Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακριβεια για δασαρχείο


Recommended Posts

Καλημέρα Συνάδελφοι,

Όσο αφορά Πράξεις Χαρακτηρισμού από Δασαρχείο (εκτός Σχεδίου βέβαια), πρέπει να ξέρετε τα εξής:

  1. Τα 7 Τοπογραφικά αντίγραφα κοινοποιούνται σε ΔΟΥ, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου (Πολεοδομία), Ενδιαφερόμενο, Κτηματολογικό Γραφείο (αν υπάρχει για την περιοχή), και Αρμόδια Περιφέρεια.
  2. Το Θέμα της ακρίβειας στις συντεταγμένες των κορυφών του εκάστοτε τοπογραφικού, ελέγχεται σε προσφάτους ορθοφωτοχάρτες (1998 ή προγενέστερους ανάλογα την περιφέρεια). Οπότε η ακρίβεια των 10-20εκ, είναι αμελητέα. Αν βέβαια την στιγμή που μια όμορη ιδιοκτησία έχει καταθέσει για πράξη χαρακτηρισμού , τα πράγματα αλλάζουν , διότι αν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στις συντεταγμένες των τοπογραφικών, υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

τελευταία το δασαρχείο κρατά ψηφιακά δεδομένα και ελέγχει τις όμορες ιδιοκτησίες αν έχουν διαφορές στα όρια τουλάχιστον στην περιοχή μου Μου έχει τύχει να με καλέσουν με τον συνάδελφο που έκανε όμορο τοπογραφικό για πράξη να διευθετήσουμε μικρό - διαφορές με συνενόηση με τους ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα αλλάζουν ταχέως συνάδελφοι στην χώρα μας ήδη στον νέο νόμο για έκδοση οικ αδειών κατατέθηκε τροπολογία του νόμου 4014/11 κατά την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού σε ΕΓΣΑ ακόμα και για εντος σχεδίου περιοχές , το δε τοπογραφικά μαζί με την αμοιβή θα στέλνονται σε ηλεκτρονική μορφή στη Τ. Πληρ του ΤΕΕ και εκεί θα φακελώνονται όλα , μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού , κατά συνέπεια η λέξη ΑΚΡΙΒΕΙΑ είναι πια επιβεβλημένη , για την επιβίωση του κάθε επαγγελματία .

Link to comment
Share on other sites

το δε τοπογραφικά μαζί με την αμοιβή θα στέλνονται σε ηλεκτρονική μορφή στη Τ. Πληρ του ΤΕΕ και εκεί θα φακελώνονται όλα , μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού , κατά συνέπεια η λέξη ΑΚΡΙΒΕΙΑ είναι πια επιβεβλημένη , για την επιβίωση του κάθε επαγγελματία .

 

Εσύ λες δηλαδή ότι από δω και στο εξής την Κτηματογράφηση την αναλαμβάνει το ΤΕΕ ή μήπως ότι το ΤΕΕ θα ελέγχει κάθε τοπογραφικό ως προς τις συν/νες?

 

Εγώ λέω ότι αυτά είναι παπάτζες-νίντζες που λέει είτε το ΥΠΕΚΑ, είτε το ΤΕΕ.

 

Είμαι υπέρ της σωστής αποτύπωσης και απόδοσης συν/νων στο κρατικό δίκτυο.

 

Είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ενάντια στις προδιαγραφές που βάζει η κάθε υπηρεσία.Και εξηγούμαι:

  • Η Εφορεία δεν δέχεται αποκλίσεις άνω του 2% χωρίς πρόσθετο φόρο, ωστόσο τις ΔΕΧΕΤΑΙ αν πληρωθεί φόρος.Ειδικά για την Αττική, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ.Η ίδια η Οικονομική Υπηρεσία δηλαδή ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ το Νόμο των ΖΟΕ αρκεί να εισπράξει.
  • Το Κτηματολόγιο είναι ένα χοιροστάσιο που βρωμάει χειρότερα και από τον πρωκτό του Βενιζέλου.Οι δεκτές αποκλίσεις είναι της τάξης του 10%, και στις περιοχές που ΕΧΕΙ ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση, αυτή η τρισάθλια υπηρεσία ΔΕΝ εξυπηρετεί το σκοπό δημιουργίας της (ας μην το αναλύσω διότι είναι εναντίον μας)
  • Συνεχίζω στα εκτός σχεδίου: τα ΓΠΣ έχουν λάθη σε Χ και Υ ΕΓΣΑ της τάξης των 25 μέτρων
  • Και πιάνω τα εντός: ΜΟΝΟ οι νέες Πράξεις Εφαρμογής είναι σε ΕΓΣΑ. Ειδικά στην περιοχή μου, κάποιες έχουν γίνει στο χέρι σε μιλιμετρέ από την Τεχνική Υπηρεσία (δεν κάνω πλάκα), κάποιες άλλες έχουν οδεύσεις που δεν κλείνουν για 1,5 μ., κάποιες άλλες βγάζουν τελικές επιφάνειες ιδιοκτησιών που δεν έχουν καμία σχέση με τον Πίνακα, κάποιες άλλες δεν έχουν καν συν/νες (!!!) (πάλι δεν κάνω πλάκα.)
  • Οι δασικοί χάρτες παρόλο που ολοκληρώθηκε η μελέτη του Δασολογίου το 1997, δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί. Αυτοί που έχουν ήδη αναρτηθεί, δεν έχουν καν συν/νες πολυγωνικών.Αυτοί που έχουν, δεν είναι σε ΕΓΣΑ.
  • Ρέματα, προστατευόμενες ζώνες Κηφισού και Υμηττού, αιγιαλοί, εθνικοί δρυμοί, νατούρες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΣΑ.
  • Τριγωνομετρικά εντός Αθηνών ΔΕΝ υπάρχουν, διότι στη θέση τους ανεγέρθηκαν κτίρια.Όποιος βλέπει Τουρκοβούνια είναι τυχερός, οι υπόλοιποι πάνε αναγκαστικά σε λύσεις RTK.Άρα εκ των πραγμάτων, μιλάμε για εξάρτηση μόνο επί των ταρατσών (γαμάτο).
  • Ακόμη και οι post-processing λύσεις τονίζουν ''submeter accuracy''.

Και θα έρθει ποιός να με ελέγξει? Το ΤΕΕ? Δηλαδή αν εγώ πώ σε πειθαρχικό συμβούλιο ότι χτύπησα 3 στάσεις / στάση με RTK και εξαρτήθηκα από αυτές, ποιός ΑΤΜ θα μπορεί να με αμφισβητήσει για την ''ακρίβεια''?Και με τί κριτήρια?Θα ψάξει το ελλειψοειδές αν δει αν είναι κεκλιμένη ή κάθετη η προβολή? Θα ζητήσει πιστοποίηση του ιδιωτικού δικτύου που παίρνω διορθώσεις? Ή μήπως θα υπάρχει ο απόλυτος κριτής, το ΗΕΡΟS, που παρόλο που δόθηκε η χρήση του στο κοινό μόνο το ίδιο το Κτηματολόγιο δεν το χρησιμοποιεί?

 

Συμπέρασμα της άποψής μου:

 

Δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο ''ακρίβειας'' ΕΓΣΑ στην Αθήνα.Για την υπόλοιπη Ελλάδα επιφυλάσσομαι.Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας ας κόψει το λαιμό του να πάρει την ευθύνη της υπογραφής του.Π.χ. ενώ είναι πολύ εύκολο κάποιος που τα γνωρίζει όλα αυτά να εκμεταλλευτεί το ίδιο το σύστημα, είναι ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο αν δεν ξέρει να το εκμεταλλευτεί.Κατά τα άλλα, γουστάρω τρελά το ΥΠΕΚΑ με την τροπολογία του, διότι ανοίγουν οι δουλειές σε ένα κομμάτι, και κλείνουν σε άλλο.

 

 

 

Καλά κάνει ο kasvan και γελάει λοιπόν με τέτοιες ερωτήσεις.Διότι το νόημα δεν είναι τα εκατοστά..........

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε loser, αν επιτρέπεται, πως έκρινες πως η όδευση σου έχει πάρει ...λάθος δρόμο? Για να κρίνεις τι έχει γίνει πρέπει να την κλείσεις κάπου, αλλιώς μόνο να υποθέτεις μπορείς...Εάν έκλεισες όντως σε κάποιο γνωστό σημείο, γιατί δεν έκανες τις απαραίτητες διορθώσεις?

Οσο για την κουβέντα που προέκυψε, κανείς δεν μπορεί να πει στον...νεοβαπτισμένο και πάντα γλαφυρό συνάδελφο Hans Landa πως έχεις άδικο δυστυχώς... :(

Link to comment
Share on other sites

ας μην ξεχνάμε ότι συνάδελφοι κάνουν εξάρτηση με gps χειρός , αυτοί θα έχουν το πρόβλημα , αλλά το γεγονός ότι ήδη από δευτέρα θα κατατίθενται τα τοπογραφικά ψηφιακά στο τεε είναι μια εξέλιξη που ως ένα βαθμό θα περιορίσει τις αυθαιρεσίες .

 

τα τρία σημεία που πήρα διαφέρουν και έχουν στροφή, ποιο από τα τρία είναι λάθος δεν μπορώ να ξέρω , μπορεί και τα τρία , η μπορεί τα δυο.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, έχω την εντύπωση πως δεν κατάλαβες αυτό που ρώτησα. Απλά πράγματα, έκανες μια όδευση η οποία από όσο κατάλαβα, ξεκίνησε από 2 γνωστά σημεία με συν/νες από το gps και έμεινε ανοιχτή? Το τρίτο σημείο που αναφέρεις, τι είναι? Το κλείσιμο της όδευσης σου (έστω γραμμικά) ? Η απόσταση των σημείων μετρημένων με το total station τι διαφορές έχει από αυτή που προκύπτει από τις συν/νες (είναι ένας πρώτος έλεγχος.)

 

Η κουβέντα με τα gps χειρός έχει ξεφύγει πολλές φορές από τα πλαίσια της κοσμιότητας, οπότε άστο....

Οσον αφορά για τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει το ΤΕΕ στις αυθαιρεσίες των εργασιών, είναι μεγάλη κουβέντα. Εγώ πάντως δεν έχω σε καμία εκτίμηση το εν λόγω...κλαμπ :P

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα κακώς κέιμενα που αναφέρει ο hans αν και τουλάχιστον εδώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για εξάρτηση με σχετικά καλή ακρίβεια , αν και τα τριγωνομετρικά και εδώ λιγοστεύουν λόγω δραστηριοτήτων στις κορυφές των βουνών μας και όχι μόνο και δεν βλέπω να ανανεώνονται Πάντως ακόμα και λίγο λάθος να είναι τα τοπογραφικά σε ακρίβεια εξάρτησης , για μένα είναι θετικό να υπάρχουν σε κάποιο ψηφιακό αρχείο από το να γίνονται με τον τρόπο που γίνονταν ακόμα και σε άδειες οικοδομών Εγώ προτιμώ ένα με μικρό λάθος στις συντεταγμένες τοπογραφικό από ένα με καθόλου συντεταγμένες Τουλάχιστον στο πρώτο μπορώ να βρω που είναι και να το βελτιώσω στην εξάρτηση ας πούμε πρόκειται για όμορο ή μου ζητούν να το χαράξω ειδικά αν έχει πάνω του αποτυπωμένα σταθερά χαρακτηρηστικά της τοπογραφίας της περιοχής.Το ίδιο φαντάζομαι μπορεί να γίνει για την αξιοποίησή του μελλόντικά ας πούμε από το Εθνικό κτηματολόγιο

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Για να κρίνεις τι έχει γίνει πρέπει να την κλείσεις κάπου, αλλιώς μόνο να υποθέτεις μπορείς...Εάν έκλεισες όντως σε κάποιο γνωστό σημείο, γιατί δεν έκανες τις απαραίτητες διορθώσεις?

 

Συνάδελφε είναι δυνατόν κάποιος που δε μιλάει κινέζικα αν τον ρωτήσεις κάτι σε αυτή τη γλώσσα να σου απαντήσει;

Edited by kasvan
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.