Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράταση στη ρύθμιση αυθαιρέτων του Ν.4014/11 ως 14/9/2012


ΟΩΝ

Recommended Posts

Από το άρθρο 24 του 4014 , επικαιροποιημένο:

 

α. Αίτηση.

 

β. Υπεύθυνη δήλωση του Ν-1599/86 (εις διπλούν) στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεία, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), η δημόσια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ) φορολογίας του, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας όπου υπάρχει, το εμβαδόν και η χρήση της κατασκευής που εμπίπτει στη ρύθμιση της παρ.1, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης σε αυτό καθώς και εάν πρόκειται για ακίνητο κύριας και μοναδικής κατοικίας της παρ.1Α, άλλης κατοικίας ή ακίνητο άλλης χρήσης, καθώς επίσης δηλώνεται ρητά ότι δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις της παρ.3 του Αρθ-23.

 

Η δήλωση συνοδεύεται από την τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9, στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκεύη ή χρήση, στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ) και από τεχνική έκθεση που συμπληρώνεται από αρμόδιο μηχανικό.

 

Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνεται η περιγραφή της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης και το εμβαδόν της και η χρήση της, καθώς και δήλωση για το αν πρόκειται για κατασκευή πρόχειρα κατασκευασμένη (όπως στεγάσεις και επικαλύψεις από λαμαρίνα, σανίδες) από ευτελή υλικά (πρόχειρη κατασκευή). Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται φωτογραφίες όλων των όψεων της κατασκευής, αντίγραφα του στελέχους, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας, της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και τα σχέδια τομής σε κλίμακα 1:100.

 

Στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική όδεια ή αυτή δεν είναι δυνατό να ανευρεθεί επισυνάπτονται όλα τα παραπάνω στοιχεία πλην του στελέχους, που αποτυπώνουν την κατάταση του.

 

Επιπλέον στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση κτίσματος ή κατασκευής στις εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμούς χωρίς σχέδιο, υποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87) που περιέχει απόσπασμα χάρτη με προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου.

 

Απόσπασμα ρυμοτομικού σχεδίου απαιτείται για τις περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια, όπου υπάρχει οικοδομική άδεια.

 

Διάγραμμα κάλυψης, υποβάλλεται για κάθε οικοδομήσιμο οικόπεδο ή γήπεδο

 

και σε κάθε περίπτωση " φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής " σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος και:

 

αα) εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κατοικίας, τουριστικά καταλύματα ή κτίρια που δεν περιλαμβάνονται στην επόμενη περίπτωση ββ) συμπληρωμένο δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας του φέροντα οργανισμού , συνοδευόμενο από αναλυτική τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού και φωτογραφίες. Η τεχνική έκθεση θα βασίζεται σε μακροσκοπικό οπτικό έλεγχο, που θα περιγράφει το σύστημα του φέροντος οργανισμού καθώς και τυχόν εμφανείς βλάβες,

 

ββ) εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, όπως ενδεικτικά κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμούς, δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιομηχανικής ή βιοτεχνικης χρήσης, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ΑΕ που υπάγονται στην παραπάνω περίπτωση αα) μελέτη στατικής επάρκειας αρμοδίου μηχανικού, η οποία θα περιλαμβάνει:

 

ί) γεωμετρική τεκμηρίωση στοιχείων και διάταξης του φέροντα οργανισμού,

 

ii) αποτίμηση της ποιότητας των υλικών του φέροντα οργανισμού,

 

iii) μελέτη επάρκειας του κτιρίου για δεδομένη στάθμη επιτελεστικότητας (σεισμικός συντελεστής),

 

ίν) πρόταση ενισχύσεων του υφισταμένου φορέα, εάν απαιτείται,

 

ν) αντισεισμικό έλεγχο με τον σεισμικό συντελεστή που ίσχυε στην περίοδο κατασκευής του αυθαιρέτου και τον δηλώνει ο ιδιοκτήτης.

 

Στο σώμα της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να βεβαιώνεται από δημόσια αρχή η γνησιότητα της υπογραφής του αιτούντος .

 

"Η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης. Αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, που αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης, αυτός μπορεί να αποδειχτεί και από ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, κατά την έννοια του Αρθ-446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας" (*) "και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε τέτοια έγγραφα και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης". (*)

 

Στην περίπτωση κτιρίων που δεν έχουν χρήση κατοικίας απαιτείται και τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εφόσον υπάρχουν.

 

γ. Παράβολο / αποδεικτικό είσπραξης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους

 

500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τμ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τμ,

 

1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 50 τμ και μέχρι 100 τμ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τμ και μέχρι 200 τμ,

 

2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τμ και μέχρι 1.000 τμ,

 

4.000 ευρώ για κτίριο/χρήσης άνω των 1.000 τμ και μέχρι 2.000 τμ και

 

6.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 2.000 τμ,

 

επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο.

 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης των ανωτέρω ποσών και η δυνατότητα κατάθεσής τους σε συμβεβλημένες τράπεζες.

 

δ) Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής, όπως ορίζεται στην παρ.6.

 

Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του.

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων

 

Σε νέα παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατέληξε η κυβέρνηση.

 

Κοινή απόφαση που υπογράφουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προβλέπει ότι η προθεσμία θα λήγει το φθινόπωρο.

 

Ως νέα προθεσμία, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ με αριθμό 16943 ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία αφορά στην κατάθεση του φακέλου. Φαίνεται ότι τα δύο υπουργεία θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες.

Πρώτον διότι στις πλάτες τους έχει πέσει βαρύ οικονομικό φορτίο με τα αλεπάλληλα χαράτσια, και δεύτερον διότι μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι ιδιοκτήτες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να υποβάλλοπυν αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές από τις πολεοδομίες (σ.σ η ημερομηνία ανέγερσης του αυθαίρετου χώρου θα πρέπει πλέον να αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα).

 

Το διάβασε κανείς; Έχει σχεδόν έναν μήνα!

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασε κανείς; Έχει σχεδόν έναν μήνα!

αυτή είναι η παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών.

 

 

edit:

έχει ξανασυζητηθεί ΕΔΩ

Edited by nikostzar
Link to comment
Share on other sites

ακόμα δεν φτάσαμε στο τέλος και άρχισαν να ρωτάνε, να χαρώ εγώ, πελάτες για το πότε θα δοθεί η παράταση!

Link to comment
Share on other sites

"Φαίνεται ότι τα δύο υπουργεία θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες."

 

Οπότε που κολλάνε οι ιδιοκτήτες...

 

Από την μία αν είχε βγει κάτι τέτοιο από τις 17/04 θα το γνωρίζαμε... Από την άλλη ούτε ένα άρθρο δεν ξέρουν να γράψουν;

Link to comment
Share on other sites

"Φαίνεται ότι τα δύο υπουργεία θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες."

 

Οπότε που κολλάνε οι ιδιοκτήτες...

 

Από την μία αν είχε βγει κάτι τέτοιο από τις 17/04 θα το γνωρίζαμε... Από την άλλη ούτε ένα άρθρο δεν ξέρουν να γράψουν;

 

επειδή κάποιος κάπου αρθρογραφεί σημαίνει οτι ξέρει και να συντάσσει μια φράση ορθά?

Link to comment
Share on other sites

ακόμα δεν φτάσαμε στο τέλος και άρχισαν να ρωτάνε, να χαρώ εγώ, πελάτες για το πότε θα δοθεί η παράταση!

 

Σε ποιον απευθύνεσαι?

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιον απευθύνεσαι?

ενα σχόλιο έκανα για 2 πελάτες μου...σημερα πρωι πρωι με ζαλισαν!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.