Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμοιβή για συγγενή πρώτου βαθμού


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Προσφατα ανέλαβα να ρυθμίσω το αυθαίρετο του πατέρα μου για να γλιτώσουμε τις αμοιβες . Βρισκόμαστε στη φάση πληρωμής του παράβολου και αν έχω καταλάβει καλα για να ολοκληρωθεί η υπαγωγή στο νόμο, πέρα από την κατάθεση σχεδίων με κάποιο τρόπο, πρεπει να έχει εκδοθεί η και αμοιβή του μηχανικού απο το αντιστοιχο σύστημα του ΤΕΕ. Γνωρίζει κανεις ποια διαδικασία ακολουθείται στην έκδοση αμοιβής για συγγενή πρώτου βαθμού, στην περίπτωση που θελεις απαλλαγή απο αυτήν?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

Αλέξανδρος

Αρχιτέκτων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πηγαίνεις στο ΤΕΕ αφού βγάλεις εντολή πληρωμής κανονικά και σου δίνουν τα απαραίτητα έντυπα και οδηγίες για τη διαδικασία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1)Θα υπολογίσεις την αμοιβή σου κανονικά από την εφαρμογή του ΤΕΕ για τις αμοιβές (βγαίνει 1500 € ) περίπου. 2)Θα πας στην εφορία, όπου θα κάνεις μια δήλώση δωρεάς προς τους γονείς σου, ότι τους χαρίζεις ουσιαστικά την αμοιβή σου. 3)Θα πληρώσεις κανονικά στις Εθνική τις κρατήσεις (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ, χαρτόσημο). 4) Θα κάνεις υπεύθυνη δήλωση, ότι είσαι ο μηχανικός του έργου, και ότι δεν θα λάβεις αμοιβή για αυτό. 5) Θα κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις και οι συγγενείς α' βαθμού/ιδιοκτήτες, ότι εξακολουθούν να είναι κύριοι της ιδιοκτησίας τους, με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους, και ότι δεν θα δώσουν αμοιβή για το έργο. 6) Και μετά με όλα αυτά θα πας στο ΤΕΕ, όπου θα κάνεις αίτηση και θα πληρώσεις τις κρατήσεις υπέρ του ΤΕΕ και θα πάρεις την απαραίτητη βεβαίωση.

 

Αν θέλεις και μπορείς πήγαινε πρώτα στο ΤΕΕ, να σου δώσουν τις αιτήσεις και τις δηλώσεις, και να σε κατατοπίσουν καλυτερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υποψιν η εφορία που θα κάνεις τη δωρεά είναι η εφορία της κατοικίας και όχι η αυτή που έχεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Μην παραξενευτείς για το μηδενικό ΦΕΜ που πρέπει να έχεις και πιθανώς να σε καθυστερήσουν στην εφορία για να το σφραγίσουν.Αντί για την παροχή σου θα κόψεις δελτίο αυτοπαράδοσης.Ρώτα και το λογιστή σου για να σε ενημερώσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχην ευχαριστω για τις πολλες και γρηγορες απαντήσεις.

 

@Krisna: δηλαδή πρέπει να πάω στην αντιστοιχη εφορία της χαλκιδικής που βρίσκεται η εξοχική κατοικία για την δήλωση δωρεας? Και εγω κι ο ιδιοκτήτης έχουμε εφορία και διαμένουμε στην Αθήνα.

Δελτίο αυτοπαράδοσης δεν έχω κόψει και λογιστή δεν έχω. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει πως γίνεται?

 

Α

Link to comment
Share on other sites

Εφορία κατοικίας θεωρούν εκεί που δήλωνεις στην εφορία ή στην έναρξη σου οτι μένεις.Στο λέω γιατί την έχω πατήσει.Για το δελτίο αυτοπαράδοσης όταν έκανα και εγώ την διαδικασία με ενημερώσαν απο το τεε στο νομικό τμήμα οτι πρέπει να το κόψω.Το οτι δεν έχεις λογιστή βέβαια μου κάνει εντύπωση γιατί πλέον για τους ελεύθερους είναι υποχρεωτικό.Το καλυτερο βέβαια ειναι να ξεκινήσεις απο το τεε για να πάρεις και τα έγγραφα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρόσφατα άκουσα ότι είναι συγκεκριμένες οι φορές που μπορούμε να κάνουμε την ανωτέρω διαδικασία. Ισχύει κάτι τέτοιο? Π.χ. εγώ τώρα έχω να τακτοποιήσω 3 οικογενειακές υποθέσεις. Θα έχω πρόβλημα αργότερα αν ξαναχρειαστώ να μην πληρώσω αμοιβές για προσωπικές μου υποθέσεις?

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως που σκοπευω να ττακτοποιησω το σπιτι του πατερα μου, ουτε απαλλαγες θα κανω ουτε τιποτα.Θα κοψω μια ΑΠΥ χαμηλη πχ 50 η 100+ΦΠΑ και τελειωσε η ιστορια. Τα νταβατζηλικια του ΤΕΕ τελος. Χανουμε 2-3 μερες απο το χρονο μας για τα αυτονοητα. ΕΛεος....

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα άκουσα ότι είναι συγκεκριμένες οι φορές που μπορούμε να κάνουμε την ανωτέρω διαδικασία. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Βλακείες που μεταφέρουν ευθυνόφοβοι και άσχετοι υπάλληλοι. Τα ίδια μου έλεγαν όταν πήγα να κάνω τη διαδικασία απαλλαγής στο ΤΕΕ για τους ημιυπαίθριους. Έφτασαν δε και στο σημείο να μου πουν ότι επειδή έλαβα μηδενικό ΦΕΜ από την εφορία «θα βρω τον μπελά μου σε πιθανό έλεγχο». Όλα τακτοποιήθηκαν με τα απαραίτητα μπινελίκια και την παρέμβαση της προϊσταμένης (; ) του νομικού τμήματος που δεν βρήκε κανένα πρόβλημα στα όσα έγγραφα είχα προσκομίσει.

Είναι που το ΤΕΕ μας (εξ)υπηρετεί... :angry:

Edited by Speez
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα άκουσα ότι είναι συγκεκριμένες οι φορές που μπορούμε να κάνουμε την ανωτέρω διαδικασία. Ισχύει κάτι τέτοιο?

 

Για μια ακόμη φορά μπας και πειστείτε όλοι: όσες φορές πάρουμε απαλλαγή από το ΤΕΕ, η εφορία μας απαλλάσει του ΦΕΜ. Αυτά είναι μάλιστα ακριβώς τα λόγια παλιάς εφοριακού της ΔΟΥ μου (τη θυμάμαι από την 1η μέρα που πάτησα το πόδι μου στη ΔΟΥ προ 20ετίας, "όσες φορές μου φέρεις απαλλαγή αμοιβής από το ΤΕΕ, θα σου δώσω απαλλαγή και από ΦΕΜ"). Δε θα μπορούσε εξάλλου να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, καθώς πολύ απλά δεν υπάρχει χρηματικό αντικείμενο στη συναλλαγή σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο ΦΕΜ δεν είναι "τιμωρία". Είναι φόρος που προκαταβάλλεται όταν υπάρχει αμοιβή. Αν δεν υπάρχει αμοιβή, δεν υπάρχει και ΦΕΜ. Επίσης η απαλλαγή από την αμοιβή που μας δίνει το ΤΕΕ, δεν είναι "δώρο". Είναι το αυτονόητο όταν κάνουμε δουλειές για ...τον εαυτό μας! Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε τον εαυτό μας! Είτε μία, είτε δύο, είτε εκατόν δυο φορές κάνουμε δουλειά για λογαριασμό μας.Ούτως ή άλλως το ΤΕΕ δε θα μπορούσε να έχει κανένα πρόβλημα, από τη στιγμή που τη "μίζα" του την τσεπώνει. Τελεία και παύλα.

Edited by tpanag
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.