Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οδεύσεις καλωδίων και σωληνώσεων σε φέρουσα τοιχοποιία


kwstas

Recommended Posts

Ξέρει κανείς πως χωνεύονται οι οδεύσεις σωληνώσεων για ρεύματα και υδραυλικά μέσα σε φέρουσα τοιχοποιία από λιθοδομή? Έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα? Ευχαριστώ πολύ..

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που έχω αντιμετωπίσει επιλέχθηκε διπλή τοιχοποιία εξωτερικά πέτρα και εσωτερικά τούβλο.

Πρώτον για να μπει θερμομόνωση και δεύτερον για να χωνευθούν οι εγκαταστάσεις.

http://www.michanikos.gr/ftopic2496-0-asc-0.html

Link to comment
Share on other sites

Στη φέρουσα λιθοδομή συνήθως δεν χωνεύονται. Προσοπάθησε να περάσεις τα περισσότερα στο πάτωμα αν είναι ισόγειο. Αν έχεις δύο ορόφους και ξύλινο δάπεδο με ηχομόνωση στη μέση πέρνα τα εκεί. Τώρα οι υπόλοιπες σωληνώσεις ή θα είναι εμφανής ή θα τοποθετήσεις γυψοσανίδα γύρω τους. Αν το κτίριο δεν είναι σε στάδιο μελέτης σκέψου το σοβάτισμα (τουλάχιστον στον όροφο). Την αποχέτευση θα την κάνεις εξωτερική. Το μόνο πρόβλημα είναι ότιτ οι τρύπα θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως σε παλιές τοιχοποιίες γιατί μπορεί να διαταράξεις μεγάλο μέρος του τοίχου. Όποτε καλό θα είναι να έχεις αρμολογήση με καλό κονίαμα πριν αρχίσεις να τρυπάς. Δεν θα πρότεινα να σκάψεις κατα μήκος τον τοίχο για να περάσεις τις σωληνώσεις/καλώδια για τους ίδιους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Αλέξανδρε για τις συμβουλές σου, αλλά... με το σοβάτισμα δεν νομίζω ότι μπορώ να χωνέψω τα κουτιά του ηλεκτρολόγου και τις σωλήνώσεις του υδραυλικού. Πόσο είναι το πάχος του σοβά? Δύο πόντοι? Το πολύ...

Όσον αφορά τις σωληνώσεις εντός δαπέδου, δεκτόν. Αλλά πάλι τις οδεύσεις από το δάπεδο μέχρι έναμιση μέτρο ύψος επί της τοιχοποιίας (χωρίς σοβά) για τους διακόπτες ,πως θα τις κρύψω?

Link to comment
Share on other sites

Αν οι αρμοί σου είναι μεγάλοι και στο κτίριο έχεις κάνει τσιμεντενέσεις ή αν εκτιμήσεις ότι η αντοχή του κτιρίου σου δεν επηρεάζεται μπορεί να βάλεις τα καλώδια στους αρμούς και να αρμολογήσεις από πάνω πάλι. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν τότε βάλτουε σε μικρά κανάλια. Θα φαίνονται βέβαια αλλά τουλάχιστον δεν θα βλέπεις τα καλώδια.

 

Όσον αφορά το σοβάτισμα σε παλιά πέτρινα κτίρια... θα εκπλαγείς έτσι και το σοβατίσεις γιατί οι τοίχοι είναι αρκετά στραβοί και απαιτούνται αρκετά εκατοστά σοβά. Εννοείται ενίσχυση με πλέγμα γιατί αλλιώς.....:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

 

Αν θες πες μας περισσότερα στοιχεία για το κτίριο πχ. πάχος τοίχου, καινούριο ή ανακαίνηση, κατάσταση τοιχοποιίας, λαξευτές ή ημιλαξευτές κτλ

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για αυτήν την περίπτωση για την οποία έχω ξαναποστάρει για άλλο ζήτημα όμως. http://www.michanikos.gr/ftopic2505-0-asc-15.html

Πάχος τοίχου 50 εκ

Τοιχοποιία από πέτρες ημιλαξευτές χωρίς συνδετικό κονίαμα.

Πρόκειται για ανακαίνιση βέβαια.

Αυτό με τους αρμούς που λες ακούγεται πολύ σωστό. Πλακέ καλώδια μέσα στους αρμούς, συμπληρώνω

Link to comment
Share on other sites

Τι gunite? Για να μου γίνουν τα 35 τμ 25 τμ? Έξάλλου πρόκειται για μονόρωφο κτίσμα τετράγωνης κάτοψης, μικρού ύψους. Λέω να περιοριστώ σε σοβά ενισχυμένο με πλέγμα εσωτερικά της τοιχοποιίας

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πω, δε γνωρίζω από στατικά. Ότι σου βγάζουν οι υπολογισμοί.

 

Εγώ πάντως στη φωτογραφία βλέπω ξερολιθιά (αρμολόγηση χωρίς κονία) με μια πλάκα από πάνω της. Και δεν έχεις φωτογραφία στις γωνίες του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Που όμως είναι στην θέση του 100 και βάλε χρόνια με σεισμούς και καταποντισμούς...

Δεν θα το κουράσω με υπολογισμούς, άλλωστε για ξερολιθιά χωρίς κονίαμα δεν υπάρχει και ιδιαίτερη βιβλιογραφία...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.