Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παραβίαση σε κοινόχρηστο χώρο οικοδομής


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!!!

Υπάρχει ένα θέμα που έχει ανακύψει και θα ήθελα την συμβουλή σας για τις επόμενες κινήσεις μου.

Στο χωρίο μου υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος στα σπίτια μας τον οποίο χρησιμοποιούσαν-με ανέκαθεν 4 άτομα. Τα δύο κτίσματα από τα 4 είναι αναπαλαιωμένα και διατηρούν, το ενα εξαυτών παράθυρο και πόρτα στον κοινόχρηστο ενώ το άλλο μόνο παράθυρα. Μεταγενέστερα όταν εμείς κάναμε το κτίσμα-οικία μας, με άδεια και τοπογραφικό περί το 1980 δηλώσαμε τον χώρο αυτό ως κοινόχρηστο. Δέκα χρόνια αργότερα το 4ο άτομο έκανε και αυτό μια οικοδομή κτλπ. Αργότερα ερχόμενο και το κτηματολόγιο και αφού κάνεις από τις υπόλοιπους τρεις δεν δήλωσε τον κοινόχρηστο χώρο σαν ιδιοκτησία του, το 4ο άτομο δηλώνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους δικούς του, χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι ή να την ψάξει εκ των τριών χρηστών. Αφού πέρασαν και κάποια χρόνια μετά το κτηματολόγιο σήμερα το 4ο άτομα έφραξε τον χώρο και τον οικειοποιείτο... Αφού προηγήθηκαν κάποιες δικαστικές διενέξεις την τελευταία δεκαετία με τον πατέρα μου γιατί χρησιμοποιούσε τον <<χώρο του>>  (κοινόχρηστο)  και του ζητούσε αποζημίωση και φυσικά τις έχει χάσει όλες. Αν κινηθούμε νομικά και οι τρεις ή οι δυο εκ των υπόλοιπων χρηστών του χώρου μπορούμε να ανακτήσουμε τα δικαιώματα μας εκεί? Ο πατέρα μου έχει φύγει από την ζωή και υπάρχει θέμα με την αποδοχή της κληρονομιάς το πως θα δείξουμε τον χώρο. Ο δικηγόρος μου με συμβούλεψε να μην κινηθώ νομικά μόνος μου γιατί το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και κοστίζει  ακριβά, δεδομένου ότι ο αντίδικός είναι μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού και η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει <<ταρζανιές>>.... Το γεγονός ότι ήταν ανέκαθεν κοινόχρηστος χώρος προκύπτει προφανώς από παλαιά συμβόλαια όλων των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένου και του αντιδίκου, από μάρτυρες, από χρήστες των χώρων αλλά και από φωτογραφικό υλικό και από το τοπογραφικό το δικό μας που προηγείται του αντιδίκου κατά μια δεκαετία. Το 4ο άτομο και παλαιός αντίδικος όταν έκανε την οικοδομή του συνέταξε ένα συμβόλαιο με τα υπόλοιπα αδέρφια του και ένα τοπογραφικό μηχανικού όπου έδειχνε τον κοινόχρηστο χώρο δικό του ώστε να αυξήσει τον χώρο δόμησής του..... Η ουσία είναι ότι κανείς από τότε δεν έκατσε να ασχοληθεί με το τι έκανε αυτός εκεί και οι παρανομίες του φάνηκαν πάρα πολύ αργότερα μετά από 20 έτη, όταν ξεκίνησε να μας στέλνει ΜΟΝΟ σε εμάς αγωγές γιατί χρησιμοποιούσαμε τον χώρο, ενώ τα υπόλοιπα δύο άτομα, ένα εξαυτών είχε πεθάνει στο εξωτερικό και το άλλο απλά νόμιζε ότι όλα καλώς βαίνουν μέχρι που μπήκαν οι καγκελόπορτες (πριν 12 μήνες)....  Σοβαρά λάθη και σοβαρές παραλείψεις πολλών ετών από όλους που καλούμε σαν κληρονόμος αν μπορώ να τις διαχειριστώ.... :shock:  :confused:    

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 261
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 5 months later...

Καλησπέρα,

 

ξέρει κάποιος όταν έχει γίνει νομιμοποίηση ακινήτου σε κοινόχρηστο χώρο και έχουμε το 50+1 της συναίνεσης, για να μεταβιβαστεί είναι αρκετό ή χρειάζεται το 100% για την μεταβίβαση?

Μου το είπε ένας συμβολαιογράφος αλλά δεν είναι παράλογο...είχε κάποιος αντίστοιχη περίπτωση?

Είναι άμεση ανάγκη να μεταβιβαστούν..και προφανώς δεν συμφωνούν το 100%!

Link to comment
Share on other sites

πρόκειται για συγκρότημα κατοικιών και μερικές κατοικίες έχουν μεγαλύτερο περίγραμμα κατά 0.30μ και έχει γίνει και ξεμπέζωμα περιμετρικά, καθώς και ανοίγματα στην περίμετρο της κατοικίας. Όπως επίσης και μια άλλη περίπτωση όπου έχει γίνει αποθήκη κάτω από σκάλα κοινόχρηστη και έχει γίνει ντουλάπα για κατοικία.

Οπότε με το 50+1 των ψήφων των συνιδιοκτητών νομιμοποιήθηκαν οι παραβάσεις αυτές.

Link to comment
Share on other sites

η - γνωστη -  υποθεση της αποθηκης κατω απο την σκαλα, τακτοποιηθηκε μεν με το 51%

αλλά -κατα την αποψη των συμβ/φων -  απαιτειται τροποποιηση της συστασης.

Ετσι λενε.

Παντως,

με βαση τις διαταξεις του νομου, αυτο που απαιτειται ειναι η "τακτοποιηση" και η "βεβαιωση" του μηχανικου,

οπότε μεταβιβαζεις την ΟΙ που εχεις στο συμβολαιο

και "γινεται μνεια οτι τακτοποιηθηκε με βαση τις διαταξεις του 4178 μια αποθηκη κλπκλπ.

Ο νομος δεν λεει οτι απαιτειται τροποποιηση της συστασης.

Απλα εσυ μεταβιβαζεις αυτο που ειχες και εχεις τακτοποιησει και μια αυθαιρεσια, την οποια δεν "μεταβιβαζεις" σαν ΟΙ...

 

Οσο για το μεγαλωμα, δες αν σε καλυπτει το αρθρο 9 παρ. ιστ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά αν ο συμβολαιογράφος λέει ότι ο νόμος απαιτεί το 100% της συναίνεσης, δεν θα το μεταβιβάσει, ασχέτως αν έχει γίνει ή όχι νέα σύσταση...

σε μερικές κατοικίες με καλύπτει το άρθρο 9 αλλά και πάλι έχει γίνει ξεμπάζωμα γύρω από την κατοικία που είναι κοινόχρηστος χώρος, οπότε και αυτό πάει σε αυτή την κατηγορία των αυθαιρεισιών επί κοινοχρήστου σωστά?

Link to comment
Share on other sites

για να το λεει, καπου βασιζεται

 

το δε αρθρο λεει μεν για το 51%,  εκτος εάν οριζει άλλοιως ο κανονισμος.

 

Οπότε αν οριζει "αλλοιως" δεν ισχυει το 51%....και δεν επρεπε να γινη τακτοποιηση

 

κι οπως εχει γραψει και ο δικηγορος κ. Καρατσωλης

αυτες οι τακτοποιησεις
"ελεγχονται απο πλευρας εμπραγματου δικαιου"

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλημέρα,

το άνοιγμα πόρτας προς κοινόχρηστο χώρο οικοδομής (πχ κλιμακοστάσιο) χρειάζεται συναίνεση της πολυκατοικίας; 

 

Σε κάθε περίπτωση ποια είναι η ευθύνη που έχουμε ως μηχανικοί; Ρωτάω γιατί αντιμετωπίζω μια περίπτωση όπου δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό (δεν υπάρχουν τα σχέδια της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας) και ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι ο χώρος που οδηγεί η πόρτα είναι κοινόχρηστος, ενώ η ιδιοκτήτρια του διπλανού χώρου λέει ότι είναι δικός της. Ως μηχανικός έχω υποχρέωση να ελέγξω το ιδιοκτησιακό ή αν πάρει ο ιδιοκτήτης της ευθύνη πάνω του μπορώ να προχωρήσω σε τακτοποίηση με το Ν.4495/2017;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση!

Edited by μηχανικάρα :-D
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.