοκούς IPE500, όπου σε κάθε "rafter" έχω ΚΔ 100Χ4 σε 3 σημεία, δηλαδή "χωρίζεται" η κάθε δοκός  σε 4 τμήματα. Απλά έχω ένα βέλος κάμψης στους συνδυασμούς λειτουργικότητας περίπου 9εκ στο μέσο το οποίο αντιστοιχεί σε L/300 και δεν ξέρω αν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα πάνελ. Χρησιμοποιώ τεγίδες IPE140 ανά περίπου 1μ και θα έχω και εξασφάλιση κάτω πέλματος δοκών μέσω των τεγίδων. Σε κάθε τεγίδα θα υπάρχει λεπίδα 1εκ που θα συνδέει άνω και κάτω πέλμα, εκατέρωθεν του κορμού. Θεωρώ ότι οι ΚΔ μου προσφέρουν εξασφάλιση έναντι πλευρικού λυγισμού και έναντι στρεπτοκαμπτικού, δηλαδή μειώνεται το μήκος λυγισμού από τα 13,5μ σε περίπου 3,35μ.

Με μια πρόχειρη μελέτη με δικτύωμα, έχω λίγα λιγότερα κιλά αλλά και το βέλος κάμψης είναι περίπου 4εκ. Στο δικτύωμα έχω τις ίδιες ΚΔ στις ίδιες θέσεις τόσο στο άνω πέλμα του δικτυώματος όσο και στο κάτω. Δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και Χ εγκάρσια του δικτυώματος, στο επίπεδο του κάτω πέλματος ώστε να φτιάξω και εκεί ένα δικτύωμα.

 

Το δικτύωμα έχει λιγότερα κιλά απλά θεωρώ ότι το πλαίσιο είναι απλούστερη κατασκευή , πιο γρήγορη, ίσως καταλληλότερη για έναν όχι τόσο έμπειρο μεταλλά κατασκευαστή. Επίσης ο μεταλλάς παίρνει περισσότερα χρήματα για να κατασκευάσει δικτύωμα απ' ότι πλαίσιο (η διαφορά είναι περίπου 0,30€/kg).

 

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Για τετοιου ειδους κατασκευη θα πας οπωσδηποτε σε εταιρεια που ασχολειται ειδικα με μεταλλικες κατασκευες και θα ζητησεις πιστοποιητικα των μεσων συνδεσης . Θα πρεπει επισης να δεις τι διατομες υπαρχουν μεσα σε οικονομικα πλαισια στην ελληνικη αγορα .

Να εχεις επισης  υποψιν στη διαφορα κοστους και τα ρεταλια που θα μεινουν.

Στα δικτυωματα επειδη συνηθως εχουμε παρα πολλες συγκολλησεις (κρισιμες ) θελεις οπωσδηποτε πιστοποιημενο συγκολλητη.Αν θες ειδικες βαφες κοιτα και αυτο το κοστος.Ειναι πολυ σημαντικο.

Συμφωνα με τον Βαγια (σχεδιασμος δομικων εργων απο χαλυβα) η λυση με ζυγωματα ειναι οικονομικα συμφερουσα για ανοιγματα μικροτερα απο ενδεικτικη τιμη 25.00μ ,τα δε πλαισια σε αποστασεις 6-6,5μ.

Ολα αυτα βεβαια θελουν αναλυση και η ευρεση της οικονομικοτερης λυσης ειναι πολυπλοκο προβλημα (οπως ειπα ρεταλια,υπαρξη διατομων,κοστος εργατικων,πιστοποιημενοι τεχνιτες με αναλογο κοστος κ.λ.π).

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι αυτό το ζήτημα που με προβληματίζει με την εμπειρία του κατασκευαστή. Βέβαια δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ποιος θα πάρει τη δουλειά, υπάρχει περίπτωση να έρθει κατασκευαστής από 200 χλμ μακρία πχ ή και περισσότερο.

Τι εννοείς να ζητήσω πιστοποιητικά των μέσων σύνδεσης?

Σχετικά με τα ρετάλια, μάλλον σε πλαίσιο έχουμε περισσότερα, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.