Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Για μένα (αλλά είναι συζητήσιμο) θα χρειαστείς προυπαρξη του 64 ίσως με τα 3 χαρτιά που ζητάει η εγκύκλιος 7.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αυτο που δεν θελει ο νομος ειναι να εμφανισθουν 3 αδελφια σε εναν αγρο 6 στρ.

και ο καθενας να  ισχυρισθει οτι εχει απο ατυπη δωρεα και χρησικτησια απο το ετος 1960,  απο τον πατερα του, εναν αγρο 2 στρ...

και να "δημιουργησει" παρεκκλιση.

Απο εκει και περα καθε περιπτωση  εχει τον δικο της χαρακτηρα.

λχ. αν ο πατερας ειχε αγορασει το 1950 εναν αγρο 2 στρεματα,  αυτος που επικαλειται σημερα "ατυπη δωρεα  και χρησικτησια"

πολεοδομικα ειναι "καλυμενος" διοτι ο αγρος εχει "ταυτοτητα" σαν 2 στρ. του ετους 1950...Η κτηση κυριοτητας σε αυτον δια χρησικτησιας αφορά την εμπραγματη πλευρα της κτησης κυριοτητας...στην οποια δεν υπεισερχεται η πολεοδομία.

 

για την περιπτωση του ζερμαν

αυτη η "μεταβιβαση με αυτοσύμβαση" που  ειπες...σε τι ακριβως συνισταται???

Αυτοσυμβαση κανουμε οταν εχουμε προσυμφωνο....οπότε εξεταζεις πότε εγινε το προσυμφωνο, αν ηταν το λεγόμενο  "ισχυρό",

δλδ. αν εχιε εξοφληθει  το τιμημα και ειχε παραδοθει η νομη στον αγοραστη, αν ο αγοραστης το δηλωνε σε καποια μισθωματα ή για καποιες καλλιεργειες ή επιδοτησεις κλπκλπ.

Πιθανον να εχει καταγραφει και να  φερει και καποιον κτηματολογικο αριθμο σε  "αρχεια "  της κοινοτητας..

 

Πιθανον να εχεις και περιπτωση επικυρωσης ανωμαλης δικαιοπραξιας...

Αρα, τα ψαχνεις και

τα λέμε

 

υγ

εχει δικαιο ο μανολης

μπορεις να χρησιμοποιησεις  τα  εγγραφα που αναγραφει η εγκυκλιος....

Βεβαια, προ ετους περιπου, αναρτηθηκε μια "εγκυκλιος"?? ""αποφαση"???

η οποια ελεγε οτι οι δημαρχοι  ειναι για να  "βεβαιωνουν" θεματα προσωπικης και οικογενειακης καταστασης των δημοτων...

Αρα  δεν δικαιουνται να εκδιδουν βεβαιωσεις περι της ιδιοκτησίας ενος αγρου.

 

Πλην ομως,  εάν  απο εγγραφα  του Δημου ή καποιον  χαρτη ή  αλλη πραξη, επισημη,  αυτος ο αγρος

φαινεται οτι υφισταται σε αυτην  την έκταση  απο  πριν ...50 χρονια....

 

 

ο δημαρχος  με την βεβαιωση που δινει, δεν βεβαιωνει "ιδιοκτησία"  αλλα την "υπαρξη" του αγρου,

οπως προκυπτει απο καποιο "επισημο" εγγραφο,

 

"της εποχης εκεινης"

 

καλημερα

 

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.karagilanis.gr%2Fimages%2Fnodes%2F103%2F8991_53125_egk.39_08.doc&ei=FeW7UbrZOsjmPPqYgWA&usg=AFQjCNFOL4RnIGCdKcFq5EDsoJXrUH3jRQ&bvm=bv.47883778,d.ZWU

 

 

 

 

 

.

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

.............

Αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη του έτους 1990 με την περιγραφή για τον τρόπο κτήσης ή θα έπρεπε να υπάρχει παλαιότερος τίτλος προ της 12-9-64

Σαφώς και χρειάζεται τίτλος προ της 12-9-64. Και για να πάμε με το γράμμα του νόμου, θα πρέπει και η μεταγραφή να είναι πριν την ημερομηνία αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Το αποτέλεσμα της έρευνας: 

 

Ερώτημα:

Γεωτεμάχιο, εκτός σχεδίου, με πρόσωπο 30,00 μέτρων σε επαρχιακή οδό κατά το απόσπασμα που προσαρτήθηκε στο συμβόλαιο. Είναι ντόπια ιδιοκτησία.

Στο τίτλο (αυτοσύμαβση πώλησης) που μεταγράφηκε το έτος 1990 αναφέρεται πως:

Στον πρώην ιδιοκτήτη περιήλθε με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας από κληρονομιά του πατέρα του καθόσον το κατείχε από το 1930 μέχρι σήμερα (1990).

 

Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο;

Εμπίπτει στη παρ 2 ββ του άρθρου 1 του 270 Δ 31-5-85;

 

Απάντηση:

Δυνάμει της παρ. 2 ββ του άρθρο 1 του Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 270 Δ 31-5-85 κατά παρέκκλιση από την κατά κανόνα αρτιότητα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 12-9-64 ημέρα δημοσίευσης του από ΒΔ/21-7-64 (ΦΕΚ-141/Δ) και έχουν:

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος τριάντα πέντε (35) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν χίλια διακόσια (1200) μ2.

 

Έκτακτη χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας:

Το δικαίωμα αποκτάται μετά την παρέλευση 20ετίας και απαιτείται δικαστική απόφαση. Χρόνος δημιουργίας θεωρείται ο χρόνος που συντελείται η χρησικτησία όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση Εγκ-24/89, Εγκ-74/89 & Εγκ-35/91.

 

Σε περίπτωση χρησικτησίας, για την εξέταση της αρτιότητας, ως χρόνος δημιουργίας θεωρείται ο χρόνος που συντελείται η χρησικτησία, όπως προκύπτει από δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη (δηλαδή όταν έχει συμπληρωθεί η εικοσαετία, επειδή μόνο τότε επέρχεται η κατάτμηση βλ. Εγκ-24/89, Εγκ-74/89 & Εγκ-35/91 και έγγρ. 24169/5864/3.10.01 της Δ.Ε.Ν. – η αντίθετη άποψη που διατυπώνεται στο Έγγρ. 277740/7.10.05 της Δ.Ε.Ν., σχετικά με τη λήξη αρχής ή πέρας της εικοσαετίας ως χρόνου δημιουργίας, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί με γνωμοδότηση και απόφαση Υπουργού, επειδή πολεοδομικά επηρεάζει τον έλεγχο της αρτιότητας βλ. σχετ. και Εγκ14/99 και Γνωμ. ΝΣΚ 649/98, για τις πράξεις εφαρμογής).

 

Στην εν προκειμένω περίπτωση όμως στον περιγραφόμενο τρόπο κτήσης κατά τον τίτλο (μεταγενέστερο του έτους 1964) δεν μνημονεύεται παλαιότερη συμβολαιογραφική πράξη ούτε και δικαστική απόφαση.

 

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις δεν αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη του έτους 1990 με ειδική περιγραφή του τρόπου κτήσης. Απαιτείται δικαστική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ρητά το πέρας της εικοσαετίας και κατ’ αυτό τον τρόπο θα ορίζεται η ημερομηνία κατάτμησης και ο χρόνος δημιουργίας του γεωτεμαχίου ή παλαιότερος τίτλος προ της 12-9-64.

 

Εναλλακτικά σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο την αρ. Γνωμ. 113/9/26-2-92 του ΚΣΧΟΠ  (Εγκ. 7/92) στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος κυριότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει τον χρόνο δημιουργίας του, τότε η πολεοδομική υπηρεσία, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος:

α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο, περί μη διεκδικήσεως του υπόψη γηπέδου. 
β) Βεβαίωση του Προέδρου της Κοινότητας ή του Δημάρχου για τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή το Δήμαρχο.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν-1599/85 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του, ότι είναι κύριοι του υπόψη γηπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας του, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.

 

Μόνο που την επίμαχη βεβαίωση οι Δήμαρχοι δε τη χορηγούν γιατί δεν έχουν το δικαίωμα όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Δημήτρης (+1)

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

αυτο που τονισα ειναι οτι,

 άλλο το θεμα της χορήγησης  "βεβαιωσης περιουσιακης καταστασης"  ή "ιδιοκτησίας"  που απαγορευεται

 

και αλλο το θεμα της "υπαρξης" ή  "δημιουργιας" του αγρου...

Πολλες κοινοτητες εχουν τοπογραφικα με καταγεγραμμενα τα κτηματα της περιοχής...

Αν απο  καποιο εγγραφο η χάρτη  φαινεται  ο συγκεκριμενος αγρος,

 

θεωρω οτι δεν  κωλυεται να δωσει μια βεβαιωση...σαν κοινοτητα ή σαν Δημος, για την "υπαρξη" του αγρου αυτου  κατα το ετος...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

σαν την περίπτωση που περιγράφει ο συνάδελφος nzerman συναντάμε πολλές στην επαρχία.

Συνήθης πρακτική και από πολλούς έμπειρους συναδέλφους είναι το να δέχονται την αναφορά περί χρησικτησίας σε μεταγενέστερα συμβόλαια όπως πχ σε αυτά αποδοχής κληρονομιάς ή γονικής παροχής για την χρησικτησία η οποία επηρεάζει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα.

Αν σύμφωνα με την εγκύκλιο εξασφαλιστεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, το πιστοποιητικό μη διεκδίκησης και μας λείπει η βεβαίωση του δημάρχου. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σήμερα, το να εξασφαλίσεις βεβαίωση του δημάρχου για την ύπαρξη ιδιοκτησίας πριν τις κρίσιμες ημεροχρονολογίες που χρειάζονται για την αρτιότητα είναι μάλλον ακατόρθωτο.

Τελικά, όταν λέμε δικαστική απόφαση τι θα πρέπει να γίνει? 

Κάθε ιδιοκτήτης που έχει με χρησικτησία αποκτήσει κάτι, ή το κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος το κατείχε με χρησικτησία, θα πρέπει να προβεί σε κάποια αγωγή (ενάντια σε ποιον ?) ώστε να εκδικαστεί η ημερομηνία κτήσης? 

Link to comment
Share on other sites

παυλε σωστα,

αυτο που γινεται στην πραξη ειναι οτι

ο Α αδελφος στρεφεται κατα του Β αδελφου, με αγωγη χρησικτησιας...οτι σε "αυτον" εδωσε ο μακαριτης το χωραφι...το 1960...

ο Β αδελφος ερημοδικαζεται και η αγωγη γινεται δεκτη...ή, για να μην καθυστερούν,  κανουν πρακτικο συμβιβασμού [τετοια περιπτωση μας ανεφερε ο αναβατης πριν 5 μηνες για 5-6 τμήματα....]

 

Παρομοια αγωγη κανει και ο Β κατα του Α...

 

Σαν  χρονος δημιουργιας ειναι ο  χρονος εναρξης της νομης, όπως αναφερεται στην δικαστικη απόφαση...δλδ το 1960...

 

Με αυτες τις αγωγες, περισσότερο  τακτοποιουνται "ενδοοικογενειακες" συμφωνιες διανομής κληρονομιαίων... παρα για δημιουργία παρεκκλισης....

 

Αν, όμως, δημιουργούν  και παρεκκλισεις...τότε καλωσόρισαν...

 

[παρομοια ειναι και η περιπτωση της επικυρωσης ανωμαλου δικαιοπραξιας...αναγεται στον  χρονο συνταξης του ιδιωτικου συμφωνητικού]

 

Εδω στον ζερμαν εχει αγορα του 1990 με δηλωση οτι το "τμημα" το εχει απο χρησικτησια   του 1960....

Δυσκολη περίπτωση...

Αν δεν βρει τροπο να αποδειξει την  "υπαρξη" του αυτοτελους τμηματος το 1960....δυσκολα θα γινει αποδεκτη η παρεκκλιση..

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αναλυτικότατος Δημήτρη και σ' ευχαριστώ για την επισήμανση

 

Ο ιδιώτης μηχανικός λοιπόν για να υπογράψει τη δήλωση του ν. 651/77 για το αν το γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση τι θα κάνει; 

Θα πει στον ιδιοκτήτη να του προσκομίσει δικαστική απόφαση;

 

Έχω δει πολλές περιπτώσεις συμβολαίων και κυρίως αποδοχές κληρονομιάς ή γονικές παροχές να δηλώνεται ότι ο τάδε κατείχε αδιαλείπτως πάνω από 20 χρόνια κλπ και αυτό να γίνεται δεκτό ακόμη και στις πολεοδομίες για έκδοση οικοδομικής άδειας. Π.χ γονική παροχή του 80 μνημόνευε χρησικτησία ότι ο πατέρας το κατείχε από το 1950 και έτσι συμπέραναν  ότι ίσχυε η ημερομηνία που καθόριζε την κατά παρέκκλιση αρτιότητα.

Επίσης,μια παλιά μέθοδος (μάλλον υπεκφυγής) είναι ότι σε πολλά τοπογραφικά αναγράφονταν ότι το τάδε γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση εφόσον το γήπεδο προϋφίσταται της τάδε ημερομηνίας ως έχει σήμερα.

Φυσικά πολλοί συμβολαιογράφοι (δε γνωρίζω αν όλοι το έκαναν) δεν έκαναν δεκτή μια τέτοια δήλωση (κατά τη γνώμη μου καλώς έκαναν). 

Link to comment
Share on other sites

ο μηχανικος θα ζητησει ολα τα στοιχεία...

αν κρινει οτι τον " καλυπτουν" θα υπογραψει για το αρτιο και οικοδομησιμο...

 

αν οχι....θα γραψει αυτο που είπες

 

"αρτιο και οικοδομησιμο, ως προυφισταμενο του ετους...κατα δηλωση του ιδιοκτητη..."

 

ο αγοραστης ειναι εκεινος που θα αποφασισει αν θα αγορασει ή οχι.

 

Το θεμα ειναι να μην φερει ευθυνη ο μηχανικος  προς αποζημιωση του αγοραστη...

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου σαφώς και φέρει ευθύνη. Αυτός που δε φέρει ευθύνη είναι ο υπάλληλος της Υ.ΔΟΜ. και αυτό γιατί με την πρώτη διαμάχη θα συντάξει έκθεση αυθαιρέτου για το τυχόν κτίσμα που θα έχει ανοικοδομηθεί με την υπογραφή του και θα επικαλεστεί πως παραπλανήθηκε από το μηχανικό και συγκεκριμένα από τη δήλωση 651 του τοπογραφικού.

Δύο-τρία παραδείγματα: 

1.) Το τοπογραφικό του ακινήτου που συζητάμε έχει τη δήλωση.

2.) Ο προϊστάμενος της Υ.ΔΟΜ. της περιοχής μου, που παρεμπιπτόντως είναι ο μόνος στην υπηρεσία που έχει τις γνώσεις και την όρεξη να ασχοληθεί μ' αυτό το θέμα, αρχικά μου το είπε ξεκάθαρα... άρτιο και οικοδομήσιμο! Στη συνέχεια όταν πήγα με τις διατάξεις λίγο πολύ μου εξήγησε πως μάλλον έχω δίκιο αλλά δε τους πολυενδιαφέρει το θέμα. Εγώ θα πάρω την ευθύνη.

3.) Δεν έχετε εξετάσει γεωτεμάχια λίγο έξω από την ζώνη οπότε και δεν υπογράφετε την αρτιότητα και στο αμέσως επόμενο *εκτός της ζώνης¨ να έχει εκδοθεί άδεια; Γιατί εμένα μου έχει συμβεί και όχι μια φορά. 

 

Σκέφτηκα να κάνω αίτημα και να ζητάω όρους δόμησης αλλά ένας γάτος εκεί με προειδοποίησε να μη τους βάλω σε κόπο γιατί θα μου απαντήσουν πως οι όροι δόμησης αναφέρονται στο 270 Δ.

 

Δημήτρη χρόνος δημιουργίας είναι σίγουρα ο χρόνος έναρξης της νομής ή 20 χρόνια αργότερα; Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 6γ της εγκυκλίου 7/92 φαίνεται νομή και χρόνος δημιουργίας να είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.