Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πτώση απόδοσης καυστήρα πετρελαίου λόγω διακοπτόμενης λειτουργίας


thanar

Recommended Posts

Στο σπίτι που μένω, ο λέβητας / καυστήρας διαστασιολογήθηκε πριν από μια 10ετία με βάση τα 200 τετραγωνικά της οικοδομής. Στην πράξη όμως, μόνο το δικό μου διαμέρισμα (60 τετραγωνικών) κατοικείται. Παρατηρώ πώς κατά τη λειτουργία του, δουλεύει για 5 λεπτά και σταματάει για 10, μέχρι να τον κλείσει ο θερμοστάτης του χώρου.

 

Ταυτόχρονα, για λόγους ισορροπίας των θερμοκρασιών στο διαμέρισμα, κάποια σώματα τα έχω στραγγαλίσει αρκετά (βάνες εξωτερικού βρόχου σε δισωλήνιο), με αποτέλεσμα να ζεστένεται αλόμη πιο γρήγορα το νερό του κυκλώματος.

 

Τι ζημιά γίνεται στην κατανάλωση; Τι προτάσεις υπάρχουν;

Link to comment
Share on other sites

Εάν ο καυστήρας δουλεύει με τις σημερινές-χθεσινές καιρικές συνθήκες (πόσο είχε η Κοζάνη; γύρω στους 5-8 βαθμούς; ) γύρω στο 33% του χρόνου, τότε δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Ωστόσο εάν μπορείς να βάλεις μικρότερο μπεκ, βάλτο. Θα πρότεινα να δοικμάσεις και δύο μεγέθη μικρότερο.

 

Η υπερδιαστασιολόγηση προκαλεί αυξημένη κατανάλωση, λόγω των πολλών αναμμάτων που συνεπάγεται. Από την στιγμή που ανάβει η φλόγα μέχρι ο θάλαμος να πιάσει την θερμοκρασία ισορροπίας, μπορεί να περάσουν 1-2 λεπτά, ίσως και περισσότερο αν ο λέβητας είναι επίσης μεγάλος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η καύση απέχει πολύ από την τέλεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλή ιδέα η αλλαγή του μπεκ, δεν ήξερα ότι γίνεται, θα ρωτήσω τον καυτηριατζή μου. Έστω ότι γίνεται και αλλάξω το μπεκ με 2 νούμερα μικρότερο, αυτό δεν δημιουργεί "ζόρι" στην αντλία τροφοδοσίας με πιθανή παρουσίαση ζημιάς;

 

Μπεκ-μπεκ-μπεκ... :)

Link to comment
Share on other sites

Ο στραγγαλισμός στην κατάθλιψη οδηγεί σε απώλειες ισχύος και ο στραγγαλισμός στην αναρρόφηση ενδεχομένως να προκαλέσει το φαινόμενο της σπηλαίωσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβολή της παροχής τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απώλειες.

Καλή πρακτική είναι και η ρύθμιση των στροφών της αντλίας. Δες από το διάγραμμα των χαρακτηριστικών καμπυλών της αντλίας για την βέλτιστη ρύθμιση.

Link to comment
Share on other sites

Η πίεση της αντλίας ρυθμίζεται μέσω της ρύθμισης ενός by pass. Η παροχή της αντλίας είναι ίση με το άθροισμα της παροχής του πετρελαίου που οδηγείται στο μπεκ και της παροχής στο by pass. Η παροχή προς το μπεκ είναι πολύ μικρότερη από την παροχή στο by pass. Κατά την αλλαγή σε μικρότερο μπεκ, η πίεση θα αυξηθεί ελάχιστα και μπορείς να την τροποιήσεις μέσω του by pass, χωρίς να ξεφύγεις από τις επιτρεπτές τιμές.

 

Πρέπει βέβαια να παραμείνεις εντός των ορίων ισχύος στα οποία μπορεί να λειτουργήσει ο καυστήρας. Αν πέσεις κάτω από το ελάχιστο όριο δεν θα μπορείς να ρυθμίσεις κατάλληλα την ανάμιξη του αέρα με το πετρέλαιο.

 

Κώστα, δεν έχω παρατηρήσει, όσο το επιτρέπει η απόκριση του αναλυτή, κάτι τραγικό κατά τα πρώτα λεπτά λειτουργίας του καυστήρα, μετά την επανέναυση, όσο αφορά το CO.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Περιμένω με ενδιαφέρον. Κατά τα άλλα, ένας μεγαλύτερος λέβητας έχει μειωμένο συνολικό βαθμό απόδοσης λόγω:

 

α)Μεγαλύτερων απωλλειών από το σώμα του προς το λεβητοστάσιο.

 

β)Μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού, συνεπώς μεγαλύτερη ποσότητα αποθηκευμένου ζεστού νερού κατά τις ώρες αδράνειας, το οποίο βρίσκεται εκεί και απλά κρυώνει προς το λεβητοστάσιο.

 

Ενδεικτικά, αν η ισοδύναμη χωρητικότητα σε νερό (λαμβάνοντας υπόψιν και τη μάζα του μετάλλου) είναι 80lt και θερμάνουμε τον λέβητα από τους 20 στους 70C, έχουμε ξοδέψει 4.000Kcal. Είναι το 40% της ενέργειας που προσδίδεται σε ένα διαμέρισμα με ισχύ 10.000Kcal/h μέσα σε μία ώρα λειτουργία της θέρμανσης. Για το διαμέρισμα των 60m2 μπορεί να αντιστοιχεί στο 100%, ή και παραπάνω, της ενέργειας που παραλαμβάνει σε μία ώρα λειτουργίας (τα σώματα δεν δουλεύουν σε συνθήκες Q60 σε μαλακό καιρό).

 

Το παραπάνω παράδειγμα είναι απλουστευμένο, αλλά φαίνεται το πνεύμα. Γίνεται επίσης προφανές, το όφελος που έχουμε αν χρησιμοποιηθεί αντιστάθμιση. Μήπως ο λέβητας είναι χαμηλών θερμοκρασιών?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μιλτο,

Συγκρινεις δυο λεβητες, εναν μικρο και εναν μεγαλο, σε δυο ιδιες εγκαταστασεις. Νομιζω οτι η συγκριση πρεπει να γινει μεταξυ δυο ΙΔΙΩΝ λεβητων σε δυο ιδιες εγκαταστασεις οταν ο ενας λειτουργει συνεχεια και ο αλλος με διακοπες !

Edited by imt
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο έψαξα να βρω στοιχεία σχετικά με την συγκέντρωση CO κατά τα πρώτα λεπτά μετά την έναυση, αλλά δεν βρήκα.

Σε μετρήσεις με αναλυτές καυσαερίων, οι μετρήσεις που έκανα γίνονταν αρκετά λεπτά (έως και ώρες) μετά την έναυση, οπότε δεν έχω πρωτογενή δεδομένα. Η θερμοκρασία όμως των καυσερίων σίγουρα στα πρώτα λεπτά είναι χαμηλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Ενας άλλος λόγος για την χαμηλή απόδοση στην περίπτωση που έχει συχνά ανάμματα, είναι ο βεβιασμένος εξαερισμός του θαλάμου καύσης πριν την έναυση και ο φυσικός ελκυσμός του θαλάμου καύσης για όσο χρόνο είναι σβηστός ο καυστήρας. Αυτοί οι εξαερισμοί αφαιρούν ένα μικρό ποσοστό της θερμότητας από το εσωτερικό του λέβητα, ωστόσο δεν είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου...

 

Οι μετρήσεις CO είναι όντως αυτές που θα επιβεβαιώσουν (ή θα διαψεύσουν) τον ισχυρισμό μου. Μόλις βρω χρόνο θα κάνω μερικές δοκιμές. Και όποιος συνάδελφος έχει τέτοιες μετρήσεις, ας τις παρουσιάσει...

 

 

Καλή ιδέα η αλλαγή του μπεκ, δεν ήξερα ότι γίνεται, θα ρωτήσω τον καυτηριατζή μου. Έστω ότι γίνεται και αλλάξω το μπεκ με 2 νούμερα μικρότερο, αυτό δεν δημιουργεί "ζόρι" στην αντλία τροφοδοσίας με πιθανή παρουσίαση ζημιάς;

Εννοείται ότι μετά την αλλαγή του μπεκ πρέπει να γίνει ρύθμιση του αέρα ώστε να έχεις σωστά καυσαέρια και η θερμοκρασία εξόδου των καυσαερίων να μην πέφτει κάτω από την προβλεπόμενη (200-210 degC).

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο έψαξα να βρω στοιχεία σχετικά με την συγκέντρωση CO κατά τα πρώτα λεπτά μετά την έναυση, αλλά δεν βρήκα.

Εννοείς κάτι τέτοιο;

post-11560-0-18117800-1322228750_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.