Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναθεώρηση αδείας για παράταση ισχύος


Recommended Posts

Όχι δε σε καλύπτουν. Ο πρώτος νόμος αυτοδίκαιης παράτασης ήταν ο  Ν.4067/2012 (με την παράγραφο 5α άρθρου 29) και αφορούσε άδειες που δεν έχουν λήξει έως την 1/3/2011. Η δική σου έληξε το 2006. Ακόμη και να αναθεωρήθηκε ως προς την ισχύ θα πήγαινε έως 2010.

Οι άδειες γράφουν επάνω για πόσο ισχύουν. Θα μπορούσες να τέλειωνες τις εργασίες χωρίς άδεια αποπεράτωσης, εάν είχες αναθεωρήσει την άδεια επ' αόριστο λόγω κατασκευής του φέροντα οργανισμού όσο αυτή ήταν σε ισχύ.

Σήμερα για να αναθεωρηθεί έντυπη άδεια επ' αόριστο (Δες άρθ 42 παρ 5 Ν.4495/17) πρέπει έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική, μετά από πόρισμα ελεγκτή δόμησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Συνάδελφοι, καλημέρα!

Έχω εκδώσει άδεια 31/07/2020 και ισχύει έως 20/11/2023. 

Σύμφωνα με τον Ν. 4964/30-07-2022 αναφέρεται:

image.png.6dcd4f8ae681489bba885f4adee4745b.png

Χρειάζεται να κάνω ηλεκτρονικά αναθεώρηση ή είμαι εντάξει με αυτό που αναφέρεται εδώ?

Link to comment
Share on other sites

Η ισχύς των αδειών, βάσει αυτής της διάταξης, παρατείνεται αυτοδίκαια.
Δεν απαιτείται κάποια ενέργεια από μέρους σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση.

Πόσες φορές μπορεί να αναθεωρηθεί άδεια για παράταση του χρόνου ισχύος της;

Άδεια που λήγει 12/2024 και έχει αναθεωρηθεί για το χρόνο ισχύος της στο παρελθόν επιτρέπεται να λάβει εκ νέου (βάσει όλων των διατάξεων και προϋποθέσεων φυσικά) παράταση για το χρόνο ισχύος της εάν χρειαστεί;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Evridiki Kiniakou said:

επιτρέπεται να λάβει εκ νέου (βάσει όλων των διατάξεων και προϋποθέσεων φυσικά) παράταση για το χρόνο ισχύος της εάν χρειαστεί;

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 42 του Ν 4495/17 ορίζονται οι συνθήκες αναθεώρησης για παράταση ισχύος.
Τα εδάφια α και β αφορούν λήξη άδειας και η παράταση είναι τετραετής.
Το εδάφιο γ αφορά λήξη άδειας ή αναθεώρησης και η παράταση δίνεται επ' αόριστον σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης.
Αφού έχει ήδη γίνει αναθεώρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το εδάφιο γ, τηρουμένων των καθοριζόμενων προϋποθέσεων.

Edited by Σερίφης
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

έχω αναθεωρήσει έντυπη άδεια η οποία λήγει στις 31-12-2024. Μέχρι την ημερομηνία λήξης της θα έχω τελειώσει με τον Φέρων Οργανισμό αλλά όχι με τις όψεις. Μέχρι τότε θα έχω ολοκληρώσει τα τούβλα. 

Πως αναθεωρώ μετά την λήξη για να πάρω επέκταση τετραετίας; 

Κάνω αίτηση για "Αναθεώρηση έντυπης άδειας χωρίς μεταβολή πολεοδομικών μεγεθών όγκου, δόμησης,κάλυψης"; Με τίτλο "Δεύτερη αναθεώρηση ως προς την επέκταση ισχύος" και κάνω κλικ στην παράταση ισχύος με ολοκληρωμένο Φέρων Οργανισμό;

Link to comment
Share on other sites

Ν. 4495/17, άρθρο 42, παρ. 5

Ναί σωστά ... με ελεγκτή δόμησης .... αλλά αυτές οι διατάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ γιατί οι παρατάσεις κοντεύουν να γίνουν μέρος του συντάγματος της χώρας μας!!! 

Είναι πιθανότερο, όταν πραγματικά λήξει η άδεια να μην ισχύει ο ανωτέρω νόμος ή να έχει τροποποιηθεί ή να έχει αποπερατωθεί πλήρως η οικοδομή!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω Ο.Α για «αντικατάσταση στέγης» σε οικοδομή εντός αρχαιολογικού χώρου  που (με όλες τις απαιτούμενες τότε εγκρίσεις) εκδόθηκε την 31-11-2007

Μπορώ να εφαρμόσω την παρακάτω νομοθεσία και απλά να προβώ μόνο α) σε μια έγγραφη ενημέρωση ΥΔΟΜ για ανάληψη της επίβλεψης της και β) σε υποβολή χρονοδιαγράμματος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

1. ΑΡΘΡΟ 29 ΝΟΚ

6. Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 6 του από 8.7.1993 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 795) έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου και να ενταχθούν στην περ. (γ) της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 (Α’ 167). Για τις εργασίες αυτές δεν απαιτείται έκδοση αναθεώρησης οικοδομικής άδειας, παρά μόνον έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία συνοδεύεται από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό και γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

2. Π.Δ 8-7-93/    ΆΡΘΡΟ 6

3. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παρ. 5 (σ.σ αποπεράτωση όψεων) του άρθρου 22 του Ν. 1577/1985  )(ΓΟΚ).

3. ΓΟΚ 1985  ΆΡΘΡΟ 22 (παράγραφος 5)

5.  «Οι όψεις των κτιρίων που, λόγω της μη αποπεράτωσής τους, αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους ή για ξένα πράγματα ή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή που, λόγω του μεγέθους τους ή της θέσης ή περιοχής στην οποία βρίσκονται, προσβάλλουν το φυσικό, το πολιτισμικό και το πολεοδομικό περιβάλλον και γενικότερα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους, πρέπει να αποπερατώνονται μέσα σε έξι (6) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής της κατά την παρ. 6 απόφασης νομάρχη ή της αντίστοιχης οικοδομικής άδειας, εάν αυτή εκδοθεί μεταγενέστερα

4. Ν 4495/17 ΆΡΘΡΟ 42  περ. (γ) της παρ. 5

γ) για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή της πράξης αναθεώρησής της έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική και εφόσον ο ιδιοκτήτης και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου υποβάλλουν υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα προόδου της εκτέλεσης του έργου στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.. Στην περίπτωση μεταβολής του χρονοδιαγράμματος, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως την Υ.ΔΟΜ. και τον αρμόδιο επιβλέποντα μηχανικό πριν από οποιαδήποτε έναρξη συνέχιση των εργασιών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.