Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παράταση στη ρύθμιση αυθαιρέτων του Ν.4014/11 ως 14/9/2012


ΟΩΝ

Recommended Posts

Σε ευχαριστούμε MANOSKOK στις 12:00 ο εκφωνητής του δελτίου

ήταν αρκετά πιο σαφής, επομένως θα έχουν γνώση ήδη. Διαφορετικά

θα έβγαιναν να το διαψεύσουν από το ΥΠΕΚΑ.

Τα ΝΕΑ όμως τι λένε επιμένουν;

Link to comment
Share on other sites

Το θεωρω απιθανο η ΕΡΤ να λεει οτι θα υπαρξει παραταση και τελικα να μην την δωσουν..

 

Απο τη μια ειναι "καλο" για εμας γιατι καποιοι που ηταν στο περιμενε, σπευδουν να τακτοποιησουν..

 

Απο την αλλη ομως, αν το σκεφτειτε, ουσιαστικα στις 12/9 ειναι η τελευταια μερα ωστε καποιος να πληρωσει το παραβολο, για να εχει ενημερωθει το συστημα μεχρι τις 14/9 και να περασουμε καποια δηλωση στην προσωρινη υποβολη.. Δηλαδη εχουμε το πολυ 2 μερες ακομα μεχρι την ουσιαστικη ληξη της διαδικασιας..

Link to comment
Share on other sites

Παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης για τα αυθαίρετα μέχρι την αρχή της άνοιξης αναμένεται να ανακοινώσει πριν την εκπνοή της διορίας της 14ης Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΚΑ.

Ταυτόχρονα αναμένεται «κωδικοποίηση» του νόμου για τα αυθαίρετα καθώς αποτελείται από ένα σύνολο ερμηνευτικών εγκυκλίων. Στη νέα ρύθμιση αναμένεται να αξιοποιηθεί η εμπειρία των μηχανικών που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο την τελευταία διετία και ακόμη να γίνει δυνατή η δικαιότερη επιβολή των προστίμων λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνους, άνεργους κλπ.) σε συνδυασμό με μείωση των προστίμων ανάλογα και με την επιφάνεια του ακινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τα 5 εκατομμύρια πολεοδομικές παραβάσεις, έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί μόλις 415000 αιτήσεις τακτοποίησης και έχουν εισπραχθεί μόλις 625 εκατ. ευρώ.

 

Απώτερος στόχος ο εξορθολογισμός των προστίμων σύμφωνα με να νέα οικονομικά δεδομένα και η προσπάθεια προσέλκυσης πολιτών που είχαν την πολυτέλεια και την οικονομική επιφάνεια να... περιμένουν.

 

Το νέο deal

 

Στις σκέψεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνεται η μείωση των προστίμων, σε συνδυασμό με έκπτωση για άμεση καταβολή του προστίμου αλλά και πολλές δόσεις για όσους πιστούς προσέλθουν μέχρι το τέλος της... πέμπτης παράτασης. Ειδική μέριμνα αναμένεται να δοθεί για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την πρώτη γενιά αυθαιρέτων (μετά από Τρίτση και μέχρι το περίφημο 6μηνο της Βάσως Παπανδρέου).

 

Υπάρχουν βέβαια και πόλεις που μαστίζονται από τρίτη γενιά, όπως το Ηράκλειο, όπου η εξίσωση φαντάζει επιεικώς άλυτη. Εδώ τα πρόστιμα μπορεί και να πέσουν μέχρι και το μισό.

 

Σε ότι αφορά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που η εφαρμογή του ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού και με ερμηνευτική εγκύκλιο απορρίφθηκε τον Αύγουστο αίτημα 6μηνης αναστολής από το ΤΕΕ, εξετάζονται τρόποι ώστε να μη μειωθούν τα έσοδα από την τροποποίηση του 4014/2011 μέσα από αναθεώρηση αδειών, που μπορεί να αποτρέψει την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Το υπουργείο μελετά ακόμη επιμέρους ζητήματα που μπορεί να κάνουν φιλικότερη στον μελετητή την εκπόνηση αδειών με το ΝΟΚ.

 

 

Τα ρυθμιστικά

 

Τόσο το Ρυθμιστικό της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων θα περιλάβουν περισσότερες χωροταξικές παραμέτρους, χωρίς να εξειδικεύονται σε λεπτομέρειες που μπορούν να περιορίσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας πόλης.

 

Ειδικότερα σήμερα που οι συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία, ο σχεδιασμός αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ οι χωρικές ρυθμίσεις θα εξειδικεύονται στα ΣΧΟΑΑΠ, και θα υλοποιούνται μέσα από εργαλεία και κίνητρα που έχουν προβλεφθεί στο ΝΟΚ.

 

Στις προθέσεις του υπουργείου, εντάσσεται και η προώθηση της αγοράς δικαιωμάτων γης μέσα από τον 2508, ρύθμιση που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και σε παρεμφερή πεδία, όπως πχ. το νερό.

 

ΠΗΓΗ :michanikosonline.gr

Link to comment
Share on other sites

http://www.ert.gr/webtv/net/item/7049-Deltio-Eidhsewn-10-09-2012#.UE4b0KDjVqw

 

πηγαίνεται στο 45:30 και εκεί λέει τα σχετικά...πάμε για παράταση..........

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, υπάρχει πιθανότητα έστω και μια στο εκατομμύριο να μη δοθεί παράταση και υπάρχει αυτή η αδημονία?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά κάτι άσχετο αλλά αυτός που μιλά στο 46:28 δεν είναι ο πρόεδρος του τεε εδώ στην δυτική Κρήτη( ο κύριος Γιάννης Στρογγυλός). Άρε έγκυρη ενημέρωση. Ξέρει κανείς ποιος είναι αυτός που μιλά?

Edited by gmazanakis
Link to comment
Share on other sites

Ασχετο με το παρόν. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο νόμος αφορά και τις αυθαιρεσίες στα σπίτια τους που είναι με άδεια. Νομίζουν ότι αφορούν μόνο τα εντελώς αυθαίρετα ( π.χ. εξοχικά).

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά κάτι άσχετο αλλά αυτός που μιλά στο 46:28 δεν είναι ο πρόεδρος του τεε εδώ στην δυτική Κρήτη( ο κύριος Γιάννης Στρογγυλός). Άρε έγκυρη ενημέρωση. Ξέρει κανείς ποιος είναι αυτός που μιλά?

Αυτός που λες ότι είναι έγραψε από κάτω

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.